Bir ucu Marmara bölgesinde, diğer ucu ise Ege bölgesinde yer alan Balıkesir ülkemizin sakin ve huzurlu cennetidir. Ege'nin hareketli sahil şehirlerinden kaçmak isteyenler ile Marmara Bölgesi şehirlerinin kalabalığından uzaklaşıp inzivaya çekilmek isteyenlerin uğrak noktası olan Balıkesir sizlerin de huzuru bulacağınız şehirlerimizdendir.

Balıkesir üzerine yapılan arkeolojik çalışmalarda şehir tarihinin yaklaşık olarak M.Ö. 8000'li yıllara dayandığı ortaya çıkmıştır. Bu durum Balıkesir'in Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden birisi olduğu gerçeğini kanıtlar niteliktedir. Balıkesir üzerinde yaşadığı bilinen ilk kavim Misyalılar'dır. Balıkesir'in bilinen ilk ismi olan Misya'nın da buradan geldiği tahmin edilmektedir. M.Ö. 3000'li yıllara kadar Misyalılar gibi irili ufaklı birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Balıkesir M.Ö.1100'lü yıllarda Hititlilerin egemenliği altına girmiştir. Hititler, Lidyalılar, Bergamalılar gibi krallıkların egemenliği altında uzun süre kalan Balıkesir, daha sonrasında sırasıyla Roma, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğuna dahil olmuştur. Bir çok medeniyetin himayesinde kalan bu şehir topraklarında cok fazla değerli eser barındırmaktadır. 

Balıkesir gezilecek yerler  listesi  oldukça uzun bir listedir. Ancak biz sizlere başlıca görülmesi gereken yerlerden bahsedeceğiz. Bunlar; Kaz Dağları, Şeytan Sofrası, Cunda, Ayvalık, Manyas Gölü, Hisaralan Kaplıcası, Antandros Antik Kenti'dir. Tüm bur yerleri Antalya Hareketli Kuzey Ege turumuzda rehberimiz eşliğinde gezebilirisiniz. 

Gezilecek Yerler:

Balıkesir deyince akla gelen ilk yer elbette ki Kaz Dağları'dır. Kaz Dağları devletimiz tarafından belirli bir kısmı koruma altına alınmış milli parktır. Ege'nin oksijen deposu olan ve kendisini ziyaret edenlerde belirli bir süre fazla oksijen nedeniyle baş dönmesi yaratan bu efsanevi bölge doğal güzellikleriyle sizleri mest edecektir. Kaz Dağları içerisinde yürüyüş parkurlar, yerli halkın yaşamaya devam ettiği köyler, ekolojik çiftlikler, detox, yoga, pilates gibi sağlıklı yaşam konseptiyle inşa edilmiş oteller, kamp alanları ve daha bir çok sosyal aktiviteyi gerçekleştirebileceğiniz bir bölgedir. Tercih edeceğiniz aktivite türüne göre program yapmanızı ve Kaz dağlarına Balıkesir turunuzda uzun bir zaman dilimi ayırmanızı öneririz.

Balıkesir şehir merkezi; gündelik işlerinizi rahatlıkla halledebileceğiniz, metropol şehir kalabalığından uzak, sıcak ve sevimli bir  merkezdir. Şehir merkezinde Saat Kulesi, Yedi Şehitler Anıtı, Kuva-yi Milliye Müzesini gezebilirsiniz. 

Ayvalık bir dönem ağırlıklı olarak Rum nüfusunun yaşadığı  yerleşim yerlerindendir. Ayvalıkta gezilecek yerler arasında birazdan bahsedeceğimiz Cunda, Şeytan Sofrası, Tarihi Rum Evleri ve Sarımsaklı gibi güzide yerler bulunmaktadır. Ayvalık'ın en güzel yerlerinden birisi olan Cunda'da bulunan evlerin çoğunluğu iki katlı ve rengarenktir. Cunda dar sokakları, sahili, iki katlı evleri ve misafirperver halkıyla sakin bir yazlık belde olma özelliğini korumaktadır. Cunda'ya gittiğinizde Despot Evi, Aşıklar Tepesi, Taksiyarhis Kilisesi, iskele ve elbette balık lokantalarını sizlere tavsiye ederiz.

