Artvin Karadeniz’in en doğusunda yer alan yeşiliyle, mavisiyle cennet şehirlerimizdendir. Artvin doğal güzelliklerinin yanı sıra misafirlerine sunmuş olduğu kültürel ve tarihi geçmişiyle eşsiz bir seyahat deneyimi yaşatmaktadır.

Artvin’e ilişkin tarihi buluntular M.Ö. 2 bin ile 3 bin yılları arasına dayanmaktadır. İlk yaşam izlerinin Eski Anadolu kavimlerinden Hurrilere ait olduğu bilinmektedir. Hurriler M.Ö. 3 bin yılında M.Ö. 7. Yüzyıla kadar Anadolu ve Mezopotamya’da hüküm sürmüş bir kavimdir. Hurriler sonrasında Artvin Hititler egemenliğine girmiştir. M.S. 350 yılında Bizans İmparatorluğuna dahil olan şehir ardından Büyük Selçuklu hakimiyetine geçmiştir. Selçuklu sonrası uzun süre Osmanlı İmparatorluğu sınırlarında yer alan Artvin ülkemizin Karadeniz sahil şeridinde en doğudaki şehri olmuştur.

Artvin’de gezilecek yerler arasında; Atatepe Anıtı, Hatila Vadisi Cam Seyir Terası, Kafkasör Yaylası, Maçahel Yaylaları, Borçka Tabiat Parkı ve Yaylaları, Şavşat Yaylaları, İşhan Manastırı, Barhal Kilisesi bulunmaktadır. Antalya çıkışlı Karadeniz turlarımızda Artvin'i bol bol gezme imkanı bulabilirsiniz. 

Artvin’ine gidildiğinde tadılması gereken lezzetler arasında ise; kuymak, mısır ekmeği, karalahana sarması, turşu kavurması, benekli alabalıktır.

GEZİLECEK YERLER: Atatepe Anıtı Sıtkı Kocatepe Vakfı’nın sponsorluğunda yaptırılan ve oldukça büyük bir Atatürk heykelini içinde barındıran bir anıttır. Artvin Belediyesi’nin destekleriyle turizme katılan bu devasa yapının içerisindeki heykel 22 metre boyunda ve 50 ton ağırlığındadır. 2012 yılında açılışı yapılan anıt eşsiz bir manzaraya sahiptir. Seyir kısmı sayesinde bu manzara yakından şahit olabilir, fotoğraf çektirebilir ve manzara eşliğinde anıt içerisinde kafede içeceğinizi yudumlayabilirsiniz.

Hatila Vadisi Cam Seyir Terası ülkemizdeki en yüksek seyir teraslarından bir tanesidir. Hatila Vadisi Milli Parkı içerisine bulunan bu terasın uzunluğu 7 metre ve genişliği de 7.5 metredir. Yaklaşık 50 metrekare bir seyir alanına sahip olan bu seyir terası Hatila Deresinden yaklaşık olarak 220 metre yükseklikte bulunmaktadır.  Mükemmel bir manzara sunan bu seyir terasına çıkmadan önce sizleri uyarmak isteriz; eğer yükseklik korkunuz varsa terasa çıkmamak sizin için daha iyi bir tercih olacaktır. Çünkü bu seyir terası gerçekten çok yüksek bir konumda bulunuyor.

Kafkasör Yaylası Artvin’in en meşhur yaylalarındandır.  Artvin şehir yaylasına 8 kilometre uzaklıkta bulunan Kafkasör Yaylası altyapı olarakta Artvin’in en gelişmiş yaylalarından birisidir. İçerisinde bungalov ve otellerinde bulunduğu bu yayla sahip olduğu doğa ile sizi kesinlikle yeşilin her tonuna doyuracaktır. Yaylanın doğal güzellikleri yalnızca ağaçları ve dağların güzelliğiyle de sınırlı değildir. Aynı zamanda sahip olduğu şifalı su kaynakları ile de tedavi amaçlı da kullanılmaktadır. Kafkasör yaylasında ayrıca her yıl off-road ve trekking organizasyonları da düzenlenmektedir. Belki off-road etkinliğinin zamanlamasını yakalamak zor olabilir ancak sıklıkla düzenlenen bir trekking turuna katılmasını sizlere öneririz.

