Şehzadeler Şehri ya da Şehzadeler Diyarı olarak anılan Amasya ülkemizin en güzel şehirlerinden biridir. Şehir merkezinin tam ortasından geçen Yeşilırmak ve şehrin iki tarafında yükselen dağlar Amasya'nın güzelliğine güzellik katmaktadır. Şehrin doğal yapısı o kadar nefes kesicidir ki Amasya'ya gittiğinizde saatlerce şehrin manzarasını izleyebilirsiniz.
Amasya Anadolu'nun eski yerleşim alanlarından birisidir. Şehir dağlarla çevrili olduğundan ve su kaynaklarına yakınlığı nedeniyle yerleşim alanı olma konusunda oldukça elverişli bir yapıya sahip olmuş ve tarih boyunca Anadolu'daki önemli yerleşim merkezlerinden bir tanesi olmuştur. Amasya'ya ilişkin yapılan araştırmalar şehre ait ilk bulguları M.Ö. 13 ve 14. yüzyıllara tarihlendirmektedir. Ancak araştırmacılar bulgular dışında sehrin tarihinin çok daha eski dönemlere dayandığını tahmin etmektedir. Şehir öncelikle Hititler'e ev sahipliği yapmıştır. Hititler sonrasında Pontus Krallığı ve Bizans İmparatorluğu çatısı altına giren Amasya daha sonraki dönemde ise Osmanlı İmparatorluğu sınırlarına dahil olmuştur. Osmanlı İmparatorluğu döneminde altın çağını yaşayan Amasya, dönemin en önemli şehirlerinden biri haline gelmiştir. Osmanlı şehzadelerinin yetişmesi ve devlet tecrübesi kazanması için gönderildikleri başlıca şehirlerden birisi olan Amasya bu neden Şehzadeler Diyarı ismiyle anılmaya başlanmıştır. Amasya günümüzde ise geçmişten aldığı bu mirası ziyaretçilerine sunmaktadır. Şehir birçok tarihi yapıya sahip olmakla beraber bunları doğal güzellikleriyle birlikte kendisini ziyaret edenlere sunmaktadır.
Gezilecek Yerler :
Amasya'da gezilmesi gereken başlıca yerler arasında Amasya Kalesi, Aynalı Mağara, Kralkaya Mezarları, Hazeranlar Konağı, Şehzadeler Müzesi, Amasya Arkeoloji Müzesi, Ferhat su kanalı, Alçak Köprü, Yalıboyu Evleri ve Seyir Tepesi'dir. Tüm bu yerleri Antalya hareketli Karadeniz turlarımızda rehberlerimiz eşliğinde gezebilirsiniz.
Amasya Kalesi şehrin merkezinde Harşena Dağı üzerinde yer almaktadır. Şehre hakim konumu nedeniyle tepelik bir noktada konumlandırıldığı bilinmektedir. Pontus Krallığı tarafından yaptırılan farklı dönemlerde bir çok kere onarımdan geçmiştir. Kale; Kızlar Sarayı, İç Şehir, Yukarı Kale bölümlerinden oluşmaktadır. Kaleyi ziyaretiniz için yarım gün ayırmanız detaylı bir gezi için yeterli olacaktır.
Aynalı Mağara Amasya şehir merkezine 3 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Günümüze kadar oldukça iyi bir şekilde korunarak gelen bu mağara Güzelce Kız adıyla da bilinmektedir. İki gencin yaşamış olduğu bir aşk hikayesine şahitlik etmiş olduğu efsanesiyle daha da popüler hale gelen bu mağarayı ziyaret etmeye gittiğinizde oyma taş işçiliğini mutlaka incelemelisiniz. Oldukça detaylı ve ince bir işçiliğin ürünü olan bu mağaranın ismi ise güneş ışıklarının mağara duvarlarında yarattığı parlamadan gelmektedir.
