Sevgili misafirlerimiz;

                Hepimiz yurtdışına çıktığımız zaman biraz endişe içinde olabiliyoruz. Bu endişe kaynağının en başında güvenliğimiz geliyor. Hırsızlık, dolandırıcılık, kaybolan veya unutulan eşyamız ve benzeri durumlarla karşılaşmak istemeyiz. Bu yazımızda sizlere yurtdışında güvenli ve sorunsuz tatil yapabilmeniz için dikkat etmeniz gereken konuları anlatmak istedik.

                Hırsızlık konularımızın en başında yer almaktadır. Dünya genelinde tüm ülkelerde bir hırsız için en kolay şey bir turisti soymaktır. Böyle bir durumla karşılaşmanız durumunda avantaj hırsızın elinde olacaktır. Diyelim ki bir haftalık bir yurtdışı tatilindesiniz ve bu tatil boyunca bir tur otobüsü ile 5 şehri gezeceksiniz. Gezinizin 3. gününde hırsızlığa maruz kaldınız ve aynı günün akşamında tur otobüsümüz başka bir şehre devam edecek. İşte bu durumda size karakola gidip şikayetçi olmak için zaman kalmıyor. Ama siz turdan ayrılıp bu konu ile ilgilenmeye karar verdiniz. Ülkede bulunacağınız süre 1 hafta olduğu için ve vizenizin bitmesi ile dönmek zorunda olacağınız için maalesef bu olayı sonuna kadar takip edemiyorsunuz. Tüm bu sebeplerle dünyanın tüm ülkelerinde hırsızlar için en iyi hedef turistlerdir. Mağdurun hakkını aramak için gerekli zaman ve argümanlara sahip olmadığını ve adli olarak başına bir şey gelmeyeceğini bilen hırsızlar özellikle Avrupa’da yaygın ve organize şekilde çalışmaktadırlar. Bunun yanı sıra seyahat ettiğiniz ülkelerde bulunan kolluk kuvvetleri de sizin şikayetiniz karşısında sigortaya sunabileceğiniz bir evrak doldurmaktan ve size teslim etmekten öte gitmeyeceklerdir. Yani muhtemelen uğradığınız hırsızlığın peşine düşmeyecekler ve dolayısıyla hırsızın çaldığı yanına kar kalacaktır.

                Şimdi sizlere hırsızların nasıl çalıştıklarından bahsedeceğiz. Eğer bu konulara dikkat ederseniz sorun yaşamadan güvenli bir tatil geçirme şansınız çok daha yüksek olacaktır.

·         Hırsızlar kalabalığı severler, özellikle sokak gösterileri ve kalabalık kent meydanları en çok bulundukları yerlerdir. Bu gibi ortamlarda bulunduğunuz zaman çantanızı, cüzdanınızı veya değerli neyiniz varsa tüm bunları önünüze alın ve eliniz üstlerinde olsun koruyun. Mümkünse kalabalık ortamlarda sırt çantalarınızı önünüze takın.

·         Kalabalık gruplar halinde yine kalabalık meydanlardan veya dar sokaklardan geçerken grup üyeleri olarak mümkün oldukça aranıza yabancıların karışmamasına dikkat edin veya gruptan herhangi birine yaklaşan bir yabancı gördüğünüzde mutlaka uyarın

·         Türkiye de bulunan kaptı kaçtı hırsızlıklar tüm dünyada da yaşanmaktadır. Bunun için kalabalık ortamlarda askılı çantalarınızı mutlaka çapraz olarak omzunuza takın. Ve çantalarınız elinizin altına veya vücudunuzun önüne denk gelecek şekilde dursun.

·         Dinlenme tesislerinde, şehir turu esnasında veya akşam konaklama için otobüsü terk ettiğiniz zaman kesinlikle tur otobüsünde değerli eşyanızı bırakmayın. Her ne kadar kaptanlar güvenlik için elinden geleni yapacak olsa da park halindeki otobüsleri soyma özellikle Avrupa’da çok yaygındır. Çok nadir de olsa otel odlarında da hırsızlık yaşanabilmektedir. Eğer aynı otelde  bir geceden fazla konaklama yapıyorsanız, gündüzleri değerli eşyalarınızı otel odasında bırakmayınız. Veya odanızda kasa var ise bu kasanın içerisinde muhafaza ediniz. Bu tip hırsızlıkta ihtimal çok düşük olsa da tedbirli olmanızı tavsiye ederiz.

·         Restoranlarda, kafelerde, otel lobilerinde eğer masanızdan bir süreliğine ayrılmanız gerekiyorsa tüm eşyalarınızı mutlaka yanınıza alın. Çantanıza hakim olmayacağınız şekilde sandalyeye asmayınız.

·         Bir diğer tavsiyemiz ise tüm paranızı bir noktada taşımamanız olacaktır. Diyelim ki 1000 euro ile yurtdışındasınız ve yanınızda bir partnerinizde var. En iyi yöntem bu parayı bölüştürmek daha sonra da birden fazla taşıma alanına yaymak olacaktır. Yani bir kısmı cüzdanınızda ise bir kısmı çantanızda olsun, diğer bir kısmı ise cebinizde olabilir. Böylece hırsızlık yaşamanız durumunda tüm paranızı kaybetmemiş olursunuz. 

                Bir diğer konumuz ise yaygın olarak karşılaşabileceğimiz dolandırıcılık olacaktır. Genelde küçük rakamlar ile başımıza gelse de hiç birimiz bir dolandırıcılığa maruz kalmak istemeyiz. Başımıza geldiği zaman da rakam küçük olduğu için uğraşmaya değmeyeceğinden dolandırıcılık da hırsızlık kadar yaygındır. Birçok şekilde başımıza gelebileceği için alabileceğimiz en iyi önlem sürekli uyanık olmak olacaktır. Sizlere bazı örnekler vererek nasıl dolandırabileceğiniz konusunda aydınlatalım.