Maçahel yaylaları Artvin’in Borçka iline bulunan ve paha biçilemez habitatıyla dillere destan olmuş bir yaylalardır. Maçahel yaylaları sadece ülkemiz için değil aynı zamanda dünyada da oldukça önemli bir alan olarak kabul edilmiştir. Bölge Unesco tarafından biyosfer alanı olması vesilesiyle koruma altından bulunmaktadır. Maçahel bölgesi Camili, Düzenli, Efeler, Kayalar, Maral ve Uğur köylerinden oluşmaktadır. Maçahel aynı zamanda bölgenin endemik bitkilerinden beslenen Kafkas arılarına ev sahipliği yapmaktadır. Kafkas arılarının üretmiş olduğu balın besin değeri oldukça yüksektir. Fiyatı normal ballardan çok daha yüksek olan bu ballardan az da olsa almanızı ve tatmanızı kesinlikle öneririz.

Borçka yaylaları yine Artvin’in mutlaka görülmesi gereken yaylalarındandır. Bölgede birçok yayla bulunmaktadır. Bunlar arasında Gorgit Yaylası, Küçük Yayla, Bagin Yaylası, Deviskel Yaylası, Klaskur Yaylası, Heba Yaylası, Beyazsu Yaylası ve Fındık Yaylası’dır. Saydığımız yaylaların hepsi birbirinden güzel elbette ama tabi ki sizin tüm yaylaları dolaşacak vaktiniz olmayabilir. O zaman kısa bir turla Klaskur, Gorgit ve Beyazsu yaylalarını görmenizi tavsiye ederiz.

Maçahel, Borçka bölgesi yaylaları ile Kafkasör yaylasını dolaştıktan sonra son olarak sizlere Şavşat yaylalarını da dolaşmanızı kesinlikle tavsiye ederiz. Şavşat Artvin’in 71 kilometre uzağında bir ilçedir. Küçük ama oldukça sempatik ve güzel bir ilçe olan Şavşat merkezinde kısa bir tur attıktan sonra bölgenin meşhur yaylalarını gezinmeye başlayabilirsiniz. Şavşat’ın meşhur yaylaları arasında Arsiyan, Bilbilan, Cancır, Cengelek, Sahara ve Sarıçayır yaylaları gelmektedir. Şavşat yaylaları ülkemizin adeta gizli kalmış cennetlerindendir. Nispeten daha az bir popülerliğe sahip olduğu için oldukça iyi korunmuş olan bu yaylalara çıktığınızda dönmek istemeyeceğinizden eminiz.

İşhan Manastırı Artvin’in Yusufeli ilçesinde bulunmaktadır. M.S. 7. Yüzyılda yapımı tamamlanan manastır bölgenin en büyük manastırlarındandır. Manastır Bagratlı Gürcüler tarafından yaptırılmıştır. Uzun süre Piskoposluk makamı olarak kilise Artvin Osmanlı egemenliğine geçtiğinde camiye çevrilmiştir. 1983 yılına kadar cami olarak olarak kullanılan yapı daha sonra cami ve kilise kullanımı sonlandırılarak turistik amaçlı kullanıma devam etmiştir. Oldukça iyi korunmuş olan yapı aynı zamanda Gürcü mimarisinin eşsiz örneklerinden birisidir.

Barhal Kilisesi yine Artvin’in Yusufeli ilçesinde bulunan bir kilisedir. Kilise Altıparmak köyünde bulunur ve genel anlamda küçük bir yapıya sahiptir. Kilise 9. Yüzyılda yaptırılmıştır. 1677 yılında onarılarak camiye çevrilen kilise yontma ve kesme taşlardan yapılmıştır. Lambalı planda inşa edilen yapının el işçilikleri oldukça dikkat çekicidir.

