Katanya şehrini tanımadan önce biraz Sicilya’dan bahsetmek gerekebilir. İtalya’nın güneyinde bulunan Sicilya adası yüzyıllar içerisinde farklı Akdeniz medeniyetlerinin hâkimiyeti altında kalmıştır. Yunanlılar, Romalılar, Araplardan sonra bugün İtalya sınırları içinde kalan adanın özerk bir yönetimi vardır. Tüm kültürlerin izini taşıyan Sicilya adasında gezerken kendinizi tam olarak İtalya’da hissetmeyeceksiniz. Mutfağı, tarihi yapıları, insanları ve kültürü ile ana karadan ayrılan Sicilya dünyada mafyanın ilk doğduğu yer olma özelliğine de sahiptir. 19. Yüzyıl başlarında toprak sahiplerinin çiftliklerini korumak için tuttukları küçük çeteler ilerleyen yıllarda tüm dünyada mafya olarak bilineceklerdi. Geçtiğimiz yüzyılda bir çok filme konu olan mafyanın günümüzde de etkisinin devam ettiği düşünülmektedir. Mozaik bir kültüre sahip bu güzel adanın başkenti ise ikinci büyük kenti Katanya’dır. Kuruluş tarihi milattan önceye giden şehirde ilk olarak Kartacalılar yaşamıştır. Daha sonra adaya hâkim olan milletler tarafından yönetilen şehir 16. Yüzyılda Etna yanardağının patlaması ile yok olmuştur. Şehrin yakınında gezebileceğiniz birçok turistik kasaba bulunmaktadır. Ancak Katanya’yı ziyaret eden turistlerin ilk olarak gittikleri yer Etna yanardağıdır. Günümüzde hala faal bir volkan olan Etna’nın 16. Yüzyılda yok ettiği şehir Katanya küllerinden tekrar doğmuştur. Günümüzde Barok mimarinin en güzel örneklerinden olan şehir, halkın deyimi ile uyuyan ancak mırıldayan kedinin (Etna yanardağı) eteklerinde yaşamına devam etmektedir.

 

GEZİLECEK YERLER:

Kenti gezmeye eski şehir merkezinden başlayabilirsiniz. Eski şehir olur da bir meydan olmaz mı? 18. Yüzyılda barok mimari ile düzenlenen katedral meydanı şehrin tam kalbinde yer almaktadır. Etrafında bulunan tarihi eserler cafe ve restoranlar ile meydan sürekli kalabalıktır. Meydanın tam ortasında fil heykeli ve Mısır’dan gelen dikilitaş ile betimlenen Fontanadell’Elefante fotoğraf karelerinizde yer alabilir. Meydana açılan Etna caddesinde barok mimari ile inşa edilmiş birçok bina bulunmaktadır. Ancak tüm bunlar bir kenara dursun, meydanın en göz alıcı yapısı SantaAgata Bazilikasıdır. 17. Yüzyılda yapılan bazilika sekizgen bir kubbeye ve muhteşem bir ön cepheye sahiptir. Eski şehir merkezinde Roma döneminden günümüze gelen bir antik tiyatro da bulunmaktadır. Roma dönemine ilgi duyuyorsanız ziyaret edebilirsiniz. Görülebilecek bir diğer eser ise Etna yanardağının taşlarından 12. Yüzyılda yapılan CastelloUrsino’dur (Ursino Kalesi). Sade bir görünüme sahip olan kale günümüze zarar görmeden gelmiştir. Katanya’ya yakın birçok turistik kasaba bulunmaktadır. Şehirde göreceğiniz yerler bittikten sonra bu küçük kasabaları da ziyaret edebilirsiniz. Ünlü baba filmine konu olan ailenin yaşadığı Savoca kasabası bunlardan biri olabilir. Baba rolündeki Don VitoCarleone’nin sık sık oturduğu kafede sizde bir kahve içebilirsiniz. Deniz kenarında dik yamaçların üzerinde kurulu Taormina kasabası renkli evleri taş sokakları ile ilginizi çekebilecek bir diğer kasabadır. Denize paralel yaya caddesinde yürürken karşınıza çıkan teraslardan muhteşem Akdeniz manzaralarına doyacaksınız. Katanya’nın güneyinde ise 2700 yıllık bir geçmişe sahip ünlü matematikçi Archimet’in doğduğu kent Siracusa bulunmaktadır. Roma döneminden kalan tarihi yapıları ve yakın yüzyıllarda Barok mimarisi inşa edilen tarihi yapıları Unesco Dünya Mirası listesinde yer almaktadır. Katanya’ya gelip de Etna yanardağına çıkmak olmaz tabi ki, şehir merkezinden günlük turlar ile Etna’nın zirvesine çıkıp yanardağın içini gözlemleyebilirsiniz.Ekonomik Avrupa turlarımızda tüm bu yerleri rehberlerimiz eşliğinde gezebilirsiniz. Ekonomik Avrupa turlarımızda bu lezzetleri tadabilirsiniz.