Kralkaya Mezarları Amasya'ya vardığınızda şehir merkezi etrafında çevrelenmiş dağlara baktığınız zaman ilk dikkatinizi çekecek olan yerlerdendir. M.Ö. 2 veya 3. Yüzyıllara tarihlenen bu yapılar Pontus Krallarının mezarlarıdır. Kralkaya Mezarlarının 21 tane olduğu bilinmektedir. Ulaşımı yaya olarak yapılan bu mezarlara ulaşım biraz zor ve tehlikeli olabilmektedir. Bu nedenle mutlaka profesyonel rehber eşliğinde ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
Hazeranlar Konağı Amasya Defterdarı tarafından 1865 yılında yaptırılmıştır. Konak geleneksel Anadolu mimarisi ve Amasya yerel motiflerine ilişkin izleri en iyi şekilde taşıyan yapılardandır. Hazeranlar Konağı yapı özellikleri olarakta Safranbolu evleriyle oldukça benzer bir yapıdadır. Dış yapısıyla Anadolu'yu yansıtan bu Hazeranlar Konağı içerisinde ise bölge kültürüne ilişkin eserler taşımaktadır. Geçmişten günümüze Amasya halkının günlük yaşamına ilişkin eşyaların sergilendiği bu konak haftanın her günü 08.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Şehzadeler Müzesi 1800'lü yıllarda yaptırıldığı tahmin edilen bir konak içerisinde yer almaktadır. 1986 yılında yıkılan yapı Amasya Valiliği tarafından tekrar aslına uygun bir şekilde inşa ettirilmiştir. Amasya'nın bir Şehzadeler Diyarı olduğundan yazımızın ilk kısmında bahsetmiştik. Şehzadeler Müzesinde Osmanlı şehzadelerine ilişkin balmumu heykeller, dönemin eşya ve sanat eserleri sergilenmektedir. Oldukça fazla sayıda ziyaretçiye ev sahipliği yapan bu müzeyi haftanın her günü 08.30-17.30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Amasya merkezinde yer alan müzeye şehir merkezinden 10 dakikalık bir yürüyüş ile ulaşabilirsiniz.
Amasya Arkeoloji Müzesi Şehzadeler Müzesine oldukça yakın bir konumda bulunmaktadır. Şehzadeler Müzesi sonrası bu müzeye de kısa sürede ulaşıp gezebilirsiniz. İçerisinde Hitit, Urartu, Frig, Pers, Roma, Osmanlı ve daha birçok uygarlıktan eserlerin olduğu müzede binlerce eser bulunmaktadır. Detaylı bir gezi için en az yarım gününüzü ayırmanız gerektiğini göz alarak planlama yapmanızı tavsiye ederiz. Müze haftanın her günü 8.30 ile 17.00 saatleri açıktır.
Ferhat ile Şirin efsanesinden ismini alan ve günümüzde neredeyse herkesin bildiği bir hikayeye dayanan Ferhat Su Yolu Amasya'nın su ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılmıştır. Yaklaşık olarak 2 kilometre uzunluğa sahip kanal muazzam bir işçiliğe yoğun bir emekle inşa edilmiştir. Amasya'yi gezmeye geldiğinizde Ferhat Su Yolu'nu görmeden dönmemenizi tavsiye ederiz.
Alçak Köprü Roma döneminde kentin iki yakasını birbirine bağlamak amacıyla yapılmış bir köprüdür. Yeşilırmak nedeniyle iki yaka arasında ulaşım güçlüğü yaşanması üzerine çözüm olarak yapılmıştır. 4 kemer üzerinde yükselen Alçak Köprü aslında iki defa yıkılmıştır. Ancak farklı dönemlerde tekrar inşa ettirilmiştir. Son haliyle su yüzeyine yaklaşan köprünün adı bu nedenle Alçak Köprü olarak anılmaya başlanmıştır.
