Bir defa gezenlerin bir daha vazgeçemediği bir şehirdir Muğla. Türkiye'de insanların tatil için tercih ettiği en popüler destinasyonlardan birisidir. Bdorum, Dalaman, Datça, Fethiye, Köyceğiz, Marmaris ve Milas gibi birbirinden güzel ilçelerin her birinde oldukça güzel bir tatil veya tur yaşayabilirsiniz.

Muğla tarihi yaklaşık olarak M.Ö. 3500'lü yıllara kadar uzanmaktadır. Şehrin eski isminin"Mobolia" olduğu ve bu ismin zamanla Muğla ismine evrildigi tahmin edilmektedir. Şehrin bilinen ilk sakinleri bir Ege kolonisi olan Karialilar'dir. Bölge bu dönemlerde "Karia" ismiyle anılmıştır. Günümüzde de turistik haritalarda Karia ismi sıklıkla kullanılmaktadır. Bölge Karialılar döneminden sonraki süreçte Hititlilerin istifaları sonucunda Hitit egemenliği altına girmiştir. Hititlerin egemenliğinin ardından ise sırasıyla Frigler, Lidyalılar, İyonyalilar Muğla'da hakim olmuşlardır. Daha sonraki süreçte ise çoğu Batı Anadolu şehrinde olduğu gibi şehir Pers akınlarına uğramıştır. Perslerin uzun süreli akınları sonucunda şehir Pers İmparatorluğuna katılmıştır. M.Ö. 334 yılında Büyük İskender'in fethi sonrası Makedon egemenliği altına giren Muğla yaklaşık olarak 150 yıl boyunca Makedon Latin hakimiyeti altında kalmıştır. Makedonların da bir süre sonra bölgede zayıflaması ile birlikte önce daha küçük bir devlet olan Bergama Devleti ve sonrasında Doğu Roma İmparatorluğu Muğla'yı ele geçirmiştir. Muğla üzerinde bin yılın üzerinde bir hakimiyet kuran Doğu Roma İmparatorluğu'nun bu saltanatını bozan ise Menteşe Beyliği olmuştur. Menteşe Beyliği'nin 1391 yılında Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılması ile birlikte şehir Osmanlı Devleti'nin olmuştur. Muğla tarihine ilişkin yapılan bu kısa özetten de anlaşılacağı üzere şehirde birçok medeniyet varolmuştur. Muğla'da hakim olan her devlette ardında kendine ait eserler bırakmıştır. Bu açıdan Muğla oldukça zengin bir tarihi eser mirasına sahiptir. 

Muğla'da gezilecek yerler arasında; Ölüdeniz, Bodrum Kalesi, Kabak Koyu, Sedir Adası, Knidos Antik Kenti, Likya Kaya Mezarları, Saklıkent Kanyonu en başta gelmektedir. Tüm bur yerleri Antalya Hareketli Urla İzmir turumuzda rehberimiz eşliğinde gezebilirisiniz. 

Gezilecek Yerler:

Ölüdeniz Muğla'nın Fethiye ilçesinde bulunmaktadır. Fethiye merkezine yakın bir konumda olan Ölüdeniz ülkemizin en güzel plajlarından biridir. Ölüdeniz'e gittiğinizde bu berrak denize girebilir, çeşitli aktiviteler gerçekleştirebilirsiniz. Yamaç paraşütü seviyorsanız Ölüdeniz tam size göre bir yer. Bu aktivitelerin dışında ise özellikle yaz sezonunda yapılan tekne turları ile Ölüdeniz'in cennet gibi koylarını ve mağaraların gezebilirsiniz. Yaz sezonunda sabah saatlerinde farklı rotalara hareket eden tekne turlarında yer bulabilmek için mutlaka bir gün öncesinden rezervasyon yaptırmayı unutmayın.

Bodrum Kalesi 1406 ile 1522 yılları arasında Saint Jean Şövalyeleri tarafından yaptırılmıştır. Kale iki liman arasında kayalık bir zemin üzerine kurulmuştur. Tüm limana hakim konumuyla dışarıdan gelebilecek saldırılara karşı savunma amaçlı ve liman kontrolü amacıyla yapılmıştır. Kalede beş kule bulunmaktadır. Bu kuleler Fransız, İngiliz, İtalyan, Alman Kulesi ve Yılanlı Kule'dir. Kale 1800'lü yıllara kadar olan süreçte asıl işlevi olan koruma ve savunma amaçlı olarak kullanılmış, sonrasında hapishane olarak kullanılmaya devam edilmiştir. Bodrum Kalesi günümüzde Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak varlığını sürdürmektedir. Müze içerisinde oldukça önemli eserler bulunmaktadır. Bunlardan bazıları Aryballas, Altın Taş, Oinochoe Testisi, Altın Kadeh, Nefertiti Altın Skorabe Mühürü gibi eşsiz eserlerdir. Bodrum Kalesi Sualtı Arkeoloji Müzesi haftanın her günü 08.30-17.30 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Kabak Koyu Ölüdeniz gibi Muğla'nın Fethiye ilçesinde bulunmaktadır. Yaklaşık 200 metre uzunluğa sahip bu koyun en önemli özelliği kum ve denizinin berraklığıdır. Doğayla iç içe bir alanda bulunan Kabak Koyu hem sakin hem de deniz, kum, güneş üçlüsünün tadını çıkarmak isteyenler için birebir yerlerden birisidir.

