İnsanoğlu geçmişten günümüze müziği ve dansı kendini ifade etme aracı olarak kullanmıştır. Kendisiyle başlayan yolculuk toplumlarda kültüre dönüşmüştür ve her toplumun kendine özgü ezgileri ve dansları olmuştur. Bizde bu yazımızda hem Balkan coğrafyasından hem de Avrupa’dan biz turistlere yönelik eğlencelerden bahsedeceğiz; çünkü bir gezi sadece müze, meydan görmek değildir. Yeme-içmesi, müzik kültürü vb gibi olgularla bir ülke hakkında tam bilgiye sahip olabiliriz.  Otübüs ile ekonomik Avrupa turlarımızda tüm bu eğlencelere katılma imkanı bulailibirsiniz. Evet şimdi biraz eğlenelim

Yunan tavernası;

Taverna kültürü Avrupa’da Ortaçağ’dan beri müzik, yemek ve içkiden oluşan eğlencenin adıdır. Her ülkenin kendine has müziği ve yemek kültürüyle şekillenmiş ve çeşitlenmiştir. Latince taberna kelimesinden türemiştir. Yunanistan’da rebetiko (buzuki,kanun,bağlama vb yapılan müzik) müziğiyle şenlenen tavernalarda sizlere mezedes (mezeler) ve ouzo (rakı) eşlik eder. Bir süre sonra bunları sirtaki takip eder.

Balkan eğlenceleri;

Balkan coğrafyası farklı birçok etnik kökeni içerisinde barındırır. Makedonlar’ın ve Boşnaklar’ın farklı kültürleri vardır. Gece düzenlenen eğlencelerde bu farklılıkları sergilerler. Danslarına yaşadıkları savaşlar, aşklar, meslek grupları vb konu olmuştur. Genellikle akordeon müziklerinde başkahramandır. Halk oyunlarını izlerken rakijalarınızı yudumlayabilirsiniz.

Macar Çigan gecesi;

Macar halk dansları ve Çigan gecesi ise sizleri ortaçağa konuk ediyor. Genellikle mahzen tarzı yapılarda meşhur gulaş çorbasını ve hindi etlerini Macar şarapları eşliğinde tadabilirsiniz. Yöresel Macar kıyafetleri giymiş halk oyunları ekibini izlerken , çingene müziği ile coşacaksınız.

Prag Ortaçağ gecesi;

Prag’da da ortaçağ boyunca bir yerden diğerine gidenler konaklama ve yeme-içme gereksinimlerini karşılamak için hanlara uğramışlardır. Detenica’daki ( gösterinin ilk defa yapıldığı hanın olduğu köy) han ve gecenin düzenlendiği diğer mekanlar bu tarz kullanılmış hanlardır. Günümüzde dekorasyonlarından, sanatçılarından, garsonlarından tutun dansözlerin kılık kıyafetine kadar hepsi ortaçağdan hayat bulmuştur. Bu eşsiz zaman yolculuğunda size ördek eti veya tavuk but ve yanında olmazsa olmaz bira eşlik edebilir. Ayrıca halk oyunu ekibinin size bir sürprizi olabilir.

İspanyol Flamenko geceleri

Flamenko’nun , Arapça  “fellah mengu”, yani  "muhacir köylü"  kelimelerinden  türediğine inanılıyor.   İspanya'ya  Endülüs zamanında  gelen  çingenelerin müziği olduğu düşünülür. Gitar, dans, alkış ritmi, şarkı ve ağıttan oluşan oldukça karmaşık bir müziktir ki bu müzik en dans sevmeyen insanın bile ritim tutmasına neden olur. Bu eşsiz gösterinin tamamlayıcıları İspanya’ya özgü atıştırmalıklar olan tapas’lar ( bizdeki meze mantığı) ve sangriadır.(meyveli şarap kokteyli)

Paris Lido şov

Fransa'nın Paris kentindeki Lido Show, Champs-Élysées'de bulunan bir kabare ve burlesk gösterisidir. 1946’da açıldı ve 1977 yılından beri aynı yerde izleyenlerle buluşuyorlar. Gösterinin sahne tasarımları, dansçıların ve sanatçıların kostümleri dudak uçurtan cinsten. Tüm gün Paris sokaklarını gezdikten sonra sizler de kendinize bu dünyaca ünlü kabareye bir bilet ısmarlayabilirsiniz…. Gezinize kahkahalarınız ve eğlenceniz eşlik etsin.