İtalya’nın en renkli şehirlerinden biri olan Napoli pizzanın da mucididir. Rivayete göre şehre gelen papa fakirlere dağıtılan ekmekleri görür ve bunların üzerine bir şeyler koyun diye komut verir. Ve bu günden sonra pizza ortaya çıkar. İlk yapıldığı zamanlarda fakir halkın yemeği olan pizza günümüzde tüm dünyanın tükettiği onlarca çeşidi ve pişirme tekniği olan bir yemek haline gelmiştir. Milattan önce 6. Yüzyılda Yunanlılar tarafından kurulan Napoli’nin isim anlamı Neapolis yani yeni şehirden gelmektedir. Her çağa ait tarihi eserlere ev sahipliği yapan şehrin birçok bölgesi Unesco Dünya Mirası listesindedir. Şehir Akdeniz kıyılarında yer almaktadır. İtalya’nın en büyük limanlarından birine sahiptir, denizcilik ve balıkçılık bölge halkının yüzyıllarca en büyük geçim kaynağı olmuştur. Sırtlarında bulunan Vezüv yanardağı şehre olan ilginin ilk sebeplerindendir. Yanardağın eteklerinde kurulu Pompei Antik kentinin hikâyesi tüm dünyanın ilgisini çekmektedir. Rivayete göre şehirde yaşanan şaşalı, zengin ve sapkın yaşantı tanrı tarafından cezalandırılmış ve patlayan yanardağı şehri yok etmiştir. Şehre gelen her turist grubu antik kenti gezmeden ayrılmamaktadır. Güvenlik konusunda İtalya ortalamasının altında bulunan şehirde biraz dikkatli olmanız faydanıza olacaktır. Ülkenin zengin şehirleri genelde kuzeyde yer almaktadır. Sanayi ve iş alanları konusunda kısıtlı imkân sunan şehirde yaşamak ve geçinmek kolay olmadığı için kuzeyin gelişimine ayak uyduramamıştır. Akdeniz kültürünü çok iyi yansıtan şehrin insanları daha yavaş bir hayat yaşamayı tercih etmektedirler. Kültür ve sanat etkinlikleri şehre gelen turistlerin bir başka tercih sebebidir. Her yıl düzenlenen operalar ve sanat galerileri yerel halkın ve turistlerin ilgisini çekmektedir.

 

GEZİLECEK YERLER:

Şehir merkezine girmeden önce yakında bulunan Pompei antik kenti ilk gezi noktanız olabilir. Milattan önce 7. Yüzyılda kurulan şehir yine Milattan önce 4. Yüzyılda Roma imparatorluğunun hâkimiyetine girmiştir. Şehirde o dönemde tahmini olarak 2 bin kişinin yaşadığı düşünülmektedir. Bunların yarısı kölelerden oluştuğu ve kölelerin aşırı eziyet altında olduğu tahmin edilmektedir. Yerel halkın aşırı zenginliği, gösterişli yaşamı ve cinsel sapkınlıkları rivayete göre tanrı tarafından cezalandırılmıştır. Patlayan Vezüv yanardağının dumanı ilk olarak insanları zehirlemiş ve öldürmüş ardından şehrin üstü lav ve lav taşları ile kapanmıştır. Arkeologların yakın dönemde kazı çalışmaları ile buldukları şehrin üstü açılmış ve günümüzde bir müzeye dönüşmüştür. Kazı çalışmaları esnasında boşluklar fark eden arkeologlar bunların patlama esnasında ölen insanların vücutlarının çürümesi ile oluştuklarını fark etmişlerdir. Bu boşlukların dolgu maddeleri ile doldurulması ile elde edilen insan şekilleri antik kentin içinde sergilenmektedir. Ölen kişinin ölmeden önceki son duruş şeklini bize gösteren dolgu vücutlar antik kentin en çok görülmek istenen eserleri arasındadır. Kent içinde bulunan tapınakları, pazar yerleri ve sapkın hayatı betimleyen genel evleri ile görülmeye değerdir. Şehir merkezi gezinize kentin en büyük meydanı Plaza del Plebiscito’dan başlayabilirsiniz. Kent merkezinde bulunan meydan etrafında bulunan birçok tarihi esere ev sahipliği yapmaktadır. Bazilikası ve alanı kucaklayan sütunları ile meydan Vatikan’a benzemektedir. Meydanda bulunan diğer bir yapı ise ortaçağda kraliyet sarayı olarak inşa edilen PalazzoReale’dir. Günümüzde kütüphane olarak kullanılan sarayın yanında ise 1737 yılında yapılan ve hala Avrupa’nın en büyük opera binalarından biri olan San Carlo tiyatrosu bulunmaktadır. Tiyatronun karşısında bulunan bir başka tarihi yapı alışveriş merkezlerinin atası Galeri Umberto 1891 de tamamlanmıştır. Haç şeklinde inşa edilen yapı cam kubbesi ile gün ışığından faydalanmaktadır. Alt katında dükkânlar üst katlarında ise bürolar bulunan alışveriş merkezi günümüzdekilerin atası olma niteliğindedir. Yorulduysanız meydanın girişinde bulunan CafeGambrinus bir kahve içmek için doğru nokta olabilir. Napoli özel bir çok tatlının bulunduğu cafe şehrin yetiştirdiği önemli bir isim olan SophiaLoren’in de uğrak noktasıdır. 12. Yüzyılda inşa edilen şehrin kalesi CastelNuovo görebileceğiniz bir başka eser olabilir. Yıl içinde sergi ve konserlerin düzenlendiği kale aynı zamanda şehir müzesine ev sahipliği yapmaktadır. Arkeolojiyi seviyorsanız Roma ve Pompei’den birçok tarihi eseri bünyesinde bulunduran Ulusal Arkeoloji müzesi de ilginizi çekebilir. Napoli’ye gelmişken yakın civarda bulunan turistik yerleri de görmek isteyebilirsiniz. Bunlar renkli evleri ile Capri adası ve muhteşem dağ yolları ve deniz manzaralı ile Amalfi kıyıları olabilir.Ekonomik Avrupa turlarımızda tüm bu yerleri rehberlerimiz eşliğinde gezebilirsiniz.    

