Adriyatik kıyısında bulunan Bari Puglia bölgesinin başkentidir. Tarihi Romalılara kadar uzanan şehir yüzyıllar içerisinde Bizanslılar, Romalılar, Araplar ve Napolyon tarafından yönetilmiştir. En son Napolyon döneminde büyük bir gelişime giren şehir günümüzdeki halini o dönemde kazanmıştır. Doğu Akdeniz ile Avrupa arasındaki deniz trafiğinde önemli yer tutan şehrin iki adet limanı bulunmaktadır. Son yıllarda turizm alanında da ilerleme kaydeden kentin labirent şeklindeki eski şehir sokakları turistlerin yoğun bulunduğu noktalardandır. Her ne kadar turistik İtalyan rotalarının durakları arasında yer almasa da, kenti münferit olarak ziyaret eden kişi sayısı her yıl artmaktadır. Yakınında bulunan birçok tarihi ve turistik kasaba Puglia bölgesini ve Bari şehrini cazip hale getirmektedir. Ayrıca kentte düzenlenen fuarlar ve opera gösterileri belli dönemlerde nüfusu ciddi oranda arttırmaktadır.

 

GEZİLECEK YERLER:

Kentin tüm tarihi ve turistik noktaları eski şehir merkezinde bulunmaktadır. Tabi ki eski şehrin güzel bir meydanı olacaktır. Piazza Mercantile yani Mercantile Meydanı gezinize başlamak için en ideal nokta olacaktır. 14. Yüzyılda yıldızı parlayan meydan günümüzde şehirdeki sosyal hayatın kalbidir. Kafeleri restoranları ve meydanı çevreleyen tarihi binaları ile turistlerin ilgi odağıdır. Meydandaki tarihi yapılardan biri adalet sütunudur. İnsanlar suçlarına istinaden cezalarını bu meydanda aldıkları için sütun simgesel olarak meydana konulmuştur. Meydanın başında bulunan sert bakışlı aslanlar ise şehrin simgeleridir. Eski şehir merkezinde görebileceğiniz diğer eser ise Aziz Sabino Katedralidir. 14. Yüzyılda inşa edilen yapı Gotik mimarinin en güzel örneklerindendir. Gezileriniz bittikten sonra eski kent merkezinin labirent sokaklarında harita kullanmadan gezmenizi tavsiye ederiz. Kentin önemli caddelerinden biri olan 4. Vittorio Emanuele caddesi üzerinde bulunan tarihi binaları ile görülmeye değerdir. Margherita tiyatrosu, Mincuzzi sarayı, San Ferdinando kilisesi, Belediye binası bunlardan bazılarıdır. 19. Yüzyılda Art Nuvo mimari stili ile inşa edilen cadde üzerindeki binalar farklı renk ve desenlere sahiptir. Eğer Bari’yi yüksekten izlemek isterseniz 11. Yüzyılda inşa edilen Bari kalesi, Castello Svevo’yu görmenizi tavsiye ederiz. Günümüze korunarak gelen yapı dış duvarları ve burçları ile sizi ortaçağa götürecektir. Şehirde görmeye değer müzeler de bulunmaktadır. Bodrum katında Roma döneminden kalma eserlerin sergilendiği Bari katedrali müzesi bunlardan biridir. Ayrıca bizim için de önemi bulunan Nicoliano müzesini de görmenizi tavsiye ederiz. Zira ülkemizde yaşadığı bilinen Aziz Nikola, dünyadaki ismi ile Noel babanın kemikleri ülkemizden getirişmiş ve müzenin bulunduğu Aziz Nikola katedraline defnedilmiştir. Müzede Aziz Nikola’nın şahsi eşyaları sergilenmektedir. Son olarak da tarih müzesi olarak kurulan Civico müzesini gezebilirsiniz. Şehre yakın gezebileceğiniz birçok turistik kasaba bulunmaktadır. Matera ve Alborobello en popülerleridir. Kaya yerleşimleri ile ünlü olan Matera şehir Unesco Dünya Mirası listesinde yer almaktadır. Bir diğer ismi de yer altı şehri olan kentin tarihi 10. Yüzyıla dayanmaktadır. Etkileyici bir büyüklüğe sahip şehrin evleri bir dağın iki yamacına kazılarak yapılmıştır. Günümüze gelene kadar yaşamın her zaman var olduğu şehir tarihi dokusunu da bu sayede korumuştur. Arı kovanına andıran Trulli isimli konik çatılı evlerin olduğu Alborobello yine Unesco Dünya Mirası listesindedir. Peri masallarını andıran bu kasaba turist gruplarının ilgi odağıdır.Ekonomik Avrupa turlarımızda tüm bu yerleri rehberlerimiz eşliğinde gezebilirsiniz. 

