Geçmişi binlerce yıl geriye dayanan şehir dünyada sanat, bilim ve felsefenin gelişmesinde büyük rol oynamıştır. Birçok filozofun doğduğu ve büyüdüğü şehir hem Antik Yunan dönemine hem de Roma dönemine ait birçok tarihi eseri bünyesinde bulundurmaktadır. O dönemlerde denize kıyısı olmayan şehir yakınında bulunan Pire şehrinden deniz ticaretini yönetmekteydi. Bugün Pire ve Atina ayrı yerleşimler olsa da Atina’nın büyümesi ile iki yerleşim arasında boşluk kalmamıştır. Pire günümüzde de Yunanistan’ın en büyük limanına sahiptir. Antik dönemde dünyanın en büyük şehri olan Atina Roma imparatorluğunun gelişimi ile ikinci planda kalmıştır. Ardından Osmanlı idaresine giren şehir önemini yitirmiş ancak Osmanlı’nın küçülmesi ile Yunan ülkesinin başkenti ve en büyük şehri olmuştur. Aynı zamanda günümüzde kültür ve sanat gelişimi açısından ülkenin en önemli şehridir. Atina her yaz birçok müzik festivaline ev sahipliği yapmaktadır. Sakin bir yaşam süren şehrin insanları bazı dönemlerde ülkelerinin yaşadığı ekonomik krizlerle karşı karşıya kalmaktadırlar. Avrupa’nın şımarık çocuğu olarak lakabı bulunan Yunanistan ve ülke insanları çok çalışmayı ve çok kazanmayı hedefleyen bir kültüre sahip değildirler. Bu sebeple şehrin sokaklarını özellikle akşam saatlerinde kalabalık görebilirsiniz. Eğlence hayatının da çok canlı olduğu şehirde gece olunca tüm mekânlar canlanır ve kalabalıklarla dolup taşar. Ne de olsa şehrin insanları dünyada felsefenin doğduğu topraklarda yaşamaktadırlar. Çok uzun olmayan insan ömrünü en verimli şekilde kullanmak için çok çalışmak yerine kendilerini de zaman ayırıyorlar. Tavernaları, Yunan restoranları, tarihi ve turistik yerleri ve gece hayatı ile Atina birden çok kez gitmek isteyeceğiniz şehirler arasına girecektir.

 

GEZİLECEK YERLER:

Tüm gezginler genelde şehri gezmeye tarihi yapılardan başlarlar. Atina denilince akla gelen ilk yer ise antik dönemden kalma Akropolis olacaktır. Günümüz Atina’sının içinde yüksek bir tepede inşa edilen kentin kelime anlamı yüksek şehirdir. Gece ışıklandırma ile şehir merkezinden görülebilen yapılar muhteşem bir manzara sunmaktadırlar. Şehir surları içerisinde ayakta kalan ve en öne çıkan eserler Athena Nike, Parthenon ve Erechtheion tapınaklarıdır. Milattan önce 500’lü yıllarda inşa edilen yapıların sütunları günümüze kadar ayakta kalmışlardır. Ayrıca antik kent günümüzde orijinaline uygun olarak restore edilmektedir. Akropolis gezinizin ardından bir de müzesine girebilirsiniz. Şehirden kalan birçok tarihi eserin sergilendiği müzeye belli bir ücret karşılığında girebilirsiniz. Binlerce yıllık bir geçmişi olan şehrin tabi ki birçok müzesi bulunmaktadır. Ülkede bulunan antik kentlerden ve yakın dönem tarihinden birçok eserin sergilendiği Ulusal Arkeoloji müzesi ve Bizans müzesi bunlardan öne çıkanlardır. Yunan kültürünü anlamak ve daha yakından tanımak isterseniz Neoklasik mimari ile tasarlanan Benaki müzesini de gezebilirsiniz. Atina’nın eski şehir merkezi Plaka olarak adlandırılmaktadır. Trafiği kapalı sokaklarda restoranlar, kafeler, mağaza ve tarihi yapılar ilginizi çekecektir. Özellikle gece hayatının da yoğun yaşandığı eski şehir keyifli zamanlar geçirmenizi sağlayacaktır. Önceleri yerel halkın yaşadığı semt turistlerin ilgisi ile değişime uğramış ve el sanatları yapan mağazalar, kuyumcular, butik oteller ile tanışmıştır. Şehrin merkezinde yer alan bu küçük köyde ilginizi çekebilecek birçok yer olacaktır. Tarihi çağlarda Yunanlıların buluşma ve pazar yeri olan Antik Agora görebileceğiniz bir başka tarihi nokta olabilir. Günümüzde hala ayakta olan yapı antik dönemde birçok spor ve kültürel etkinliğe ev sahipliği yapmıştır. Yine bir başka antik dönemden kalma eser olan Zeus Tapınağı tüm görkemi ile günümüze kadar gelmiştir. Gezi noktalarınız arasında yer alabilir. Şehir merkezine dönecek olursak şehrin kalbi ana meydan Syntagma ev sahipliğini yaptığı birçok tarihi bina ile günün her saati canlı ve hareketlidir. Eski Yunanda kraliyet sarayı olarak görev yapan şu anki parlamento binası Kral Otto tarafından inşa edilmiştir. Meydanın ve binanın adı kraliyet meydanı ve sarayı olması zamanla halkı kışkırtmış ve yoğun protestolar sebebi ile kral meydana bugünkü ismi olan Syntagma adını vermiştir ki bunun anlamı da anayasadır. Meydanda bulunan kraliyet sarayı parlamentoya dönüşmüş ve meydanın adı da Anayasa Meydanı olmuştur. Şehrin zengin ve lüksünü yaşamak isterseniz uğramanız gereken semt Kolonaki olabilir. İsmini sınırları içinde yer alan bir sütundan alan aristokrat mahallede birçok lüks marka ve alışveriş mağazaları sizleri karşılayacaktır. Gezmeye doyamayacağınız şehre birkaç günlüğüne gitmenizi tavsiye ederiz ki mutlaka tekrar gitmeyi isteyeceksiniz.Ekonomik Avrupa turlarımızda tüm bu yerleri rehberlerimiz eşliğinde gezebilirsiniz.

