Slovenya’nın başkenti ve en büyük şehri olan Ljubljana Avrupa’nın en yeşil başkenti ödülüne sahiptir. Alp dağlarının eteklerinde yer alan şehir muhteşem doğası, parkları ve içinden geçen Ljubljanica nehri kenarına kurulmuştur. Eski şehir merkezinde gezerken taş sokaklar ve renkli binaların içinde bir zaman yolculuğuna çıkmış olacaksınız. İlk yerleşimin milattan önceye dayandığı şehiruzun yıllar Avusturya İmparatorluğu egemenliğinde kalmıştır. Kentin yakınlarında yapılan kazı çalışmalarında dünyanın bilinen en eski tekerleği bulunmuştur. Şehir ve ülke 2. Dünya savaşının ardından Avusturya ve İtalya’ya kaptırdıkları topraklarını geri almış ancak bu seferde Yugoslavya’ya dâhil olmuşlardır. Yakın dönemde bu komünist ülkeler topluluğunun dağılmasının ardından bağımsızlıklarına kavuşmuşlardır. Küçük bir nüfusa sahip olan şehir aksine birçok sanat galerisi ve müzeye sahiptir. Avrupa’nın Erasmus şehirleri arasında bulunan Ljubljana hareketli yaşantısı, sıcakkanlı insanları ile sizi kendine hayran bırakacaktır.

 

GEZİLECEK YERLER:

Şehri gezmeye kaleden başlayabilirsiniz. Harika bir manzara sunan kale şehirden yaklaşık 400 metre yüksekte bulunur. Romalılar döneminde ahşap olarak inşa edilen kale yüzyıllar içerisinde yenilenerek günümüze gelmiştir. En son Osmanlı saldırılarından korunmak için dış duvarları inşa edilmiştir. Ardından eski şehir merkezine ulaşıp nehir kenarında bulunan tarihi yapıları gezebilirsiniz. Dikkatinizi çekecek ilk yapı gotik mimari ile inşa edilmiş Ljubljana katedrali olacaktır. 16. Yüzyılda inşa edilmiş eser yeşil kubbesi ve benzer kuleleri ile birçok katedralden farklıdır. Nehir üstünde bulunan köprüler zikzaklar çizerek yapacağınız geziye eşlik edecektir. En ünlü köprüleri Ejderha köprüsü ve üçlü köprüdür. Yakın zamanda inşa edilen Ejderha köprüsü şehrin simgesidir. Üzerinde bulunan dört adet ejderha heykelini şehrin başka yerlerinde de görmek mümkündür. Preseren meydanına açılan ve üçlü köprü ise adını 3 parça şeklinde inşa edilmesinden almaktadır. Köprünün üzerinden geçerek ulaşacağınız Preseren Meydanı şehrin kalbidir. Meydana adını veren Sloven şair France Preseren’in heykeli yine meydanda yer almaktadır. Ulusal kütüphane, Zale mezarlığı ve Tivoli parkına ev sahipliği yapan meydan turistler ve yerel halk tarafından sürekli canlı tutulmaktadır. Kent merkezinden geçen nehir taş duvarlar inşa edilerek kanala dönüştürülmüştür. Köprülerin ayaklarında bulunan merdivenlerden bir alt kata inip nehre yakın seviyede yürüyüş yapabilir ve burada bulunan kafe restoranlarda keyifli zaman geçirebilirsiniz. Tivoli parkının içinde yer alan Slovenya Ulusal Müzesinde geçmişten günümüze ülkenin tarihi eserleri sergilenmektedir. Müzede en ilgi çekici eser kemikten yapılmış insanlık tarihinin en eski enstrümanı olan flüttür. Gezileriniz bittikten sonra 1 saatlik mesafede bulunan bir doğa harikası Bled gölünü de gezmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca şehre yakın birçok noktada doğa yürüyüşü yapabileceğiniz noktalar bulunmaktadır. Genelde grupların 1 veya 2 gün kaldığı şehirde daha uzun kalmanız durumunda yapabileceğiniz birçok aktivite bulunmaktadır.Ekonomik Avrupa turlarımızda tüm bu yerleri rehberlerimiz eşliğinde gezebilirsiniz.