Sedir Adası Muğla'nın Ula ilçesinde bulunmaktadır. Efsaneye göre plajın kumları Marcus Antonius tarafından Kleopatra için getirilmiştir. Sedir Adası ve Gölova Körfezi güzel kumu ve denizi dışında ayrıca birçok tarihi eseri de barındırmaktadır. Ada üzerinde bulunan tarihi alanlar arasında Nekropol, Apollon Kutsal Alanı, Bazilika, Kilise ve Antik Tiyatro bulunmaktadır. Roma, Yunan ve eski Anadolu Medeniyetleri'nin tarihi eserlerini doğaüstü planıyla birlikte sunan Sedir Adası haftanın her günü 08.30-18.30 saatleri arasında açıktır. Sedir Adası plajında terlik kullanımı yasaktır. Adanın kumlarına zarar gelmemesi için alınan bu karara sizin de uymanız gerekmektedir.

Knidos Antik Kenti Darıca'da bulunmaktadır. Ülkemizdeki bilinirliği günden güne artmakta olan bu antik şehrin  tarihi son yapılan araştırmalara göre M.Ö. 4. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Şehirde Akrapol, Demeter Kutsal Alanı, Büyük Tiyatro, Apollon Terası, Yuvarlak Tapınak Terası gibi tarihi yapılar bulunmaktadır. Sizlere özellikle gezinizin sonuna doğru Büyük Tiyatroya gitmenizi ve eşsiz manzaranın tadını çıkarmanızı tavsiye ederiz.

Likya Kaya Mezarları Muğla'nın sakin ilçelerinden birisi olan Ortaca'ya bağlı Dalyan'da bulunmaktadır. Yaklaşık olarak 2800 yıllık tarihe sahip olduğu tahmin edilmektedir. En bilineni "Herpamiasogli Amintas" mezarıdır. Bölgede yine birçok lahit mezar da bulunmaktadır. Özellikle akşamları yapılan özel ışıklandırma ile oldukça etkileyici bir görünüme sahip olan Kaya Mezarlarını mutlaka görmelisiniz.

Saklıkent Kanyonu Muğla Seydikemer ilçesinde bulunmaktadır. Önceden Fethiye'ye bağlı olan kanyon aynı zamanda milli park olarak kabul edilmiştir. Yürüyüş, rafting ve doğa sporları aktivitelerinin yapılabileceği Saklı Kent'te bu aksiyon dolu aktivitelerden birini deneyebilirsiniz. Sonrasında Saklı Kent'in güzel restoranlarından birinde yöresel yemeklerden tadabilirsiniz.

Yeme-İçme:

Muğla'nın meşhur lezzetleri denilince aklımıza ilk gelenler; Çökertme Kebabı, Bodrum Mantısı ve Kabak Çiçeği Dolmasıdır. Çökertme Kebabı son dönemde oldukça popüler olan bir lezzettir. İnce kibrit patatesin üstüne bonfile et, yoğurt ve domatesli bir sosun dökülmesiyle yapılan bu lezzet özellikle çocuklar ve gençler tarafından çok sevilmektedir. Yine ülkemizin son dönemdr popüler olan lezzetlerinden bir tanesi de Bodrum Mantısıdır. Bodrum Mantısını diğer mantılardan ayıran temel fark ise hamurunun baklavalık ince yufkadan yapılmasıdır. Ayrıca içine bir miktar zeytinyağı da eklenmektedir. Baklavalık hamur kullanıldığı için diğer mantılara göre daha hafif olmaktadır. Muğla'dan size önereceğimiz son lezzet ise Kabak Çiçeği Dolmasıdır. Ege Mutfağının ünlü lezzetlerinden olan bu yemek pirinç, baharatlı bir iç pilavın temizlenmiş kabak çiçeklerine konulmasıyla yapılır. Hafif bir lezzet olan Kabak Çiçeği Dolmasını sizinde beğeneceğinizden eminiz.

Gece Hayatı:

Muğla ülkemizde gece hayatının en hızlı yaşandığı şehirlerimizdendir. Özellikle yaz sezonunda canlanan gece hayatı sezonun tamamlanmasıyla birlikte tekrar sakin havasına dönmektedir. Şehrin turistik ilçelerinde birçok gece kulübü, bar, disko bulunmaktadır. Ayrıca otellerin içerisindeki etkinlikler ve gece mekanları da tercih edilebilir. Bunların yanı sıra özellikle yaz sezonunda birçok konser ve festival yapılmaktadır. Yaz ayında Muğla'ya gidecekseniz siz de bu konser veya festivallere katılabilirsiniz. Eğer gece hayatını daha sakin geçirmek istiyorsanız Muğla il merkezi veya Fethiye, Bodrum gibi ilçe merkezlerinde dolaşabilirsiniz. Özellikle yazın şehir merkezlerinin atmosferi çok güzel olmaktadır. Merkezde yapılan bir yürüyüş size iyi gelecektir.

Hava Durumu:

Muğla'nın ortalama sıcaklığı 14,9 derecedir. Kışları soğukla ılıman bir hava durumu hakimdir. Yaz aylarında ise sıcaklar zaman zaman bunaltıcı olabiliyor. Kış ayları için her ihtimale karşı yanınıza kalın bir mont ve kalın giysiler almayı unutmayın. Yaz ayları için ise sizlere tavsiyemiz yanınızda bol bol yazlık kıyafet getirmenizdir.