Bursa ülkemizin turistik, doğal, ticari ve tarihi anlamda en gelişmiş şehirlerinden birisidir. Şehir halkı tarafından Yeşil Bursa adıyla anılan Bursa bir dönem Osmanlı İmparatorluğu’nun başkentliğini yapmış, şehzadelerin ve padişahlarımızın yetiştiği şehir olmuştur. Bursa tarihin her döneminde coğrafi konumu ve sahip olduğu güzelliklerle önemini korumuş ve günümüzde de bu unvanını koruyarak gelişmeye devam etmektedir.
Bursa tarihinin son dönemlerde yapılan araştırmalar öncesi yaklaşık olarak M.Ö. 3 binli yıllara dayandığı düşünülmüştür. Ancak yapılan arkeolojik araştırmalar ve kazı alanlarından alınan örneklerin karbon testlerine tabi tutulmasıyla şehir tarihinin M.Ö. 8 binli yıllara dayandığı sonucuna ulaşılmıştır. Şehirde hüküm sürdüğü bilinen ilk uygarlığın Bitinya Devleti olduğu bilinmekle beraber bir dönem şehrin Lidyalıların egemenliği altında olduğu da kanıtlanmıştır. Lidyalar sonrası Pers akınları ile Pers İmparatorluğu’nun ele geçirdiği şehir sonraki süreçlerde Abbasi Devleti ve Selçuklu Devleti sınırlarına dahil olmuştur. Selçuklu Devleti sonrasında ise Osmanlı Devleti’nin egemenliği altına giren Bursa bu dönemde oldukça önemli bir şehir haline gelmiştir. Sahip olduğu doğal kaynaklar ve coğrafi konumu ile Bursa deyim yerindeyse Osmanlı İmparatorluğu döneminde altın çağını yaşamıştır. Şehir bir dönem Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti olmuştur. Osmanlı padişahlarının inziva yeri olduğu da bilinen Bursa Cumhuriyet döneminde de bu stratejik önemini korumuştur. Günümüzde özellikle Osmanlı İmparatorluğuna ilişkin birçok tarihi esere sahip olan Bursa hangi tarafa baksanız bir Osmanlı eserine rastlamanız mümkündür diyebiliriz.
Bursa’da gezilecek yerler denilince akla sayısız seçenek gelmektedir. Ancak bunların en başında gelenler Uludağ, Cumalıkızık Köyü, Koza Han, Orhangazi ve Osmangazi Türbeleri, Bursa Arkeoloji Müzesi, Osmanlı Evi Müzesi, Türk İslam Eserleri Müzesi, Tirilye gelmektedir. Tüm bu yerleri Antalya çıkışlı Bursa turumuzda rehberlimiz eşliğinde gezebilirsiniz.
Gezilecek Yerler:
Bursa gezisini kış ayında yapıyorsanız gezinin bir veya iki gününü Uludağ’a ayırmanızı ve mutlaka gezmenizi öneririz. Uludağ deyince akla gelen ilk aktivite olan kayak yapmak tabi ki yapmanız gereken ilk şeydir. Uludağ’da bu spora yönelik olarak oldukça gelişmiş bir altyapı bulunmaktadır. Kayak parkurları, Kayak konsepti oteller, restoranlar ile her şeyin düşünüldüğü bu bölgede kayak yaparak siz de eğlencenin tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca Uludağ’da kayak yapmak dışında gezilebilecek birçok yer de bulunmaktadır. Bunların arasında Aras Şelalesi, Sofraboğan Şelalesi, Kilimli Göl ve Buzlu Göl’ü gezmeyi sayabiliriz. Tabi ki bu alanları sizlerin özellikle kış aylarında profesyonel rehberler eşliğinde gezmesini önemle tavsiye ederiz. Bu doğal alanlara gittiğinizde yanında mutlaka termosla birlikte çay veya kahve getirmenizi de öneriyoruz. Çay veya kahve eşliğinde doğal güzelliklerin tadını çıkarabileceğiniz bu doğal alanlar size huzurlu anlar yaşatacaktır.
Cumalıkızık köyü tarihi 1200’lü yılların sonlarına dayanmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu bölgede hakimiyetini pekiştirmek için köylerin artırılmasını teşvik edince Cumalıkızık’ta bu köylerden biri olarak kurulmuştur. Günümüzde 250’nin üzerinde hane ile belediye tarafından özenle korunan bu köyün dar sokaklarında dolaşmalı, Klasik Osmanlı mimarisinin örneklerinden olan evlerini incelemeli ve yerel halk ile diyalog kurarak onların sıcakkanlı sohbetine şahit olmalısınız.
Koza Han 1492 yılında Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edilmiş bir handır. Osmanlı’nın cami ve medreselerinin ihtiyaç duyduğu gelire destek olma amacıyla inşa ettirilmiş olan bu han günümüze kadar korunarak ulaşmıştır. Çeşitli dönemlerde restorasyon çalışmaları uygulanan Koza Han Osmanlı mimarisinin örneklerinden bir tanesidir. Toplamda 95 odadan oluşmaktadır. İki katlı olarak inşa edilmiş ve ustaca bir işçiliğe sahip olan bu han zamanında esnaflar tarafından dükkân ve atölye olarak kullanılmıştır. Geniş bir avluya sahip olan Koza Han’a gittiğinizde bu avluda yer alan kafeden içeceğinizi söyleyerek bu sıcak ve şirin ortamı izleyebilirsiniz.
