Çek Cumhuriyetinin turistik şehirlerinin arasında yer alan Karlovy Vary kaplıcaları ile ünlüdür. Birçok ünlünün ziyaret ettiği şehre bizim için en önemli ziyaret Atatürk tarafından yapılmıştır. Rahatsızlığı sebebi ile doktor tavsiyesi ile gittiği şehirde bir süre kalmış ve tedavi olmuştur. Konakladığı otelin girişinde bulunan plakette Mustafa Kemal Atatürk bu otelde konaklamıştır diye yazmaktadır. Bölgedeki termal suların keşfi ise 4. Kral Karl’a dayanmaktadır. Avlanma esnasında suya düşen bir geyiğin haşlanmasına şahit olan kral bu sayede şifalı suları keşfetmiş olur. Karlovy Vary isim anlamı olarak Kralın banyosu anlamına gelmektedir. Dünyanın ilk 5 yıldızlı oteli burada inşa edilmiştir. 1781 de inşa edilen Grand Hotel günümüzde hala faaldir. İçinden geçen Tapla nehrinin oluşturduğu vadiye kurulu şehre ulaşan tüm yollar harika doğa manzaralarının arasından geçmektedir. Aynı şekilde şehirde harika bir vadi ve doğanın içindedir. Nehrin sağ ve soluna inşa edilen rengârenk binalar adeta masalsı bir hava yaratmaktadır. Şehre Prag’dan 2 saat içinde ulaşabilirsiniz. Dilerseniz kaplıca ve sağlık için gidebileceğiniz Karlovy Vary’i mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

 

GEZİLECEK YERLER:

Bu küçük şehrin her noktasını yürüyerek kolayca gezebilirsiniz. Şehre grup olarak tur eşliğinde gidiyorsanız biraz dışında bulunan bir otoparka ulaşacaksınız. Buradan kalkan küçük belediye otobüsleri sizi merkeze götürecektir. Eğer kendi imkânlarınız ile ulaşıyorsanız toplu ulaşım araçları şehir merkezine yakın noktada sizleri indirecektir. Nehrin iki kenarında trafiğe kapalı yürüyüş yolları bulunmaktadır. Buralarda gezinti yaparken birçok kafe restoran ve mağaza ilginizi çekebilir. Şehrin tam kalbinde şifalı suların tanıtımı için küçük bir pasajın içinde çeşmeler bulunmaktadır. Bu çeşmelerden suların tadına bakabilirsiniz. Şehirde görebileceğiniz tarihi mekânlar da bulunmaktadır. İlk olarak yakın dönemde inşa edilen Aziz Peter Paul kilisesini görebilirsiniz. Şehrin yeni yerleşim bölgesi olan Westend’de inşa edilen kilise Bizans mimarisinin izlerini taşımaktadır. Şehirde birçok noktada kolonad adı verilen yapılar göreceksiniz. Bunlar şifalı suların çıktığı noktalardır. Süslü bir şekilde inşa edilen kolonların isimleri Hot Spring kolonad, Vridelhikolonad, Park kolonad, Marktkolonad ve Castlekolonaddır. Şehirde gezebileceğiniz müzeler de bulunmaktadır. Cam işçiliği konusunda gelişen şehirde alışveriş yapabileceğiniz birçok cam ürünleri mağazası bulunmaktadır. Aynı zamanda bir gezebileceğiniz bir cam müzesi de bulunmaktadır. Dünyanın her yerinden getirilen kelebeklerin sergilendiği kelebek evi, çocuklar için kurulan mini zoo ve StLuke balmumu müzesi görebileceğiniz yerler arasındadır. Şehirde en çok ilgi çeken noktalardan biride Jan Becher müzesidir. Şehrin yerel içkisi Becherovka birçok bitki birleşiminden yapılmaktadır. Şifalı olduğu bilinen içki için bir müze de bulunmaktadır. Jan Becher müzesinde bu içkinin yapımı ve depolama şartları rehber eşliğinde anlatılmaktadır.Ekonomik Avrupa turlarımızda tüm bu yerleri rehberlerimiz eşliğinde gezebilirsiniz. 

