Anadolu’nun orta yerinde adeta bir vaha olarak nitelendirebileceğimiz Nevşehir ülkemizin gözde turistik şehirlerindendir. Alternatif turizmin en güzel örneklerinden olan Nevşehir birçok doğal ve tarihi mekâna sahiptir. Sizler de otel, deniz, güneş modundan çıkarak farklı bir tur planlamak istiyorsanız Nevşehir’i mutlaka görmelisiniz.

Nevşehir Farsça Güzel Atlar Ülkesi olarak anılan Kapadokya bölgesinde yer almaktadır. Yapılan arkeolojik çalışmalara göre şehrin tarihi M.Ö. 7 binli yıllara kadar uzanmaktadır. Nevşehir’de hükümranlık süren ilk büyük imparatorluk Hititliler olmuştur. Hititliler döneminde şehir “Nissa” ismiyle anılmıştır. Hititliler sonrasında Frigyalılar ve Asurların egemenliği altına giren şehir daha sonrasında Pers akınları sonucunda bir Pers İmparatorluğu şehri olmuştur. Pers İmparatorluğu hakimiyeti altında olduğu süre boyunca Nevşehir önemli bir sınır konumda olmuştur. Pers İmparatorluğu’nun ardından Roma İmparatorluğu’nun şehri ele geçirmesi ile Nevşehir bir Hristiyanlık merkezi haline gelmiştir. Roma İmparatorluğu döneminden kalma bir çok tarihi eser günümüze kadar ulaşmıştır. 1071 yılında Anadolu’nun kapıları Türklere açılınca Nevşehir’de sırasıyla Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu hakimiyeti altına girmiştir. Nevşehir bu dönemlerde “Muşkara” ismini almıştır. Şehrin bugün ki ismine kavuşması ise 1700’lü yıllarında başında gerçekleşmiştir. Özellikle Nevşehirli Damat İbrahim Paşa ile bu isim hafızalara daha fazla kazınmaya başlamış ve Cumhuriyet döneminde şehir Nevşehir ismini almıştır.

Nevşehir’de gezilecek yerler; Yeraltı Şehirleri, Kapadokya Peri Bacaları, Avanos Çömlek Atölyeleri, Ihlara Vadisi, Hacı Bektaş-ı Veli Dergâhı ve Müzesi, Nevşehir Kiliseleridir. Ayrıca sizlere Nevşehir’e gittiğinizde mutlaka bir balon turu da yapmanızı veya off road turu yapmanızı da öneririz. Antalya hareketli Kapadokya turlarımızda tüm bu yerleri rehberlerimiz eşliğinde gezebilirsiniz. 

Gezilecek Yerler:

Nevşehir turuna gidenlerin ilk yapmak istedikleri şey Kapadokya Peri Bacalarını görmek olmuştur. Peri Bacaları Nevşehir’le adeta özdeşlemiş ve şehrin simgesi haline gelmiştir. Peri Bacalarının günümüzden yaklaşık olarak 60 milyon yıl önce oluştuğu ve zamanla şimdiki haline geldiği tahmin edilmektedir. Peri Bacalarının bölgenin çevresinde bulunan volkanik yanardağlarından püsküren lavların kuruması ve zamanla sel, yağmur, rüzgâr gibi etkenlerle aşınması sonucu oluştuğu bilinmektedir. Yani bu oluşumlar aslında kısa süreli bir doğa olayından ziyade milyonlarca yıl içerisindeki yaşanan hareketler sonucunda oluşmuştur. Kapadokya Peri Bacalarını izlemek istiyorsanız Ürgüp, Göreme gibi bölgelerde bulunan seyir teraslarını tercih edebilirsiniz. Özellikle sabahın ilk saatlerinde güneş ışıklarının doğmasıyla mükemmel bir manzara yakalayıp oldukça güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.

Yeraltı Şehirleri Nevşehir’in oldukça gizemli ve ilginç turistik mekanlarındandır. Son dönemde popülerliği oldukça artan bu tarihi alanın hala birçok kısmının keşfedilmediği bilinmektedir.  Nevşehir’in merkezinde bulunan bu tarihi yapıların yapımının tahminen günümüzden 6 bin yıl öncesine dayandığı tahmin edilmektedir. Yaklaşık olarak 8 katlı bir bina uzunluğunda derinliğe sahip olan bu yapının ilk inşa edildiği zamanlarda bu kadar derin olmadığı, zamanla şehrin nüfusu arttıkça daha da derinlere katlar inşa edildiği öne sürülmektedir. Yeraltı Şehrinde gezilebilir alan asıl şehrin oldukça az bir kısmı kadar belirlenmiştir. Diğer yerlerin henüz açılması planlanmıyor ancak sadece bu alanı detaylı gezmenin dahi 2-3 saat sürebildiğini sizlere hatırlatalım. Bu arada bir uyarı yapmadan da geçmemek gerekiyor. Eğer klostrofobiniz varsa yani kapalı alanda kalma korkunuz varsa bu tarihi mekânı gezerken dikkatli olmanızda fayda var, çünkü alt katlara indikçe oksijen seviyesi biraz düşüyor ve basıklık artıyor.  Dilerseniz sadece ilk katı dolaşarak gezinizi tamamlayabilirsiniz.