 

 

YEME İÇME:

İtalya dediğimizde akla ilk gelen şey pizza ve makarna olsa da aslında çok geniş bir yemek kültürüne sahip olan ülkenin neredeyse her şehri birbirinden farklı lezzetler sunmaktadır. Bol zeytinyağı tüketen ülkede deniz ürünleri de ciddi oranda tüketilmektedir. Her bölgede bulunan ve tüm ülkenin geleneksel yemekleri arasında sayılan pizza, risotto ve çeşit çeşit soslar ve malzemeler yapılan makarna yer almaktadır. Ancak özellikle pizza neredeyse ülkenin her şehrinde farklı tariflerle yapılmaktadır. Şarap konusunda dünyanın Fransa’dan sonra ikinci ülkesi diyebileceğimiz İtalya’nın bağları da meşhurdur. Özellikle Toscano vadisinin Chianti bölgesinde üretilen şaraplarını denemenizi tavsiye ederiz. Dondurma denilince dünyanın en önde gelen ülkesi İtalya’nın her şehrinde onlarca çeşit el yapımı dondurma bulabilirsiniz. Tatlı konusunda çok çeşitlilik sunmayan ülkenin aksine Napoli zengin bir tatlı mutfağına sahiptir. Merkezde bulunan Cafe Gambrinus’da bir çok çeşit tatlı ile karşılaşacaksınız. En meşhur olanları Cannoli ve baba tatlısıdır. Dilerseniz oturarak dilerseniz de ayakta self servis olarak alıp daha ekonomik fiyata tatlıları deneyebilirsiniz. Şehirde en iyi tüketebileceğiniz yemek pizza olacaktır. Daha kalın hamur ile yapılan pizzayı doğduğu şehirde denemek bir ayrıcalık olacaktır.Ekonomik Avrupa turlarımızda bu lezzetleri tadabilirsiniz.

 

 

GECE HAYATI:

Campana bölgesi şarapları ile ünlüdür. Bölgenin başkenti olan Napoli’de birçok şarap evi bulunmaktadır. Daha canlı bir şeyler arıyorsanızgece kulüplerini tercih edebilirsiniz. Genelde cuma ve cumartesi günleri yoğun olan mekânlar belli bir giriş ücreti isteyebilir. Piazzadei Martiri özellikle gençlerin tercih ettiği yerler arasındadır.

 

DİN:

Ülkenin nüfusu Katolik Hristiyan olarak tanımlanmaktadır. Ancak göçmenlik veya kişisel tercihlere göre farklı dinlere mensup insanlarda bulunmaktadır.

 

İKLİM:

Ülke ve şehir kuzey yarımkürede Avrupa’nın güneyinde yer almaktadırlar. Denize kıyısında olan şehir ılıman bir iklime sahiptir. Kışları serin ve soğuk, yazları ise 30-35 derece arası bir sıcaklığa sahiptir. Özellikle yaz aylarında nem rahatsız edici olabilmektedir.

 

NÜFUS:

960 bin nüfusa sahip şehirde genel yerleşim merkez ve yakın köylerdedir.

 

DİL:

Ülkede İtalyanca konuşulmaktadır. Turistik bölgelerde çoğunlukla İngilizce bilinmektedir.

 

PARA BİRİMİ:

Avrupa Birliğine dâhil olan ülkenin para birimi Euro dur. Şehirde buluna döviz ofislerinden yanınızda bulunan para birimlerini çevirebilirsiniz. Ancak tüm para birimleri düşük kurlardan ve komisyon karşılığı bozulmaktadır. Dolayısı ile yanınızda Euro para birimi ile gitmenizi tavsiye ederiz.

 

ŞEHİR İÇİ ULAŞIM:

Şehirde her yere ulaşan otobüs ve metro ve tramvay ağı bulunmaktadır. Küçük bir merkeze sahip olan şehri yürüyerek gezmek mümkündür. Ancak ihtiyaç duyarsanız tek kullanımlık biletler ile ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Yakında bulunan Capri adasına düzenli tekne seferli düzenlenmektedir.

 

SAAT FARKI:

Ülkemiz ile İtalya arasında 1 veya 2 saat fark bulunmaktadır. Bulunduğumuz tarihe göre değişen farkı ülkeye giderken kontrol edebilirsiniz.

 

ELEKTİRK:

Ülkede 220 volt prizler kullanılmakta ve fişlerimize uygundur. Ancak otel odalarında az sayıda priz olabileceğini düşünerek üçlü priz götürebilirsiniz.

 

VİZE:

Avrupa Birliği sınırları içerisinde yer alan ülke Shengen vizesine tabidir. Vize koşulları ve gerekli evraklar konusunda mutlaka bir uzmandan destek alabilirsiniz.