Adriyatik bir başka ismi ile Dalmaçya kıyılarının gözde şehirlerinden Sibenik Muhteşem doğası, harika şehirleri, kültürü ve yemekleri ile herkesin görmek isteyeceği şehirler arasındadır.Şehre ün katan ve simgesi haline gelen turuncu ve siyah renkli şapkalar her dükkanda bulunmaktadır. Dik yokuşları taş sokakları ile kendinizi ortaçağda hissedeceğiniz şehrin her köşesi tarih kokmaktadır. Şehirde Unesco Dünya Mirası listesinde olan yapılar da bulunmaktadır. 9. Yüzyılda Hırvatlar tarafından kurulan şehir birçok ada, adacık ve harika plajları ile tatil turizmi için de tercih edilmektedir. Şehir yüzyıllarca geçimini denizden elde etmiş ve bir liman kenti olmuştur. Tarih içerisinde bir çok medeniyetin egemenliği altında kalan şehir 400 yıl kadar Venedik hâkimiyetinde kalmıştır. Bu dönemde gelişen ve ilerleyen şehir günümüz tarihi dokusunu o yıllarda kazanmıştır. Masmavi denizleri, sizi geçmişe götürecek tarihi dokusu ile Sibenik’ten hiç ayrılmak istemeyeceksiniz.

 

GEZİLECEK YERLER:

Şehri gezmeye Unesco Dünya mirası listesinde bulunan Saint James Katedrali ile başlayabilirsiniz. Katedral dünyanın tamamen tuğladan ahşap kullanılmadan yapılan en büyük kilisesi olma özelliğine sahiptir. Bugünkü görüntüsüne 1531 yılında kavuşan eser Gotik – Rönesans tarzı mimari ile inşa edilmiştir. Yapının hemen arka cephesinde yer alan kafa heykelleri ise 15. Yüzyıl insanları tasvir ettiği düşünülmektedir. Her çeşit duyguyu yansıtan yüz ifadelerini görmek için kilisenin arkasına ulaşmanız gerekmektedir. Eski şehir merkezinde dolaşırken her köşe başında kentin simgesi olan turuncu siyah renkli şapkaları görebilirsiniz. Şehir de bir sonraki gezi noktanız Ortaçağ manastırı olabilir. Manastırın kendisinden daha çok bahçesi ilginizi çekecektir. Mimarı DragutinKis tarafından geometrik şekilde tasarlanan bahçe peyzajı ve şifalı otları ile meşhurdur. Şehirde gün batımını izlemek için tercih edilen en güzel nokta ise Aziz Michel kalesidir. 13. Yüzyılda inşa edilen kale günümüze gelene kadar birçok deprem ve savaş sebebi ile hasar görmüştür. Şehirde ilginizi çekebilecek diğer bir tarihi bölge ise su kuyularıdır. 15. Yüzyılda şehrin su temini için yapılan su depoları günümüzde kafe veya restoran olarak kullanılmaktadır. Bu kafelerde bir şeyler içmek size farklı bir deneyim yaşatacaktır. Müze severler için şehirde bulunan tarih müzesi bulunmaktadır. Ortaçağdan kalma birçok eserin sergilendiği müze 17. Yüzyıldan kalma kralın yardımcısının sarayına kurulmuştur.Ekonomik Avrupa turlarımızda tüm bu yerleri rehberlerimiz eşliğinde gezebilirsiniz. 

 

 

YEME İÇME:

Eski şehir merkezinde dünyanın tüm mutfaklarından bir şeyler bulma imkânınız vardır. Ancak en çok tavsiye edeceğimiz tabi ki deniz mahsulleri olacaktır. Biraz pahalı olan şehirde özellikle eski şehirde yer alan restoranlar bu pahalılığı size yansıtmaktadır. Şehrin lezzetleri arasında yer alan bir diğer yemek ise köftedir. Cavepi olarak adlandırılan köfte aslında Balkanların ortak yemeğidir. Eski şehir merkezindeki ara sokaklarda fastfood tarzı bir çok aperatif restoran da bulunmaktadır. Eğer uygun fiyata bir şeyler yemek isterseniz bu mekânları tercih edebilirsiniz.Ekonomik Avrupa turlarımızda bu lezzetleri tadabilirsiniz.

 

 

GECE HAYATI:

Özellikle yaz aylarında daha canlı olan gece hayatı eski şehir etrafında konumlanmıştır. Deniz kenarında yer alan restoranlarda müzik eşliğinde yemeklerinizi alabilirsiniz. Daha canlı bir şeyler arıyorsanız eski şehir merkezi ve etrafında yer alan ve birçok müzik alanında hizmet veren kulüpler ve barlar da bulunmaktadır.

 

DİN:

 Ülkenin nüfusu Katolik Hristiyan olarak tanımlansa da anayasada yer alan resmi bir din bulunmamakta ve insanların kendi özgürlüğüne bırakılmıştır. Ancak göçmenlik veya kişisel tercihlere göre farklı dinlere mensup kişilere rastlamak da mümkündür.

 

İKLİM:

Ülke ve şehir kuzey yarımkürede Avrupa’nın güneyinde yer almaktadırlar. Denize kıyısında olan şehir ılıman bir iklime sahiptir. Kışları serin ve soğuk, yazları ise 25-35 derece arası bir sıcaklığa sahiptir. Özellikle yaz aylarında nem rahatsız edici olabilmektedir.

 

NÜFUS:

35 bine yakınnüfusa sahip şehirde genel yerleşim merkez ve yakın köylerdedir.

 

DİL:

Ülkede Hırvatça konuşulmaktadır. Turistik bölgelerde çoğunlukla İngilizce bilinmektedir.

 

PARA BİRİMİ:

Ülkenin para birimi Hırvat Kunasıdır. Şehirde buluna döviz ofislerinden yanınızda bulunan para birimlerini çevirebilirsiniz. Ancak Türk lirası düşük kurlardan ve komisyon karşılığı bozulmaktadır. Dolayısı ile yanınızda Euro para birimi ile gitmenizi tavsiye ederiz.

 

ŞEHİR İÇİ ULAŞIM:

Ulaşım olarak otobüs ağının bulunduğu kentte eski şehir merkezini yürüyerek gezmek mümkündür. Bisiklet kiralamak veya taksi bir diğer ulaşım tercihi olabilir.

 

SAAT FARKI:

Ülkemiz ile Hırvatistan arasında 1 veya 2 saat fark bulunmaktadır. Bulunduğumuz tarihe göre değişen farkı ülkeye giderken kontrol edebilirsiniz.

 

ELEKTİRK:

Ülkede 220 volt prizler kullanılmakta ve fişlerimize uygundur. Ancak otel odalarında az sayıda priz olabileceğini düşünerek üçlü priz götürebilirsiniz.

 

VİZE:

Avrupa Birliği sınırları içerisinde yer alan ülke Shengen vizesine tabidir. Vize koşulları ve gerekli evraklar konusunda mutlaka bir uzmandan destek alabilirsiniz.