Şeytan Sofrası Balıkesir ilçe merkezine 8 kilometre mesafededir. Oldukça etkileyici bir manzaraya sahip olan Şeytan Sofrası'ndan Midilli Adası görülebilmektedir. Tepelik alan üzerindeki bir noktada Şeytan ayak izi olduğuna ilişkin efsane sonrası bu isimle anılmaya başlandığı öne sürülür. Şeytan Sofrası'na gittiğinizde mekanın hemen yanı başında bulunan kafe ve restoranda bir şeyler  içebilirsiniz. Bizim sizlere tavsiyemiz Şeytan Sofrası'na gittiğinizde öncelikle ayak izlerine bakmanız ve ardından bir kahve alarak manzaranın tadını çıkarmanızdır. Sizlere ayrıca bu bölgenin oldukça rüzgarlı olduğunu ve yanınız mutlaka bir rüzgarlık almanız gerektiğini hatırlatırız.

Manyas Gölü ya da Manyas Kuş Cenneti olarak anılan bu göl ülkemizin en kıymetli doğal güzelliklerinden bir tanesidir. Manyas Gölü Balıkesir'in Bandırma ilçesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Manyas Gölü ortalama  3 metre derinliğe sahiptir. Bir tatlı su olan bu göl her zaman bulanık görünüme sahiptir. Bu aslında olumsuz bir durum gibi gözükse de göl içerisindeki habitat ve faunanın gelişimi için elverişli bir alan oluşturmaktadır. Bu sayede Manyas Gölünde yaşayan canlılar oldukça zengin bir ortamda yaşamlarını sürdürmekte ve üreme imkanı bulmaktadır. Bu özelliğinin yanı sıra gölün özellikle kenar kısımlarının sazlık olması da kuşların yuva yapması ve üremesi için oldukça uygun bir ortam oluşturmaktadır. Bu nedenle zaman içerisinde Manyas Gölü kuş çeşitliliği adına bir cennet haline gelmiş ve bu isimle anılmaya başlanmıştır. Manyas Gölü ve çevresini ziyaret edecekseniz bu alanda yaşayan canlıları rahatsız etmemek adına sessiz ve dikkatli olmanızı tavsiye ederiz.

Hisaralan Kaplıcası Balıkesir Merkezine 85 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Sındırgı ilçe sınırları içerisinde bulunan bu kaplıca şifalı suları nedeniyle her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. Hisaralan Kaplıcaları bikarbonat ve radyoaktivite taşıyan yapısı, yaklaşık olarak 90 dereceleri bulan sıcaklığıyla bir çok rahatsızlığa iyi geldiği bilinen bir kaplıcadır. Sizlerinde sağlık turizmi için ziyaret edebileceğini düşündüğümüz bu kaplıcalar haftanın her günü açıktır. Ayrıca kaplıca çevresinde el emekleriyle bir çok ürün üretip satan yerli esnafların dükkanlarını da ziyaret edebilirsiniz.

Antandros Antik Kenti Balıkesir'in Edremit ilçe sınırlarında yer alan bir antik kenttir. Kentin   M.Ö. 8000'li yıllarda kurulduğu tahmin edilmektedir. Antandros Antik Kenti özellikle Roma döneminden eserlere ev sahipliği yapmaktadır. Antik şehrin en önemli özelliği ise tıpkı Gaziantep'te olduğu gibi birbirinden güzel ve iyi korunmuş mozaiklerin toprakları üzerinde bulunmasıdır. Bu mozaikler Bursa Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmektedir. Hala araştırma kazılarının devam ettiği bu kent Balıkesir'de mutlaka ziyaret edilmesi gereken noktalardan birisidir.

Yeme-İçme:

Balıkesir'in birçok meşhur lezzeti olmakla birlikte bunların en başında; Susurluk Ayranı, Düğün Çorbası, Höşmerim, Bigadiç Güveci ve Tirit gelmektedir.