Yalıboyu Evleri ya da Amasya Evleri olarak bilinen yapılar çoğunluğu 19. Yüzyılda inşa edilmiş evlerdir. Yeşilırmak boyunca ırmağa bitişik şekilde inşa edilmiş bu yapılar günümüze kadar özenle korunmuş ve tescil altına alınmıştır. Beyaz ve koyu kahve tonlarının ağırlıklı olduğu Amasya Evleri cumbalı ve çıkma kat kısımlarıyla ön plana çıkar. Geleneksel Osmanlı mimarisinin vazgeçilmezlerinden olan cumbalar gerek genişlik gerekse de mimarimizin vazgeçilmezlerinden olan balkon ihtiyacını gidermektedir. Sık pencereli dizaynı ile gün ışığından maksimum seviyede faydalanılmak üzere tasarlanmış Amasya Evlerini Yeşilırmak'ın Amasya kıyıları boyunca görebilirsiniz. Evler günümüzde özenle korunmakla birlikte bir kısmı otel, restoran, müze gibi faaliyetlerde kullanılmaktadır. Dolayısıyla Amasya Evleri konut dışında kullanılmaya başlandığından dolayı gezmeniz daha kolay olacaktır.
Amasya'da gezilmesi gereken belli başlı yerleri kısaca özetledik. Sizlere tavsiye edebileceğimiz son nokta ise Çakallar Seyir Tepesi'dir. Seyir Tepesi Amasya merkezini tepeden gören bir açıya sahiptir. Bu özelliğiyle Amasya'yı rahatlıkla izleyebilirsiniz. Ayrıca Seyir Tepesinde bulunan kafelerde oturabilir ve kendinizi sıcak bir içecek ile Amasya'yı izleyerek şımartabilirsiniz.
Yeme - İçme :
Amasya'nın en meşhur lezzetleri arasında Helle çorbası, Bakla dolması, Patlıcan Çullaması ve tabi ki Amasya Elması'dır.
Helle çorbası oldukça az malzemeden yapılan bir çorbadır. Un, yağ, pirinç, su ve tuz ile yapılan bu çorba oldukça doyurucu ve lezzetli bir çorbadır. Farklı bir lezzet arayanlara iyi bir alternatif arayanlara tavsiyemiz olan bu çorbayı yerel esnaf lokantalarında deneyimleyebilirsiniz. Bakla dolması biber dolmasına oldukça benzeyen ancak içerisindeki malzemeler itibariyle farklılık gösteren bir dolma türüdür. Bakla, dereotu, reyhan gibi tatlarla enfes baharatları buluşturan bu lezzeti yine Amasya'nın yerel esnaf lokantalarında deneyimleyebilirsiniz.
Amasya mutfağının favorileri arasında Patlıcan Çullama da yer alır. Patlıcan, biber, sarımsak ve baharat gibi malzemelerin ölçülü harmanlanmasıyla oluşan bu lezzet bir ana yemekten çok aperatif sayılabilir. Oldukça lezzetli ve hafif bir lezzet olan Patlıcan Çullama'yı tatmadan Amasya'dan ayrılmamanızı öneririz. Sizlere önereceğimiz son lezzetimiz ise Amasya Elması'dır. Diğer elma türlerine göre daha küçük olan ve daha parlak bir kabuğa sahip olan Amasya Elması oldukça meşhurdur. Sizlerde Amasya'ya gittiğinizde her yerde bulabileceğiniz Amasya Elması'ndan tadabilirsiniz. İsterseniz sevdiklerinize de güzel ve lezzetli bir hediye olarak satın alabilir ve yanınızda götürebilirsiniz. Tüm bu lezzetlere Antalya çıkışlı Karadeniz turumuzda ulaşabilirsiniz.
Gece Hayatı :
Amasya gece hayatı açısında sakin bir yapıya sahiptir. Bar, gece kulübü, meyhane gibi mekanlar az sayıdadır. Sizlere tavsiyemiz akşamları özel olarak aydınlatılan Yeşilırmak ve Amasya'yı çevresindeki dağları seyrebileceğiniz bir restoranda yemek yemenizdir. Ya da bir kafede oturarak yine aynı eşsiz manzarayı izleyebilirsiniz. Son olarak Yeşilırmak kıyısında bir gezinti yaparak Amasya'nın güzelliğine gece de şahit olmanızdır.
Hava Durumu :
Amasya yıllık ortalama sıcaklığı 13.6 derecedir. Yazları kısmen kurak ve sıcak, kışları ise soğuk ve yağışlı geçmektedir. Kış mevsiminde ziyaret ediyorsanız yanınıza kalın giysiler almanızı, yaz mevsiminde ise fazla sayıda t-shirt benzeri kıyafet almanızı öneririz.