Adana; tarihi, kültürü, gelenekleri, doğası, havası, yemekleri ve insanlarıyla bambaşka bir şehirdir. Öyle bir şehirdir ki bugüne kadar birçok filme ve diziye hem konu hem de mekân olmuştur. Türkiye’nin güneyinde, Toros dağlarının dibinde muazzam coğrafyasıyla giden herkesi kendisine hayran bırakarak uğurlayan bir şehirdir.
Adana’nın tarihi Kitvanza Krallığı ile başlamıştır. Çukurova ilçesinde yapılan araştırma ve kazılarda Kitvanza Krallığına ilişkin bazı bulgular elde edilmiştir. Daha sonraki süreçte Kitvanza Krallığı Hitit Medeniyetine dahil olmuştur. Böylelikle Adana’da Hititlilerin himayesine geçmiştir. Hititliler sonrasında şehir Roma İmparatorluğu, Araplar, Ermeniler, Memlüklüler ve sonrasında Osmanlı İmparatorluğu’nun hakimiyeti altına girmiştir. Tarih boyunca bir ticaret merkezi olan Adana günümüzde de bu özelliğini sürdürmektedir. Şehrin bu ticaretteki bu konumu elbette onu daha cezbedici ve önemli bir noktaya taşımıştır. Bu durum şehrin birçok tarihi alana ev sahipliği yapmasını da sağlamıştır. Şehrin ticari bir merkez olmasının yanı sıra bir diğer özelliği etnik çeşitliliğinin oldukça fazla olmasıdır. Türk, Arap Alevisi, Yörükler, Balkan Göçmenleri, Türkmenler gibi birçok halkın Adana’da barış ve huzur içerisinde bir arada yaşamaktadır.
Adana’da gezilecek yerler gerçekten saymakla bitmeyecek kadar fazladır. Bunların en belli başlıları ise; Varda Köprüsü, Taş Köprü, Adana Sinema Müzesi, Sabancı Merkez Cami, Büyük Saat Kulesi, Adana Arkeoloji Müzesi, Ayas Antik Kenti ve Belemedik Vadisi en başta gelmektedir. Antalya hareketli Antakya Adana turlarımızda rehberlerimiz eşliğinde tüm bu yerleri gezebilirsiniz.
Şehrin etnik çeşitliliğinin fazla olduğunda bahsetmiştik. Etnik çeşitliliğin fazla olması şehrin zengin bir mutfağa sahip olmasını da sağlamıştır. Şehrin başlıca lezzetleri arasında Adana kebap, ciğer, şırdan, şalgam, bici bici, muzlu süt bulunmaktadır.
Adana turuna ulaşmak için tüm turlarımızın listelendiği Antalya Çıkışlı Turlar sayfamıza gözatabilirsiniz!
Adana Gezilecek Yerler
Varda Köprüsü Adana halkı tarafından Koca Köprü olarak da anılmaktadır. Köprünün uzunluğu 172 metre, yüksekliği ise 99 metredir. Bu ölçü bir köprü için oldukça yüksek bir rakamdır. Eyfel kulesi yüksekliğinin 300 metre olduğunu düşündüğümüzde bu köprünün ne denli yüksek olduğunu daha iyi anlayabiliriz. Köprünün ölçüleri dışında bir diğer özelliği ise virajlı bir yapıya sahip olmasıdır. Köprü dört ayak üzerine yapılmıştır. Köprünün yapımında onlarca işçi çalışmıştır ve yapımı yaklaşık olarak beş yıl sürmüştür. Taş malzemeden yapılmış olan Varda Köprüsü Ankara-Adana yolu üzerinde Karaisalı ilçesinde bulunmaktadır.
Antalya Çıkışlı Adana Turunda gezilecek yerlerden birisi olan Adana’nın Seyhan ilçesinde bulunan Taş Köprü Roma İmparatoru Hadrianus tarafından yaptırılmıştır. Taş Köprü’nün yaklaşık olarak M.S. 300’lü yıllarda yapıldığı tahmin edilmektedir. Adana’nın Seyhan ve Yüreğir ilçelerini birbirine bağlayan köprü 2006 yılında geçirmiş olduğu kapsamlı restorasyon ile günümüzde varlığını sürdürmektedir. Köprü 319 metre uzunluğundadır. Yüksekliği ise 13 metredir. Köprüyü görmeye gittiğinizde orta kısımlarında yer alan aslan kabartmalarını incelemenizi ve buradan etraftaki manzarayı izlemenizi öneririz.
