Tuna nehri üzerinde yer alan ve en güzel şehirlerinden biri olan Bratislava tarih içerisinde birçok imparatorluğun egemenliği altında kalmıştır. Geçmişte bu durum birçok acıya sahne olsa da günümüzde şehrin kozmopolit yanını oluşturmuştur. Masalsı meydanlar, rengârenk 18. Yüzyıl’dan günümüze gelen tarihi binalar, ortaçağdan bugüne uzanan kalenin gölgesi altındaki Arnavut kaldırımlı caddeler ve meşhur heykelleri ile Bratislava sizi kendine bağlayacak. Eski şehrin günümüze kadar korunmuş tarihi sokaklarında gezerken ortaçağın tüm ihtişamı sizi karşılayacaktır. Slovakya’nın başkenti olan şehir Viyana’ya 1 saat uzaklıktadır. Bu sebeple kent Avusturya kültürünün etkisi altında kalmıştır. Sakin bir yaşantıya sahip olan Bratislava parkları ve ormanları ile yeşili fazlası ile barındırmaktadır. Eski şehir merkezinde her köşe başında, her sokakta bulunan heykeller turistlerin yoğun ilgisini çekmektedir. Sizde gezinizi yaparken fotoğraf makinenizi hazır bulundurmayı unutmayın.

 

GEZİLECEK YERLER:

Unesco Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan şehrin eski yerleşim merkezi araç trafiğine kapalıdır. Şehrin en güzel bölgesi 'Hlavné Namestie'de göreceğiniz birçok yapı bulunmaktadır. 1805 istilasını anmak amacıyla yapılan ünlü Cumil heykeli bunlardan ilki olabilir. Bir logar kapağından dışarı çıkar gibi duran heykel kimilerine göre komünist dönemi yansıtmakta, kimilerine göre ise kadınları izlemektedir. Şehirde gezerken bunun gibi daha birçok heykele rast gelebilirsiniz. Elinde fotoğraf makinesi ile etrafı çeken paparazzi heykeli bunlardan bir diğeridir. 1572 yapımı ünlü Maximilian Çeşmesi görenleri kendine hayran bırakmaktadır. Art-Nouveau şaheserlerinden 'Kutscherfeld Sarayı' ve dışındaki hediyelik eşya dükkânları, tezgâhları, kafelerle dolu sokakları bu masalsı kentte sizlere görsel şölen sunacaktır. Bir köprüden geçerek yeni şehre ulaşılan şehrin kapısı Michael Gate 14. Yüzyılda şehri çevreleyen sur kapılarından günümüze gelen tek kapıdır. Kulenin terasına çıkıp şehir manzarasına ulaşabilirsiniz. Dünyanın en büyük 7. Asma köprüsü Novy Most üzerinde bulunan ufo şeklindeki restoran şehir manzarası için gidilebilecek bir diğer mekândır. Dilerseniz belli bir ücret karşılığında restorana girmeden manzara terasını da kullanabilirsiniz. Tuna Nehri'nden 85 metre yükseklikteki görkemli kalenin tarihi 9. Yüzyıla dayanmaktadır. Kente 75 metre yüksekten bakan kale yine sizlere harika bir manzara sunacaktır. Ayrıca kale içinde bulunan arkeoloji müzesi de görülmeye değerdir. Şehrin en güzel sarayı Primate 17. Yüzyılda klasik Barok tarzda inşa edilmiştir. Günümüzde belediye sarayı olarak hizmet veren binayı ve odalarını belli bir ücret karşılığında gezmeniz mümkündür. Her Hristiyan şehrinde olduğu gibi Bratislava’nın da bir katedrali bulunmaktadır. 14. Yüzyılda gotik mimari ile yapılan St Martin Katedrali birçok kralın taç giyme törenine sahne olmuştur. Tarihi ve turistik mekânları gezdikten sonra bu güzel şehrin sokaklarında, kafelerinde keyifli zamanlar sizi bekliyor olacak.Ekonomik Avrupa turlarımızda tüm bu yerleri rehberlerimiz eşliğinde gezebilirsiniz.