YEME-İÇME: Artvin’de diğer Karadeniz şehirleri gibi elbette yeşil ağırlıklı bir mutfağa sahiptir. Yeşil mutfağını ise Karadeniz’den tutulan balıklarla çeşitlendirmektedir. Şehrin en meşhur aperatiflerinden birisi olan Kuymak tereyağı, mısır unu, Trabzon peynirinin karışımı ile yapılmaktadır. Sıcak sıcak masaya geldiğinde kısa sürede bitirebileceğiniz bu lezzeti Artvin’de birçok lokantada deneyimleyebilirsiniz.

Mısır ekmeği Artvin ve Karadeniz’in birçok şehrinde masaya buğday unlu ekmek yerine konan ve Karadeniz kültüründe oldukça sevilen bir ekmek türüdür. Mısır unu, süt, tuz ve şeker karışımı ile yapılan bu ekmek hem oldukça sağlıklı hem de doyurucu bir lezzettir. Bölgeye ilk defa gidenler tarafından masaya konduğunda çabucak bitirilen bu ekmeği tattıktan sonra oldukça seveceğinize eminiz.

Kara lahana sarması Artvin’in en meşhur yemeklerinden birisidir. Yöre mutfağının olmazsa olmazlarından olan bu yemek yerel halk tarafından haftada mutlaka birkaç defa tüketilmektedir. Karadeniz bölgesinin kara lahanası, pirinç, soğan, yağ ve tuz gibi malzemelerin bir araya gelmesi ile oluşan bu lezzet sebze yemeği sevmeyenleri bile baştan çıkarabilecek bir potansiyele sahiptir.

Turşu kavurması olarak bahsedilen meşhur Artvin lezzeti aslında fasulye turşusunun soğan, zeytinyağı, sarımsak ve çeşitli baharatların karıştırılmasıyla oluşturulan bir yemektir. Oldukça pratik bir lezzet olan turşu kavurması kısa sürede hazırlanması ile çok tercih edilen, rafine bir lezzettir.

Artvin ile ilgili değineceğimiz son lezzet ise benekli alabalıktır. Yöreye özgü benekli alabalıkların ızgarada pişirilmesiyle yapılmaktadır. Dere kenarlarında birçok restoran bulabileceğiniz bu lezzeti tattıktan sonra üzerinde bir de gerçek Karadeniz çayı içmeyi unutmayın. Antalya hareketli Doğu Karadeniz turlarımızda tüm bu lezzetleri tadabilirsiniz.

GECE HAYATI: Artvin gece hayatı olarak genellikle sakin ve mütevazi bir yapıya sahiptir. Şehirde kulüp, bar, türkü bar gibi mekanlar az sayıdadır. Hopa’nın bu anlamda Artvin’e göre daha hareketli olduğu söylenebilir. Kulüp veya bar gibi bir mekân tercih etmek isterseniz Artvin Merkez ile Hopa’yı tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra şehir merkezinde bir gezinti yapabilir veya Karadeniz kıyısında kısa bir gezinti yapabilirsiniz.

HAVA DURUMU: Artvin’in yıl boyu ortalama sıcaklığı 12 derecedir. Bu anlamda soğuk-ılıman bir iklime sahip olduğu söylenebilir. Kış aylarında elbette yanınızda kalın giysiler ve hatta bir içlik getirmeyi tercih etmelisiniz. Yaz aylarında ise bölgenin nemli yapısı gereğince fazla sayıda t-shirt tarzı kıyafetler getirmenizi tavsiye ederiz. Bunların yanı sıra elbette Artvin bir Karadeniz şehri olduğundan dolayı yanınızda mutlaka her mevsim için bir yağmurluk bulundurmalısınız.