 

 

YEME İÇME:

 Dünyanın her yerinden lezzetler bulabileceğiniz şehir Avusturya Macaristan mutfağından etkilenmiştir. Ülke özellikle çorbaları ve et yemekleri ile meşhurdur. Şehirde neredeyse her restoranda bulabileceğiniz Gulaş yemeği bir tür et yahnisidir ve her bölgede farklı sebzeler ile yapılabilmektedir. Çek mutfağının geleneksel yemekleri arasında kızarmış domuz, hamur ve lahana turşusu ile yapılan VeproKnedlozelo, patates sirke ve mantar ile yapılan kulajda çorbası bulunmaktadır. Kızarmış ördek ise turistlerin en çok sevdiği yemekler arasındadır. Tercihiniz tavuk ise şehirde her restoranda rizek olarak bilinen şnitzel bulmak mümkündür. Yemeğinizi yedikten sonra ülkenin tatlılarını da denemenizi tavsiye ederiz. Şehirde yumurtalı ve ıspanaklı veya farklı peynirlerle yapılan pizzalar turistler tarafından yoğun ilgi görmektedir. Karlovy Vary’nin en meşhur tatlısı kâğıt helvalarıdır. Her köşe başında bulabileceğiniz kâğıt helvaların tadına bakmanızı tavsiye ederiz. Şehrin diğer tatlıları arasında palacinky isimli krepler, ballı kek medovnik, içi krema dolu hamur ile yapılan buchty isimli tatlılar bulunmaktadır. Şehrin yerel biraları yemeklerinizin yanına keyif ile eşlik edecektir. Aynı zamanda yerel içki Becherovkanın satıldığı büfeler de bulunmaktadır.Ekonomik Avrupa turlarımızda bu lezzetleri tadabilirsiniz.

 

 

GECE HAYATI:

Şehirde gece hayatı turistik otellerin içinde gerçekleşmektedir. Otellerde bulunan bar disko ve casinolar sizi tatmin edecektir. Özellikle cuma ve cumartesi günleri yoğun olan mekanlar belli bir giriş ücreti isteyebilir.

 

DİN:

Ülke genel olarak Hristiyanlık mezheplerine sahiptir. Ancak göçmenlik durumuna göre nüfusun belli bir oranı başka dinlere de inanmaktadır.

 

İKLİM:

Ülke ve şehir kuzey yarımkürede Avrupa’nın ortasında yer almaktadırlar. Karasal iklime sahip olan şehirde kışlar serin veya soğuk, yazları ise 25 - 30 derece arası bir sıcaklığa sahiptir. Kar yağışı yılın belli aylarında görülebilmektedir. Her mevsimde yağmur alabilen şehirde yanınızda bir şemsiye bulunması faydalı olacaktır.

 

NÜFUS:

315 bin nüfusa sahip şehirde genel yerleşim şehir merkezi ve yakın köylerdedir. Nüfusunbir kısmı göçmenlerden oluşmaktadır.

 

DİL:

Ülkede Çekçe konuşulmaktadır. Ancak turistik bölgelerde İngilizce ikinci dil olarak bilinmektedir. 

                           

ŞEHİR İÇİ ULAŞIM:

Otobüs ağına sahip olan şehirde ulaşım kolay sağlanmaktadır.Şehir merkezinde her noktaya  yürüyerek ulaşmak mümkündür. Ancak dilerseniz taksi kullanma imkânınız da bulunmaktadır. Kentin yüksek noktasında bulunan Diana gözlem evine çıkmak isterseniz finüküleri tercih edebilirsiniz. 15 dakikada ulaşacağınız gözlem evinden harika bir manzaraya şahit olacaksınız.

 

PARA BİRİMİ:

Ülkenin para birimi Çek Korunasıdır. Şehirde buluna döviz ofislerinden yanınızda bulunan para birimlerini çevirebilirsiniz. Ancak Türk lirası düşük kurdan ve komisyon karşılığı bozulmaktadır. Dolayısı ile yanınızda Euro para birimi ile gitmenizi tavsiye ederiz.

 

SAAT FARKI:

Ülkemiz ile Çek Cumhuriyeti arasında 1 veya 2 saat fark bulunmaktadır. Bulunduğumuz tarihe göre değişen farkı ülkeye giderken kontrol edebilirsiniz.

 

ELEKTİRK:

Ülkede 220 volt prizler kullanılmakta ve fişlerimize uygundur. Ancak otel odalarında az sayıda priz olabileceğini düşünerek üçlü priz götürebilirsiniz.

 

VİZE:

Avrupa Birliği sınırları içerisinde yer alan ülke Shengen vizesine tabidir. Vize koşulları ve gerekli evraklar konusunda mutlaka bir uzmandan destek alabilirsiniz.