Adana tarihimiz boyunca sinemada her zaman etkin bir şehir olmuştur. Ciddi anlamda geçmişten günümüze kadar Adana’nın sinemaya kattıkları paha biçilemezdir. Şehrin sinemada büyük yeri olan Altın Koza Film Festivali de tüm sektör için önemini hala sürdürmektedir. Tüm bunlar göz önüne alınarak 2011 yılında hayata geçirilen Adana Sinema Müzesi, Adana’nın sinemaya verdiği değerin bir nişanesi mahiyetindedir. Müzede filmlere ait afişler, çeşitli sanatçıların heykelleri, fotoğraflar ve sinemaya ait eşyalar bulunmaktadır. Adana’nın Seyhan ilçesinde bulunan Sinema Müzesi haftanın her günü açıktır.
Hacı Sabancı cami Adana’nın simge camilerinden biridir. Cami Sabancı Ailesi ve halkın bağışlarının birleştirilmesi ile 1998 yılında yaptırılmıştır. 6 minareye sahip olan cami Klasik Osmanlı Mimari üslubuna uygun bir tarzda inşa edilmiştir. Caminin içerisindeki çiniler İznik çinisi tekniğiyle yapılmıştır. 59 bin metrekare alan üzerinde kurulu olan cami aynı anda 28.500 kişiye ibadet etme imkânı tanımaktadır.
Büyük Saat Kulesi Adana’nın Seyhan ilçesinde bulunmaktadır. Uzunluğu yaklaşık olarak 32 metredir. Tepesi kubbeli yapıda olan bu kulenin yapımına 1881 yılında başlanmış ve 1882 yılında tamamlanmıştır. Dönemin Valisi Ziya Paşa’nın emriyle yapımına başlanan Büyük Saat Kulesi’ni tamamlayan ise Vali Abidin Paşa olmuştur. Büyük Saat Kulesi ülkemizin en uzun saat kulesidir. Büyük Saat Kulesi bizlere görünüm ve rengi itibariyle Venedik’in San Marco meydanında bulunan Aziz Mark’ın Çan Kulesini anımsatmaktadır. Sizde bu kuleyi ziyaret ettiğinizde bu benzetmeyi neden yaptığımız daha iyi anlayacaksınız.
Adana Arkeoloji Müzesi 1924 yılında kurulmuştur. Müzenin içerisinde Tarsus, Mersin, Karatepe, Misis, Soğuksutepe ve Adana çevresinden çıkan tarihi eserler sergilenmektedir. Müzede Hititler, Asurlular, Fenikeliler, Frigler, Romalılar gibi medeniyetlere ait medeniyetlerin çok sayıda heykel, lahit, kitabe, yapı parçası gibi eserleri bulunmaktadır. Müze oldukça kapsamlı ve köklü bir geçmişe sahip olduğundan dolayı bu müze için plan yaparken yarım gününüzü ayırmanız gerektiğini belirtmek isteriz.
Eski ismi Aegeae olan Ayas Antik Kenti bir liman kenti olarak kurulmuştur. Ayas Antik Kenti M.Ö. 1. yüzyılda en parlak dönemini yaşamıştır. Şehir tarih boyunca stratejik konumu nedeniyle birçok defa istilaya uğramıştır. Ancak buna rağmen şehrin kalıntıları günümüze kadar ulaşmıştır. Adana’nın Yumurtalık ilçesinde bulunan bu antik şehri zamanınız olduğunda mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Belemedik Vadisi Adana’nın Pozantı ilçesinde bulunmaktadır. Şehir yaşamından uzak bir vadi olan Belemedik Vadisi sizlere doğası ile sakinliği ve huzuru bir arada yaşatacaktır. Vadi eşsiz bir ekosisteme ev sahipliği yapmaktadır. İçerisinde doğal habitatla sizleri etkileyeceğinden de kesinlikle emin olduğumuz bu doğa harikası bölgeyi ziyaret ederken yanınızda atıştırmalık bir şeyler ve mutlaka termosta sıcak bir içecek götürmelisiniz. Bu sayede çay veya kahvenizi yudumlarken eşsiz manzaranın tadını çıkartabilirsiniz.