Nevşehir gezinizde Peri Bacaları ve Yeraltı Şehrini dolaştıktan sonra biraz nefes almak ve sakinlemek istiyorsanız sizlere önerimiz Avanos çömlek atölyelerini ziyaret etmenizdir. Avanos ile Kızılırmak’tan elde edilen killi toprak çömlek ustalarının maharetli ellerinde hayat bulmasıyla ortaya çıkan bu sanat eserlerinin yapımı sanılanın aksine oldukça zahmetli bir iştir. Gerek doğru toprağı bulmak gerekse de ona şekilde vermek büyük bir ustalık, zaman ve sabır gerektirmektedir. Özellikle Avanos’ta bulunan çömlek atölyelerini ziyaret ederek bu eserlerin yapımına şahit olabilirsiniz. Hatta bu atölyelerde sizlerde çömlek ustalarının öğretmenliğinde kendi çömleğinizi yapabilirsiniz. Daha sonrasında ise gerek kendinize gerekse de Nevşehir’den bir hatıra götürmek istediğiniz sevdiklerinize satın alabilirsiniz.

Ihlara Vadisi aslında Aksaray il sınırları içerisinde yer almaktadır. Ancak Nevşehir’e de oldukça yakın bir mesafede bulunan Ihlara Vadisi Nevşehir ziyaret edildiğinde görülmesi gereken mekanlardan bir tanesidir. Peri Bacalarında olduğu gibi yine volkanik hareketlerin etkisiyle oluşan Ihlara Vadisi uzun yıllar sonucunda bugün ki halini almıştır. Vadi içerisinde yürüyüş yolları, seyir terasları bulunmaktadır. Eşsiz doğası ve muhteşem manzaralarıyla sizlere doğanın tüm ihtişamını sergileyecek olan Ihlara Vadisi’ni gezmenizi ve zaman bulursanız bir kahve eşliğinde manzarayı seyretmenizi kesinlikle tavsiye ederiz.  Ayrıca Ihlara Vadisi’ni görmeye gittiğinizde bu gezinin yaklaşık olarak bir gününüzü alacağınızı belirtelim. Ancak kesinlikle buna değeceğini hatırlatmadan geçmeyelim.

Hacı Bektaş-ı Veli Dergâhı ve Müzesi Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde yer almaktadır. Hacı Bektaş-ı Veli 1209 yılında Nişabur kentinde doğan bir mutasavvıf ve İslam filozofudur. Alevi ve Bektaşiliğin önemli isimlerinden olan Hacı Bektaş-ı Veli, Hoca Ahmed Yesevi’nin ışığında kendine bir yön çizmiş ve sonrasında Bektaşiliği oluşturmuştur. Farklı öğretileri ile her dönem İslam alimlerini etkilemiştir. Sizlerde Hacı Bektaş-ı Veli’nin hayatını daha detaylı öğrenmek, onun felsefesi anlamak ve fikirlerini daha yakından tanımak istiyorsanız Hacı Bektaş-ı Veli Dergâhına giderek daha kapsamlı bilgi alabilir ve Hacı Bektaş-ı Veli Müzesini gezebilirsiniz.

Yazımızın başında bahsetmiştik. Nevşehir Roma döneminde Hristiyanlığın en önemli şehirlerinden birisi olmuştur. Bu nedenle şehirde irili ufaklı birçok kilise bulunmaktadır. Şehirde görülmesi gereken en önemli kiliseler Göreme ilçesinde bulunmaktadır. Tokalı Kilise, Elmalı Kilise, Yılanlı Kilise ve Karanlık Kilise ise bizim sizlere görmenizi önereceğimiz en önemli kiliselerdendir. Şehirde yer alan kiliseler ile ilgili bir bilgiyi vermeden de geçmeyelim. Nevşehir’de yer alan kiliseler çoğunlukla bölgeden elde edilen taş malzeme ile inşa edilmiştir. Bu nedenle kimi kiliseler Kaya Kiliseleri ismiyle de anılmaktadır. Kilise yapılarında temel malzeme olarak kullanılan bu taş Nevşehir’in milyonlarca yıl önce volkanik dağ hareketleri sonucu oluşan lavların sönmesi ve taş halini alması ile elde edilmiştir. Diğer taşlara göre daha hafif ve işlenmesi kolay olan bu taş gözenekli bir yapıya sahiptir. Kış aylarında bu taş sayesinde yapılar sıcak kalırken yaz aylarında ise serin kalmaktadır. Kiliselerin inşa edildiği dönemlerde bunu keşfeden Hristiyan yapı ustaları bu taşın kullanımına ağırlık vermişlerdir. Siz de Nevşehir’de gezmeye gideceğiniz kiliselerde bu taşa fazlasıyla rastlayacaksınız.    

