Ülkenin başkenti olan Zagreb muhteşem doğası, tarihi meydanları ve şirin evleri ile turistlerin ilgisini çekmektedir. Özellikle doğası ile ünlü olan şehir Avrupa başkentleri arasında en fazla parka yeşil alana sahip olan kenttir. İlk yerleşimin 1. Yüzyıla kadar dayandığı Zagreb Sava nehri kıyısında kurulmuştur. Tarih içinde birçok savaşa sahne olan kente bir süre Cengizhan bile hükmetmiştir. Gerçek anlamda Zagreb şehrinin kuruluşu ise 1851 de birleşen Kaptol ve Gradec şehirleri ile olmuştur. Sürekli bir gerginliğin hâkim olduğu topraklar Yugoslavya’nın dağılması sonucu kurulan bağımsız Hırvat devletinin başkenti olmuştur. Tarihi sokakları, Gotik ve Barok mimari ile inşa edilmiş tarihi yapıları, rengârenk evleri ve parkları ile her dönemden izler taşıyan Zagreb sizi de kendisine bağlayacaktır.

 

GEZİLECEK YERLER:

Bütün tarihi ve turistik noktalara yürüyerek ulaşabileceğiniz şehri gezmeye tarihi kent meydanından başlayabilirsiniz. Ben Jelacic olarak adlandırılan meydanın ismi ortasında bulunan heykelden gelmektedir. Atın üstünde bulunan Josip Jelacic Macar akınlarından ülkesini koruyan bir kahraman olarak anılır. 2. Dünya savaşında yerinden sökülen heykel Hırvatistan’ın kurulması ile tekrar yerine konmuştur. Yıl içinde birçok festivale ve noel kutlamalarına ev sahipliği yapan meydan yerel halkın buluşma noktasıdır. Dilerseniz Zagreb Eye ile tüm şehrin manzarasına ulaşabilirsiniz. 16 katlı bir gökdelenin üst katına yapılan terasa belli bir ücret karşılığı ulaşıp manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Meydanın hemen altında bulunan tarihi Dolac market bir diğer gezi noktanız olabilir. Günlük taze ürünlerin satıldığı pazarda Hırvatların yaşantıları hakkında izlenimlerde bulunabilirsiniz. Gün içerisinde yüksek sayıda Hırvat’ın ziyaret ettiği Pazar yakın köylerden gelen doğal ve organik ürünlerin sergilenmesi ile bilinmektedir. Meydanın karşı yakasında bulunan Zagreb Katedrali ise Gotik mimari ile inşa edilmiştir. Yapımı 12. Yüzyıla dayanan Katedral günümüze gelene kadar Moğol akınlarından ve depremlerden hasar görmüştür. Geçirdiği tadilatlar sayesinde günümüze orijinal olarak ulaşabilmiştir. Ancak tadilatlar esnasında 108 metre yüksekliğinde 2 adet kule yapıya eklenmiştir. Komünist rejime karşı sergilediği tavırdan dolayı 15 sene hapis yatan başpiskopos Stepinac’ın mezarı da katedralde bulunmaktadır. Kentte ilginizi çekebilecek bir diğer kilise ise St. Mark kilisesidir. Çatısına işlenmiş Hırvat bayrağı sebebi ile dünyada eşi olmayan bir kilisedir. 13. Yüzyılda inşa edilmiş ve sonrasında yapılan eklemeler ile Gotik mimarinin unsurlarını içermiştir. Doğaseverler için şehrin doğusunda yer alan ve 316 hektarlık bir araziye konumlanmış Maksimir park iyi bir gezi noktası olabilir. 18. Yüzyılda inşa edilen parkta birçok hayvan ve bitki türü yaşamaktadır. 100 yılın üzerinde yaşı olan meşe ağaçlarında yaşayan 100’ün üzerinde türde kuş bulunmaktadır. Şehirde uzun süre kalıyor iseniz mutlaka parkta dolaşıp şehir hayatının gürültüsünden uzak bir gün geçirmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca müze severler için şehirde sıra dışı bir müze bulunmaktadır. Museum of Broken Relationships müzesinde biten aşkların ardından kalan eşyalar yanlarında bulunan bir anekdot ile sergilenmektedir. Farklı kültürlerin ayrılık acılarına sahne tutan objeler insan ilişkilerine farklı bir gözle bakmanızı sağlıyor. Sürekli etkinliklere sahne olan Ulusal tiyatro binasını da gezmenizi tavsiye ederiz. Neo-Barok tarzda inşa edilen bina özellikle iç dekoru ile ziyaretçilerini memnun etmektedir.Ekonomik Avrupa turlarımızda tüm bu yerleri rehberlerimiz eşliğinde gezebilirsiniz. 

