Endülüs özerk bölgesinin gözde şehirlerinden olan Granada’da birçok medeniyetin izi bulunmaktadır. Adeta bir kültür mozaiği olan şehri özellikle Emevi dönemine ait eserler ile turistlerin ilgisini çekmektedir. İlk yerleşimin yaklaşık 7 bin yıl öncesine dayandığı tahmin edilen bölgede Roma İmpartorluğu, Emeviler ve İspanya Krallığı hâkimiyet kurmuştur. Nevada dağlarının eteklerine kurulan şehir Arapçada yabancıların tepesi anlamına gelen Gırnata kelimesinden türemiştir. Genelde turist grupları şehirde bir gece konaklamaktadır. Ancak bu şehre doymanız için bir geceden fazlasına ihtiyacınız olacağını düşünüyoruz.

 

GEZİLECEK YERLER:

Şehir merkezinde yürüyüş mesafesinde görebileceğiniz birçok tarihi ve turistik yer bulunmaktadır. Ancak gezinize öncelikle merkez dışından daha doğrusu kentin simgesi olan Alhambra sarayından başlamanızı tavsiye ederiz. Emevilerden önce küçük bir şato olan saray Kral 1. Muhammed’in evi olunca bir saraya ve yönetim binasına dönüşmüştür. Yıllar içerisinde gittikçe büyüyen eser bahçeleri, avluları ve mozaikleri ile günümüzde dünyanın en ünlü tarihi yapıları arasındadır. Senenin her ayında çok fazla sayıda ziyaretçi alan sarayı gezmek için biletlerinizi önceden almanızı tavsiye ederiz. Şimdi sıra şehir merkezinde. İlk göreceğiniz yapı tabi ki Granada Katedrali olacaktır. Rönesans döneminin en güzel örneklerinden olan katedralin dış duvarlarında yazılı isimleri okumayı unutmayın. Yapıldığı dönemde şehir insanı için üniversite mezunu olmak çok önemli bir durumdu. Bu sebeple aileler mezun olan çocuklarının isimlerini katedralin duvarlarına kazımaktaydılar. Katedral etrafındaki yaya trafiğine açık caddelerde keyifli zaman geçirebilirsiniz. Kafeleri, restoranları ve dükkânları ile alışveriş caddeleri sürekli kalabalıktır. Şehir merkezinden toplu ulaşım ile ulaşabileceğiniz ve Alhambra sarayının karşı tepelerine konumlanmış Sacramento ve Albacin mahalleleri de görmeniz gereken yerler arasındadır. Çingene ve Yahudi nüfusun yaşadığı mahalleler beyaz evleri, çiçekli balkonları, Arnavut kaldırımları ile Unesco Dünya Mirası listesindedir. Özellikle akşamları çok canlı olan mahallelerde Flamenco gösterileri yapan küçük barlar bulunmaktadır. Burada tüm İspanya’nın en doğal en katışıksız Flamenco danslarını izleyebilirsiniz. Üstelik dansçılar bir sahne üzerinde değil oturduğunuz yerin tam önünde, yani yanı başınızda dans etmektedirler. Akşam saatlerinde hala burada iseniz Alhambra sarayını gören terasa içkileriniz ile gidip, ışıklandırılmış saraya karşı keyif yapabilirsiniz. Şehrin yetiştirdiği en önemli isim olan şair GarciaLorca’nın yaşadığı ve şiirlerini yazdığı ev şuan müzeye çevrilmiştir. Lorca ailesi tarafından yazlık olarak kullanılan ev şehrin biraz dışındadır. Şuan şairin ve ailenin eşyaları müze evde sergilenmektedir. Gezileriniz bittikten sonra serbest zamanınızda Arap baharat çarşısını (La Alcaiceria) gezebilirsiniz. Arap kültürüne ait ürünlerin satıldığı pazarda aynı zamanda hediyelik eşya dükkânları da bulunmaktadır.Ekonomik Avrupa turlarımızda tüm bu yerleri rehberlerimiz eşliğinde gezebilirsiniz. 

 

 

YEME İÇME:

Akdeniz ülkesi olan İspanya’da deniz ürünleri ve zeytinyağlılar yoğun olarak tüketilmektedir. Kırsal yaşamın hâkim olduğu iç bölgelerde et tüketimi daha ön plana çıkmaktadır. Her bölgede farklı yemek kültürüne sahip olan ülkenin geleneksel yemekleri arasında Paella bulunmaktadır. Ana malzeme olarak pirinç ve safranın kullanıldığı yemek sebze, deniz ürünleri veya tavuk ile yapılmaktadır. Tapas ve tapas barlar ise ülkenin bir diğer popüler yemek kültürüdür. Belli bir yemek olmayan tapas’lar küçük mezeler veya yemeklerden oluşmaktadır. Küçük tabaklarda servis edilen yemekler bir iki parça kalamar, bir zeytin tabağı, bir parça tavuk, bir çeşit patates salatası veya domuz ürünleri ile yapılan bir şeyler olabilir. Her şehirde hatta her tapas barda çok farklı lezzetler bulabilirsiniz. Bar denilmesinin sebebi sunum şeklidir. Bazen bir restoranın içinde bulunan tapas bar bazen de tek başına küçük bir dükkân şeklinde olabilir. Bir bar üstünde sergilenen mezeler seçimlerinize göre tek tek servis edilmektedir. Doyana kadar istediğiniz meze yemeklerden bir şeyler talep edebilirsiniz. Ekonomik bir yemek arıyorsanız tüm turistik şehirlerin restoranlarında, özellikle öğlen yemeklerinde fix menüler sunulmaktadır. Gayet doyurucu olan menü başlangıç, ana yemek ve tatlıdan oluşmaktadır. Şarap üretimi ve tüketiminde üst sıralarda yer alan ülkenin Rioja bölgesi şarapları tüm dünyada bilinmektedir. Ayrıca sadece İspanya’ya özgübir tür aperatif alkollü içecek Sangrea şarap ve meyve ile yapılmaktadır. Serinlemek amacı ile veya yemek öncesinde, sohbet ortamında masada bulunan Sangrea tüm ülkede tüketilmektedir. Granada’ya değinecek olursak Endülüs mutfağına sahip olan şehirde Akdeniz’e özgü zeytinyağı, soğan, zeytin, biber ve benzeri gıdalar bol olarak tüketilmektedir. Bir tür soğuk domates çorbası olan gazpacho’yu tüm restoranlarda bulabilirsiniz. Şehrin diğer yemekleri arasında bir tür sosis olan Chorizo ve İspanyol omleti olarak bilinen Tortilla bulunmaktadır. Ayrıca şehrin birası Alhambra’nın mutlaka tadına bakmanızı tavsiye ederiz.Ekonomik Avrupa turlarımızda bu lezzetleri tadabilirsiniz.

 

 

GECE HAYATI:

Öğrenci nüfusunun yoğun olduğu şehirde eğlence hayatı canlıdır. Genelde eski şehir merkezinde bulunan Kokteyl ve tapas barlarda içkilerini yudumlayıp keyifli zaman geçirebilirsiniz. Özellikle tapas barları tercih ederseniz Granada’ya özgü olarak bir içki almanız durumunda tapasları ücretsiz yiyebilirsiniz. Şehirde her tarza uygun gece kulüpleri de bulunmaktadır. Ancak yöresel bir şey istiyorsanız Sacramento ve Albaicin mahallelerinde bulunan Flamenco yapan barları tercih edebilirsiniz.

 

DİN:

Ülkenin nüfusu Katolik Hristiyan olarak tanımlanmaktadır. Ancak göçmenlik veya kişisel tercihlere göre farklı dinlere mensup insanlar veya ateist bir yüzde de bulunmaktadır.

 

İKLİM:

Ülke ve şehir kuzey yarımkürede Avrupa’nın güneyinde yer almaktadırlar. Akdeniz kıyısına yakın konumda bulunan şehir ılıman bir iklime sahiptir. Kışları serin veya soğuk, yazları ise 30 - 35 derece ortalama bir sıcaklığa sahip olan şehir yaz aylarında nemli bir havaya sahiptir.

 

NÜFUS:

235 bin nüfusa sahip şehirde genel yerleşim merkez ve yakın köylerdedir.

 

DİL:

Ülkede İspanyolca konuşulmaktadır. Turistik bölgelerde çoğunlukla İngilizce bilinmektedir.

 

PARA BİRİMİ:

Avrupa Birliğine dâhil olan ülkenin para birimi Euro dur. Şehirde buluna döviz ofislerinden yanınızda bulunan para birimlerini çevirebilirsiniz. Ancak tüm para birimleri düşük kurlardan ve komisyon karşılığı bozulmaktadır. Dolayısı ile yanınızda Euro para birimi ile gitmenizi tavsiye ederiz.

 

ŞEHİR İÇİ ULAŞIM:

Şehirde kısıtlı bir otobüs ağı bulunmaktadır. Tarihi ve turistik mekânların bir kısmınayürüyerek ulaşabilirsiniz. Oteliniz eğer şehir merkezine uzak bir noktada ise taksi veya toplu ulaşımı kullanabilirsiniz. Alhambra sarayına ve Sacramento – Albaicin mahallelerine şehir merkezinden toplu ulaşım bulunmaktadır.

 

SAAT FARKI:

Ülkemiz ile İspanya arasında 1 veya 2 saat fark bulunmaktadır. Bulunduğumuz tarihe göre değişen farkı ülkeye giderken kontrol edebilirsiniz.

 

ELEKTİRK:

Ülkede 220 volt prizler kullanılmakta ve fişlerimize uygundur. Ancak otel odalarında az sayıda priz olabileceğini düşünerek üçlü priz götürebilirsiniz.

 

VİZE:

Avrupa Birliği sınırları içerisinde yer alan ülke Shengen vizesine tabidir. Vize koşulları ve gerekli evraklar konusunda mutlaka bir uzmandan destek alabilirsiniz.