Davinci tur ile masalsı bir yolculuğa hazır mısınız?

Son yılların en popüler gezi noktalarından biri olan Kars ve bu gezinin finalinde Antalya Çıkışlı Doğu Ekspresi Turu ile yapacağınız harika bir yolculuk sizi masalsı diyarlara götürecektir. Bu yazımızda sizlere Doğu Ekspresinin geçmişi, Doğu Ekspresi ile yolculuk, Antalya Çıkışlı Doğu Ekspresi Turu güzergahı nerelerdir, yolculuk esnasında yanımızda neler bulunması gerekir, Doğu Ekspresinde konaklama nasıl olur gibi konularda bilgi vermeye çalışacağız. Antalya hareketli Doğu Ekspresi turlarımıza katılmadan önce bloğumuzu okumanız sizin için faydalı olacaktır.

Doğu Ekspresi Hakkında

İlk olarak 1969 yılında İstanbul – Erzurum arasında faaliyete giren tren sonraki yıllarda Kars’a kadar rotasını uzatmıştır. Yakın zamanda faaliyete giren hızlı trenler sebebi ile Ankara – Kars arasında yolculuğuna devam etmektedir. Pulman vagon, örtülü kuşetli vagon ve yataklı vagondan oluşan trenin durakları sırası ile Ankara – Kırıkkale – Kayseri – Sivas – Erzincan – Erzurum – Kars şeklindedir. Yıllarca yerel halka hizmet veren tren yakın dönemde gençlerin trende yaptıkları yolculukları sosyal medya kanallarında paylaşması ile tüm Türkiye tarafından bilinir ve popüler olmuştur. Rotanın en güzel noktası olan Kars – Erzurum arasında Sarıkamış ormanlarından geçen Doğu Ekspresi kış aylarından karları açarak gitmektedir. Harika manzaralara şahit olacağınız Kars – Erzurum arası yolculukta çekilen resimler trenin popüler olmasını sağlamıştır. Sonraki güzergahta Fırat nehri kenarından devam eden Doğu Ekspresinin geçtiği tüneller ve kanyonlar da aynı şekilde pastoral manzaralar sunmaktadır. Antalya çıkışlı Doğu Ekspresi turlarımız ile tüm bu manzaralara şahit olacağınız harika bir tur yapabilirsiniz. Son yıllarda yaşanan kapasite problemi ile rotaya bir de turistik tren ilave edilmiştir. Turistik Doğu Ekspresinin faaliyete girmesi ile yataklı vagonlar bu trene aktarılmış, tarifeli trende ise sadece pulman ve örtülü kuşetli vagonlar bulunmaktadır.

Doğu Ekspresi Vagon Düzeni

Tren hakkında kısaca bilgi verdikten sonra diğer merak edebileceğiniz soruların cevaplarına geçelim. Hangi Doğu Ekpresi ile yolculuk etmeliyim diye merak ediyorsanız sizi bu konuda aydınlatabiliriz. Öncelikle yataklı vagonlar sadece Turistik Doğu Ekspresi treninde bulunmaktadır. Örtülü kuşetli vagon ve pulman vagon ise tarifeli sefer yapan Doğu Ekspresinde yer almaktadır. Yataklı vagonda ranza şeklinde 2 adet yatak, küçük bir masa ve bir lavabo bulunmaktadır, alt kattaki yatağı katlayıp koltuk haline dönüştürebilirsiniz. Örtülü kuşetli vagonda ranza şeklinde 4 adet yatak bulunmaktadır, yine alt kattaki yatakları katlayıp karşılıklı koltuk şekline getirebilirsiniz. Ayrıca odanızın daha ferah olmasını isterseniz üst kattaki yataklarda katlanıp duvara gömülebilmektedir. Pulman vagon ise otobüs tarzında olup 2+1 koltuk düzeni şeklindedir. Ancak bir otobüs ile kıyaslandığında çok daha geniş ve ferah koltuklardır. Trende her vagonda tuvalet yer almaktadır. Ancak temizlik sadece kalkıştan önce yapıldığı için maalesef bir süre sonra hijyen sorunu oluşabilmektedir. Tüm trenlerde bir adet yemekli vagon bulunmaktadır. Burada belli saatlerde sıcak yemekler bulabilirsiniz. Bu saatler dışında ise sürekli aperatif yiyecekler ve büfe tarzında her türlü satış yapılmaktadır. Ancak gece belli bir saatten sonra hizmet vermemektedirler.

Doğu Ekspresi ve Turistik Doğu Ekspresi

İki treni kıyaslayacak olur isek, Turistik Doğu Ekspresi treni bazı il merkezlerinde gezi amaçlı uzun molalar verdiği için yaklaşık 32 saatlik bir yolculuk yapmaktadır. Ayrıca hem Kars’tan hareket ederken hem de Kars’a varışı gece yaptığı için en güzel manzaralara şahitlik edeceğiniz Kars – Erzurum arasını gece geçmektedir. En büyük dezavantajının bu olduğunu söyleyebiliriz. Tam tersine tarifeli Doğu Ekspresi Kars’tan sabah saatlerinde hareket ettiği için harika manzaralara şahit olarak yolculuğunuza devam edebilirsiniz. Turistik Doğu Ekspresi sadece yataklı vagonlardan oluşmakta ve uzun bir yolculuk yaptığı için biraz yorucu olabilmektedir. Yaklaşık 1.5 günlük bir süreyi hijyen şartlarının çok iyi olmadığı bir ortamda küçük bir odada geçirmek bazen çok da cazip olmayabilir. Bu konuda kararı sizlere bırakıyoruz. Davincitur ile Doğu Ekspresi turlarında biz sizler için pulman koltuklarda sadece gündüz seyahat edeceğiniz turlar düzenliyoruz. Geniş pulman koltuklarda büyük camlar sayesinde sabah Kars’tan hareket ederek harika manzaralar eşliğinde yolculuk yapıyoruz.

Doğu Ekspresi Yeme ve İçme

Trende yeme içme konusuna yukarıda çok az bahsetmiştik. Ancak dilerseniz trene yanınızda bir şeyler getirmenizde bir sakınca bulunmuyor. Hafif aperatif yiyecekler, biraz meyve ve kuruyemiş, içecek olarak dilerseniz şarap getirmenizde bir sakınca bulunmamaktadır. Her ne kadar trende alkol tüketmek yasak olsa da görevliler bu konuya pek karışmamaktadırlar.

Doğu Ekspresinde neler var?

Trende keyifli zamanlar geçirmek istiyorsanız yanınızda buna uygun şeyler bulundurmayı unutmayın. Okuyacak bir şeyler, oyun gereçleri, kulaklık ve şarjınız mutlaka yanınızda olsun. Koltuklarda veya odalarda bulunan prizlerden telefonlarınızı şarj edebilirsiniz. Eğer yolculuğa Kars’tan sabah başlıyor iseniz harika manzaralar için kendinize güzel bir cam kenarı bulmanızı tavsiye ederiz. Doğu Ekspresi Turunun olmazsa olmazlarından biri de Erzurum’da Çağ kebabı sipariş etmektir. Tren Erzurum’a gelmeden önce siparişinizi yapıp garda verilecek molada teslim alabilirsiniz. Eğer Turistik Doğu Ekspresi treni ile seyahat ediyorsanız zaten treniniz Erzurum’da uzun süre mola verecektir.

Ülkemizin mükemmel coğrafyalarından harika manzaralara tanıklık ederek yapacağınız Doğu Ekspresi yolculuğuna Davincitur ayrıcalığı ile Antalya hareketli Kars turlarımızda katılabilirsiniz.