Makedonya’nın hatta Avrupa’nın en güzel gölünün kenarında kurulu olan şehir ismini de Ohrid gölünden almaktadır. Yaklaşık 3 milyon önce oluşan göl incileri ile meşhurdur. Gölün aynı zamanda komşu ülke olan Arnavutluk’ta da sahili bulunmaktadır. Tepe üstü anlamına gelen şehre ismini bölgeye yerleşen Slavlar vermiştir. Her ne kadar şuan şehirde Slav ırkı az bir nüfusa sahip olsa da kendileri için Ohrid özel bir yere sahiptir. Burada yaşamış olan Aziz Kiril ve Methidos Kiril alfabesini kentte oluşturmuşlardır. Ohrid’de birçok ırk ve dine mensup insanlar yaşamaktadır. Yunanistan tarafından başka bir ülke olarak tanınmasa da bu topraklarda yaşayan insanların kökenleri hakkında bilimsel bir temel bulunmamaktadır. Tarih içerisinde birçok medeniyetin iz bıraktığı şehri eski sokaklarında gezerken en çok Osmanlının izleri ile karşılaşacaksınız. Ahşap evleri Arnavut kaldırımlı sokakları sizi cezbedecektir. Yıl içerisinde birçok turist tarafından ziyaret edilen şehrin göle kıyısı olan birçok oteli bulunmaktadır. Plajlarında güneşlenen ve göle giren insanlar ile karşılaşmanız size bir tatil beldesinde olduğunuz hissini yaratabilir. Yemyeşil ormanları, bol oksijenli havası, adeta içilecek kadar temiz ve berrak suları ile Ohrid’e birden çok kez gitmek isteyeceksiniz.

 

GEZİLECEK YERLER:

Şehrin sokaklarını gezerken kendinizi adeta Osmanlı döneminden günümüze kadar bozulmadan gelmiş bir şehirde gibi hissedeceksiniz. Arnavut kaldırım sokaklarında birbirine komşu geleneksel Türk mimarisi ile inşa edilmiş konakların çoğu günümüze kadar bozulmadan gelmiştir. Aynı zamanda Bizans döneminden günümüze kadar kullanılarak gelen kiliseler ile birlikte müthiş bir kompozisyon oluşturmaktadır. Göl kenarında zaman geçirdikten sonra sağınıza doğru devam ettiğinizde sizi eski şehir karşılayacaktır. Eski şehri gezmeye St. Panteyleymon Kilisesi ile başlayabilirsiniz. Kiril alfabesinin yazıldığı kilise aynı zamanda bir üniversite olarak anılmaktadır. Osmanlı döneminde cami olarak hizmet veren yapı aynı zamanda kilise olduğu dönemlerde manastır olarak da kullanılmıştır. Yine 11. Yüzyılda inşa edilen ve Osmanlı döneminde cami olarak kullanılan bir diğer tarihi kilise Aya Sofya kilisesidir. Şehirde gezebileceğiniz daha birçok tarihi kilise bulunmaktadır. Eski şehrin sokaklarında dolaşırken bu tarihi yapılar ile karşılaşabilirsiniz. Uzun bir geçmişi olan şehrin Roma dönemine ait tarihi eserleri de bulunmaktadır. Bunların en ilgi çekeni gladyatör savaşlarına sahne olan Roma tiyatrosudur. Bulgar Kralı Çar Samuel tarafından 997 yılında yapılan kale ise şehrin manzarasını ayaklarınıza getirmektedir. Güzel bir göl ve şehir manzarasına ulaşmak istiyorsanız kaleye doğru bir tırmanış yapabilirsiniz. Osmanlının bölgeye hâkim olduğu zamanlarda inşa edilen birçok cami ve tarihi yapı bulunmaktadır. 1573 te yaptırılan Ali Paşa Camii 1590 yılında inşa edilen Zeynel Paşa tekkesi günümüze zarar görmeden ulaşmıştır. Keşanlı İmareti, Ohri Halveti Tekkesi, Kuloğlu ve Emin Mahmut camileri görebileceğiniz diğer Osmanlı eserleri arasındadır. Eski şehirden tekrar sahile ulaşıp yeni şehre doğru alışveriş caddesinden ulaşabilirsiniz. Ohrid gölünden çıkarılan incilerin satıldığı bir çok dükkân ve mağazalar size alışveriş için keyifli zamanlar sunacaktır. Çarşının meydanından ana caddeye değil de diğer sokağa girerseniz meşhur köftecilere ulaşabilirsiniz.Ekonomik Avrupa turlarımızda tüm bu yerleri rehberlerimiz eşliğinde gezebilirsiniz.

