Fransa’nın 3. Büyük şehri Lyon gastronomi konusunda ön plana çıkmaktadır. Saone ve Rhone nehirlerinin buluşma noktası üzere kurulu şehrin tarihi Galyalılara kadar gitmektedir. Roma imparatorluğu öncesinde kente yerleşmiş olan Galyalıların ardından Kavimler göçü ve Roma İmparatoru Sezar tarafından bölgeye yerleştirilen mülteciler ile şehrin nüfusu artmıştır. Fransız devriminde kuşatılan şehrin tarihi yapıları zarar görse de günümüze Roma ve Ortaçağdan kalma birçok tarihi yapı korunarak gelmiştir. İpek üretimi ve nehirleri sayesinde ortaçağda ticaret merkezi olan şehir günümüzde de Fransa’nın ticaret başkentlerindendir. Tarihi yapılarından birçoğu Unesco Dünya Mirası listesinde bulunan şehrin ismi aslan kelimesinden gelmektedir. Eski şehir merkezinde dolaşırken dış kapılarıtraboule isimli bir tünel koridora açılan binaları da ziyaret edebilirsiniz. İnsanlar iki sokak arasında binaların içinden geçen tünellere açılan dış kapıları sayesinde evlerine ulaşmaktadırlar. Şehir genelde yaz aylarında turist alsa da aralık ayı ziyaretiniz için iyi bir tarih olabilir çünkü ışık festivali her aralık ayından yapılmaktadır. Aralık ayının ilk haftasında Hz. Meryem’e ithafen ışıklandırılan şehirde her evin ön pencerelerinde mumlar yanmaktadır. Bu tarihte kentte bulunup eski şehir sokaklarında dolaşmak çok keyifli olacaktır. Mutfağı tüm dünya tarafından bilinen kentin yerel tatlarından da tatmanızı tavsiye ederiz.

 

GEZİLECEK YERLER:

Şehirde ilk durağınız tarihi bir finiküler ile ulaşacağınız Notre Damme de Fourviere bazilikası olabilir. Şehre hâkim bir tepeye kurulu bazilikanın avlusu size harika bir kent manzarası sunacaktır. Mimarisi Bizans ve Romanesk tarzı yansıtan eser 1872 tamamlanmış ve Meryem Anaya atfedilmiştir. Veba salgını kente yayılmasını ve Prusyalıların kenti kuşatmasını önleyenin Meryem Ana olduğunun söylenmesi ile kendisine atfen büyük bir kilise yapılması ihtiyacı duyulmuş ve daha önce tepede bulunan dini yapıların yerine bu bazilika inşa edilmiştir. Şimdi de tepeden izleyip tanıdığınız şehri keşfetmeye başlayabilirsiniz. İki nehrin birleşiminden önceki toprak parçası ada olarak anılmakta ve kentin önemli merkezlerini üzerinde bulundurmaktadır. Eski Lyon, Fourviere, Vieux Lyon, La Croix-Rousse ve Presquille ada üzerinde görebileceğiniz yerler arasındadır. Özellikle La Croix-Rousse’de Roma döneminden kalan tarihi eserleri ile ilgi çekmektedir. Çalışma tepesi olarak da bilinen semtte bulunan tarihi ipek dokuma tezgâhları turistlerin uğrak noktalarındandır. Avrupa’nın en büyük Rönesans alanlarından kabul edilen eski Lyon bu konuda Venedik ile kıyaslanmaktadır. Ortaçağda Alman İtalyan ve Flamanlar tarafından inşa edilen yapıların en güzel özelliği dış kapılarının çıkış noktası olan traboule geçitleridir. Bu küçük tünellerden geçerek arka sokağa veya içinden geçtiğiniz binaların dış kapılarına ulaşabilirsiniz. Turist gruplarını için çok eğlenceli olan bu aktiviteyi sizde deneyebilirsiniz. Eski şehirde St. Jean ve Boeuf caddeleri günün her saatinde kalabalıktır. Alışveriş dükkânları, kafe ve restoranlarda keyifli zamanlar geçirebilirsiniz. 1180 yılında inşasına başlanan St. Jean katedrali gotik mimarinin en iyi tasvirlerini betimlemektedir. Eserin bahçesinde 4. Yüzyıldan kalma bazı tarihi eserler sergilenmektedir. Şehirde konaklama yapacaksanız, tarihi ve turistik yerleri gezdikten sonra nehir kenarında yürüyüşler yapabilirsiniz. Nehir kenarındaki yürüyüş yolları yerel halkın dinlenmek ve spor yapmak için tercih ettiği noktalardır.Ekonomik Avrupa turlarımızda tüm bu yerleri rehberlerimiz eşliğinde gezebilirsiniz. Ekonomik Avrupa turlarımızda tüm bu yerleri rehberlerimiz eşliğinde gezebilirsiniz. 