 

 

 

YEME İÇME:

İtalya dediğimizde akla ilk gelen şey pizza ve makarna olsa da aslında çok geniş bir yemek kültürüne sahip olan ülkenin neredeyse her şehri birbirinden farklı lezzetler sunmaktadır. Bol zeytinyağı tüketen ülkede deniz ürünleri de ciddi oranda tüketilmektedir. Her bölgede bulunan ve tüm ülkenin geleneksel yemekleri arasında sayılan pizza, risotto ve çeşit çeşit soslar ve malzemeler yapılan makarna yer almaktadır. Ancak özellikle pizza neredeyse ülkenin her şehrinde farklı tariflerle yapılmaktadır. Şarap konusunda dünyanın Fransa’dan sonra ikinci ülkesi diyebileceğimiz İtalya’nın bağları da meşhurdur. Katanya’ya özel bir yer açacak olursak, şehir deniz ürünleri ve kabuklular konusunda size harika tatlar sunabilir. Sicilya kılıç balığı şehirde tüketilen en sevilen deniz ürünüdür. Ana karanın aksine Sicilyalılar sakatat tüketmeyi de severler. Özellikle eski şehir merkezinde bulunan küçük büfelerde çok farklı sakatat ürünleri ile karşılaşabilirsiniz. Makarna yemek isterseniz mutlaka el yapımı bulunduran restoranları tercih ediniz. Hazır makarnayı sevmeyen şehirde el yapımı makarna daha çok tercih edilmektedir. Şehrin kendine özel yemeği ise et, salça, bezelye, peynir ve pirinçle yapılan Tavola Calda’dır. Tatlı konusunda da zengin olan şehir birçok noktada bulunan pastanelerinde şerbetli veya sütlü bir çok lezzet sunmaktadır. Hazır Sicilya’da iken adanın şaraplarını denemenizi tavsiye ederiz.Ekonomik Avrupa turlarımızda bu lezzetleri tadabilirsiniz.

 

 

GECE HAYATI:

Şehir gece hayatı genel olarak Piazza Bellini civarında toplanmıştır. Genelde gençler bu meydan ve çevresinde bulunan barlarda eğlenmektedirler. Dilerseniz canlı müzik yapan restoranlar da bulunmaktadır. Özellikle yaz aylarında elinde içki ile dışarda bir yerlerde oturan sıklıkla görebilirsiniz.

 

DİN:

Ülkenin nüfusu Katolik Hristiyan olarak tanımlanmaktadır. Ancak göçmenlik veya kişisel tercihlere göre farklı dinlere mensup insanlarda bulunmaktadır.

 

İKLİM:

Ülke ve şehir kuzey yarımkürede Avrupa’nın güneyinde yer almaktadırlar. Akdeniz’de bulunan ada şehri Katanya ılıman bir iklime sahiptir. Kışları serin ve bazen soğuk, yazları ise 30-35 derece arası bir sıcaklığa sahiptir. Özellikle yaz aylarında nem rahatsız edici olabilmektedir.

 

NÜFUS:

290 bin nüfusa sahip şehirde genel yerleşim merkez ve yakın köylerdedir.

 

DİL:

Ülkede İtalyanca konuşulmaktadır. Turistik bölgelerde çoğunlukla İngilizce bilinmektedir.

 

PARA BİRİMİ:

Avrupa Birliğine dâhil olan ülkenin para birimi Euro dur. Şehirde buluna döviz ofislerinden yanınızda bulunan para birimlerini çevirebilirsiniz. Ancak tüm para birimleri düşük kurlardan ve komisyon karşılığı bozulmaktadır. Dolayısı ile yanınızda Euro para birimi ile gitmenizi tavsiye ederiz.

 

ŞEHİR İÇİ ULAŞIM: Şehirde kısıtlı birotobüsağı bulunmaktadır. Küçük bir merkeze sahip olan şehri yürüyerek gezmek mümkündür. Ancak ihtiyaç duyarsanız tek kullanımlık biletler ile ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Yakında bulunan kasabalara düzenli otobüs seferleri yapılmaktadır. Etna yanardağına çıkmak isterseniz şehirde bulunan turist ofislerinden günlük turlar satın alabilirsiniz.

 

SAAT FARKI:

Ülkemiz ile İtalya arasında 1 veya 2 saat fark bulunmaktadır. Bulunduğumuz tarihe göre değişen farkı ülkeye giderken kontrol edebilirsiniz.

 

ELEKTİRK:

Ülkede 220 volt prizler kullanılmakta ve fişlerimize uygundur. Ancak otel odalarında az sayıda priz olabileceğini düşünerek üçlü priz götürebilirsiniz.

 

VİZE:

Avrupa Birliği sınırları içerisinde yer alan ülke Shengen vizesine tabidir. Vize koşulları ve gerekli evraklar konusunda mutlaka bir uzmandan destek alabilirsiniz.