·         Özellikle taksilerde veya tüm diğer para alışverişi olan mekanlarda para üstü verirken sahtekarlık yapılabilmektedir. Paramızı uzatırken eğer akşam ise araç içi ışığın açık olsun ve uzattığınız paranın miktarından emin olunuz. Aynı şekilde aldığınız parayı da iyice sayınız. Bu işlemi taksi dışındaki tüm mekanlarda da dikkatlice yapınız. Tabi bu tüm taksicilerin veya tüm para alışverişi yaptığınız mekanların güvensiz olduğu anlamı taşımıyor. Bunun kararını sizlere bırakıyoruz.

·         Taksiler için son uyarımız ise taksimetreler hakkında, bazı ülkelerde taksiler gece / gündüz, hafta içi / hafta sonu gibi farklı tarifeler uygulamaktadır. Bulunduğunuz ülkenin tarife sistemi öğrenmenizi ve taksi kullandığınız sırada taksimetrenin hangi tarifede olduğunu kontrol etmenizi şiddetle öneririz, aksi takdirde şoför sizi hiç dolaştırmadan en kısa sürede ve en kısa yoldan götürdüğü halde alması gereken ücretin dört katını talep edebilir ve taksimetreyi de kendine şahit olarak gösterebilir.

·         Hangi ülkede olursa olsun taksiye binmeden gideceğiniz yeri söyleyip önden fiyat sormanızda bir sakınca yoktur. Bulunduğunuz ülkenin taksi fiyatları hakkında bilgi sahibi iseniz ve gideceğiniz yerin ne kadar mesafede olduğunu internetten kontrol ettiyseniz, taksi şoförünün aşağı yukarı ne kadar fiyat vereceğiniz tahmin edebilirsiniz. Aksi durumda kötü niyetli taksi şoförleri uzun yolları tercih edebilir veya kısa yoldan gitse bile olması gerekenden daha fazla fiyat söyleyebilirler.

·         Çok basit ama çok yaygın bir yöntemde resim çektirmek isteyen sokak sanatçıları veya yanınıza yanaşıp size bir şey sunmak isteyen kişiler oluyor. O resmi çekildikten sonra size belli bir ücret söylüyorlar ve eğer vermezseniz sorun yaşayabiliyorsunuz. Ayrıca bu yasa dışı da değil. Veya size yanaşan kişi elindeki şeyi size verdikten sonra geri almıyor ve para alana kadar sizi ısrarla takip edebiliyor. Bu gibi durumlara düşmemek için kendi rızanız dışında hiçbir şeyi kabul etmeyin ve eğer sokak sanatçıları ile resim çekilmek istiyorsanız önce ücretini sorun.

·         Sahte para dikkat etmeniz gereken bir diğer konu. Tabi bununla ilgili bir uzman olma şansımız yok ama siz yine de şüphe duyabileceğiniz mekanlarda elinizle de olsa paranızı mutlaka kontrol ediniz. Alışveriş yaparken büyük para üstü almamaya dikkat ederseniz sorun yaşamazsınız. Tabi bunun için yanınızda bol bol bozuk para olması gerekecektir. Yani 30 euro tutan bir alışveriş için 100 euro vermemeye dikkat ederseniz ve bozuk olarak 30 euro şeklinde öderseniz, bu tip bir dolandırıcılıkla karşılaşmazsınız.

·         Çok yaşanmamakla beraber sahte polis veya devlet görevlisi ile de karşılaşma şansımız da olabilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız ve size her hangi bir sebeple ceza kesmeye kalkarlarsa mutlaka tur rehberinizden yardım isteyiniz.

                Son konumuz ise kaybettiğiniz veya unuttuğunuz eşyalar olacak. Maalesef bu konu bazen canımızı çok sıkacak sonuçlara sebep olabilmektedir. En yaygın olarak yaşanan durum otellerde unutulan eşyalar olmaktadır. Bu bir şarj cihazı da olabilir veya tüm resimlerinizi çektiğiniz değerli bir fotoğraf makinesi de olabilir. İlk yaşanan sorun otellerin bu eşyanın otel odasında kalmadığını beyan etmesi oluyor. Çok nadir de olsa otel personeli kötü niyetli olabilir ve siz o şehirden ayrıldığınız için rahatlıkla eşyanızı bulamadıklarını söyleyebilirler. Eğer eşyanız bulunsa bile diğer bir sorun size ulaştırılması olacaktır. Bazen uluslararası kargo ücretleri eşyanızın değerinden daha pahalı olabiliyor. Bu gibi bir duruma maruz kalmamak için yapacağınız en iyi şey odadan ayrılmadan önce mutlaka tüm odayı bir kez daha gezmek olacaktır. Hatta bunu oda arkadaşınızla beraber ayrı ayrı yapmanız daha da faydalı olacaktır. Bazen de bu eşyalarımızı oturduğumuz mekanlarda unutabiliyoruz. Bu gibi durumlarda unuttuğumuz şeyin bize dönme ihtimali daha zayıf oluyor çünkü mekan iyi niyetli olsa bile başka bir insan tarafından da çalınabiliyor.

                Sonuç olarak güvenli bir tatilin anahtarı yine sizlersiniz. Bir turist olduğunuzu ve haklarınızın zaman ve argüman olarak kısıtlı olduğunu unutmamalısınız. Sürekli uyanık olup kendinizi oto kontrol altında bulundurursanız mutlu bir şekilde evinize geri dönebilirsiniz.