Romeo ve Juliet’in şehri Verona’nın tarihi Roma İmparatorluğuna kadar uzanmaktadır. Sezar tarafından 1. Yüzyılda şehrin temelleri atılmıştır. Batı ve doğu arasında geçiş güzergâhında bulunan şehir ortaçağda ticaret merkezi olmuştur. Şehirden geçen Adige nehri bu dönemde üzerine kurulan taş köprüler ile dikkat çekmetedir. Günümüzde Roma döneminden de eserler bulunduran şehirde ortaçağın izi daha belirgindir. Gerçek toz boyalar ile boyanan binalar şehrin tarihi merkezine farklı bir hava katmaktadır. Şehrin tarihi meydanları ve bu meydanları birbirine bağlayan taş sokakları günün her saati yerel halk ve turist gruplarını görebilirsiniz. Turist grupları her ne kadar şehrin tarihi mekanlarını gezse de aslında gerçek ilgi Romeo ve Juliet üzerinde toplanmaktadır. İki kavgalı ailenin çocukları ve onların aşkı 15. Yüzyılda yaşanmış ve Shakespeare tarafından kaleme alınmıştır. Günümüzde ayakta olan Juliet’in yaşadığı ev şehirde en çok ilgi gören yerdir. Evin bahçesi turist grupları tarafından sürekli doldurulmaktadır. 

 

GEZİLECEK YERLER:

Eski şehir merkezinin biraz dışında bulunan Adige nehri ile gezinize başlayabilirsiniz. Nehirden ziyade Roma döneminde üzerine kurulan taş köprüler dikkatinizi çekecektir. Nehir üzerinde yakın dönemde inşa edilen birçok köprü bulunmaktadır. Ancak Roma dönemi ve ortaçağdan kalan Pietra köprüsü ve Castelvecchio köprüsü bunların arasından görülmesi gerekenlerdir. Eski şehir merkezinden yürüyerek ulaşabileceğiniz köprülere dilerseniz nehir kenarında yapacağınız uzun bir yürüyüşle de ulaşabilirsiniz. Şehir merkezinin etrafında u şeklinde dolaşan Adige nehrinin iki ucunda bulunan köprülere merkezden ulaşmak daha kolay olacaktır. 1. ve 13. Yüzyılda yapılan köprülerin üzerinden geçerken kendinizi iki farklı zaman diliminde bulacaksınız. Eski şehir merkezini gezmeye Bra meydanından başlayabilirsiniz. Verona arenasına ev sahipliği yapan Bra Meydanı turist gruplarının buluşma noktasıdır. Milattan önce 30 yılında gladyatör dövüşleri için inşa edilen arena günümüze neredeyse hiç zarar görmeden ulaşmıştır. Şuan aktif olarak kullanılan yapıda her yıl konser opera gibi onlarca etkinlik düzenlenmektedir. Meydandan sadece yaya trafiğine açık Via Giuseppe Mazzini caddesinde girerseniz diğer tarihi noktaları ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda alışveriş caddesi olan sokak günün her saati kalabalıktır. Caddenin sonunda sağa dönerseniz Juliet’in evine sola dönerseniz tarihi Erbe meydanına ulaşabilirsiniz. 15. Yüzyılda bu evde yaşadığı bilinen Juliet’in evi ve Romeo ya göründüğü balkon turistlerin akınına uğramaktadır. Bahçesine girmek için biraz sıra beklemeyi ve kalabalığı göze almanız gerekebilir. Ardından tarihi kent meydanı ve üzerine kurulu pazar keyifli zaman geçirmeniz için ideal bir nokta olacaktır. Ortasında bulunan Madonna Verona çeşmesi, etrafındaki tarihi binaları ile ilgi çekici olan meydanın kafelerinde oturup bir yorgunluk kahvesi içmek keyifli olabilir. Meydanda bulunan tarihi belediye binası ile kulesi harika bir görsel sunmaktadır. Belediye binasının hemen arkasında bulunan ve ortasında Dante heykelinin yer aldığı bir diğer meydan ise Piazza Dei Signori’dir. Ortaçağda aristokrasiye ev sahipliği yapan meydan günümüzde sakin bir yerdir. Eski şehrin uç kısmında bulunan Verona katedrali 15. Yüzyılda Gotik mimari ile inşa edilmiştir. Şehirde gezinizin bitti ise yakınlara bulunan Garda gölü görülmeye değer yerler arasındadır. Göl kenarına kurulu birçok yerleşim bulunmaktadır. Ancak Sirmione bunlardan en dikkat çekici olanıdır. Günümüzde 13. Yüzyılda inşa edilen Scaligero kalesi içinde bulunan yerleşim tarihi evleri ve taş sokakları ile turist gruplarının ilgisini çekmektedir. Ayrıca İtalya’nın ödüllü dondurmacıları da burada bulunmaktadır.Ekonomik Avrupa turlarımızda tüm bu yerleri rehberlerimiz eşliğinde gezebilirsiniz.    

