Zonguldak ve Sinop arasında yer alan,  düşük nüfusu ve az sayıda ilçesiyle sakinlik, huzur ve cennet gibi bir doğayı birlikte sunan Bartın ülkemizin en güzel şehirlerinden biridir. Şehir Karadeniz kıyısındaki konumu, üzerindeki tarihi miras ve tabiatı ziyaretçilerine bir arada sunuyor. Fatih Sultan Mehmet'in Bartın'ın ilçelerinden Amasra'yi gördüğü vakit "Çeşmi Cihan" yani dünyanın gözbebeği sözünden de şehrin ne kadar etkileyici olduğunu anlayabilirsiniz.

Bartın tarihinin M.Ö.13 ve 14. Yüzyıllara kadar uzandığı bilinmektedir. Şehir geçmişte "Parthenios"  adıyla anılmaktaymış. Parthenios isminin ise zamanla halk dilinde Bartın'da dönüştüğü tahmin edilmektedir. Bartın'da yapılan araştırmalarda şehrin ilk sakinlerinin Gaskalar ve sonrasında Hititler olduğu bilinmektedir. Hititlerin güç kaybetmesi sonrası ise şehre Frigyalılar, Fenikeliler, Karyalılar, Persler, Makedonlar ve Pontuslar egemen olmuştur. M.Ö. 70 yılında ise Romalılar Pontus hakimiyetine son vererek şehri ele geçirmiştir. Uzun bir süre boyunca Roma İmparatorluğu ve sonrasında Bizans İmparatorluğu sınırlarına dahil olan Bartın 11. Yüzyılda Selçuklular'ın hakimiyeti altına girmiştir. Şehir daha sonra bölgede baskın güç olan Candaroğulları Beyliği'ne dahil olmuştur. 1392 yılından itibaren ise Osmanlı İmparatorluğu şehri ele geçirmiştir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde altın çağını yaşayan şehirde bu dönemden kalma birçok eser bulunmaktadır. Ayrıca şehirde uzun süre egemenlik sürdürmüş olan Roma İmparatorluğu'na ait birçok eserde bulunmaktadır.

Bartın'da gezilecek yerler arasında; Tarihi Bartın Evleri, Bartın Kent Müzesi, Amasra Kalesi, Cenova Şatosu, Kuş Kayası Yol Anıtı, Tarihi Kemere Köprüsü, Tarihi Çekiciler Çarşısı ve  Amasra Büyük Liman Caddesi'dir. Tüm bur yerleri Antalya Hareketli Bartın turumuzda rehberimiz eşliğinde gezebilirisiniz. 

Gezilecek Yerler:

 Tarihi Bartın Evleri Klasik Osmanlı Mimari üslubunun örneklerinin olduğu bir bölgedir. Bartın Evleri tasarlanırken batı akımlarından etkilendiği de görülmektedir.  Evler ağırlıklı olarak 2 veya 3 katlı olarak yapılmıştır. Evlerin yapımında taş ve ahşap malzeme ağırlıklı olarak kullanılmıştır. Osmanlı mimarisinin karakteristiklerinden olan cumbalar ve fazla sayıda pencere kullanımı Bartın Evleri içinde görülmektedir. Bartın Evleri günümüzde koruma altında bulunmaktadır. Osmanlı mimarisinin önemli örneklerinden olan bu evleri görmek istiyorsanız Bartın merkezinde bulunan bu evleri Yalı Boyu ve Orduyeri Mahallelerinde görebilirsiniz. 

Bartın Kent Müzesi yüzyılın üzerinde tarihi olan bir eski yapının müzeye dönüştürülmesi sonucunda kente kazandırılmıştır. Müze bu binada 2012 yılında hizmet vermeye başlamıştır. Müze içerisinde yer alan eserler ve canlandırmalar aracılığı ile Bartın'ın ve Bartın halkının bin yıllar içerisindeki değişimi ve kültürü aktarılmaya çalışılmaktadır. Müze Bartın Merkezde bulunuyor ve pazartesi haricinde 09.30 ile 18.30 saatleri arasında ziyaretçilere açıktır.

Amasra Kalesi Bartın'ın Amasra ilçesinde bulunmaktadır. Kale Romalılar tarafından inşa ettirilmiştir. Ancak belirli dönemlerde restorasyona uğramıştır. Kale iki yarımada üzerinde bulunmakta ve birbirine Tarihi Kemere Köprüsü aracılığıyla bağlanmaktadır. Bu nedenle kalenin ismi Amasra Kalesi olsa da iki ayrı parçadan birinin ismi Sormagir Kalesi ve diğerinin adı ise Zindan Kalesi'dir. Kale stratejik olarak gerek Amasra gerekse de limana hakim konumda bulunmaktadır. Kale içerisinde bulunan Cenova Şatosu isminden de anlaşılacağı üzere Cenovalılar tarafından yaptırılmıştır. Cenovalılar bu şatoya konsolos ve memur aramışlar ve buradaki ticaretide Cenova Şatosu'ndan yönetmişlerdir. Şato üzerinde hala Cenovalıların amblemi bulunan bir taş plaka da görünmektedir. Mutlaka görülmesi gereken yerler listenizde ilk sıralara eklemeniz gereken bu kaleyi gezmek için yarım gününüzü ayırmanızı tavsiye ederiz. 

