Makedonya’nın ikinci büyük kenti Manastır Makedonca ismi ile Bitola yüzyıllarca geçmişe sahip bir şehirdir. Roma, Bizans ve Osmanlı hakimiyetleri arasında kalan şehir günümüze her döneme ait tarihi eserler ile ulaşmıştır.Bizim tarihimiz açısından da önemli olan şehre her yıl bir çok vatandaşımız turistik ziyarette bulunmaktadır. Başkent Üsküp ve tatil beldesi Ohrid’e göre daha sade olan şehir gerçek bir Makedon yaşantısını size sunacaktır.

 

GEZİLECEK YERLER:

Bu şehirde tüm tarihi ve turistik noktalara yürüyerek ulaşabilirsiniz. Şehirde bizler için en önemli olan yer Bitola müzesidir. Bizim için önemi ise bu binanın Manastır Askeri İdadisi olması ve Mustafa Kemal Atatürk’ün burada okumuş olmasıdır. Şehrin çarşısına ulaşan meydanda bulunan müzeye küçük bir ücret karşılığında girebilirsiniz. Alt katta arkeolojik eserlerin sergilendiği binanın ikinci katı Mustafa Kemal Atatürk’e ayrılmıştır. Şehir merkezinde doğru trafiğe kapalı Şirok caddesinden ulaşabilirsiniz. Cadde üzerinde ilginizi çekebilecek birçok mağaza, restoran ve kafe bulunmaktadır. Caddenin diğer ucunda sizi yine bir meydan karşılayacaktır. Burada bulunan Bitola saat kulesi 1830 yılında Aziz Demetrious kilisesi ile aynı zamanda inşa edilmiştir. 30 metre yüksekliğindeki saat kulesinin üstüne merdivenler ile çıkılmaktadır. Zaman içerisinde mekanik bir saate sahip olan kulenin tepesinde bir de piyano bulunmaktadır. 1970 yılında çeşitli müzik eserlerinin sergilenmesi için yerleştirilen piyano günümüzde her 6 saatte bir farklı bir melodi çalmaktadır. Osmanlı döneminden kalma Bedesten inşa edildiği tarihten günümüze kadar birçok yangın ve yağmaya sahne olmuştur. 19. Yüzyılda sürekli tadilat gören çarşı günümüze kadar ulaşmıştır. Ayrıca yine 15. Yüzyılda inşa edilen İshak Paşa camii görebileceğiniz diğer Osmanlı eserleri arasındadır. Roma dönemine meraklı iseniz şehirde buluna Heraklea antik kentini gezebilirsiniz.Ekonomik Avrupa turlarımızda tüm bu yerleri rehberlerimiz eşliğinde gezebilirsiniz.

 

 

YEME İÇME:

Ülkemizle çok benzer bir mutfağa sahip olan Makedonya ile birçok yemeğimizin isimleri bile aynıdır. Acaba ne yerim diye hiç endişe yaşamayacağınız şehirde birçok tanıdık lezzet ile karşılaşacaksınız. Özellikle kasapları ile meşhur olan ülkede çok güzel köfteler yeme şansınız olacaktır. Hayvancılığın gelişmiş olduğu ülkede et yemekleri, güveçler, çorba ve sebzeler öğünlerin vazgeçilmezleri arasındadır. Börekleri ile de meşhur olan ülkede kahvaltıda severek Makedon böreklerini deneyebilirsiniz. Tatlı konusunda da benzerlik gösteren Makedon mutfağı bizim gibi sütlü ve şerbetli tatlıları ile öne çıkmaktadır. Şirok caddesinde bulunan restoran ve kafeler bu lezzetleri tatmanız için uygun adres olacaktır. Şehrin lezzetleri arasında güveçte kuru fasulye, paskalyada yapılan kokoreç ve sütlaç bulunmaktadır.Ekonomik Avrupa turlarımızda bu lezzetleri tadabilirsiniz.

 

 

 

GECE HAYATI:

Çok canlı bir gece hayatı olmayan şehrin eğlence mekanları Şirok sokaktadır. Burada bulunan bar ve kulüplerde bir parça eğlence elde edebilirsiniz.

 

DİN:

Ülkenin nüfusu Ortodoks Hıristiyan ve Müslüman olarak tanımlanmaktadır. Ancak ülkede bulunan birçok etnik köken, göçmenlik veya kişisel tercihlere göre farklı dinlere mensup insanlarda bulunmaktadır.

 

İKLİM:

Ülke ve şehir kuzey yarımkürede Avrupa’nın güneyinde yer almaktadırlar. Denize kıyısı olmayan şehir karasal bir iklime sahiptir. Kışları serin ve soğuk, yazları ise 25-30 derece arası bir sıcaklığa sahiptir. Özellikle yaz aylarında nem rahatsız edici olabilmektedir.

 

NÜFUS:

100 bine yakınnüfusa sahip şehirde genel yerleşim merkez ve yakın köylerdedir.

 

DİL:

Ülkede birçok dil konuşulmaktadır. Bunların başında Makedonca ve Türkçe gelmektedir. Turistik bölgelerde çoğunlukla İngilizce bilinmektedir.

 

PARA BİRİMİ:

Ülkenin para birimi Denardır. Şehirde buluna döviz ofislerinden yanınızda bulunan para birimlerini çevirebilirsiniz. Ancak Türk lirası düşük kurlardan ve komisyon karşılığı bozulmaktadır. Dolayısı ile yanınızda Euro para birimi ile gitmenizi tavsiye ederiz.

 

ŞEHİR İÇİ ULAŞIM:

Şehirdekısıtlı otobüs ağı bulunmaktadır. Küçük bir merkeze sahip olan şehri yürüyerek gezmek mümkündür. Ancak ihtiyaç duyarsanız tek kullanımlık biletler ile ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Ayrıca taksi de ucuz ve kolay bir ulaşım seçeneğidir.

 

SAAT FARKI:

Ülkemiz ile Makedonya arasında 0 veya 1 saat fark bulunmaktadır. Bulunduğumuz tarihe göre değişen farkı ülkeye giderken kontrol edebilirsiniz.

 

ELEKTİRK:

Ülkede 220 volt prizler kullanılmakta ve fişlerimize uygundur. Ancak otel odalarında az sayıda priz olabileceğini düşünerek üçlü priz götürebilirsiniz.

 

 

VİZE:

Ülkeye vizesiz olarak pasaportunuz ile seyahat edebilirsiniz.