Tarihi 9. Yüzyıla dayanan renkli şehir size küçükken okuduğunuz masalları hatırlatabilir. Kent merkezinde bulunan şirin ahşap desenli evleri, Arnavut kaldırımları ve Rönesans dönemini yansıtan tarihi eserlerin arasında dolaşırken kendinizi rüyada hissedebilirsiniz. Şehir tarih içerisinde Almanlar başta olmak üzere birçok medeniyetin hâkimiyeti altında kalmıştır. Başkent olmadığı halde Avrupa birliğinin birçok kurumu şehirde bulunmaktadır. Bu sebeple mozaik bir kültüre sahip olan kentte birden fazla dil konuşulmaktadır. Kentte karşınıza Almanca tabelalar çıkarsa şaşırmayın. Şehir şarap konusunda dünya lider olan Fransa’nın meşhur Alsace bağlarının geçiş yolundadır. Noel çok renkli geçmektedir eğer kış aylarında şehre gelecekseniz mutlaka Noel günlerini tercih edin. Kentin kanalları boyunca dizilmiş renkli evler fotoğraf makinelerinizle harika pozlar almanıza yardımcı olacaktır.

 

GEZİLECEK YERLER:

Kenti gezmeye eski şehir merkezi ile başlayabilirsiniz. Yarı ahşap evleri, Arnavut kaldırımları, kafe ve dükkânları ile turistlerin yoğun olduğu bölge günün her saati ayrı güzeldir. Meydanda bulunan St. Martin kilisesi göreceğiniz yapılar arasında olabilir. Gotik mimari ile inşa edilen kilisenin tarihi 13. Yüzyıla dayanmaktadır. Eski şehir merkezinde görebileceğiniz bir diğer tarihi yapı ise 15. Yüzyılda yapılan ve kentin yönetiminde kullanılan Koifhus evidir. Tarihi şehir merkezine yürüme mesafesinde bulunan Petit Venise mahallesinden ikinci durak noktanız olabilir. Eski şehir merkezinde bulunan mahalle kanalları ve kenarına dizili renkli yarı ahşap evleri ile bir çizgi film sahnesinden çıkmış gibidir. Araba trafiğinin olmadığı dar sokaklarda yaya ve tekne ile ulaşım sağlanmaktadır. Eğer yaz aylarında geldiyseniz bu kanallarda turistik tekne turu da yapabilirsiniz. Geçmişte dericilerin yaşadığı Tanner’s District, dericiler sokağında bulunan evler günümüzde restore edilmiş ve artık tabakhane olma işlevini bırakıp turistik bir noktaya dönüşmüştür. Şehrin ana caddesi Grand Rue ve üzerinde bulunan Jeanne D’Arc Meydanı Noel zamanı süslenmekte ve üzerinde kurulan pazar ile herkesin ilgisini çekmektedir. Kentte yapımı 14. Yüzyıla dayanan Unterlinden müzesi yakın zamana kadar manastır olarak kullanılmıştır. Günümüzde müze olan binada ortaçağdan kalma Alsace bölgesine özgü tarihi eserler ve ünlü ressamların tabloları sergilenmektedir.Ekonomik Avrupa turlarımızda tüm bu yerleri rehberlerimiz eşliğinde gezebilirsiniz. 

 

 

YEME İÇME:

Bir Fransız kentinde olabilirsiniz. Ancak yakınında bulunan Alman kültürü ile özdeşleşmiş bambaşka bir mutfakla karşı karşıya kalacaksınız. Alsas bölgesinin başkenti olan şehirde yemek kültürü etrafındaki ülkelerin kültürleri ile sentezlenmiştir. En meşhur yemekleri arasında lahana ve domuz etinden yapılan choucroute ve çok sıcak bir fırında hızlıca pişen tarte flambee pizzası bulunmaktadır. Pizzanın malzemesi yerel ürünler peynir, soğan, domuz pastırması ve krema olup değiştirilmemektedir. Atıştırmalık bir şeyler ararsanız küçük fırınlarda türlü malzemeler ile yapılan sandviçler veya yerel bir atıştırmalık olan pretzel ilginizi çekebilir. Simide benzeyen çörek kahvaltıda tüketilmekte ve yanında somon füme, eritilmiş peynir ve jambon ile servis edilmektedir. Ayrıca bağları ile ünlü olan şehirde tüm yemeklerinizde keyifle şarap tüketebilirsiniz. Yemeğinizin yanında ne tür bir şarap alacağınız konusunda garsonlardan yardım istemekten çekinmeyin. Tatlıları ile de ünlü olan şehirde kugelhopf çok fazla tüketilmektedir. Üzerine pudra şekeri ve kuru üzüm serpilerek servis edilen bir kek türü olan tatlının yapımı için gerekli olan tavalar hediyelik eşya satan dükkânlarda bulunmaktadır. Pişirilmiş armutlara doldurulan muhallebi ile yapılan eggy muhallebiyi de denemenizi tavsiye ederiz.Ekonomik Avrupa turlarımızda bu lezzetleri tadabilirsiniz.

 

 

GECE HAYATI:

 Çok canlı bir gece hayatına sahip olmayan kentte özellikle eski şehir civarında bulunan publar ve şarap evlerinde canlı müzik eşliğinde keyifli zaman geçirebilirsiniz. Bölgenin kendine has şarap ve biralarından deneme şansı bulabilirsiniz.

ŞEHİR İÇİ ULAŞIM:

Şehirde ulaşım için otobüs ağı bulunmaktadır. Alacağınız günlük ulaşım kartı ile şehrin tüm ulaşım araçlarından uygun ücret karşılığı faydalanabilirsiniz. Veya tek kullanımlık biletler ile ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

 

İKLİM:

Ülke ve şehir kuzey yarımkürede Avrupa’nın ortasında yer almaktadırlar. Kışları serin veya soğuk, yazları ise 25-30 derece arası bir sıcaklığa sahiptir. Sert bir kara iklimine sahip olan şehir özellikle kış aylarında belli günlerde 0 dereceye kadar düşebilmektedir.

 

PARA BİRİMİ:

Avrupa Birliğine dâhil olan ülkenin para birimi Euro dur. Şehirde buluna döviz ofislerinden yanınızda bulunan para birimlerini çevirebilirsiniz. Ancak tüm para birimleri düşük kurlardan ve komisyon karşılığı bozulmaktadır. Dolayısı ile yanınızda Euro para birimi ile gitmenizi tavsiye ederiz.

 

NÜFUS:

75 bin nüfusa sahip olan kentte genel yaşam şehir merkezindedir. Nüfusun bir kısmı göçmenlerden oluşmaktadır.

 

DİL:

Ülkede anadil Fransızca konuşulmaktadır. Ancak ikinci dil olarak yaygın olarak Almanca bilinmektedir. İngilizce turistik bölgelerde kullanılsa da çok bilinmemektedir.

 

SAAT FARKI:

Ülkemiz ile Fransa arasında 1 veya 2 saat fark bulunmaktadır. Bulunduğumuz tarihe göre değişen farkı ülkeye giderken kontrol edebilirsiniz.

 

DİN:

 Ülkenin dini Katolik Hıristiyanlıktır. Ancak göçmenlik ve kişisel tercihlere göre farklı dinlere mensup vatandaşlarda bulunmaktadır.

 

VİZE:

Avrupa Birliği sınırları içerisinde yer alan ülke Shengen vizesine tabidir. Vize koşulları ve gerekli evraklar konusunda mutlaka bir uzmandan destek alabilirsiniz.