1200 civarındaki yıllarda bir balıkçı kasabası olarak kurulan yerleşim alanı günümüzde sağladığı özgürlükler sayesinde dünyanın birçok ülkesinden göç almış kozmopolit bir şehirdir. İkinci dünya savaşının yarattığı yıkımdan yaralar almış olsa da çabuk toparlanmıştır. Bulunduğu ülke Hollanda’nın tarihi ile benzer bir geçmişe sahip olan şehir deniz seviyesinin altında yerleşimi ile dikkat çekmektedir. Kendi dilinde “Nederland” denilen ülkenin ismi Alçak Topraklar anlamına gelmektedir. Ülkenin en büyük havalimanı Amsterdam Schippol deniz seviyesinden yaklaşık 5 metre altındadır. Şehri gezerken merkezin dışında yer alan yel değirmenleri ilginizi çekecektir. Bu değirmenler sayesinde, 1800 yıllarında ülke toprakları yaklaşık %25 büyütülmüştür. Göletlerin ve kanal sularının değirmen gücü ile denize itilmesi ve kurulan su setleri ile Amsterdam şehrini de kapsayan alan kurutulmuş ve verimli araziler elde edilmiştir. Özgürlük denilince belki aklınıza gelen ilk konu uyuşturucu olabilir ancak sadece bununla sınırlı tutmamak gerekir. Ülke siyasi, toplumsal ve ekonomik anlamda birçok özgürlük ve avantajlar sunmaktadır. Bu sebeple geçmişten günümüze dünyanın her yerinden göç almıştır. Amsterdam her yıl yaklaşık 5 milyon turist alan ülkenin en popüler şehridir. Şehre içinde dolaşan suyolları ve kenarına kurulu yerleşimler sebebi ile kanallar şehri de denilmektedir. Aynı zamanda büyük bir limana sahip olan şehir deniz ticareti ile de ünlüdür. Avrupa’nın en büyük nehirlerinden üçünün döküldüğü yerde kurulu olan liman, kıtanın iç kesimlerini ulaşması sebebi ile dünyanın ilk beş limanı arasında yer almaktadır. Aynı zamanda demiryolu ve boru hatları ile de desteklenen liman ülke için istihdama da güçlü bir katkı sağlamaktadır. Laleleri ile de ünlü olan şehrin çiçek pazarında her bitkinin tohumunu bulabilirsiniz. Bir platform üzerine inşa edilmiş pazar yüzen çarşı olarak da bilinir. Uzun bir tarihi geçmişe sahip olan şehir, kanalları, gece hayatı, özgürlükleri ve müzeleri ve daha birçok aktivitesi ile turistleri kendine çekmektedir.

 

GEZİLECEK YERLER:

Kozmopolit bir şehrin gezilecek yerleri de tabi ki çok çeşitlidir. Küçük bir merkeze sahip olan kentin her turistik noktasını neredeyse yürüyerek gezebilirsiniz. Bir başka alternatifiniz ise tekne ile yapacağınız kanal turu olabilir. Bu tur esnasında kanal kenarına kurulan yaşamı panoramik olarak seyrederken bazı tarihi yapı veya müzeleri de görme imkânına sahip olabilirsiniz. Şehrin en merkezi noktası Dam meydanı, MadameTussauds müzesine ve Kraliyet Sarayına ev sahipliği yapmaktadır. Bu meydana bağlanan bir alışveriş caddesi de bulunmaktadır. Meydana yaklaşık 300 metre mesafede çiçek pazarını da gezi noktalarınız arasına almalısınız. Kraliyet Sarayına arkanızı döndüğünüz zaman baktığınız yön kırmızı fener sokağı olacaktır. Sokağın detaylı anlatımını gece hayatı açıklamasında bulabilirsiniz. Şehir merkezinden yürüyerek 30 dakika mesafede yer alan Müzeler Meydanı bir başka durağınız olabilir. Rijksmuseum ve Van Gogh müzesini görmenizi tavsiye ederiz. Rijksmuseum bir diğer adı ile Kralllık müzesinde kentin geçmiş dönem yaşantısına ait eserler sergilenmektedir. Aristokrasinin ev yaşantısını betimleyen odalar, kostümler ve döneme ait heykel ya da sanatsal eserleri bu müzede görebilirsiniz. Ressam Van Gogh’un yaşadığı dönemde ürettiği 860 yağlı boya tablodan bazılarının sergilendiği ve kendi adına taşıyan müzesi de görülmeye değerdir. Yine ilginizi çekmesi durumunda kent merkezinde bulunan işkence müzesi ve seks müzeleri de özel müzeler arasında yer almakta ve ücret karşılığı gezilebilmektedir. Şehir merkezinin biraz dışında kalan, Nazi zulmünden kurtulmak adına küçük bir odada hayatını geçiren ve o günlerde tuttuğu günlüğün daha sonra ünlenmesi ile tanınan Ann Frank’ı ve onun kaldığı odayı Ann Frank müzesinde görebilirsiniz.Ekonomik Avrupa turlarımızda tüm bu yerleri rehberlerimiz eşliğinde gezebilirsiniz. 

