Almanya’nın Berlin’den sonra ikinci büyük kenti olan Hamburg aynı zamanda Elbe nehrinin genişletilerek üzerine kurulan Avrupa’nın da ikinci büyük limanına sahiptir. Yüzyıllarca orta ve kuzey Avrupa’nın denize açılan kapısı olan şehir 2. Dünya savaşında müttefiklerin hedefi olmuş ve yerle bir edilmiştir. Bazı eski tarihi yapılar aslına uygun tekrar inşa edilse de aslında şehir yeni baştan kurulmuştur. Elbe ve Bille nehirlerinin denizle buluştuğu noktada kurulan şehir içinde dolaşankanalları ile Venedik’i andırmaktadır. Kuzey denizine yakın noktada kurulu şehir soğuk bir iklime sahiptir. Turistik ziyaretler genelde yaz aylarında yapılmaktadır. Aynı zamanda Almanya’nın en büyük sanayi şehri olan Hamburg uçak üretiminde önemli bir paya sahiptir. Alternatif enerji kaynakları konusunda da bir adım ileride olan şehir 2011 yılında Avrupa’nın en yeşil kenti seçilmiştir. Rüzgar, güneş ve bio-enerjiden faydalanan kent karbondioksit emisyon değerlerini ciddi oranda azaltmıştır. Küçük göletleri, şehrin tarihi binaları arasında akan nehirleri ve tarihi dokusu ile yeşil kent Hamburg size keyifli zamanlar sunacaktır.

 

GEZİLECEK YERLER:

Gezinize kentin kalbi olan Jungferstieg’den başlayabilirsiniz. Kentin eski yıllarında pazar günleri erkeklerin ve kızların sevgili bulabilmek için güzel kıyafetlerle gelip yürüyüş yaptıkları meydanda geçmişin anısına sevgililer günümüzde de ilk buluşmalarını burada yapmaktadırlar. Özellikle hafta sonları kalabalık olan semt göl kenarında sebebi olması sebebi ile de ilgi çekmektedir. Burada bulunan kafelerde veya alışveriş caddelerinde keyifli zaman geçirebilirsiniz. Başka bir kalabalık nokta ise belediye binasının etrafıdır. 1897 de barok mimari ile yapılan eser şuan yerel parlamento ve belediyeye ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca içinde bulunan sergi salonlarını etkinlik olan günlerde ücret karşılığı gezebilirsiniz. Binanın etrafındaki kafe ve restoranlar dinlenmeniz için olanak sağlayacaktır. Günlerden pazar ve yemek saatiniz geldi ise uğramanız gereken yer balık pazarıdır. Sadece Pazar günleri kurulan balık pazarında herkese hitap eden bir şeyler bulunmaktadır. Barok mimari ile 16. Yüzyılda inşa edilen Michaels kilisesi şehirde görülmesi gereken yapılar arasındadır. Yapıldığı yıllarda Katolik mezhebine hizmet etse de günümüzde Protestan mezhebinin kullanımındadır. Belli bir ücret karşılığında kulesine çıkıp şehir manzarasına ulaşabilirsiniz. Kanalları ile meşhur kentte tabi ki olmazsa olmazlardan biri de tekne ile kanal turudur. Kazıklar üstüne inşa edilmiş tarihi binalar ve birçok yapı tekne turunda görüş alanınızda olacaktır. Kentte gezebileceğiniz müzelerde bulunmaktadır. MiniaturWunderland’da dünyanın en büyük demir yolu minyatürünü görebilirsiniz. El yapımı 1040 trenin bulunduğu müze eğlence amaçlı yapılmış ve ilgi çektikçe büyütülmüştür. Konaklamanız uzun süreli ise kent yakınında bulunan Planten’un Blomen (bitkiler ve çiçekler) parkını da gezebilirsiniz. 47 hektarlık alana yayılan bahçede yıl içerisinde konserler ve festivallerde yapılmaktadır. Eğer ilginizi çekerse Hamburg uluslararası denizcilik müzesi de bir başka gezi noktanız olabilir. Eski bir depodan çevrilen 10 katlı müze 40 binden fazla gemi parçası, gemi modelleri ve üniformalar sergilenmektedir. Avrupa’nın ikinci büyük limanına sahip olan şehirde tabi ki bir tarihi liman da bulunmaktadır. Günümüzde müze olan binaya metro ile ulaşabilirsiniz. Birçok eski yelkenli ve tarihi gemiler müzede sergilenmektedir. Dilerseniz son olarak limanı kente bağlayan ve Elbe nehrinin altından geçen 426 metre uzunluğundaki Elbe tünelinden yaya olarak geçip gezinizi noktalayabilirsiniz. Geçmişte yük taşımacılığı için kullanılan tünel günümüzde yayaların ve özellikle turistlerin ilgi odağı olmaktadır. Günü bitirip geceye ulaştığımız zaman Hamburg’un kırmızı feneri Reeperbahn tüm canlılığı ile sizleri karşılayacaktır.Ekonomik Avrupa turlarımızda tüm bu yerleri rehberlerimiz eşliğinde gezebilirsiniz. 

