Ülkenin kuzeyinde yer alan Bask bölgesinin başkenti Bilbao turizm ve liman kenti olması ile ön plana çıkmaktadır. Nervion nehri kıyısında kurulu şehir yaşanan gelgitler sayesinde oluşan bir körfeze sahiptir. Zengin demir kaynaklarına sahip olan şehir 14 yüzyıldan itibaren başlayan madencilik sektörü ile günümüze zenginleşerek gelmiştir. Deniz ürünleri tüketiminin yaygın olduğu Bilbao ve Bask bölgesi mutfağı ile de ünlüdür. Günümüzde ciddi sayıda turist ağırlayan şehre gelme sebeplerinden en önemlisi yakın dönemde yapılan Guggenheim müzesidir. Singapur tarafından Lee Kuan Lew kent ödülünü alan Bilbao parkları, yeşil doğası, geniş caddeleri ile ziyaretçilerini etkisi altına almaktadır. Barok mimarinin birçok güzel eserini bulunduran şehir gelgitlerin yarattığı yıkımları daha da güzel yenilenerek atlatmıştır.

 

GEZİLECEK YERLER:

Kent merkezinde görebileceğiniz ilk eser Santiago Katedralini olabilir. 14. Yüzyılda inşa edilen yapı 19. Yüzyılda eklenen kulesi ve ön yüzü ile Gotik mimariye sahip olmuştur. Ancak iç mimarisinde Romanesk mimarinin izlerini korumaktadır. Katedralin girişinde hacıların öpebilmek için sırada bekledikleri bir sunak bulunmaktadır. Altın bir deniz kabuğu görünümünde olan sunak eserin en çok ilgi çeken noktasıdır. Şehrin bir başka popüler yeri mimar Santiago Calatvara tarafında 1997 yapımı bitirilen Zubizuru köprüsüdür. Köprü yakın zamanda yapılmış olmasına rağmen Unesco Dünya Mirası listesindedir. Zemini tamamen cam ile örülü ve yerden 10 metre yüksekliktedir. Sadece yayalar için yapılan köprüde fotoğraflarınızı almayı unutmayın. Eğer yağmurlu bir havada şehirde bulunuyorsanız köprünün üzerindeki cam karolar kaygan olabileceği için dikkat etmeniz gerekebilir. Günümüzde kente gelen turistlerin mutlaka ziyaret ettiğiGuggenheim müzesini sizde mutlaka görmelisiniz. Mimar Frank Gehry nin balık ve deniz temalı ve üzeri tamamen titanyum ile kaplı olacaktır. Dışarıdan göreceğimiz müze 90 lı yılların en ünlü binası olarak kıyıda bulunan gemilerden esinlenerek inşa edilmiştir. Güncel modern sanat eserlerinin sergilendiği müzeyi belli bir ücret karşılığında gezebilirsiniz. Hemen yanında Bilbao Güzel Sanatlar müzesi bulunmaktadır. Müzede 12. Yüzyıldan günümüze İspanyol, Bask ve Flemenk sanat eserlerinin sergilenmektedir. Şehirde ilgi çekici diğer yerler vitrayları ile istasyon binası, Abando mahallesi ve Mayua meydanıdır. Nehir kenarında bulunan renkli binaları ile Casco Viajo Mahallesi şehrin kalbidir. Serbest zamanınızı burada bulunan sokaklarda geçirebilirsiniz.Ekonomik Avrupa turlarımızda tüm bu yerleri rehberlerimiz eşliğinde gezebilirsiniz. 

 

 

YEME İÇME:

Akdeniz ülkesi olan İspanya’da deniz ürünleri ve zeytinyağlılar yoğun olarak tüketilmektedir. Kırsal yaşamın hâkim olduğu iç bölgelerde et tüketimi daha ön plana çıkmaktadır. Her bölgede farklı yemek kültürüne sahip olan ülkenin geleneksel yemekleri arasında Paella bulunmaktadır. Ana malzeme olarak pirinç ve safranın kullanıldığı yemek sebze, deniz ürünleri veya tavuk ile yapılmaktadır. Tapas ve tapas barlar ise ülkenin bir diğer popüler yemek kültürüdür. Belli bir yemek olmayan tapas’lar küçük mezeler veya yemeklerden oluşmaktadır. Küçük tabaklarda servis edilen yemekler bir iki parça kalamar, bir zeytin tabağı, bir parça tavuk, bir çeşit patates salatası veya domuz ürünleri ile yapılan bir şeyler olabilir. Her şehirde hatta her tapas barda çok farklı lezzetler bulabilirsiniz. Bar denilmesinin sebebi sunum şeklidir. Bazen bir restoranın içinde bulunan tapas bar bazen de tek başına küçük bir dükkân şeklinde olabilir. Bir bar üstünde sergilenen mezeler seçimlerinize göre tek tek servis edilmektedir. Doyana kadar istediğiniz meze yemeklerden bir şeyler talep edebilirsiniz. Ekonomik bir yemek arıyorsanız tüm turistik şehirlerin restoranlarında, özellikle öğlen yemeklerinde fix menüler sunulmaktadır. Gayet doyurucu olan menü başlangıç, ana yemek ve tatlıdan oluşmaktadır. Şarap üretimi ve tüketiminde üst sıralarda yer alan ülkenin Rioja bölgesi şarapları tüm dünyada bilinmektedir. Ayrıca sadece İspanya’ya özgübir tür aperatif alkollü içecek Sangrea şarap ve meyve ile yapılmaktadır. Serinlemek amacı ile veya yemek öncesinde, sohbet ortamında masada bulunan Sangrea tüm ülkede tüketilmektedir. Bilbao’ya değinmek gerekirse deniz ürünlerinin çokça tüketildiği şehirde İspanyol yemeklerinin bol baharatlar ile yapıldığı birçok seçenek bulunmaktadır. Şehirde balık çorbası en çok tüketilen yemekler arasındadır. Sebze ve badem sosu ile harmanlanan morina balığı yemeği Makallao, Eltzekari isimli sebze çorbası ve biberli Bask usulü tavuk popüler lezzetler arasındadır. Tatlı olarak bir çeşit ev pastası olan Pastiza ve bademli kurabiyeler deneyebileceğiniz lezzetler arasındadır. Ekonomik Avrupa turlarımızda bu lezzetleri tadabilirsiniz.

 

GECE HAYATI:

Yoğun nüfusu sayesinde şehir renkli bir gece hayatına sahiptir. Şehirde popüler kültür merkezde bulunan sokak kafelerinde içki yudumlayıp canlı müzik dinlemektir. Şehirde her türde müzik yapan gece kulüpleri de bulunmaktadır. Özellikle hafta sonu cuma ve cumartesi günleri yoğun olan mekânlar belli bir giriş ücreti isteyebilir. Festivaller şehri olan Bilbao’da şanslı iseniz sizde bir festivale denk gelebilirsiniz. Bugünlerde şehrin sokaklarında konserlere ve etkinlikler eğlence adına sizi tatmin edecektir.

 

DİN:

Ülkenin nüfusu Katolik Hristiyan olarak tanımlanmaktadır. Ancak göçmenlik veya kişisel tercihlere göre farklı dinlere mensup insanlar veya ateist bir yüzde de bulunmaktadır.

 

İKLİM:

Ülke ve şehir kuzey yarımkürede Avrupa’nın güneyinde yer almaktadırlar. İber yarım adasının kuzeyinde deniz kenarında olan şehir ılıman bir iklime sahiptir. Kışları soğuk, yazları ise 25-30 derece ortalama bir sıcaklığa sahip olan şehir bazenyaz aylarında nemli bir havaya sahiptir.

 

NÜFUS:

350 bin nüfusa sahip şehirde genel yerleşim merkez ve yakın köylerdedir.

 

DİL:

Ülkede İspanyolca konuşulmaktadır. Turistik bölgelerde çoğunlukla İngilizce bilinmektedir.

 

PARA BİRİMİ:

Avrupa Birliğine dâhil olan ülkenin para birimi Euro dur. Şehirde buluna döviz ofislerinden yanınızda bulunan para birimlerini çevirebilirsiniz. Ancak tüm para birimleri düşük kurlardan ve komisyon karşılığı bozulmaktadır. Dolayısı ile yanınızda Euro para birimi ile gitmenizi tavsiye ederiz.

 

ŞEHİR İÇİ ULAŞIM:

Şehirde her bölgeye ulaşan metro, tramvay ve otobüs ağı bulunmaktadır. Alacağınız ulaşım kartı ile şehrin tüm ulaşım araçlarından uygun ücret karşılığı faydalanabilirsiniz. Veya tek kullanımlık biletler ile ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Tarihi ve turistik mekânların bir kısmına yürüyerek ulaşabileceğiniz şehirde oteliniz eğer şehir merkezine uzak bir noktada ise toplu ulaşımı kullanabilirsiniz.

 

SAAT FARKI:

Ülkemiz ile İspanya arasında 1 veya 2 saat fark bulunmaktadır. Bulunduğumuz tarihe göre değişen farkı ülkeye giderken kontrol edebilirsiniz.

 

ELEKTİRK:

Ülkede 220 volt prizler kullanılmakta ve fişlerimize uygundur. Ancak otel odalarında az sayıda priz olabileceğini düşünerek üçlü priz götürebilirsiniz.

 

VİZE: 

Avrupa Birliği sınırları içerisinde yer alan ülke Shengen vizesine tabidir. Vize koşulları ve gerekli evraklar konusunda mutlaka bir uzmandan destek alabilirsiniz.