Sevgili misafirlerimiz;

            Malum ülkemizin para birimi olan Türk lira bir çok yabancı ülkede, o ülkelerin kendi para birimlerine karşı daha değersizdir. Bir de ülkemizdeki çalışma ve para kazanma şartlarının ağırlığını düşündüğümüz zaman, şöyle güzel bir yurtdışı tatili yapabilmek bazılarımız için sadece hayal olarak kalabilmektedir. Tabi her şeyin olduğu gibi ekonomik tatil yapmanın da yolları vardır. Bu yazımızda sizlere vereceğimiz ipuçları ile yurtdışında iken nasıl daha uyguna alışveriş yaparız veya yemek yeriz gibi ve benzeri konuları anlatacağız.

          İlk olarak yeme içme konusuna değinelim. Tüm dünyada olmasa da Avrupa da çoğu ülkede oturarak yemek ile ayakta yemek arasında fiyat farkı vardır. Mesela İtalya da bir restoranda oturup pizza sipariş ettiğiniz zaman size aynı zamanda servis açıp hizmet de edecekleri için ilave ücret alacaklardır. Bunu kuver ücreti olarak da bilmekteyiz. Ama bunun yerine aynı restorandan paket halinde pizzayı alıp elimizde yersek daha ucuza gelecektir. Tabi burada tercih sizlerindir. Genelde öğle yemekleri için büfelerden aperatif bir şeyler alıp elde yemek her zaman daha ucuza gelmektedir. Ama bunun da kıstasları bulunmaktadır. Mesela Eiffel kulesinin altındaki büfeler bir restorandan daha pahalı olabilmektedir. Eğer bir seyahat acentası ile yurtdışına çıktıysanız tur liderinize her bulunduğunuz şehirde nerede uyguna yenir diye sormanız işinizi kolaylaştıracaktır. Şehir merkezinde bulacağınız bir zincir market size her şeyin en ucuzunu sağlayacaktır. En büyük ihtiyacımız olan içecek konusunda da aynı şeyi yapabilirsiniz. Akşamları konakladığınız otelin etrafında veya şehir merkezlerindeki serbest zamanlarınızda bulacağınız zincir marketlerden içecek ihtiyaçlarınızı alırsanız çok daha ekonomik olacaktır. Eiffel kulesinin altındaki büfede bir küçük su 3 veya 4 euro iken aynı suyu zincir marketten 30 sente alabilirsiniz.

             Bir diğer konumuz ulaşım. Eğer bir seyahat acentası ile yurtdışında iseniz tüm ulaşımlarınız sağlanacağı için endişe etmeyebilirsiniz. Ancak yine de bir akşam vakti kendi başınıza şehir merkezine inmek isteyebilirsiniz veya yurtdışına kendi imkanlarınız ile gitmiş olabilirsiniz. Bu durumda ulaşımlarınızı kendiniz organize edeceksiniz demektir. Ülkemizde de olduğu gibi yurtdışında da en doğru seçim toplu ulaşım olacaktır. Ama yine de tercihiniz taksiden yana olabilir. Ya da ikilemde kalmış olabilirsiniz. İnternetten veya konakladığınız otelin resepsiyonundan gideceğiniz yere taksinin ne kadar ücret isteyeceğiniz öğrenebilirsiniz. Bu sayede bütçenize uygun değilse toplu ulaşımı tercih edebilirsiniz. Özellikle Avrupa ülkelerinde toplu ulaşımda kullanılmak üzere turistler için günlük kartlar bulunmaktadır. Tüm gün dışarda olacak ve bir çok noktayı gezecek iseniz bu kartlardan almak en mantıklısı olabilir. Bu karta ödeyeceğiniz ücretle bütün gün toplu ulaşımı tekrar ücret vermeden kullanabilirsiniz.

            İletişimimizi nasıl kuracağımız da  hepimizin merak ettiği konulardan biridir. Daha doğrusu en uygun en ucuz şekilde nasıl iletişim kurabiliriz diye önden araştırma yaparız. Tüm telekom şirketlerinin sizler için çözümleri olacaktır. Dolayısı ile yurtdışına çıkmadan önce kendi firmanızı arayıp detaylı bilgi alabilirsiniz. Ancak konaklayacağınız otellerde internet ücretsiz olarak sunulabilir. Veya gün içinde bulunduğunuz mekanlarda da aynı imkanı bulabilirsiniz. Dolayısı ile belki hiç internet paketi almadan tüm tatiliniz boyunca ekonomik bir şekilde iletişim kurabilirsiniz.

            Son konumuz ise alışveriş olacaktır. Yurtdışına çıkmışken tabi kendimiz içinde bir şeyler almak isteyebiliriz. Veya bizden illaki hediye bekleyenler olacaktır. Ama acaba nereden nasıl ucuza alır ve tabiri yerinde ise kazıklanmam diyorsanız, size bunun yollarını anlatalım. Öncelikle hediyelik eşyalardan başlarsak eğer en çok aldığımız şey magnet ve benzeri süs objeleri olmaktadır. Şehrin tam merkezinde şık bir dükkanda her zaman pahalıya alırsınız. Bunu asla unutmayın. Acele etmeyin ve serbest zamanınızda şehri gezerken ücra köşelerde küçük dükkanlara girin aynı ürünleri belki yarı fiyatına bile alabilirsiniz. Özellikle Avrupa ülkelerinde hediyelik eşya dükkanları göçmenler tarafından işletilmektedir. Ve genelde en ucuz dükkanlar göçmenlerin dükkanları olmaktadır. Eğer bir seyahat acentası ile yurtdışında iseniz tur liderinizden de yardım alabilirsiniz. Yine aynı şekilde sokakta satılan ürünler yani turistik şehir merkezlerinde yere serilerek satılan hediyelik eşyalar her zaman daha ucuzdur ve bu satıcılar ile pazarlık da yapabilirsiniz. Yapmak istediğiniz alışveriş markalı bir ürün ise bulundunuz şehir veya ülkedeki indirimleri araştırabilir veya outlet mağazalarından daha ucuza alabilirsiniz. İtalya ve Fransa gibi moda konusunda önde gelen ülkelerde ise sokak tezgahlarında veya hediyelik eşya mağazalarında satılan marka ürünlere dikkat etmeniz gerektiğini hatırlatmak isteriz. Pek çok ünlü moda markasının veya parfüm markasının sahtesi ile karşılaşmanız mümkün. Bu sebeple uygun fiyata alışveriş yapmak isterken dolandırılabilirsiniz. Bu konu ile ilgili orijinal ürünlerin satıldığı veya tur liderinizin tavsiye ettiği güvenilir yerlerden alışveriş yapmanızı öneririz.

           Hepimiz için daha az para harcayıp daha fazla yarar elde etmek tabi ki değerlidir. Bu yazımız umarız sizlere bu konuda yardımcı olabilir. Mutlu tatiller dileriz…