Endülüs özerk bölgesinin en güzel şehir olan Cordoba’da birçok medeniyetin izi bulunmaktadır. Adeta bir kültür mozaiği olan şehrin sokaklarında gezerken Roma döneminden itibaren günümüze gelen birçok tarihi eserle karşılaşabilirsiniz. Romalılar tarafından kurulan şehir 8. Yüzyılda Emevilerin eline geçmiş ve 400 yıl boyunca bir İslam başkenti olarak kalmıştır. 12. Yüzyılda tekrar Katolik İspanyollar tarafından geri alınan bölge ve şehir Yahudi, İslam ve Hristiyanlık kültürlerine ait eserleri ile Unesco Dünya Mirası listesindedir. Eski şehir merkezinin yanından akan Guadalquvir nehri ve üzerinde bulunan köprüleri, taş sokakları, rengârenk çiçeklerin süslediği eski evleri ile şehir turist gruplarının ilgisini çekmektedir.

 

GEZİLECEK YERLER:

Küçük bir merkeze sahip olan şehirde gezilecek tüm yerler yürüyüş mesafesindedir. Eski şehir merkezi Guadalquvir nehrinin kenarına kurulmuştur. Nehirden tarihi kent merkezine doğru yürürken ilginizi çekecek ilk yapı Roma köprüsü olacaktır. 1. Yüzyılda Romalılar tarafından inşa edilen kemerli köprü daha sonra şehre hâkim olan medeniyetler tarafından onarılarak günümüze gelmiştir. Köprünün üzerinde Mağrip mimarinin özelliklerini görmek mümkündür. Üzerinde bir gezinti yaptıktan sonra yönünüzü şehir merkezine çevirirseniz karşınıza Cordoba Camii çıkacaktır. Emeviler tarafından inşa edilen eserin yapımında kırmızı ve beyaz mermerler kullanılmıştır. 1283 adet sütünü bulunan yapı 12. Yüzyılda Müslümanların bölgeden çekilmesi ile Katedrale dönüştürülmüştür. Eski şehre girmeden önce köprünün diğer ucunda bulunan Endülüs Emevi müzesini gezebilirsiniz. 400 yıl boyunca şehirde yaşayan Müslümanlara ait eserler müzede sergilenmektedir. Ayrıca Emevilerin Kraliyet sarayı Alcazar sarayı da nehir kenarında bulunan görülebilecek eserler arasındadır. Şimdi eski şehir merkezine giriş yapabilirsiniz. Hazır olun kendinizi bir rüyada hissedeceksiniz. Beyaz boyalı çiçekli evleri, trafiğe kapalı dar sokakları, keyifli dükkanları ve kafeleri ile eski şehir merkezi sizi bir hayal âlemine götürecektir. Sokakları harita kullanmadan keyfinize göre gezmenizi tavsiye ederiz. Tabi ki eski şehir merkezinde tarihi yerler de bulunmaktadır. Bunlardan biri Yahudi mahallesinde bulunan sinagogdur. Sürgüne uğrayan Yahudilerin ardından bir süre başka amaçlarla kullanılan yer günümüzde yine bir ibadet yeridir. Geleneksel Endülüs konaklarının en güzel örneklerinden biri olan Viana müzesi de görebileceğiniz bir başka yerdir. Özellikle konağın avluları sizi etkisi altına alacaktır. Eski şehirden nehri sırtınıza verip yukarıya doğru tırmandığınızda karşınıza yeni şehir merkezi çıkacaktır. Burada bulunan yaya trafiğine açık alışveriş caddesi de keyifli zaman geçirebileceğiniz yerler arasındadır.Ekonomik Avrupa turlarımızda tüm bu yerleri rehberlerimiz eşliğinde gezebilirsiniz. 

 

 

YEME İÇME:

Akdeniz ülkesi olan İspanya’da deniz ürünleri ve zeytinyağlılar yoğun olarak tüketilmektedir. Kırsal yaşamın hâkim olduğu iç bölgelerde et tüketimi daha ön plana çıkmaktadır. Her bölgede farklı yemek kültürüne sahip olan ülkenin geleneksel yemekleri arasında Paella bulunmaktadır. Ana malzeme olarak pirinç ve safranın kullanıldığı yemek sebze, deniz ürünleri veya tavuk ile yapılmaktadır.Tapas ve tapas barlar ise ülkenin bir diğer popüler yemek kültürüdür. Belli bir yemek olmayan tapas’lar küçük mezeler veya yemeklerden oluşmaktadır. Küçük tabaklarda servis edilen yemekler bir iki parça kalamar, bir zeytin tabağı, bir parça tavuk, bir çeşit patates salatası veya domuz ürünleri ile yapılan bir şeyler olabilir. Her şehirde hatta her tapas barda çok farklı lezzetler bulabilirsiniz. Bar denilmesinin sebebi sunum şeklidir. Bazen bir restoranın içinde bulunan tapas bar bazen de tek başına küçük bir dükkân şeklinde olabilir. Bir bar üstünde sergilenen mezeler seçimlerinize göre tek tek servis edilmektedir. Doyana kadar istediğiniz meze yemeklerden bir şeyler talep edebilirsiniz. Ekonomik bir yemek arıyorsanız tüm turistik şehirlerin restoranlarında, özellikle öğlen yemeklerinde fix menüler sunulmaktadır. Gayet doyurucu olan menü başlangıç, ana yemek ve tatlıdan oluşmaktadır. Şarap üretimi ve tüketiminde üst sıralarda yer alan ülkenin Rioja bölgesi şarapları tüm dünyada bilinmektedir. Ayrıca sadece İspanya’ya özgübir tür aperatif alkollü içecek Sangrea şarap ve meyve ile yapılmaktadır. Serinlemek amacı ile veya yemek öncesinde, sohbet ortamında masada bulunan Sangrea tüm ülkede tüketilmektedir. Cordoba’ya değinecek olursak Endülüs mutfağına sahip olan şehirde Akdeniz’e özgü zeytinyağı, soğan, zeytin, biber ve benzeri gıdalar bol olarak tüketilmektedir. Bir tür soğuk domates çorbası olan gazpacho’yu tüm restoranlarda bulabilirsiniz. Diğer yemekler arasında zeytinyağında yapılan kızartmalar, güveçte sebze ile yapılan boğa kuyruğu robo de torro en popüler yemekler arasındadır. Ekonomik Avrupa turlarımızda bu lezzetleri tadabilirsiniz.

 

GECE HAYATI:

Şehirde eğlence hayatı çok canlı değildir. Genelde eski şehir merkezinde bulunan Kokteyl ve tapas barlarda içkilerini yudumlayıp keyifli zaman geçirebilirsiniz.

 

DİN:

Ülkenin nüfusu Katolik Hristiyan olarak tanımlanmaktadır. Ancak göçmenlik veya kişisel tercihlere göre farklı dinlere mensup insanlar veya ateist bir yüzde de bulunmaktadır.

 

İKLİM:

Ülke ve şehir kuzey yarımkürede Avrupa’nın güneyinde yer almaktadırlar. Akdeniz kıyısına yakın konumda bulunan şehir ılıman bir iklime sahiptir. Kışları serin veya soğuk, yazları ise 30 - 35 derece ortalama bir sıcaklığa sahip olan şehir yaz aylarında nemli bir havaya sahiptir.

 

NÜFUS:

325 bin nüfusa sahip şehirde genel yerleşim merkez ve yakın köylerdedir.

 

DİL:

Ülkede İspanyolca konuşulmaktadır. Turistik bölgelerde çoğunlukla İngilizce bilinmektedir.

 

PARA BİRİMİ:

Avrupa Birliğine dâhil olan ülkenin para birimi Euro dur. Şehirde buluna döviz ofislerinden yanınızda bulunan para birimlerini çevirebilirsiniz. Ancak tüm para birimleri düşük kurlardan ve komisyon karşılığı bozulmaktadır. Dolayısı ile yanınızda Euro para birimi ile gitmenizi tavsiye ederiz.

 

ŞEHİR İÇİ ULAŞIM:

Şehirde kısıtlı bir otobüs ağı bulunmaktadır. Tarihi ve turistik mekânların tamamına yürüyerek ulaşabilirsiniz. Oteliniz eğer şehir merkezine uzak bir noktada ise taksi veya toplu ulaşımı kullanabilirsiniz.

 

SAAT FARKI:

Ülkemiz ile İspanya arasında 1 veya 2 saat fark bulunmaktadır. Bulunduğumuz tarihe göre değişen farkı ülkeye giderken kontrol edebilirsiniz.

 

ELEKTİRK:

Ülkede 220 volt prizler kullanılmakta ve fişlerimize uygundur. Ancak otel odalarında az sayıda priz olabileceğini düşünerek üçlü priz götürebilirsiniz.

 

VİZE:

Avrupa Birliği sınırları içerisinde yer alan ülke Shengen vizesine tabidir. Vize koşulları ve gerekli evraklar konusunda mutlaka bir uzmandan destek alabilirsiniz.