Sevgili misafirlerimiz;

                Yeni bir ülkeye yolculuk yaptığımız zaman bizi heyecanlandıran konulardan biri farklı bir mutfak ve farklı lezzetler keşfetmek olacaktır. Dünyanın tüm ülkeleri hatta bu ülkelerin tüm şehirleri farklı mutfak kültürüne sahip olabilmektedir. Bu açıdan baktığınız zaman bu lezzetleri keşfetmenin sınırı yok gibidir. Tabi bunun aksini de yaşayabilirsiniz. Yani sizin için Asya ülkelerinin bizden çok uzak yemek kültürü korkutucu olabilir. Ve bu ülkelerde bulunduğumda ne yiyebilirim diye düşünebilirsiniz. Bu yazımızda sizlere vereceğimiz bilgiler ile yurtdışına çıkmadan önce ne gibi hazırlıklar yapabileceğinizi veya yurtdışında iken nelere dikkat etmeniz gerektiği gibi konularda yardımcı olacağız.

             Öncelikle mutlaka yurtdışına çıkmadan önce gideceğiniz ülke veya ülkelerin mutfak kültürünü önden araştırmanızı tavsiye ederiz. Eğer size hitap eden bir tarza sahip değilse buna göre hazırlık yapabilirsiniz. Yola çıkmadan önce yanınıza aperatif bir şeyler alabilirsiniz. Size hitap eden bir şey bulamadığınız zaman yanınızda bulunan aperatifler kurtarıcı olabilmektedir. Ayrıca bir Türk vatandaşları bir konuda şanslı sayılabiliriz çünkü en sevdiğimiz yemeklerimizden biri olan döner neredeyse dünyanın tüm ülkelerinde bulunmaktadır. Veya en son çare başvuracağımız fast food restoranlar da aynı şekilde tüm dünyada yaygın olarak bulunmaktadır. Eğer bir seyahat acentası ile yurtdışında iseniz tur lideriniz size nerede ne yiyebileceğiniz konusunda mutlaka yardımcı olacaktır.

                Yurtdışında bir restoranda bir şeyler yerken dikkat etmemiz gereken bazı konular vardır. Sipariş vereceğiniz yemeğin içeriğinden emin olunuz. Menüyü okurken anlamadığınız şeyleri internetten çeviri araçlarını kullanıp ne olduklarını görebilirsiniz. Bu sayede yemeğiniz geldiği zaman istemediğiniz bir sürpriz ile karşılaşmazsınız. Hizmet sektöründe ülkemiz dünya sıralamasında üstlerde yer almaktadır. Ancak özellikle Avrupa’da restoranlarda bu konuda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Kalabalık bir mekanı tercih ettiğiniz zaman sipariş ettiğiniz yemekler size uzun bir süre sonrasında servis edilebilir. Burada yapmanız gereken tek şey sabırlı olmaktır. Çünkü bulunduğunuz ülkenin kültüründe bu normal bir durumdur ve itiraz etmek garip karşılanabilir.

                Sokak lezzetleri her zaman ilgi çekici olmuştur. Yurtdışında bulunduğunuz süre içerisinde sizlerin de bu lezzetleri tatmasını tavsiye ederiz. Ancak yediğiniz şeyin üretim şartlarından emin olunuz ki sonrasında her hangi bir rahatsızlık ile karşılaşmayın. Bazen çok hijyenik olarak üretilen yemekler bile rahatsızlanmanıza sebep olabilir. Bunun sebebi bulunduğunuz ülkede kullanılan ürünlerin sizin mutfak kültürünüze uzak olmasıdır. Hassas insanlar bu farktan rahatsız olabilirler.

           Birazda size restoran kuralarından bahsetmek istiyoruz. Özellikle Avrupa ülkelerinde uymanız gereken bazı kurallar bulunmaktadır. Genelde restoranların çoğunda sizi karşılarlar ve oturacağınız yeri gösterirler. Mesela 2 kişi gittiğiniz bir restoranda 4 kişilik bir masaya oturamayabilirsiniz. Yani o masanın bulunduğu yer sizin tercihiniz olsa bile sizi 2 kişilik istemediğiniz bir konumda olan masaya oturtabilirler, maalesef buna itiraz etme şansımız olmaz. Genelde servis konusunda yavaş bir işleyiş bulunmaktadır. Oturduktan sonra size verilen menüden seçim yapabilmeniz için süre tanırlar ve sizin siparişiniz hazır olsa bile bir süre yanınıza gelmeyebilirler. Aynı şekilde hesap istediğiniz zaman da hızlı bir şekilde dönüş olmayabilir. Tüm bunları size olumsuzluk gibi anlatmış olabiliriz. Ancak gittiğiniz ülkenin kültüründe bunlar normal karşılanabilir çünkü genelde yurtdışında restorana kültürü bizden farklıdır. Bizler genelde özel bir yemekte değil isek makul bir süre içinde yemeğimizi yer ve kalkarız. Ama yurtdışında insanlar bir öğle yemeğini bile uzun bir süre içinde yiyebilirler. Özellikle akşam yemeği için bir restoranda iseler neredeyse restoranın kapanış saatine kadar kalabilirler. Ama siz bir tur eşliğinde yurtdışında iseniz ve belli bir süreniz var ise yemek için, bu konuları dikkate almanız faydalı olacaktır.

                Otellerde alacağınız kahvaltılar sizlerde biraz hayal kırıklığına sebep olabilir. Özellikle Avrupa ve Amerika’da bizimki gibi çok çeşitli menüye sahip olan bir kahvaltı kültürü bulunmamaktadır. Bu ülkelerde çoğu zaman kahvaltı bir kahve ve kruvasan demektir. Dolayısı ile otel büfeleri de maalesef bazen sadece ekmek çeşitleri, reçeller, belki bir meyve çay ve kahve olarak sunulabilir. Özellikle zeytin tüm dünyada sadece ülkemizde kahvaltıda yenilmektedir. Dolayısı ile kahvaltıdan mutsuz kalkmak istemiyorsanız yanınızda bir şeyler bulundurmanıza restoran görevlileri müsaade etmektedirler. Belki ülkeden çıkarken keyfinize göre bir şeyler valizinize koyabilir veya bulunduğunuz ülkenin marketlerinden kahvaltılık ilave bir şeyler alabilirsiniz. Tabi bunu genellememiz doğru olmaz. Bazı otellerde çok zengin içerikli kahvaltı da sunulabilmektedir. Sizler için yine en iyi çözüm yola çıkmadan önce otelinizin web sayfasından kahvaltı içeriği hakkında bilgi edinmek olacaktır. 

                Yeni lezzetler yeni kültürler keşfetmeniz mutlaka sizleri mutlu edecektir. Sizlere verdiğimiz bilgiler ışığında bunu en iyi şekilde yapabilir ve mutlu anılar ile ülkenize dönebilirsiniz.