Aydın, ülkemizin tatil cennetlerinden ve gezginlerin vazgeçilmez rotalarından birisidir . Ege’nin özellikle yaz sezonunda hareketlenen şehirlerinin aksine daha sakin ve huzurlu bir tatil vaat eden Aydın’da siz de mükemmel vakit geçireceksiniz.
Aydın’da yapılan araştırmalar şehirde ilk yerleşimin M.Ö. 4500’lü yıllara kadar uzandığını ortaya çıkarmıştır. Tarihçi Strabon’a göre şehirde ilk yerleşimlerin Trakyalı kavimlerce yapıldığı öne sürülmüştür. Şehirde Trakyalı topluluklar, Persler, Roma İmparatorluğu ve ardından ise Menteşe Beyliği hüküm sürmüştür. Osmanlı İmparatorluğu’nun da önemli şehirlerinden birisi olan Aydın şehri günümüzde üzerinde birçok antik kent ve tarihi eseri barındırmaktadır.
Gezilecek Yerler:
Aydın’da gezilecek yerler arasında Didyma Antik Kenti, Afrodisias Antik Kenti, Milet Antik Kenti, Bafa Gölü, Kurşunlu Manastırı, Zeus Mağarası ve Arapapıştı Kanyonu bulunmaktadır. Tüm bu lezzetleri Antalya çıkışlı Aydın turumuzda tadabilirsiniz.
Didyma Antik Kenti konum olarak Didim’in merkezine yakın mesafede bulunmaktadır. Didim merkezinde kısa bir gezinti yaptıktan sonra kısa sürede ulaşabileceğiniz bu antik şehir ülkemizde mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisidir. Yapımına M.Ö. 500’lü yıllarda başlanmıştır ve Zeus’a adanmıştır. Yapı bugüne kadar birçok istila ve yağmaya maruz kalmıştır fakat yine de günümüze kadar oldukça iyi bir şekilde korunarak gelmeyi başarmıştır.1850’li yıllarda gün yüzüne çıkarılmaya başlanan Didyma Antik Şehrinin en önemli yapısı ise Zeus Tapınağı’dır. Binlerce yıllık bu tapınak günümüzde hala ihtişamlı görünümünü korumaktadır. Antik Şehir haftanın her günü 08.30-17.30 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Afrodisias Antik Kenti, Aydın’ın Karacasu ilçesinde bulunmaktadır. Afrodisias Antik Kenti tarihinin M.Ö. 6. Yüzyıl’a kadar uzandığı belirtilmektedir. Bu nedenle şehir oldukça eski bir tarihe sahiptir. Ayrıca yerleşim dışında şehirdeki hayata ilişkin ilk bulguların M.Ö. 4500’lü yıllara kadar uzandığı yapılan çalışmalar ile ortaya çıkarılmıştır. Şehirde hüküm süren devletler arasında Roma ve Bizans İmparatorluğu bulunmaktadır ve bugün antik şehirde de özellikle bu devletlere ait yerleşim yeri kalıntıları ve günlük yaşama ilişkin eserler bulunmuştur. Afrodisias Antik Şehri 2017 yılında Dünya Miras Listesine alınmıştır. Şehir içerisinde Hadrian Hamamı, Tiyatro, Agora, İmparatorlar Tapınağı gibi birçok yapı bulunmaktadır. Haftanın her günü ziyarete açık olan tarihi şehir 08.00-19.00 saatleri arasında gezilebilir.
Milet Antik Kenti tarihi M.Ö. 2000 yıllarına kadar uzandığı tahmin edilmektedir. Şehir kolonileşen ilk uygarlık Mikenler’dir. Şehir bir dönem oldukça önemli bir yerleşim merkezi olmuştur ve İyonyalılar’ın başkentliğini yapmıştır. 1261 Yılında Menteşe Beyliği’nin bölgeyi ele geçirmesi ile birlikte yerleşim merkezinin önemi azalmıştır. Menteşe Beyliğinin hakimiyeti sonrasında bölgedeki nüfus yıllar geçtikçe azalmış ve halk daha farklı yerleşim yerlerine göçmeye başlamıştır. Bu nedenle Milet zamanla bir köye evrilmeye başlamıştır. Milet günümüzde tarihi bir antik kent olarak korunmaktadır, yakınlarındaki köyler ise halen varlığını sürdürmektedir. Aydın’ın Didim ilçesinde bulunan Milet Antik Kenti haftanın her günü saat 08.30 ile 17.30 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Bafa Gölü Ege Bölgemizin en büyük gölüdür. Eskiden deniz olan Söke ovası, zamanla Menderes Nehrinin getirmiş olduğu alüvyonların körfez kısmını kapatmasıyla bir göl haline dönüşmüştür. Göl üzerinde yapabileceğiniz etkinlikler arasında tekne turları, yürüyüşler, tarihi kalıntıları ziyaret etme gibi birçok aktivite bulunmaktadır. Binlerce yıllık süreç içerisinde yaşanan bu değişimi görmek isterseniz sizde Bafa Gölünü ziyaret edebilir, sakin ama bir o kadar da keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.
Kurşunlu Manastırı 11. Yüzyıl’da yapıldığı tahmin edilen ve 19. Yüzyıl’a kadar işlevini koruyan bir manastırdır. Bizans mimarisinin önemli örneklerindendir. Duvarlarında çeşitli betimlemelerin bulunduğu bu tarihi yapı içerisinde yemekhane, şapel, odalar, nekropol ve sur kısımları bulunmaktadır. Sizlere Kurşunlu Manastırı’nı ziyaret ettiğinizde fresk işçiliğini detaylıca incelemenizi tavsiye ederiz. Manastır aman içerisinde tahribata uğramış olsa da hala içerisinde çok güzel fresk işçiliği örnekleri barındırmaktadır.