 

 

YEME İÇME:

Bira ve peynirleri ile ünlü olan ülkede turistler için birçok alternatif bulunmaktadır. Şehir merkezinde neredeyse her mutfaktan bir şeyler bulmak mümkündür. Turistlerin en çok ilgisini çeken kâğıt koni içine konulan ve birçok sos ile sunulan patates kızartması olmaktadır. Yerel restoranlarda genelde fix menü sunulmaktadır. İnekleri ile meşhur olan ülkede en yaygın turist yemeği biftektir. Uygun fiyata yiyebileceğiniz biftek restoranlarını her yerde bulabilirsiniz. Yüzlerce çeşit biraya sahip olan ülkede şehrin bazı noktalarında birçok bir çeşidi satan barlar bulunmaktadır. Bunlardan birine oturup bira tadımı yaparak sizin damak tadınıza uygun birayı bulabilirsiniz. Öğle yemeklerinin genel itibarı ile hızlı yenildiği ülkede, akşam yemekleri uzun sohbetler eşliğinde olabileceğinden özellikle hafta sonları özel restoranlar için rezervasyon yapmanız gerekebilir.Ekonomik Avrupa turlarımızda bu lezzetleri tadabilirsiniz.

 

 

GECE HAYATI:

Belki de tüm Avrupa’da gece hayatı denilince akla gelen ilk şehir Amsterdam olabilir. Bunun sebebi ülke insanına ve gelen turistlere sağladığı özgürlükler ve gece hayatı denilince aklınıza gelebilecek her türlü uç noktaya sahip olmasıdır. Tüm bunların turistik olarak mevcut olduğu bölge Kırmızı Fener Sokağı olarak bilinmektedir. Şehir merkezinde yer alan ve sokak olarak bilinen bu yer aslında bir sokaktan ziyade birçok sokağın birleşiminden oluşan bir bölgedir. İçinde bazı uyuşturucu maddeleri bulabileceğiniz Coffe Shoplar, sınırı belli olmayan bar ve gece kulüpleri neredeyse 24 saat hizmet vermektedirler. Gündüz sakin olan bu bölge gece belli bir saatten sonra yaya trafiğinde sıkışıklık bile yaratabilmektedir. Keyifli dakikalar geçirirken dikkatli olmanızı da tavsiye ederiz.

 

DİN:

Ülkenin yarısına yakını kendisini farklı mezheplerden Hristiyan olarak tanımlamaktadır. Kalan yarısı ise dünya genelinde bulunan bir çok dine mensup olabilmekle beraber ateist bir çoğunlukta bulunmaktadır.

 

İKLİM:

Ülke ve şehir kuzey yarımkürede Avrupa’nın kuzeyinde yer almaktadırlar. Deniz kenarında bulunan şehir her ne kadar kuzeyde de olsa sert bir kışa sahip değildir. Kışları serin veya soğuk, yazları ise 20-25 derece arası bir sıcaklığa sahip olan şehir genelde nemli ve rüzgârlı bir havaya sahiptir. Kar yağışı yılın belli aylarında görülebilmektedir. Ancak şehir her mevsimde yağmur alabilmektedir. Dolayısı ile bu şehre giderken yanınızda bir şemsiye bulunmalıdır.

 

NÜFUS:

871.752 milyon nüfusa sahip şehirde genel yerleşim merkez dışı kasabalar ve köylerdedir. Dolayısı ile şehir merkezi çok kalabalık değildir. Nüfusun %77 Hollandalı, kalan kısmı ise göçmenlerden oluşmaktadır.

 

DİL:

Ülkede Felemenkçe kökenli bir dil olan Hollandaca konuşulmaktadır. Ancak neredeyse ülkenin tamamında İngilizce ikinci dil olarak bilinmektedir.

 

PARA BİRİMİ:

Avrupa Birliğine dâhil olan ülkenin para birimi Euro dur. Şehirde buluna döviz ofislerinden yanınızda bulunan para birimlerini çevirebilirsiniz. Ancak tüm para birimleri düşük kurlardan ve komisyon karşılığı bozulmaktadır. Dolayısı ile yanınızda Euro para birimi ile gitmenizi tavsiye ederiz.

 

ŞEHİR İÇİ ULAŞIM:

Şehirde her bölgeye ulaşan yaygın bir tramvay ağı olsa da en çok tercih edilen ulaşım biçimi bisiklettir. Özel yolları trafik kuralları bulunan bisikletler neredeyse arabadan daha yaygın olarak kent merkezinde kullanılmaktadır. Bu özel yollara adım atarken dikkatli olmanızı tavsiye ederiz çünkü özellikle Hollandalılar çok hızlı bisiklet kullanmaktadır. Sizde belli bir ücret karşılığında bisiklet kiralayabilir ve gezinizi bisiklet ile yapabilirsiniz. Alacağınız ulaşım kartı ile şehrin tüm ulaşım araçlarından uygun ücret karşılığı faydalanabilirsiniz. Veya tek kullanımlık biletler ile ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

 

SAAT FARKI:

Ülkemiz ile Hollanda arasında 1 veya 2 saat fark bulunmaktadır. Bulunduğumuz tarihe göre değişen farkı ülkeye giderken kontrol edebilirsiniz.

ELEKTİRK:

Ülkede 220 volt prizler kullanılmakta ve fişlerimize uygundur. Ancak otel odalarında az sayıda priz olabileceğini düşünerek üçlü priz götürebilirsiniz.

 

VİZE:

Avrupa Birliği sınırları içerisinde yer alan ülke Shengen vizesine tabidir. Vize koşulları ve gerekli evraklar konusunda mutlaka bir uzmandan destek alabilirsiniz.