 

 

YEME İÇME:

Ülkemizle çok benzer bir mutfağa sahip olan Makedonya ile birçok yemeğimizin isimleri bile aynıdır. Acaba ne yerim diye hiç endişe yaşamayacağınız şehirde birçok tanıdık lezzet ile karşılaşacaksınız. Özellikle kasapları ile meşhur olan ülkede çok güzel köfteler yeme şansınız olacaktır. Hayvancılığın gelişmiş olduğu ülkede et yemekleri, güveçler, çorba ve sebzeler öğünlerin vazgeçilmezleri arasındadır. Börekleri ile de meşhur olan ülkede kahvaltıda severek Makedon böreklerini deneyebilirsiniz. Tatlı konusunda da benzerlik gösteren Makedon mutfağı bizim gibi sütlü ve şerbetli tatlıları ile öne çıkmaktadır. Sahilde bulunan restoranlarda uygun fiyatlara tüm bu lezzetlerin tadına göl manzarası eşliğinde bakabilirsiniz. Çarşının meydanından ana caddeye değil de diğer sokağa girerseniz meşhur köftecilere ulaşabilirsiniz.Ekonomik Avrupa turlarımızda bu lezzetleri tadabilirsiniz.

 

 

 

GECE HAYATI:

Şehirde özellikle yaz aylarında gece hayatı çok canlı geçmektedir. Gece kulüpleri gençlerin yoğun olarak ilgisini çekmektedir. Hafta içi bile yoğun olan barlar özellikle hafta sonu çok canlı olabilmektedirler. Kliment Ohridski Caddesi eğlence hayatının kalbidir.

 

DİN:

Ülkenin nüfusu Ortodoks Hıristiyan ve Müslüman olarak tanımlanmaktadır. Ancak ülkede bulunan birçok etnik köken, göçmenlik veya kişisel tercihlere göre farklı dinlere mensup insanlarda bulunmaktadır.

 

İKLİM:

Ülke ve şehir kuzey yarımkürede Avrupa’nın güneyinde yer almaktadırlar. Denize kıyısı olmayan şehir karasal bir iklime sahiptir. Kışları serin ve soğuk, yazları ise 25-30 derece arası bir sıcaklığa sahiptir. Özellikle yaz aylarında nem rahatsız edici olabilmektedir.

 

NÜFUS:

45 bine yakınnüfusa sahip şehirde genel yerleşim merkez ve yakın köylerdedir.

 

DİL:

Ülkede birçok dil konuşulmaktadır. Bunların başında Makedonca ve Türkçe gelmektedir. Turistik bölgelerde çoğunlukla İngilizce bilinmektedir.

 

PARA BİRİMİ:

Ülkenin para birimi Denardır. Şehirde buluna döviz ofislerinden yanınızda bulunan para birimlerini çevirebilirsiniz. Ancak Türk lirası düşük kurlardan ve komisyon karşılığı bozulmaktadır. Dolayısı ile yanınızda Euro para birimi ile gitmenizi tavsiye ederiz.

 

ŞEHİR İÇİ ULAŞIM:

Şehirde otobüs ağı bulunmaktadır. Küçük bir merkeze sahip olan şehri yürüyerek gezmek mümkündür. Ancak ihtiyaç duyarsanız tek kullanımlık biletler ile ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Ayrıca taksi de ucuz ve kolay bir ulaşım seçeneğidir.

 

SAAT FARKI:

Ülkemiz ile Makedonya arasında 0 veya 1 saat fark bulunmaktadır. Bulunduğumuz tarihe göre değişen farkı ülkeye giderken kontrol edebilirsiniz.

 

ELEKTİRK:

Ülkede 220 volt prizler kullanılmakta ve fişlerimize uygundur. Ancak otel odalarında az sayıda priz olabileceğini düşünerek üçlü priz götürebilirsiniz.

 

VİZE:

Ülkeye vizesiz olarak pasaportunuz ile seyahat edebilirsiniz.