Aydın’ın oldukça sevilen lokasyonlarından olan Kuşadası’nda bulunan Zeus Mağarası adeta gizli kalmış bir vahadır. 60 metre uzunluğa ve 20 metre derinliğe sahip bir mağara olan Zeus mağarası içerisinde küçük bir gölet bulunmaktadır. Bu gölet oldukça berrak sulara sahiptir. Mağara ile içerisindeki göletin birleşimi ile ortaya büyüleyici bir manzara çıkmaktadır. Efsaneye göre Zeus, kardeşi Poseidon’un öfkesinden kaçıp onun sakinleşmesini beklemek için bu mağazaya sığınmıştır. Doğal bir güzellik olan bu mağarayı mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Arapapıştı Kanyonu Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde bulunmaktadır. Aydın şehir merkezinden biraz uzak olsa da görülmesi gereken doğal güzelliklerden bir tanesidir. Efsaneye göre Bizans İmparatorluğu Araplar ile savaşırken çok çetin bir mücadele verir. Araplar da bu duruma çok şaşırırlar ve kanyonun ismi Arapapıştı Kanyonu olarak kalır. Ne kadar doğrudur bilinmez ancak sizlerin de bu kanyonun güzellikleri karşısında şaşıracağınız ve hayran kalacağınıza eminiz. Kanyon boyunca birçok tarihi yerleşim kalıntısı da bulunmaktadır, manzaranın güzelliğinden zaman bulduğunuzda bu yapıları da incelemenizi tavsiye ederiz.
Yeme-İçme:
Aydın’ın meşhur lezzetleri arasında Çine Köftesi, Aydın Çorbası ve dillere destan zeytinyağlı yaprak sarma gelmektedir. Çine Köftesi,Tekirdağ köftesi ile benzer şekilde bir köftedir. Ancak tek farkı bu köftenin içine bir miktar un konulması ve daha az yağlı etten yapılmasıdır. Et seçimi ve özellikle yöresel hayvanlardan elde edilen etin kullanılması ile bambaşka bir lezzete ulaşan Çine Köftesi çok bilinmeyen ama ülkemizin en iyi köfte çeşitlerinden bir tanesidir. Özellikle esnaf lokantalarında ve daha butik restoranlarda bulunan bu köfteyi tatmanızı, üzerine de Aydın bölgesinin hayvanlarından elde edilmiş sütten yapılma doğal ayrandan içmenizi tavsiye ederiz. Tüm bu lezzetleri Antalya çıkışlı Aydın turumuzda tadabilirsiniz.
Aydın Çorbası içerik açısından Beyran ile benzer bir çorba türüdür. İçerisinde pirinç, arpa, et olan bu çorba genellikle düğünlerde yapılmaktadır. Şifalı ve oldukça lezzetli bir çorba olan Aydın Çorbasını tattıktan sonra bir daha vazgeçemeyeceksiniz.
Aydın’ın bir diğer lezzeti ise dillere destan olan zeytinyağlı yaprak sarmadır. Ülkemizin her yerinde yapılan bu yemeğin çıkış yeri ise Aydın’dır. Aydın’ın yöresel zeytinyağı ve bağlarından toplanan üzüm yaprakları ile yapılan bu yemekte asıl önemli olan malzemenin kalitesi ve doğallığıdır. Birçok yerde zeytinyağlı yaprak sarma yiyebilirsiniz ama Aydın’da yapılan zeytinyağlı yaprak sarmanın bambaşka bir tat olduğunu söyleyebiliriz.
Gece Hayatı:
Aydın’da gece eğlenmek istediğinizde sizin de beklentinizi karşılayacak bir mekân bulmak hiç de zor olmayacaktır. Şehirde birçok bar, disko, gece kulübü bulunmaktadır. Aydın’da eğlence mekanları kış sezonun çoğunlukla kapanmaktadır. Yaz sezonunda ise mayıs ayı itibariyle tekrar açılmaya başlamaktadır. Sizlere bu konuda özellikle Didim ve Kuşadası’nı tavsiye ederiz. Bu iki ilçedeki mekanlarda oldukça keyifli vakit geçirebilirsiniz. Daha sakin zaman geçirmek istiyorsanız şehir merkezinde bir yürüyüş yapabilirsiniz. Ya da şehrin denize kıyısı olan bölgelerinde sahil yürüyüşü yapabilirsiniz. Ayrıca size yaz aylarında yapılan festivallere denk gelirseniz katılmanızı tavsiye ederiz.
Hava Durumu:
Aydın yıllık ortalama sıcaklığı 22.5 derecedir. Yani Aydın sene boyunca ılıman ve sıcak bir iklime sahiptir. Ancak özellikle kış sezonunda hava zaman zaman çok soğuk olabiliyor. Bu nedenle kış aylarında Aydın’a gidecekseniz yanınızda mutlaka kalın kıyafetlerinizi getirmelisiniz. Yaz aylarında ise şehirde bunaltıcı sıcaklar yaşanabiliyor. Bu nedenle mutlaka yanınızda bol bol yazlık kıyafet getirmenizi tavsiye ederiz. Bahar aylarında ise yağmurlara ve rüzgârlı havalara dikkat etmekte fayda var. Bahar aylarında Aydın’a gidecekseniz bir rüzgarlık veya yağmurluk almanız faydalı olacaktır.