 

 

 

YEME İÇME:

İtalya dediğimizde akla ilk gelen şey pizza ve makarna olsa da aslında çok geniş bir yemek kültürüne sahip olan ülkenin neredeyse her şehri birbirinden farklı lezzetler sunmaktadır. Bol zeytinyağı tüketen ülkede deniz ürünleri de ciddi oranda tüketilmektedir. Her bölgede bulunan ve tüm ülkenin geleneksel yemekleri arasında sayılan pizza, risotto ve çeşit çeşit soslar ve malzemeler yapılan makarna yer almaktadır. Ancak özellikle pizza neredeyse ülkenin her şehrinde farklı tariflerle yapılmaktadır. Şarap konusunda dünyanın Fransa’dan sonra ikinci ülkesi diyebileceğimiz İtalya’nın bağları da meşhurdur. Özellikle Toscano vadisinin Chianti bölgesinde üretilen şaraplarını denemenizi tavsiye ederiz. Dondurma denilince dünyanın en önde gelen ülkesi İtalya’nın her şehrinde onlarca çeşit el yapımı dondurma bulabilirsiniz. Tatlı konusunda çok çeşitlilik sunmayan şehirde tüm İtalya’da olduğu gibi tiramisu tüm yemeklerin arkasından yenilebilecek en güzel tatlıdır. Bari kentine bir parantez açmamız gerekebilir. Çünkü İtalyan mutfağının birçok yemeği Puglia bölgesinden çıkmıştır. Şehir geçmişten günümüze balıkçılık ile uğraştığı için yerel halk deniz ürünlerini bolca tüketmektedirler. Ancak kente özgü yemekler dediğimiz zaman akla gelenler şunlardır. Brokoli, sarımsak, domates ve peynirle hazırlanan Orecchiette bir tür hamur işidir. Fırınlarda küçük küçük pişen Frisella ise bir ekmek türüdür. Minyatür pizza pizzette turistlerin en çok tercih ettiği ve bira ile tükettikleri bir pizza türüdür. Morina balığı yemeği baccala, kızarmış çörek ve krema dolgusu ile zeppole tercih edebileceğiniz diğer lezzetler arasındadır.Ekonomik Avrupa turlarımızda bu lezzetleri tadabilirsiniz.

GECE HAYATI:

Eski şehir merkezinde bulunan restoranlarda müzik eşliğinde akşam yemeğinizi alıp şaraplarınızı yudumlayabilirsiniz. Daha canlı bir şeyler arıyorsanız gece kulüplerini tercih edebilirsiniz. Genelde cuma ve cumartesi günleri yoğun olan mekânlar belli bir giriş ücreti isteyebilir. Ayrıca Akdeniz kıyısında bulunan şehir tavernaları ile ünlüdür. Akşam yemeğiniz taverna müzikleri eşliğinde alabilirsiniz.

 

DİN:

Ülkenin nüfusu Katolik Hıristiyan olarak tanımlanmaktadır. Ancak göçmenlik veya kişisel tercihlere göre farklı dinlere mensup insanlarda bulunmaktadır.

 

İKLİM:

Ülke ve şehir kuzey yarımkürede Avrupa’nın güneyinde yer almaktadırlar. Denize kıyısında olan şehir ılıman bir iklime sahiptir. Kışları serin ve soğuk, yazları ise 30-35 derece arası bir sıcaklığa sahiptir. Özellikle yaz aylarında nem rahatsız edici olabilmektedir.

 

NÜFUS:

325 bin nüfusa sahip şehirde genel yerleşim merkez ve yakın köylerdedir.

 

DİL:

Ülkede İtalyanca konuşulmaktadır. Turistik bölgelerde çoğunlukla İngilizce bilinmektedir.

 

PARA BİRİMİ:

Avrupa Birliğine dâhil olan ülkenin para birimi Euro dur. Şehirde buluna döviz ofislerinden yanınızda bulunan para birimlerini çevirebilirsiniz. Ancak tüm para birimleri düşük kurlardan ve komisyon karşılığı bozulmaktadır. Dolayısı ile yanınızda Euro para birimi ile gitmenizi tavsiye ederiz.

 

ŞEHİR İÇİ ULAŞIM:

Şehirde her yere ulaşan otobüs ve metro ağı bulunmaktadır. Küçük bir merkeze sahip olan şehri yürüyerek gezmek mümkündür. Ancak ihtiyaç duyarsanız tek kullanımlık biletler ile ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Bisiklet kiralamak tarihi noktalar arasında gezmek için iyi bir alternatif olabilir. Ayrıca eski şehir merkezinde turistik mini trenle gezi yapabilirsiniz.

 

SAAT FARKI:

Ülkemiz ile İtalya arasında 1 veya 2 saat fark bulunmaktadır. Bulunduğumuz tarihe göre değişen farkı ülkeye giderken kontrol edebilirsiniz.

 

ELEKTİRK:

Ülkede 220 volt prizler kullanılmakta ve fişlerimize uygundur. Ancak otel odalarında az sayıda priz olabileceğini düşünerek üçlü priz götürebilirsiniz.

 

VİZE:

Avrupa Birliği sınırları içerisinde yer alan ülke Shengen vizesine tabidir. Vize koşulları ve gerekli evraklar konusunda mutlaka bir uzmandan destek alabilirsiniz.