 

 

 YEME İÇME:

İtalya dediğimizde akla ilk gelen şey pizza ve makarna olsa da aslında çok geniş bir yemek kültürüne sahip olan ülkenin neredeyse her şehri birbirinden farklı lezzetler sunmaktadır. Bol zeytinyağı tüketen ülkede deniz ürünleri de ciddi oranda tüketilmektedir. Her bölgede bulunan ve tüm ülkenin geleneksel yemekleri arasında sayılan pizza, risotto ve çeşit çeşit soslar ve malzemeler yapılan makarna yer almaktadır. Ancak özellikle pizza neredeyse ülkenin her şehrinde farklı tariflerle yapılmaktadır. Şarap konusunda dünyanın Fransa’dan sonra ikinci ülkesi diyebileceğimiz İtalya’nın bağları da meşhurdur. Özellikle Toscano vadisinin Chianti bölgesinde üretilen şaraplarını denemenizi tavsiye ederiz. Dondurma denilince dünyanın en önde gelen ülkesi İtalya’nın her şehrinde onlarca çeşit el yapımı dondurma bulabilirsiniz. Tatlı konusunda çok çeşitlilik sunmayan şehirde tüm İtalya’da olduğu gibi tiramisu tüm yemeklerin arkasından yenilebilecek en güzel tatlıdır. Eğer Verona’ya özgü bir şeyler arıyorsanız peynir, buğday ve adaçayından yapılan bir çeşit makarna Pizzocheri en çok bilinen yemeğidir. Mantılı makarna casoncelli, domuz güveci ve haşlanmış etten yapılan bollito misto kentin yerel lezzetleri arasındadır. Dondurma yemek istiyorsanız en iyi adres Garda gölü kıyısında bulunan Sirmione kasabası olacaktır. Alkol olarak şehirde bulunan kokteyl barlarda kente özgü karışımların tadına bakabilirsiniz.Ekonomik Avrupa turlarımızda bu lezzetleri tadabilirsiniz.

 

 

GECE HAYATI:

Genelde turistlerin konaklamadığı şehirde yerel halka hizmet veren barlar bulunmaktadır. Buralarda içkileriniz yudumlayıp keyifli zaman geçirebilirsiniz. Özellikle Erbe ve Bra meydanında yoğunlaşan bar ve restoranlarda müzik eşliğinde akşam yemeğinizi alabilir ve kokteyl barlarda kente özgü karışımların tadına bakabilirsiniz.

 

DİN:

Ülkenin nüfusu Katolik Hıristiyan olarak tanımlanmaktadır. Ancak göçmenlik veya kişisel tercihlere göre farklı dinlere mensup insanlarda bulunmaktadır.

 

İKLİM:

Ülke ve şehir kuzey yarımkürede Avrupa’nın güneyinde yer almaktadırlar. Denize çok uzak olmayan şehir ılıman bir iklime sahiptir. Kışları serin ve soğuk, yazları ise 30-35 derece arası bir sıcaklığa sahip olan şehir nemli bir havaya sahiptir.

 

NÜFUS:

260 bin nüfusa sahip şehirde genel yerleşim merkezdedir.

 

DİL:

Ülkede İtalyanca konuşulmaktadır. Turistik bölgelerde çoğunlukla İngilizce bilinmektedir.

 

PARA BİRİMİ:

Avrupa Birliğine dâhil olan ülkenin para birimi Euro dur. Şehirde buluna döviz ofislerinden yanınızda bulunan para birimlerini çevirebilirsiniz. Ancak tüm para birimleri düşük kurlardan ve komisyon karşılığı bozulmaktadır. Dolayısı ile yanınızda Euro para birimi ile gitmenizi tavsiye ederiz.

 

ŞEHİR İÇİ ULAŞIM:

Şehirde her noktaya ulaşan otobüs ağı bulunmaktadır. Küçük bir merkeze sahip olan şehri yürüyerek gezmek mümkündür. Ancak ihtiyaç duyarsanız tek kullanımlık biletler ile ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Eski şehir merkezinde tarihi noktalara ulaşmak için uygun fiyata kiralayabileceğiniz bisikletler başka bir ulaşım alternatifi olabilir.

 

SAAT FARKI:

Ülkemiz ile İtalya arasında 1 veya 2 saat fark bulunmaktadır. Bulunduğumuz tarihe göre değişen farkı ülkeye giderken kontrol edebilirsiniz.

 

ELEKTİRK:

Ülkede 220 volt prizler kullanılmakta ve fişlerimize uygundur. Ancak otel odalarında az sayıda priz olabileceğini düşünerek üçlü priz götürebilirsiniz.

 

VİZE:

Avrupa Birliği sınırları içerisinde yer alan ülke Shengen vizesine tabidir. Vize koşulları ve gerekli evraklar konusunda mutlaka bir uzmandan destek alabilirsiniz.