 

 

YEME İÇME:

Şehir sentez bir mutfağa sahiptir. Yüzyıllarca hâkimiyeti altında kaldıkları İtalyanlar ve Avusturyalıların ve kendi kültürünün birleşiminden oluşan Sloven mutfağı sizi fazlasıyla tatmin edecektir. Popüler yemekleri arasında bir çeşit mantı olan idrijski zlikrofi içine patates ve et parçaları konularak yapılan bir hamur işidir. Zganci adındaki keşkeke benzer yemeklerini bürek isimli böreğe benzer fırın ürünlerini ve deniz ürünlerinden yapılan yemekleri deneyebilirsiniz. Şehirde geleneksel tarzda yapılan pizzacılar da bulunmaktadır. Tatlı konusunda hamur işlerinin ağır bastığı şehirde birçok çeşit kek bulabilirsiniz. Nehir kenarında bulunan restoran ve barlarda akşam keyifli zaman geçirirken yerel biraların tadına bakabilirsiniz.Ekonomik Avrupa turlarımızda bu lezzetleri tadabilirsiniz.

 

 

GECE HAYATI:

Eski şehir merkezinde bulunan restoranlarda müzik eşliğinde akşam yemeğinizi alıp içkilerinizi yudumlayabilirsiniz. Öğrenci nüfusunun yoğun olduğu şehirde daha canlı bir şeyler arıyorsanız gece kulüplerini tercih edebilirsiniz. Genelde cuma ve cumartesi günleri yoğun olan mekânlar yılın belli zamanlarında canlı performanslara sahne olabilmektedir. Gece yarısından sonra alkol satışının yasak olduğu kentte kulüplerde veya barlarda içkilerinizi alabilirsiniz.

 

DİN:

Ülkenin nüfusu Katolik Hıristiyan olarak tanımlanmaktadır. Ancak göçmenlik veya kişisel tercihlere göre farklı dinlere mensup insanlarda bulunmaktadır.

 

İKLİM:

Ülke ve şehir kuzey yarımkürede Avrupa’nın ortasında yer almaktadırlar. Denize uzak olan şehir karasal bir iklime sahiptir. Kışları serin ve soğuk, yazları ise deniz seviyesinden çok yüksek olmadığı için 25-30 derece arası bir sıcaklığa sahiptir. Yağmur konusunda mevsim farkı göz etmeyen şehirde yanınızda bir şemsiye olmasını tavsiye ederiz.

 

NÜFUS:

280 bin nüfusa sahip şehirde genel yerleşim merkez ve yakın köylerdedir.

 

DİL:

Ülkede Slovence konuşulmaktadır. Turistik bölgelerde çoğunlukla İngilizce bilinmektedir.

 

PARA BİRİMİ:

Avrupa Birliğine dâhil olan ülkenin para birimi Euro dur. Şehirde buluna döviz ofislerinden yanınızda bulunan para birimlerini çevirebilirsiniz. Ancak tüm para birimleri düşük kurlardan ve komisyon karşılığı bozulmaktadır. Dolayısı ile yanınızda Euro para birimi ile gitmenizi tavsiye ederiz.

 

ŞEHİR İÇİ ULAŞIM:

Şehirde her yere ulaşan otobüs ağı bulunmaktadır. Küçük bir merkeze sahip olan şehri yürüyerek gezmek mümkündür. Ancak ihtiyaç duyarsanız tek kullanımlık biletler ile ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Bisiklet kiralamak tarihi noktalar arasında gezmek için iyi bir alternatif olabilir.

 

SAAT FARKI:

Ülkemiz ile Slovenya arasında 1 veya 2 saat fark bulunmaktadır. Bulunduğumuz tarihe göre değişen farkı ülkeye giderken kontrol edebilirsiniz.

 

ELEKTİRK:

Ülkede 220 volt prizler kullanılmakta ve fişlerimize uygundur. Ancak otel odalarında az sayıda priz olabileceğini düşünerek üçlü priz götürebilirsiniz.

 

VİZE:

Avrupa Birliği sınırları içerisinde yer alan ülke Shengen vizesine tabidir. Vize koşulları ve gerekli evraklar konusunda mutlaka bir uzmandan destek alabilirsiniz.