Adana'da Yeme İçme
Garson bize Adana mı, Urfa mı? Diye sorduğunda bir an karmaşada kalırız. Hangisi acılıydı diye düşünürüz. İşte Adana ve Urfa arasında acılı olanın Adana olduğunu tekrar hatırlatmış olalım. Adana kebabı Urfa kebaba göre daha acılıdır. Ayrıca Adana kebabı Urfa’ya göre daha fazla yağlıdır. Bunun dışında yerel lokantalarda bir kebap söylediğiniz zaman masaya oldukça fazla sayıda meze gelecektir. Bu mezelerin yemeğin yanında ikram olarak verildiğini unutmayın.
Adana’nın et mutfağı tahmin edebileceğiniz üzere oldukça meşhurdur. Ciğer şiş kebabı da bu lezzetlerin arasındandır. Az sayıda baharatla terbiye edilen ciğerin Adana’nın maharetli ustalarının uzmanlığında pişirilmesiyle ikram edilen bu lezzeti tatmadan dönmeyin deriz.
Son dönemde sosyal medyada popüler olan ve öncesinde az sayıda kişinin bildiği şırdan ise Doğu, Güneydoğu ve Akdeniz bölgelerinde çok uzun yıllardan beri bilinen bir yemek olmuştur. Şırdan hayvanlardan elde edilen şırdanın pirinç ile doldurulmasıyla yapılır. Öğleden sonra ve akşamları tercih edilen bir aperatif olan şırdanı limon dökerek tüketmenizi tavsiye ederiz.
Ve gelelim Adana’nın üç ayrı sokak lezzetine; şalgam, bici bici ve muzlu süt. Adana’da birçok yerde şalgam, turşu ve turşu suyu satan dükkanlar bulabilirsiniz. Acılı ve acısız seçenekleri olan şalgam suyu Adana sıcağında buz gibi ikram edildiğinde içinizi ferahlatacaktır. Bici bici buz, gül suyu, su, nişasta gibi malzemelerin bir araya getirilmesi ile yapılır. Yine sıcak Adana günlerinde fazlasıyla tercih edilen bu serinletici lezzeti tattıktan sonra Adana’da meşhur bir söz olan “Bici yer, şalgam içerik” sözünü de söylerseniz tam bir Adanalı olacaksınız. Adana’nın bir diğer lezzeti olan muzlu süt ise tahmin edebileceğiniz üzere süt, muz ve şekerin bir araya gelmesi ile yapılır. Ancak burada ayırt edici olan sütün kalitesidir. Bu işin duayeni olan ustalar sütlerini mandıradan alıp muzlu sütlerini bu şekilde yaparlar. Sizde bu lezzeti tattığınızda aradaki farkı anlayacaksınız. Antalya çıkışlı Antakya Adana turlarımızda tüm bu lezzetleri tadabilirsiniz.
Adana Gece Hayatı
Adana gerek nüfusu gerekse de bir ticaret merkezi olması nedeniyle eğlence kültürü de gelişmiş şehirdir. Şehirde birçok bar, türkü bar, eğlence mekânı, meyhane gibi mekanlar bulunmaktadır. Şehirde ayrıca bir fasıl kültürü de bulunmaktadır. Sizde bu fasıllardan birine dahil olabilir ve bu geleneği yerinde deneyimleyebilirsiniz. Bunların dışında Seyhan nehri kıyısında yürüyüş yapabilir, Adana’nın Kazancılar Çarşısına uğrayabilirsiniz.
Adana Hava Durumu
Adana özellikle yaz mevsiminde çok sıcak olmaktadır. Şehirde yaz aylarında hava sıcaklıkları 40 derecenin üzerinde seyredebiliyor. Bu gerçekten çok bunaltıcı bir sıcaklıktır. Bu nedenle yaz aylarında özellikle öğle saatlerinde dışarıda olmamanızı öneririz. Daha çok sabah ve öğleden sonraki saatlere uygun olacak şekilde gezilerinizi planlayabilirsiniz. Bunun dışında Adana çok sıcak bir şehir olduğundan dolayı özellikle yaz ayında bu şehre gidiyorsanız yanınızda mutlaka fazla sayıda t-shirt getirmelisiniz. Kış aylarında ise Adana ılıman bir iklime sahiptir. Bu nedenle yanınızda bir mont getirmeniz yeterli olacaktır.