Adriyatik bir başka ismi ile Dalmaçya kıyılarının en güzel ülkelerinden bir olan Karadağ Muhteşem doğası, harika şehirleri, kültürü ve yemekleri ile herkesin görmek isteyeceği ülkeler arasındadır. Budva ise ülkenin ikinci ve dünyanın bilinen turizm şehirleri arasındadır. Şehrin tarihi milattan önce 2500 yılına kadar dayanmaktadır. Depremlerle zarar gören şehir surları ve eski şehir yenilenmiş ve günümüze asıl hali ile ulaşmıştır. Şehir surları ve eski şehir şuan Unesco Dünya Mirası listesindedir. Muhteşem kalesi ile şehir her dönemden birçok tarihi eser barındırmaktadır. Aynı zamanda Adriyatik kıyısında olan şehir bünyesinde birçok plaj ve otel bulunmaktadır. Şehir bir dönem Osmanlının elinde kalmış olsa da mimarisi Roma ve İtalya’yı yansıtmaktadır. Yugoslavya’nın dağılmasının ardından bir süre Sırbistan egemenliğinde kalan Karadağ yakın dönemde bağımsızlığına kavuşmuş ve bugün Avrupa Birliğine aday ülkeler arasındadır. Budva şehrini Avrupa Birliği ülkelerinden kara, deniz veya havayolu ulaşımı ile birçok turist ziyaret etmektedir. Turistler hem kültür gezisi hem de deniz tatili için şehri tercih etmektedirler.

 

GEZİLECEK YERLER:

Bu küçük kentte turistlerin en yoğun olarak gezdiği yer Budva kalesi surları içinde kalan eski şehirdir. Ortaçağ mimarisinin tüm karakterini taşıyan eski şehir merkezi her yüzyıldan birçok esere sahiptir. Bir başından bir başına yürüyerek en fazla 10 dakikada ulaşabileceğiniz eski şehirde hiçbir şekilde taşıt bulunmamaktadır. Zaten daracık sokaklar ve insan trafiği buna izin vermemektedir. Düzensiz yapısı ile eski şehir sokaklarında yürürken kendinizi bir film setinde hissedeceksiniz. Kent surlarının arkasında denize girilebilecek küçük bir plaj da bulunmaktadır. Ricardova Glava isimli plaj yaz aylarında sürekli doludur. Çok sayıda küçük meydan, restoran ve kafenin yer aldığı eski şehir antik çağlardan kalma bir kiliseyi de ev sahipliği yapmaktadır. Birden fazla kilisenin yer aldığı eski şehirde görmeniz gerekenler arasında Saint Sabas the Sancitified ve Saint John ve Holy Trinity kiliseleri yer almaktadır. Eski şehir dışında iseniz kıyı boyunca güzel bir yürüyüş yapabilirsiniz. Denize paralel bir arka sokakta hediyelik eşya dükkânları yer almaktadır. Ayrıca yakınlarda görebileceğiniz bir diğer popüler tarihi mekân ise Sveti Stefan adasıdır. 15. Yüzyılda karaya bağlantısı olmayan ada küçük bir balıkçı kasabasıymış. Yakın dönemde bir otel zinciri tarafından satın alınan ada birçok ünlünün konaklamasına sahne olmuştur. Adaya ulaşmanın tek yolu otelde konaklamaktır. Ancak dilerseniz yüksek ücretler ödeyip adaya girmeden plajlarını kullanabilirsiniz. Şehirde müze severleri tatmin edecek müzeler de bulunmaktadır. Bunlardan ilki Budva şehir müzesidir. Eski şehir merkezinde yer alan müzede 1979 yılında yaşanan depremle yıkılan eski şehirden çıkan tarihi eserler sergilenmektedir. Roma, Yunan ve Bizans dönemine ait olan eserler arkeoloji sevenleri kendine çekmektedir. Bir diğer müze ise Budva Modern Galerisidir. Yugoslavya ve yakın döneme ait sanat eserlerinin sergilendiği müze yine eski şehirde yer almaktadır.Ekonomik Avrupa turlarımızda tüm bu yerleri rehberlerimiz eşliğinde gezebilirsiniz. 

 

YEME İÇME:

Osmanlılar uzun dönem bölgede bulunmuş olsalar bile şehirde baskın olarak İtalyan mutfağı yaygındır. Ancak restoranlarda tanıdık yiyecekler bulmak mümkündür. Börek, kebap, musakka, güveç tanıdık lezzetler arasındadır. Deniz mahsullerinin de bolca tüketildiği şehirde aç kalmanız mümkün değildir. Kale içinde yer alan restoranlarda her mutfaktan her kültürden yiyecek bir şeyler bulmanız mümkündür. Şehrin lezzetleri arasında bulunan kurutulmuş etten yapılan kastradina ve bir çeşit pide olan pogaeayı denemenizi tavsiye ederiz.Ekonomik Avrupa turlarımızda bu lezzetleri tadabilirsiniz.

 

 

GECE HAYATI:

Özellikle yaz aylarında daha canlı olan gece hayatı saat 01.00 da gelen müzik yasağı sebebi ile erken bitmektedir. Ancak şehirde bulunan kulüplerde yaz aylarında haftanın her günü doyasıya eğlenmek mümkündür. Ayrıca sevenler için şehirde Casinolar da bulunmaktadır.

 

DİN:

Ülkenin nüfusu Ortodoks Hıristiyan olarak tanımlansa da Katolik mezhebine bağlı ciddi bir nüfus da bulunmaktadır. Ancak göçmenlik veya kişisel tercihlere göre farklı dinlere mensup kişilere rastlamak da mümkündür.

 

İKLİM:

Ülke ve şehir kuzey yarımkürede Avrupa’nın güneyinde yer almaktadırlar. Denize kıyısında olan şehir ılıman bir iklime sahiptir. Kışları serin ve soğuk, yazları ise 25-35 derece arası bir sıcaklığa sahiptir. Özellikle yaz aylarında nem rahatsız edici olabilmektedir.

 

NÜFUS:

20 bine yakın nüfusa sahip şehirde genel yerleşim merkez ve yakın köylerdedir.

 

DİL:

Ülkede Karadağca konuşulmaktadır. Bu dil bölgede bulunan Sırpça, Arnavutça, Hırvatça ve Boşnakçaya yakın bir dildir. Turistik bölgelerde çoğunlukla İngilizce bilinmektedir.

 

PARA BİRİMİ:

Avrupa Birliğine dâhil olan ülkenin para birimi Euro dur. Şehirde buluna döviz ofislerinden yanınızda bulunan para birimlerini çevirebilirsiniz. Ancak tüm para birimleri düşük kurlardan ve komisyon karşılığı bozulmaktadır. Dolayısı ile yanınızda Euro para birimi ile gitmenizi tavsiye ederiz.

 

ŞEHİR İÇİ ULAŞIM:

Küçük bir merkeze sahip olan şehri yürüyerek gezmek mümkündür. Bisiklet kiralamak veya taksi bir diğer ulaşım tercihi olabilir.

 

SAAT FARKI:

Ülkemiz ile Karadağ arasında 1 veya 2 saat fark bulunmaktadır. Bulunduğumuz tarihe göre değişen farkı ülkeye giderken kontrol edebilirsiniz.

 

ELEKTİRK:

Ülkede 220 volt prizler kullanılmakta ve fişlerimize uygundur. Ancak otel odalarında az sayıda priz olabileceğini düşünerek üçlü priz götürebilirsiniz.

 

VİZE:

Ülkeye vizesiz olarak pasaportunuzla seyahat edebilirsiniz.