Her ne kadar kentin isim anlamı bataklık olsa da Avrupa’nın en düzenli ve gösterişli şehirlerinden biridir Brüksel. Şehrin kurulduğu yer öncesinde bir bataklık alanı olduğu için bataklık şehri anlamına gelen Brüksel ismi verilmiştir kente. Aynı anda Belçika, Avrupa Birliği ve Natonun başkentliğini yapan kent dünyanın siyasi merkezlerinden biridir. Şehri gezerken bu kurumlara ait bir çok bina ile karşılaşabilirsiniz. Belçikalılar 2. Dünya savaşının ardından Almanlardan tazminat olarak bedava elektik alarak şehri modern mimarisine kavuşturmuşlardır. Ayrıca savaştan zarar görmeyen nadir kentlerden biri olduğu için şehir meydanı Grand Palace’daki tarihi binalar tüm güzelliği ile korunmuşlardır. Günümüzde farklı dillerin konuşulduğu bu kozmopolit şehir turistlerin birkaç günlük gezileri için uğrak noktaları arasındadır. Nüfusu az olan kentin 3 tren istasyonu ve 2 havalimanı bulunmaktadır. Bunun sebebi bir çok karayolunun geçiş noktasında olması ve bir çok siyasi yapının merkezi olmasıdır. 200 bine yakın nüfusu olan kenti her yıl yaklaşık 8 milyon kişi ziyaret etmektedir.

 

GEZİLECEK YERLER:

Küçük bir şehir meydanına sahip olan kentin gezilecek yerleri dağınık olarak şehre yayılmıştır. Ancak kent merkezinden başlamak istersek tarihi Grand Palace (Büyük Meydan) görmek isteyeceğimiz ilk nokta olabilir. Dikdörtgen şeklinde bu küçük meydan bazı tarihi yapılara ev sahipliği yapmaktadır. Bunların en önemlileri Belediye Sarayı ve 13 yüzyılda inşasına başlanan yakın zamanda Katedral ünvanını alan Aziz Michael Katedralidir. Meydanın ortasında durup 360 derece bir dönüş yaptığımız zaman kendinizi tarihi bir dokunun içinde bulacaksınız. Meydana bağlanan alışveriş caddesinde yürüyüş yaparken göreceğiniz bir diğer eser ise Manneken Pis heykeli olacaktır. İşeyen çocuk anlamına gelen heykel 16. yüzyılda yapılmıştır. Şehir meydanından ayrılıp kentin diğer yapılarını görmek isterseniz ilk olarak 1958 de Brüksel’de yapılan Expo fuarı için inşa edilen yapıları görebilirsiniz. Mini Avrupa parkı olarak bilinen bölgede en simge yapı Atomium’dur. Çelik kristalinin 165 milyar kez büyütülmesi ile yapılan eser 102 metre yüksekliğindedir. Fuar döneminde yapılan Çin ve Japon evlerini de panoramik olarak görebilirsiniz. Belçika Parlamentosu ve Kraliyet Sarayı da ilginizi çekecek yapılar arasında olabilir.Ekonomik Avrupa turlarımızda tüm bu yerleri rehberlerimiz eşliğinde gezebilirsiniz. 

 

 

YEME İÇME:

Bira ve midyesi ile ünlü olan ülkede turistler için bir çok alternatif bulunmaktadır. Şehir merkezinde neredeyse her mutfaktan bir şeyler bulmak mümkündür. Turistlerin en çok ilgisini çeken farklı soslarla servis edilen midye olmaktadır. En meşhur restoranı kent meydanına 200 metre mesafede bulunan Chez Leon De Bruxelles dir. Tencerede sunulan özel kereviz soslu midyelerinizi patates kızartması ve yerel biralar eşliğinde tüketebilirsiniz. Çikolata ve waffle konusunda da önde olan şehirde neredeyse her köşe başında bir waffle dükkanı bulabilirsiniz. Bizim için sadece bir tatlı olsa da Belçikalılar kahvaltıda da waffle tüketmektedirler. Kent meydanında açılan sokaklardaki çikolata dükkanlarında yerel üretim özel çikolataları tatmayı ve alışveriş yapmayı unutmayın. Deniz ürünlerinin yaygın olarak tüketildiği şehirde restoranlar genelde Fransız mutfağına sahiptir. 150 den fazla peynir çeşidi bulunan ülkede bira çeşitliliği de çok fazladır. Renk, aroma, tadına göre ayrılan biralar bir çok farklı bardak ile sunulabilmektedir. Biranın yanında patates cipsi de şehrin lezzetleri arasındadır.

 

GECE HAYATI:

50 den fazla gece kulübüne sahip olan şehirde gece hayatı renklidir. Bir çok müzik türünde hizmet veren barlar ve gece kulüplerinin rezervasyon ve giriş ücreti şartlarını önceden öğrenmenizi tavsiye ederiz. Bazı mekanlar özel kıyafet de gerektirmektedir. En meşhur gece kulüplerinden bazıları Fuse, You, Le Nostalgia Club, Bazaar, Bloody Lois’dir. Kendi tarzınıza göre müziğinizi ve mekanınız seçip gece 23’ten sabah 05’e kadar müzik dinleyebilir ve dans edebilirsiniz.

                                             

ŞEHİR İÇİ ULAŞIM:

Şehirde her bölgeye ulaşan tramvay ve metro ağı bulunmaktadır. Alacağınız günlük ulaşım kartı ile şehrin tüm ulaşım araçlarından uygun ücret karşılığı faydalanabilirsiniz. Veya tek kullanımlık biletler ile ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

 

İKLİM:

Ülke ve şehir kuzey yarımkürede Avrupa’nın kuzeyinde yer almaktadırlar. Kışları serin veya soğuk, yazları ise 20-25 derece arası bir sıcaklığa sahiptir. Kar yağışı yılın belli aylarında görülebilmektedir. Ancak şehir her mevsimde yağmur alabilmektedir. Dolayısı ile bu şehre giderken yanımızda hangi mevsimde olursak olalım bir şemsiye bulunmalıdır.

 

PARA BİRİMİ:

Avrupa Birliğine dahil olan ülkenin para birimi Euro dur. Şehirde buluna döviz ofislerinden yanınızda bulunan para birimlerini çevirebilirsiniz. Ancak tüm para birimleri düşük kurlardan ve komisyon karşılığı bozulmaktadır. Dolayısı ile yanınızda Euro para birimi ile gitmenizi tavsiye ederiz.

 

NÜFUS:

175 bin nüfusa sahip şehirde genel yerleşim merkezdedir. Nüfusun %72 Belçikalı, kalan kısmı ise göçmenlerden oluşmaktadır.

 

DİL:

Ülkede yaygın olarak Fransızca konuşulmaktadır. Ancak Flemenkce konuşan bir azınlıkta bulunmaktadır. Ancak neredeyse ülkenin tamamında İngilizce ikinci dil olarak bilinmektedir.

 

SAAT FARKI:

Ülkemiz ile Belçika arasında 1 veya 2 saat fark bulunmaktadır. Bulunduğumuz tarihe göre değişen farkı ülkeye giderken kontrol edebilirsiniz.

 

DİN: Ülkenin %80 i Katolik Hristiyandır. Kalan kısmı ise göçmenlik ve kişisel tercihlere göre farklı dinlere mensuptur.

 

VİZE: Avrupa Birliği sınırları içerisinde yer alan ülke Shengen vizesine tabidir. Vize koşulları ve gerekli evraklar konusunda mutlaka bir uzmandan destek alabilirsiniz.