 

 

YEME İÇME:

Bir çok ülke ve kültürden etkilenen şehir mutfağında dünyanın tüm mutfaklarından bir şeyler bulma imkânınız vardır. Her ne kadar deniz kıyısında olmasa da Zagreb’de denemeniz gerekenler lezzetler arasında deniz mahsulleri de olacaktır. Şehrin en sevilen lezzeti arasında kulen isimli bir baharatlı sosis bulunmaktadır. Kuzu eti, bezelye ve sosis ile yapılan grah çorbası yemek öncesi bir başlangıç olabilir. Şehirde peynir tüketimi de yaygındır. Hatta peynir sosu ile hazırlanan domuz veya tavuk ile yapılan pariski odrezak veya Zagreb şnitzeli turistlerin sevdiği tatlar arasındadır. En popüler tatlıları kremalı bir kek türü olan kremsnite’dir. Zeytin ve zeytinyağının bol üretilip tüketildiği ülkede genelde yemek öncesi aperatif olarak zeytin tabağı gelmektedir.Ekonomik Avrupa turlarımızda bu lezzetleri tadabilirsiniz.

 

 

GECE HAYATI:

Her zaman canlı olan gece hayatı şehrin birçok noktasına konumlanmıştır. Her türde müzik eşliğinde eğlenebileceğiniz barlar ve gece kulüpleri geç saatlere kadar hizmet vermektedir. Özellikle hafta sonu yoğun olan kulüpler belli bir giriş ücreti isteyebilir. Tkalciceva caddesi gece kulüplerinin yoğun olduğu yerler arasındadır.

 

DİN:

Ülkenin nüfusu Katolik Hıristiyan olarak tanımlansa da anayasada yer alan resmi bir din bulunmamakta ve insanların kendi özgürlüğüne bırakılmıştır. Ancak göçmenlik veya kişisel tercihlere göre farklı dinlere mensup kişilere rastlamak da mümkündür.

 

İKLİM:

Ülke ve şehir kuzey yarımkürede Avrupa’nın güneyinde yer almaktadırlar. Denize kıyısı olmayan şehir karasal bir iklime sahiptir. Kışları serin ve soğuk, yazları ise 25-30 derece arası bir sıcaklığa sahiptir.

 

NÜFUS:

800 bine yakın nüfusa sahip şehirde genel yerleşim merkez ve yakın köylerdedir.

 

DİL:

Ülkede Hırvatça konuşulmaktadır. Turistik bölgelerde çoğunlukla İngilizce bilinmektedir.

 

PARA BİRİMİ:

Ülkenin para birimi Hırvat Kunasıdır. Şehirde buluna döviz ofislerinden yanınızda bulunan para birimlerini çevirebilirsiniz. Ancak Türk lirası düşük kurlardan ve komisyon karşılığı bozulmaktadır. Dolayısı ile yanınızda Euro para birimi ile gitmenizi tavsiye ederiz.

 

ŞEHİR İÇİ ULAŞIM:

 Ulaşım olarak otobüs, tramvay ve tren ağının bulunduğu kentte eski şehir merkezini yürüyerek gezmek mümkündür. Bisiklet kiralamak veya taksi bir diğer ulaşım tercihi olabilir.

 

SAAT FARKI:

Ülkemiz ile Hırvatistan arasında 1 veya 2 saat fark bulunmaktadır. Bulunduğumuz tarihe göre değişen farkı ülkeye giderken kontrol edebilirsiniz.

 

ELEKTİRK:

Ülkede 220 volt prizler kullanılmakta ve fişlerimize uygundur. Ancak otel odalarında az sayıda priz olabileceğini düşünerek üçlü priz götürebilirsiniz.

 

VİZE:

Avrupa Birliği sınırları içerisinde yer alan ülke Shengen vizesine tabidir. Vize koşulları ve gerekli evraklar konusunda mutlaka bir uzmandan destek alabilirsiniz.