Kuş Kayası Yol Anıtı Amasra ve Bartın'ın simgelerinden biridir. Amasra ve Bartın arasındaki karayolu üzerinde bulunan mekana bu yolu takip ederek tabelalar aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Ayrıca kime sorsanız size burayı rahatlıkla tarif edebilir. Anıtın yapımına M.S. 41 yılında başlanmış ve M.S. 54 yılında tamamlanmıştır. Anıtı bir Roma İmparatorluğu komutanı olan Gaius Julius Anguilla yaptırmıştır. Yol kenarında bulunan bu anıta ancak merdivenli bir yoldan çıkarak ulaşabilirsiniz. Anıta Kral Heykeli, Hakimiyet Kartalı heykelleri bulunmaktadır. İnce bir işcçiliğin eseri olan bu anıt için 1 saatinizi ayırmanız yeterli olacaktır. Anıtı ziyaret ettikten sonra hemen ilerisinde bulunan ve genellikle yöre kadınlarının işlettiği küçük tezgahlarda atıştırmalık bir şeyler yiyebilir, içebilir veya hediyelik eşya alabilirsiniz. 

Tarihi Çekiciler Çarşısı oldukça renkli ve eğlenceli bir çarşıdır. Genellikle ağaç işleme ürünlerinin sergilendiği bu çarşı oldukça hareketli bir ortama sahiptir. Çarşı içerisi hediyelik eşya dükkanlarıyla kaplıdır. Neredeyse her zevke uygun bir hediye bulmak mümkündür. Sizde kendinize veya sevdiklerinize ufak bir hediye almak istiyorsanız Tarihi Çekiciler Çarşısı'nda bunu rahatlıkla bulabilirsiniz.

Amasra Büyük Liman Caddesi Amasra kıyısının en güzel kısımlarını içine alan caddedir. Kumsal, deniz ve Amasra'nın şehir dokusunun bir arada olduğu bu caddede boydan boya yürümenizi tavsiye ederiz. Eğer yaz ayında Amasra'ya gidecekseniz yanınızda deniz kıyafetlerinizi getirerek suya girebilirsiniz. 

Yeme-İçme:

Bartın'da yeme içme konusunda ne tavsiye edersiniz denildiğinde bizim aklımıza ilk gelen elbette balık ürünleridir. Bildiğiniz üzere Bartın bir Karadeniz şehridir. Ve bu nedenle Bartın mutfağında deniz ürünleri geniş yer tutar. Deniz ürünleri dışında ise Bartın'ın meşhur lezzetleri arasında Amasra Salatası,  Bartın Mantısı ve Amasra Pidesi'dir.

Amasra Salatası birçok sebzenin bir araya gelmesi ile yapılır. Yaklaşık olarak 13-14 farklı sebzenin harmanlanmasıyla yapılan bu salatanın diğer özelliği ise salatanın süslenmesidir. Salata tüm sebzeler karıştırılıp yağ döküldükten sonra ustaların maharetli elleriyle süslenir ve servis edilir. Adeta bir vitamin deposu olan bu salata Bartın'ın yaygınlaşması gereken lezzetlerindendir. 

Bartın Mantısı şekil itibariyle bildiğimiz mantıya benzese de oldukça farklı bir mantıdır. Yufka hamuru ve iç kısmının pirinçle hazırlanması ile diğer mantılardan ayrılan bu mantı yoğurt dökülerek yeniliyor. Farklı bir mantı denemek isteyenler için ideal bu lezzeti Bartın'da çoğu restoranda tadabilirsiniz. 

Amasra Pidesi Karadeniz Pidesi ile oldukç benzerlik göstermektedir. Ispanaklı, kavurmalı, sucuklu çeşitleri olan Amasra Pidesi Bartın'da neredeyse her restoranda menüde bulunmaktadır Sıcak sıcak fırından çıktığında yanında doğal yoğurttan yapılmış ayranla yemenizi tavsiye ettiğimiz bu pideyi mutlaka denemelisiniz. Tüm bu lezzetleri Antalya çıkışlı Bartın turumuzda tadabilirsiniz.

Gece Hayatı:

 Bartın gece hayatı sakin bir yapıya sahiptir. Şehir merkezinde az sayıda bar, disko, gece kulübü gibi mekanlar bulunmaktadır. Şehirde gece hayatının hareketli olduğu yer ise Amasra'dır. Amasra gerek kıyı şeridinde olması, gerekse de daha turistik olması nedeniyle gece hayatı anlamında daha aktif bir yapıya sahiptir. Gerek gece eğlence mekanları, gerekse de etkinlikler Amasra'da daha çok yapılmaktadır. Bu nedenle gece eğlencesi için sizlere Amasra'yi tercih etmenizi öneririz. Gece eğlencesi dışında Bartın'da sinema veya tiyatroya gidebilir, bir restoran veya kafede gecenizi değerlendirebilirsiniz. Bunların dışında yine şehir merkezinde alışveriş yapabilir veya kısa bir gezintiye çıkabilirsiniz.

Hava Durumu:

Bartın'ın yıllık ortalama sıcaklığı 18.8 derecedir. Yani Bartın'in genel olarak ılıman bir iklime sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bartın'da kış aylarında gideceksiniz yanınıza kalın kışlık kıyafetlerinizi almalısınız. Mevsim geçişleri için ise size tavsiyemiz Bartın'ın yağmurlarına dikkat etmenizdir. Bir Karadeniz şehri olduğundan yağışın bol olduğu bir iklime sahiptir Bartın. Bu nedenle yanınızda bahar ayları için mutlaka bir yağmurluk veya rüzgarlık bulundurmalısınız. Yaz aylarında ise Bartın oldukça sıcak olabiliyor. Bu nedenle yanınızda bol bol yazlık kıyafet getirmenizi öneririz.