 

 

YEME İÇME:

Dünyanın her yerinden lezzetler bulabileceğiniz şehirde aç kalmanız mümkün değildir. Yakın coğrafyasında bulunan Avusturya ve Macaristan yemek kültüründen de etkilenen Slovak mutfağı sentez yemekler sunmaktadır. Genelde büyük porsiyonlar ile sunulan yemeklerin en önemli özelliği aşırı doyurucu olmasıdır. Peynir ve patates Slovak mutfağının en önemli iki öğesidir. Tüm et yemeklerinde veya köfte ile mutlaka patates ve peynir servis edilir. Slovaklar lahana turşusunu neredeyse her yemekte tüketirler. Yemek öncesi çorba veya peynir servisi de yaygındır. Bryndzove Halusky en bilinen geleneksel yemeğidir. Koyun sütünden üretilen peynir ve patates köftesinden oluşan yemeği denemenizi tavsiye ederiz. Patates krepi olan Lökse, Kapustnica isimli Lahana çorbası deneyebileceğiniz diğer tatlar arasındadır. Ayrıca kentte patates salatası ile servis edilen şnitzel de yaygın olarak tüketilmektedir. Tatlılar da ise yoğun olarak krema, yerel meyveler ve reçel kullanılmaktadır.Ekonomik Avrupa turlarımızda bu lezzetleri tadabilirsiniz.

 

 

GECE HAYATI:

Şehrin gündüz hayatının canlılığı gece hayatına da orantılı olacak şekilde yansımıştır. Eski şehir merkezinde yer alan restoran, bar ve publar size istediğiniz tarzda bir geceyi sunacaktır. Özellikle kokteyl barlarda hiç bilmediğiniz farklı kokteyllerin tadına bakabilirsiniz. Daha hareketli bir şeyler arıyorsanız kentte bulunan gece kulüplerini tercih edebilirsiniz. Özellikle cuma ve cumartesi günleri yoğun olan mekânlar belli bir giriş ücreti isteyebilir.

 

DİN:

Ülke genel olarak Hıristiyanlık mezheplerine sahiptir. Ancak göçmenlik durumuna göre nüfusun belli bir oranı başka dinlere de inanmaktadır.

 

İKLİM:

Ülke ve şehir kuzey yarımkürede Avrupa’nın ortasında yer almaktadırlar. Karasal iklime sahip olan şehirde kışlar serin veya soğuk, yazları ise 25 - 30 derece arası bir sıcaklığa sahiptir. Kar yağışı yılın belli aylarında görülebilmektedir. Her mevsimde yağmur alabilen şehirde yanınızda bir şemsiye bulunması faydalı olacaktır.

 

NÜFUS:

500 bine yakın nüfusa sahip şehirde genel yerleşim şehir merkezi ve yakın köylerdedir. Nüfusun bir kısmı göçmenlerden oluşmaktadır.

 

DİL:

Ülkede Macarca, Çekçe ve Almanca konuşulmaktadır. Ancak turistik bölgelerde İngilizce ikinci dil olarak bilinmektedir. 

                           

 ŞEHİR İÇİ ULAŞIM:

Tramvay, troleybüs ve otobüs ağına sahip olan şehirde ulaşım kolay sağlanmaktadır. Şehrin tüm tarihi ve turistik yerlerini yürüyerek gezebilirsiniz. Bisiklet kiralamak ise bir başka alternatif ulaşım aracı olabilir. Kentte birden fazla toplu ulaşım aracı kullanacaksanız günlük kart uygulamasından faydalanarak daha ekonomik seyahat edebilirsiniz.

 

PARA BİRİMİ:

Avrupa Birliğine dahil olan ülkenin para birimi Euro dur. Şehirde buluna döviz ofislerinden yanınızda bulunan para birimlerini çevirebilirsiniz. Ancak tüm para birimleri düşük kurlardan ve komisyon karşılığı bozulmaktadır. Dolayısı ile yanınızda Euro para birimi ile gitmenizi tavsiye ederiz.

 

SAAT FARKI:

Ülkemiz ile Slovakya arasında 1 veya 2 saat fark bulunmaktadır. Bulunduğumuz tarihe göre değişen farkı ülkeye giderken kontrol edebilirsiniz.

 

ELEKTİRK:

Ülkede 220 volt prizler kullanılmakta ve fişlerimize uygundur. Ancak otel odalarında az sayıda priz olabileceğini düşünerek üçlü priz götürebilirsiniz.

 

VİZE:

Avrupa Birliği sınırları içerisinde yer alan ülke Shengen vizesine tabidir. Vize koşulları ve gerekli evraklar konusunda mutlaka bir uzmandan destek alabilirsiniz.