Son olarak Nevşehir’in alternatif turizmin öncü şehirlerinden olduğundan bahsetmiştik. Şehirde adrenalin ve eğlenceli vakit geçirmek için yapılan balon turları ve off road turları bulunmaktadır. Gitmeden önce rezervasyon yapmanızı önerdiğimiz bu turlar size oldukça keyifli anlar yaşatacaktır.

Yeme-İçme:

Nevşehir’in en ünlü lezzetleri arasında Testi Kebabı, Ayva Dolması ve Nevşehir Mantısı’dır. Testi Kebabı etin bir testi içerisine yağ ile konulması ve etin pişmesinin ardından domates, sarımsak gibi malzemelerin eklenmesiyle yapılır. Bu lezzetin köz ateş içerisinde yapıldığını ve bunun yemeği yavaş yavaş pişirerek ayrı bir lezzet kattığını söylemeyi unutmayalım. Testi Kebabı genellik testinin masaya getirilmesi ve ağzının kırılması sonrası servis edilir. Hazırlanması uzun süren bu lezzetten tatmak istiyorsanız gideceğiniz restoranın önceden arayarak rezervasyon yapmanızı tavsiye ederiz. Aksi takdirde bir süre beklemek durumunda kalabilirsiniz.

Ayva dolması tatlı ile ana yemek arasında kalan bir lezzettir. Mayhoş bir lezzet olan bu yemek ekşi ile tatlıyı birlikte sunmaktadır. Ayvaların ayıklanması sonrasında limonlu suda bekletilmesi ile yapımına başlanan bu lezzete daha sonra pirinç, et, soğan gibi malzemelerle hazırlanan iç eklenir. Ardından pekmezli bir suyun dökülmesi ile fırına sürülen Ayva dolması oldukça farklı ve daha çok Osmanlı mutfağını anımsatan bir lezzettir. Siz de Nevşehir’e gittiğiniz bu farklı lezzeti denemelisiniz.

Sizlere Nevşehir ile ilgili denemeden dönmeyin diyeceğimiz bir diğer lezzette Nevşehir Mantısıdır. Nevşehir Mantısı bildiğimiz mantının aksine rulo haline getirilen hamurun dilimlenmesi ve fırına sürülmesiyle yapılır. İç kısmı da bildiğimiz mantının aksine önceden pişirilen bu mantı piştikten sonra yoğurt ve nane içeren bir sos ile servis edilir. Mantının farklı ve lezzetli bir yorumu diyebileceğimiz bu lezzet farklı bir mantı deneyimi yaşamak isteyenlere oldukça iyi gelecektir.

Gece Hayatı:

Nevşehir gece hayatı genellikle sakin bir akışa sahiptir. Şehirde bar, disko, gece kulübü, türkü bar gibi mekanlar bulunmaktadır. Özellikle turistik bölgelerden olan Ürgüp, Göreme’de gece hayatına hitap eden yeterli sayıda mekân bulunmaktadır. Gece geç saatlere kadar eğlenebileceğiniz bu mekanlar farklı konseptleriyle birçok kesime hitap etmektedir. Gece hayatı dışında sakin bir gece geçirmek isterseniz ise Nevşehir merkezinde yürüyüş yapabilir, ya da eğer Peri Bacalarına yakın bir otelde konaklıyorsanız manzara eşliğinde sıcak bir içecek içerek zaman geçirebilirsiniz.

Hava Durumu:

Nevşehir yıllık ortalama sıcaklığı 10.9 derecedir. Nevşehir kış aylarında soğuk ve yağışlı, yaz aylarında kurak ve sıcak bir iklime sahiptir.  Bu nedenle özellikle kış aylarında Nevşehir’e giderken yanınızda kalın giysiler getirmenizi tavsiye ederiz. Hatta yanınızda bir içlikte getirirseniz tur esnasında üşümemeyi garanti altına almış olursunuz. Yaz aylarında ise kurak ve sıcak bir iklime sahip olan Nevşehir için sizlere tavsiyemiz yanınızda bolca t-shirt getirmenizdir. Bunun yanı sıra akşamları serin olabilen Nevşehir iklimi için her daim yanınızda bir hırka veya ince bir mont bulundurmanızı öneririz.