 

 

YEME İÇME:

Ülkemizle çok benzer bir mutfağa sahip olan Yunanistan ile birçok yemeğimizin isimleri bile aynıdır. Acaba ne yerim diye hiç endişe yaşamayacağınız şehirde birçok tanıdık lezzet ile karşılaşacaksınız. Genelde taverna olarak adlandırılan restoranlar hem öğle hem de akşam saatlerinde leziz menüler sunmaktadır. Özellikle deniz mahsulleri ve mezeler konusunda çok başarılı olan Yunan mutfağı Greek Cusine olarak adlandırılan birçok çeşit et ve ızgara yemeklerinde dünya çapında ün yapmışlardır. Yunan kahvaltıları ve börekleri güne başlamak için ilk tercihiniz olabilir. Öğle saatlerinde şehirde en çok tüketilen yemekler arasında zeytinyağlılar yer almaktadır. Sebze ve domatesler ile yapılan lathera ve mageirefta yemekleri beyaz peynir veya Yunan salatası ile çok iyi uyum sağlamaktadırlar. Akşamları ise tavernalarda oturup Yunan rakısı olan uzo eşliğinde et veya balık tüketebilirsiniz. Yanında birçok çeşit Yunan mezesi iştahınızı daha da kabartacaktır. Deniz mahsulleri arasında midyeli pilav da denenmesi gereken lezzetler arasındadır.Ekonomik Avrupa turlarımızda bu lezzetleri tadabilirsiniz.

 

 

GECE HAYATI:

Eski şehir merkezinde akşam yemeğinizi taverna müzikleri eşliğinde alabilirsiniz. Hatta yemekten sonra canlı müzik eşliğinde sirtaki bile yapabilirsiniz. Plaka’da yer alan gece kulüpleri gençlerin yoğun olarak ilgisini çekmektedir. Hafta içi bile yoğun olan barlar özellikle hafta sonu çok canlı olabilmektedirler.

 

DİN:

Ülkenin nüfusu Ortodoks Hıristiyan olarak tanımlanmaktadır. Ancak göçmenlik veya kişisel tercihlere göre farklı dinlere mensup insanlarda bulunmaktadır.

 

İKLİM:

Ülke ve şehir kuzey yarımkürede Avrupa’nın güneyinde yer almaktadırlar. Denize yakın olan şehir ılıman bir iklime sahiptir. Kışları serin ve soğuk, yazları ise 30-35 derece arası bir sıcaklığa sahiptir. Özellikle yaz aylarında nem rahatsız edici olabilmektedir.

 

NÜFUS:

4 milyona yakın nüfusa sahip şehirde genel yerleşim merkez ve yakın köylerdedir.

 

DİL:

Ülkede Yunanca konuşulmaktadır. Turistik bölgelerde çoğunlukla İngilizce bilinmektedir.

 

PARA BİRİMİ:

Avrupa Birliğine dâhil olan ülkenin para birimi Euro dur. Şehirde buluna döviz ofislerinden yanınızda bulunan para birimlerini çevirebilirsiniz. Ancak tüm para birimleri düşük kurlardan ve komisyon karşılığı bozulmaktadır. Dolayısı ile yanınızda Euro para birimi ile gitmenizi tavsiye ederiz.

 

ŞEHİR İÇİ ULAŞIM:

Şehirde her yere ulaşan otobüs, tramvay ve metro ağı bulunmaktadır. Küçük bir merkeze sahip olan şehri yürüyerek gezmek mümkündür. Ancak ihtiyaç duyarsanız tek kullanımlık biletler ile ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Ayrıca eski şehir merkezinde üstü açık tur otobüsleri ile gezi yapabilirsiniz.

 

SAAT FARKI:

Ülkemiz ile Yunanistan arasında 0 veya 1 saat fark bulunmaktadır. Bulunduğumuz tarihe göre değişen farkı ülkeye giderken kontrol edebilirsiniz.

 

ELEKTİRK:

Ülkede 220 volt prizler kullanılmakta ve fişlerimize uygundur. Ancak otel odalarında az sayıda priz olabileceğini düşünerek üçlü priz götürebilirsiniz.

 

VİZE:

Avrupa Birliği sınırları içerisinde yer alan ülke Shengen vizesine tabidir. Vize koşulları ve gerekli evraklar konusunda mutlaka bir uzmandan destek alabilirsiniz.