Provence bölgesinin en renkli şehri dünya lavanta başkentleri arasındadır. Şehre ilk adıma attığınız andan itibaren her yerde bulabileceğiniz lavanta ürünlerinin kokuları sizi saracaktır. Az nüfuslu gerçek Fransız yaşantısının öğelerini taşıyan şehir birçok sanatçıya ilham kaynağı olmuştur. Fransız ressam Cezanne’nin yaşadığı şehir sanat ve kültür alanında da önemli bir yere sahiptir. Kenttin eski merkezindeki rengârenk evler, dar sokaklar ve Arnavut kaldırımlar 15. Yüzyıldan günümüze gelmiştir. Yılın on ayı neredeyse güneşin eksik olmadığı kentte sokaklar her zaman kalabalıktır. Aynı zamanda 3 üniversiteye ev sahipliği yapan şehir ciddi bir öğrenci nüfusuna sahiptir. Gündüz eski şehrin sokaklarını ve kafelerini gençler doldurmaktadır. Fransız burjuvasının yaşadığı şehirde konut ve konaklama fiyatları pek uygun değildir. Turist grupları tarafından genel olarak günübirlik ziyaretler tercih edilmektedir.

 

GEZİLECEK YERLER:

 Kentin meydanını ulaştığınız ilk olarak karşınıza La Rotonde çeşmesi çıkacaktır. Kentin bir başka ismi de çeşmeler şehridir. Bu ismi eski kent merkezinde bulunan 200 kadar tarihi çeşmeden almaktadır. Kent meydanında bulunan La Rotonde çeşmesi heykelleri ile bunların en büyüğü ve ilgi çekici olanıdır. Çeşmenin etrafında bir tur attıktan sonra meydana açılan tarihi pazarı gezmekle devam edebilirsiniz. Günün belli saatlerinde hizmet veren pazarda yerel ürünler, taze sebze ve meyveler ve turistlerin asıl odak noktası olan lavanta ile üretilmiş tüm ürünler sergilenmektedir. Pazarın içine girdiğiniz zaman yükselen lavanta kokusu tüm alışverişiniz süresince sizi bırakmayacaktır. Meydandan pazarın içine doğru ilerlerken solunuzda eski şehir merkezi kalacaktır. Dilerseniz yürüyüş turunuzun öncesinde turistik mini trenler ile eski şehrin sokaklarında güzel bir tur yapabilirsiniz. Gezinize yürüyerek devam edecekseniz eski şehri ikiye bölen 500 metre uzunluğundaki Cours Mirabeau caddesinden başlayabilirsiniz. Günün her saati kalabalık olan caddede küçük dükkânlar ve kafeler tüm ışıltısı ile sizi cezbedecektir. Özellikle bu kafelerden biri çok ünlüdür. Günlük sanat ve siyaset konuşmalarının yapıldığı mekânın ziyaretçileri arasında ressam Paul Cezanne, yazar Emile Zola ve felsefeci Albert Camus da bulunmaktadır. Ara sokaklara girmekten çekinmeyin. Her an küçük bir meydan ile karşılaşabilir ve ağaçların altında kurulu kafelerde keyifli zaman geçiren insanları görebilirsiniz. Renkli evleri, çiçekli balkonları ile eski şehirden hiç ayrılmak istemeyeceksiniz. Kentte görebileceğiniz bir diğer yapı ise St. Savour Katedrali olabilir. 11. Yüzyılda Romanesk mimari ile inşa edilen yapı 18. Yüzyılda barok eklemeleri ile günümüze gelmiştir. İsmini Provansal ressam Granet’den alan Musee Granet’de Picasso, Leger, Matisse, Monet, Klee, Van Gogh ve şehrin ressamı Cezanne’nin eserleri sergilenmektedir. Kentte uzun süreli kalmayı planlıyorsanız gezilecek yerler bitince yapılabilecek en güzel şey şehri yaşamaktadır. Eski kent merkezi her gününüzü ayrı güzelliklerle geçirmenize yardımcı olacaktır.Ekonomik Avrupa turlarımızda tüm bu yerleri rehberlerimiz eşliğinde gezebilirsiniz. 