 

 

 

YEME İÇME:

Gastronomi uzmanı Curnonsky’in 1935’da yayımladığı kitabında şehri gastronomi başkenti ilan etmesiyle kent mutfağının yıldızı parlamıştır. Bouchon olarak bilinen yerel restoranlar size harika deneyimler yaşatabilir. Fiyatları değişken olan restoranların en iyisinde bir kişi 50-70 Euro arası hesap ödeyebilirsiniz. Kentte birçok turistik restoran bulunmaktadır. Bunların çoğunda dünya mutfağından bir şeyler bulma şansınız olacaktır. Ocak ayından düzenlenen Dünya Mutfakları Yarışması sayesinde kentte yeme içme bir festivale dönüşmektedir. Fransız mutfağı denince aklan gelen ilk iki şey peynir ve şarap olabilir. Şarap üretiminde dünyanın lider ülkesi olan ülkenin tüm şehirlerinde her yemeğin yanında özel bir şarap tüketebilirsiniz. Yemeğinize göre ne çeşit bir şarap tüketebileceğiniz konusunda garsonlardan yardım almaktan çekinmeyin. Tatlı konusunda farklı seçenekler sunan şehirde, siyah puding ve çikolatalı kruvasan denemeniz gereken tatlar arasındadır. Atıştırmalık bir şeyler arıyorsanız küçük fırınlarda baget ekmeği ile sunulan çok çeşitli sandviçler ve krep tercihiniz olabilir.Ekonomik Avrupa turlarımızda bu lezzetleri tadabilirsiniz.Ekonomik Avrupa turlarımızda bu lezzetleri tadabilirsiniz.

 

 

 

GECE HAYATI:

Fransa’nın 3. Büyük kenti olan Lyon aynı zamanda ciddi bir öğrenci nüfusuna da sahiptir. Özellikle eski şehir civarında bulunan İngiliz barları, publar ve şarap evlerinde canlı müzik eşliğinde keyifli zaman geçirebilirsiniz. Daha hızlı bir gece hayatı bekliyorsanız kulüpleri tercih edebilirsiniz. Genelde hafta sonu cuma ve cumartesi günleri yoğun ilgi gören mekânlar giriş ücreti isteyebilir.

                           

ŞEHİR İÇİ ULAŞIM:

Şehirde her bölgeye ulaşan metro ve tramvay ve otobüs ağı bulunmaktadır. Alacağınız günlük ulaşım kartı ile şehrin tüm ulaşım araçlarından uygun ücret karşılığı faydalanabilirsiniz. Veya tek kullanımlık biletler ile ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

 

İKLİM:

Ülke ve şehir kuzey yarımkürede Avrupa’nın ortasında yer almaktadırlar. Kışları serin veya soğuk, yazları ise 25-30 derece arası bir sıcaklığa sahiptir. Sert bir kara iklimine sahip olan şehir özellikle kış aylarında belli günlerde 0 dereceye kadar düşebilmektedir.

 

PARA BİRİMİ:

Avrupa Birliğine dâhil olan ülkenin para birimi Euro dur. Şehirde buluna döviz ofislerinden yanınızda bulunan para birimlerini çevirebilirsiniz. Ancak tüm para birimleri düşük kurlardan ve komisyon karşılığı bozulmaktadır. Dolayısı ile yanınızda Euro para birimi ile gitmenizi tavsiye ederiz.

 

NÜFUS:

500.000 nüfusa sahip olan kentte genel yaşam şehir merkezindedir. Nüfusun bir kısmı göçmenlerden oluşmaktadır.

 

DİL:

Ülkede anadil Fransızca konuşulmaktadır. İngilizce turistik bölgelerde kullanılsa da çok bilinmemektedir.

 

SAAT FARKI:

Ülkemiz ile Fransa arasında 1 veya 2 saat fark bulunmaktadır. Bulunduğumuz tarihe göre değişen farkı ülkeye giderken kontrol edebilirsiniz.

 

DİN:

Ülkenin dini Katolik Hristiyanlıktır. Ancak göçmenlik ve kişisel tercihlere göre farklı dinlere mensup vatandaşlarda bulunmaktadır.

 

VİZE:

Avrupa Birliği sınırları içerisinde yer alan ülke Shengen vizesine tabidir. Vize koşulları ve gerekli evraklar konusunda mutlaka bir uzmandan destek alabilirsiniz.