Füssen son yılların en popüler turistik rotalarından ‘’Romantik yol’’ un üzerinde yer alan şehirlerden biridir. Rotaya ismini veren figürlerden biri Kral 2. Ludwig yaşadığı çağın ilerisinde düşünen bir insandı. Savaşlardan, fetihlerden ziyade sanat, müzik ve mimari ile ilgilenen kral rotanın en ünlü eseri Neuschwanstein şatosunu inşa ettirmiş ve sadece 170 gün içinde yaşadıktan sonra vefat etmiştir. Şehirde dolaşırken üzerinde deli prens lakaplı Kral Ludwig’in resimlerinin basılı olduğu bardak, t-shirt, yüzük gibi hediyelik eşyalar sürekli karşınıza çıkacaktır. Günümüzde Almanlar kralın bu lakabı hak etmediğini sadece çağının ilerisinde bir insan olduğunu düşünmektedirler. Füssen şehrini tanımak için romantik yolu anlamak gerekir. Romalılar döneminde ticaret yolu veya kral yolu olarak kullanılan güzergah üzerinde bir çok şato ve kale bulunmaktadır. Sadece tarihi yapılar değil gölleri, ırmakları ve doğasıyla bu muhteşem rota unvanını hak etmektedir. Almanların 2. Dünya savaşının ardından tüm dünyada yarattığı olumsuz durumunu düzeltmek için geçmişte sanatçıların ilgi noktası olan rota ve üzerinde bulunan şehirler bir araya getirilerek adına Romantik yol denilmiştir. Füssen bu göz alıcı rotanın kentlerinden biridir. Kentin ortaçağdan kalma tarihi dokusu, gölleri, doğası ve uçsuz bucaksız yeşillikleri sizi bir masalın içinde hissettirecektir.

 

GEZİLECEK YERLER:

Kentte ilk gezi noktanız tabi ki Neuschwanstein şatosu olacaktır. Şehrin yaklaşık 12 km dışında bir tepe üzerine kurulu şatoya belli bir ücret karşılığında girebilirsiniz. Hatta bunun bir hikayesi de bulunmaktadır. Kral 2. Ludwig bu eseri tamamladığında parası bitmiştir ve çok fazla keyfini çıkaramadan hayata veda etmiştir. Ardından şatonun yapımından kalan borçların ödenebilmesi amacı ile ücretli olarak yerel halkın ziyaretine açılmıştır. Günümüzde müze olarak kullanıldığı için ücret alınmaktadır. Disneyland yapımlarına ilham kaynağı olan şato 19. Yüzyılda 2.Ludwig’in emri ile sarayın ressamı tarafından tasarlanmıştır. Neo-Romantik mimariyi yansıtan eser harika bir manzaraya sahiptir. Babasını etkilemek adına şatonun bir tepenin üstünde olmasını isteyen Ludwig, tam tersine babası tarafından aşırı para harcadığı için akıl sağlığının yerinde olmadığı kanısı ile doktor kontrolü altına alınmıştır. Dışı kadar içinde de etkileyici odalar bulunan şatonun en güzel iç yapısı opera sahneleri için tasarlanan odasıdır. Merkezden özel servislerle ulaşabileceğiniz şatoyu mutlaka görmenizi tavsiye ederiz. Deli prensin tek eseri bu değildir. Kente yakın mesafede bulunan 2.Ludwig tarafından inşa edilen  bir başka eser ise Linderhof sarayıdır. Barok ve Rönesans tarzının iç içe geçtiği eserin bahçesi de ayrı bir güzelliğe sahiptir. Yine kente 10 km uzaklıkta bulunan Rokoko mimarinin en güzel eserlerinden olan Wieskirche (Wies kilisesi) görmeniz gereken yapılar arasındadır. Göl kenarında bulunan şehir merkezinde geziniz bittikten sonra keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.Ekonomik Avrupa turlarımızda tüm bu yerleri rehberlerimiz eşliğinde gezebilirsiniz. 

 

 

YEME İÇME:

Alman kültüründen birçok tat bulabileceğiniz kent aynı zamanda güney Almanya’nın bağcılıkta da iyi olması sebebi ile şarap konusunda da sizi tatmin edecektir. Kentte alman kültürünün geleneksel patates sosis tabaklarını birbirinden farklı onlarca bira çeşidi ile tadabilirsiniz. Eski şehrin sokaklarında gezerken tüm dünya mutfaklarından bir şeyler bulabilirsiniz. Tatlı konusuna ayrı bir parantez açmamız gerekebilir zira Almanlar pastaları ile ünlüdür. kent merkezinde neredeyse tüm kafelerde bir tatlı dolabı bulunmakta ve bir birinden farklı onlarca çeşit sizler için sergilenmektedir.

 

GECE HAYATI:

Sakin bir şehir olan Füssen’de Alman geleneklerini uygun birahaneler, barlar ve publar bulunmaktadır.Genelde hafta sonu cuma ve cumartesi günleri yoğun ilgi gören mekanlarda müzik eşliğinde içkilerinizi yudumlayabilirsiniz.

 

DİN:

Ülke genel olarak Hristiyanlık mezheplerine sahiptir. Ancak göçmenlik durumuna göre nüfusun belli bir oranı başka dinlere de inanmaktadır.

 

İKLİM:

Şehir kuzey yarımkürede Avrupa’nın ortasında yer almaktadırlar. Kışları serin veya soğuk, yazları ise 25-30 derece arası bir sıcaklığa sahiptir. Kar yağışı yılın belli aylarında görülebilmektedir. Genel itibarı ile ılıman bir iklime sahip olan şehirde yağmurun ne zaman yağacağı belli olmayabilir. Dolayısı ile yanımızda bir şemsiye bulunması faydalı olacaktır.

 

NÜFUS:

15 bin nüfusa sahip şehirde genel yerleşim merkezdedir. Nüfusun bir kısmı göçmenlerden oluşmaktadır.

 

DİL:

Ülkede Almanca konuşulmaktadır. Ancak neredeyse ülkenin tamamında İngilizce ikinci dil olarak bilinmektedir. 

                           

ŞEHİR İÇİ ULAŞIM:

Küçük bir merkeze sahip olan kentin birçok noktasına yürüyerek de ulaşabilirsiniz. Şehirde toplu ulaşım olarak otobüs kullanılmaktadır. Mesafeler çok uzak olmadığı için otelinizden kent merkezine ulaşımlarınızı taksi ile de sağlayabilirsiniz.

 

PARA BİRİMİ:

Avrupa Birliğine dahil olan ülkenin para birimi Euro dur. Şehirde buluna döviz ofislerinden yanınızda bulunan para birimlerini çevirebilirsiniz. Ancak tüm para birimleri düşük kurlardan ve komisyon karşılığı bozulmaktadır. Dolayısı ile yanınızda Euro para birimi ile gitmenizi tavsiye ederiz.

 

SAAT FARKI:

Ülkemiz ile Almanya arasında 1 veya 2 saat fark bulunmaktadır. Bulunduğumuz tarihe göre değişen farkı ülkeye giderken kontrol edebilirsiniz.

 

ELEKTİRK:

Ülkede 220 volt prizler kullanılmakta ve fişlerimize uygundur. Ancak otel odalarında az sayıda priz olabileceğini düşünerek  üçlü priz götürebilirsiniz.

 

VİZE:

Avrupa Birliği sınırları içerisinde yer alan ülke Shengen vizesine tabidir. Vize koşulları ve gerekli evraklar konusunda mutlaka bir uzmandan destek alabilirsiniz.