 

 

YEME İÇME:

Kentte her dünya mutfağından restoran bulunmaktadır. Fransız mutfağı denince aklan gelen ilk iki şey peynir ve şarap olsa gerek. Şarap üretiminde dünyanın lider ülkesi olan ülkenin tüm şehirlerinde her yemeğin yanında özel bir şarap tüketebilirsiniz. Ayrıca yerel peynirlerini de tatmayı unutmayın. Yemeğinize göre ne çeşit bir şarap tüketebileceğiniz konusunda garsonlardan yardım alabilirsiniz. Şehir her ne kadar bir Fransız kenti olsa da denize yakın olması sebebi ile deniz mahsullerinin tüketimi de yaygındır. Yerel tatlar denemek istiyorsanız patates kızartması ve biftek ile Pot auFeu denilen soğan, kereviz sapı, havış ve dana etinin haşlanması ile yapılan yemekleri ünlüdür. Atıştırmalık bir şeyler arıyorsanız küçük fırınlarda baget ekmeği ile sunulan çok çeşitli sandviçler ve krep tercihiniz olabilir.Ekonomik Avrupa turlarımızda bu lezzetleri tadabilirsiniz.

 

GECE HAYATI:

Öğrenci kenti dediğimiz zaman gece hayatının da canlı olacağı kesindir. Genelde eski şehir merkezinde her türden müzik eşliğinde eğlenebileceğiniz mekânlar bulabilirsiniz. Genelde cuma ve cumartesi günleri kalabalık olan mekânlar belli bir giriş ücreti isteyebilirler.

                           

ŞEHİR İÇİ ULAŞIM:

Bir çok noktaya yürüyerek ulaşabileceğiniz kentte dilerseniz bisiklet kiralayabilirsiniz. Kentin içinde çalışan küçük belediye otobüsleri de bulunmaktadır. Ayrıca mini trenle eski şehir içinde keyifli bir tur yapabilirsiniz.

 

İKLİM:

Ülke ve şehir kuzey yarımkürede Avrupa’nın güneyinde Akdeniz sahillerinde yer almaktadırlar. Kışları ılıman bir iklime sahip olan şehir yazları ise 30 derece ortalama bir sıcaklığa sahiptir.

 

PARA BİRİMİ:

Avrupa Birliğine dâhil olan ülkenin para birimi Euro dur. Şehirde buluna döviz ofislerinden yanınızda bulunan para birimlerini çevirebilirsiniz. Ancak tüm para birimleri düşük kurlardan ve komisyon karşılığı bozulmaktadır. Dolayısı ile yanınızda Euro para birimi ile gitmenizi tavsiye ederiz.

 

NÜFUS:

140 bin nüfusa sahip olan kentte genel yaşam şehir merkezindedir. Nüfusun çoğunluğu yerel halktan oluşmaktadır.

 

DİL:

Ülkede anadil Fransızca konuşulmaktadır.İngilizce turistik bölgelerde ikinci dil olarak çoğunlukla bilinmektedir.

 

SAAT FARKI:

Ülkemiz ile Fransa arasında 1 veya 2 saat fark bulunmaktadır. Bulunduğumuz tarihe göre değişen farkı ülkeye giderken kontrol edebilirsiniz.

 

DİN:

Ülkenin dini Katolik Hıristiyanlıktır. Ancak göçmenlik ve kişisel tercihlere göre farklı dinlere mensup vatandaşlarda bulunmaktadır.

 

VİZE:

Avrupa Birliği sınırları içerisinde yer alan ülke Shengen vizesine tabidir. Vize koşulları ve gerekli evraklar konusunda mutlaka bir uzmandan destek alabilirsiniz.