 

 

YEME İÇME:

Kentte dünyanın her mutfağından restoranlar bulmak mümkündür. Ticari ve turistik olarak yoğun ziyaret alan şehirde 4 bine yakın restoran bulunmaktadır. Kuzey denizine yakınlığı sebebi ile deniz ürünleri tüketimi yaygındır. Şehrin her yerine yayılan birahanelerde her türlü birayı tüketebilirsiniz. Genellikle küçük bardaklarla servis edilen biralar hafif içimlidir. Tabi biranın yanında olmazsa olmaz patates şehirde yaygın olarak yemeklerde de kullanılmaktadır. Sosis ise Almanların önde gelen atıştırmalığıdır. Tercihinize göre dana etinden de yapılan sosisler bulunmaktadır. Eğer kent mutfağı sizi cezbetmiyorsa Türk restoranlarına da tercih edebilirsiniz. Pazar günleri kurulan ve saat 10’a kadar açık kalan balık pazarı şehirde yaşayan insanların kahvaltı yapmak için tercih ettikleri en popüler yerdir. Ancak kahvaltı menüsünde balık ekmek ve bira ile karşılaşabilirsiniz. Bu farklı deneyimi yaşamak isterseniz erkenden kalkıp pazara doğru yola çıkmanız gerekecektir. Tatlı konusuna ayrı bir parantez açmamız gerekebilir zira Almanlar pastaları ile ünlüdür. Kent merkezinde neredeyse tüm kafelerde bir tatlı dolabı bulunmakta ve bir birinden farklı onlarca çeşit sizler için sergilenmektedir.

 

GECE HAYATI:

Renkli bir yaşantıya sahip şehirde gece hayatı da aynı çeşitliliğe sahiptir. Kentin bu konudaki en popüler semti Saint Pauli’dir. Burada bulunan bar ve publarda biralarınızı yudumlardan keyifli zaman geçirebilirsiniz. Daha canlı bir şeyler arıyorsanız kentte her tarzda gece kulüpleri bulunmaktadır. The Beatles grubu meşhur olmalarını sağlayan ilk konserlerini bu bölgede vermişlerdir. Saint Pauli’de bir heykelleri de bulunmaktadır. Genelde hafta sonu cuma ve cumartesi günleri yoğun ilgi gören mekanlar giriş ücreti isteyebilir. Eğer şanslı iseniz yıl içerisinde düzenlenen etkinlikler sayesinde ünlü djlere denk gelebilirsiniz. Şehrin kırmızı fener sokağı ise Reeperbahn’dır. Belli saat dilimlerinde elinizde cam şişe gibi şeylerle bile girmenizin yasak olduğu caddede ciddi güvenlik önlemleri bulunmaktadır.

 

DİN:

 Ülke genel olarak Hristiyanlık mezheplerine sahiptir. Ancak göçmenlik durumuna göre nüfusun belli bir oranı başka dinlere de inanmaktadır.

 

İKLİM:

Ülke ve şehir kuzey yarımkürede Avrupa’nın kuzeyinde yer almaktadırlar. Denizin etkisi ile ılıman  iklime sahip olan şehirde kışlar serin veya soğuk, yazları ise 20 - 25 derece arası bir sıcaklığa sahiptir. Kar yağışı yılın belli aylarında görülebilmektedir.

 

NÜFUS:

1,8 milyon nüfusa sahip şehirde genel yerleşim merkezdedir. Nüfusun bir kısmı göçmenlerden oluşmaktadır.

 

DİL:

Ülkede Almanca konuşulmaktadır. Ancak neredeyse ülkenin tamamında İngilizce ikinci dil olarak bilinmektedir. 

                           

ŞEHİR İÇİ ULAŞIM:

Yaygın bir metro, tramvay ve otobüs ağına sahip olan şehirde ulaşım kolay sağlanmaktadır. Kent meydanında bulunan merkez istasyondan havalimanına veya diğer şehirlere rahat ulaşım sağlanabilmektedir. Turistler için şehir içi ulaşımda günlük kart uygulaması bulunmaktadır. Eğer gün içinde birden çok yere ulaşım sağlayacaksanız bu kart sizin için daha ekonomik olacaktır.

 

PARA BİRİMİ:

Avrupa Birliğine dahil olan ülkenin para birimi Euro dur. Şehirde buluna döviz ofislerinden yanınızda bulunan para birimlerini çevirebilirsiniz. Ancak tüm para birimleri düşük kurlardan ve komisyon karşılığı bozulmaktadır. Dolayısı ile yanınızda Euro para birimi ile gitmenizi tavsiye ederiz.

 

SAAT FARKI:

Ülkemiz ile Almanya arasında 1 veya 2 saat fark bulunmaktadır. Bulunduğumuz tarihe göre değişen farkı ülkeye giderken kontrol edebilirsiniz.

 

ELEKTİRK:

Ülkede 220 volt prizler kullanılmakta ve fişlerimize uygundur. Ancak otel odalarında az sayıda priz olabileceğini düşünerek üçlü priz götürebilirsiniz.

 

VİZE:

Avrupa Birliği sınırları içerisinde yer alan ülke Shengen vizesine tabidir. Vize koşulları ve gerekli evraklar konusunda mutlaka bir uzmandan destek alabilirsiniz.