Balıkesir'in ilk lezzeti meşhur Susurluk Ayranı'dır. Zamanında padişahların bile tadından vazgeçemedikleri bu ayran, doğal yoğurtla katkı maddeleri olmadan üretilmektedir. Yapısı gereği tuz oranı düşük olan ve doğal yağ ile kaymağı alınmadan yapılan Susurluk ayranı sunulmadan önce köpürtülür. Sizlerinde özellikle Balıkesir'in Susurluk ilçesine yolunuz düşerse bu lezzeti tatmanızı tavsiye ederiz.

Düğün Çorbası Balıkesir ile artık özdeşleşmiş olan lezzetlerimizdendir. Kuzu etinin uzun süre kaynatıldıktan sonra didiklenmesi ve yoğurt, un, limon suyu gibi malzemelerle harmanlanmasıyla elde edilen bu lezzet adını düğünlerde önce misafirlere ikram edilmesinden almaktadır. Usta eller ile iyi malzemeler kullanılarak yapıldığında tadına bayılacağınız bu lezzeti yerel esnaf lokantalarında tadabilirsiniz.

Höşmerim Balıkesir'in ülkemiz mutfağına katmış olduğu en lezzetli tatlılardan bir tanesidir. Tuzsuz Peynir, un ya da irmik ve şeker ile yapılan bu tatlının sıcak sıcak yenildiğinde sizi bambaşka bir lezzet yolculuğuna çıkaracağına eminiz.

Bigadiç Güveci bildiğimiz güveçlerden farklı olarak; malzemenin kalitesi ve doğallığından gelen bir lezzete sahiptir. İçerisine konulan kekik ve nanenin bile Balıkesir dağlarından toplandığı bu lezzeti tattıktan sonra kendinizi bir gurme gibi hissedeceksiniz.

Tirit et ve pidenin harmanlanmasıyla yapılan Balıkesir'in güzel lezzetlerinden bir tanesidir. Dana etinin bir süre haşlanarak didiklenmesi ve sonra pide üzerine konularak yoğurt ve sos ile servis edilmesiyle  mantı çeşidine benzeyen bu yemek oldukça farklı bir lezzetdir. Özellikle kış aylarında Balıkesir halkının vazgeçilmezlerinden olan Tirit aynı zamanda doyurucu bir yemektir. Tüm bu lezzetleri Antalya çıkışlı Kuzey Ege turumuzda tadabilirsiniz. 

Gece Hayatı:

Balıkesir gece hayatı sakinlik  ile hareketli bir gece yaşamını aynı anda barındıran ender şehirlerimizdendir. Balıkesir'de çoğu ilçe sakin bir gece hayatına sahiptir. Ama Ayvalık, Merkez gibi ilçelerde özellikle yaz aylarında gece hayatı oldukça hareketli ve eğlencelidir. Her insana hitap eden yapısıyla sizlerinde beklentilerini karşılayacak olan Balıkesir'de farklı konseptlerde bir çok gece mekanı bulunmaktadır. Balıkesir'de sakin bir gece geçirmek isterseniz sahil şeridi olan bir ilçede yürüyüş yapabilir, Cunda'da manzaraya karşı bir yemek yiyebilir veya Balıkesir merkezde güzel bir kahve eşliğinde sokakların kalabalığını izleyebilirsiniz.

Hava Durumu:

Balıkesir'in yıllık sıcaklık ortalaması 14.5 derecedir. Kış ayları soğuk ve yağışlı, yaz ayları ise sıcak geçmektedir. Balıkesir geziniz için bize göre en uygun mevsim ise bahar aylarıdır. Doğanın ve yeşilin ılıman iklimle birleşmesi ile gezi yapmanız için en uygun koşullar bizce bahar aylarında yaşanmaktadır. Balıkesir için sizlere kış aylarında kalın giysilerinizi yanınızda getirmenizi tavsiye ederiz. Yaz ayları için ise fazla sayıda t-shirt ve benzeri kıyafeti yanınıza almanızı öneririz. Ayrıca Balıkesir'in rüzgarlı ve akşamları serinleyen havalarında çarpılmamak için yanınızda her daim bir rüzgarlık veya ince mont bulundurmanız gerektiğini hatırlatmadan geçmeyelim.