Osmangazi Türbesi Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu olan Osman Gazi için yapılmıştır. 1258-1324 yılları arasında yaşayan Osman Gazi Osmanlı İmparatorluğu’nun kurmuştur. Oldukça cesur olan ve bir dünya devletinin kurulmasına öncülük eden Osman Gazi için yapılan bu türbe 1800’lü yıllarda yaşanan deprem sonrasında yıkılmıştır. Ardından ise Sultan Abdülaziz türbenin tekrar yapılması emrini vermiştir. Türbe içerisinde Osman Gazi, Alaaddin Bey, Aspurça Hatun’un sandukaları bulunmaktadır. Orhangazi Türbesi Osmanlı Devleti’nin ikinci padişahı olan Orhangazi için inşa edilmiştir. 1281-1362 yılları arasında yaşayan Orhan Gazi Osmanlı Devleti’nin ikinci padişahı olarak devletin gelişimi ve sınırlarının artırılmasını sağlamıştır. Türbe içerisinde Orhan Gazi ve eşi Nilüfer Hatun’un ile çocuklarının sandukaları bulunmaktadır.
Bursa Arkeoloji Müzesi Mustafakemalpaşa ilçesinde bulunmaktadır. Müze içerisinde farklı tarih çağlarına ait olan eserlerin yanı sıra, taş eserleri, Roma dönemi eserleri ve Üç Pınar Tümülüsü Araba buluntularının sergilendiği bölümler bulunmaktadır. Haftanın her günü açık olan Bursa Arkeoloji Müzesi 08.00-17.00 saatleri arasında gezilebilir.
Osmanlı Evi Müzesi Bursa’nın Osmangazi ilçesinde bulunmaktadır. Osmanlı mimarisinin örneği olan bir evin müzeye dönüştürülmesiyle yapılmış olan bu müze Osmanlı gündelik yaşamına ilişkin örnekler barındırmaktadır. Pazartesi günleri ziyarete kapalı olan Osmanlı Evi Müzesi saat 08.00 ile 16.45 arasında gezilebilmektedir.
Türk İslam Eserleri Müzesi Bursa’nın Yıldırım ilçesinde bulunmaktadır. 13. Yüzyıl sonrası ağırlıklı olarak Osmanlı Devleti döneminde yapılmış olan mezar taşları, ahşap eserler, metal parçalar, elbiseler barındıran müze haftanın her günü saat 08.00-17.00 arasında ziyarete açıktır.
Tirilye Bursa’nın Mudanya ilçesinde bulunan bir yerleşim yeridir. Tarihi evlere, dar sokaklara, camilere, hamamlara, kiliselere ve çeşmelere ev sahipliği yapan Tirilye az bilinen bir vahadır. Adeta bir Ege kasabasının Bursa’daki örneği diyebileceğimiz bu huzurlu mekânda Osmanlı mimarisine ilişkin çok sayıda ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca sahil kısmında yer aldığından deniz severlerinde ilgilisiniz çekecek olan Tirilye gezisi için 1 gün ayırmanız ve bol bol fotoğraf çektirmeniz tavsiyemizdir.
Yeme-İçme:
Bursa’nın mutfağı oldukça zengin olmakla birlikte ülkemiz gastronomi kültürüne kazandırdığı birçok yemek bulunmaktadır. Saymakla bitmeyecek kadar fazla lezzete sahip olan Bursa’da tatmanız gereken başlıca lezzetler ise İnegöl Köfte, İskender ve Kemalpaşa tatlısı ve Kestane şekeridir.
Öncelikle İnegöl köftesinden başlayalım. Dana etinin farklı bölgelerinden yapılan bir karışımla soğan, karbonat, tuz ve bir miktar ekmek içinin karıştırılmasıyla yapılan İnegöl Köftesi ustasından yenildiğinde gerçekten sizi mest edecek bir lezzettir. Günümüzde artık neredeyse her restoranda bulunan bu lezzeti Bursa’da işin ehlilerinden yemenizi mutlaka öneririz.
Bursa’nın dünya ve ülkemiz mutfağına kattığı en önemli lezzet olan İskender’in diğer ismi Bursa Kebabıdır. Dana etinin antrikot kısmı ile yapılan bu yemek çeşitli baharatlar, yoğurt ve sosun harmanlanmasıyla elde edilmektedir. Bursa İskenderine son dokunuş ise sıcak tereyağının dokunulması ile yapılır. 1867 yılında İskender Efendi tarafından yaratılan bu lezzeti Kebapçı İskender’de tatmanızı tavsiye ederiz.
Kemalpaşa tatlısı Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinden çıkmıştır. Özel hamurun çeşitli malzemeler eklenerek şerbetle tatlandırılması ile elde edilen bu tatlı hafif bir lezzetdir. Gerçek Kemalpaşa tatlısına bir miktar peynirinde eklendiğini belirtelim. İskender yedikten sonra bir porsiyon Kemalpaşa tatlısı da söylerseniz gastronomi turunuzu zirvede tamamlayabilirsiniz.
Bursa geziniz için size denemenizi önereceğimiz bir diğer lezzette Kestane Şekeridir. Kestane, su, şeker ve vanilya ile yapılan bu lezzet ağzınızı tatlandırmak ve sevdiklerinize yanınızda hediye götürmek için ideal bir lezzettir. Antalya hareketli Bursa turlarımızda tüm bu lezzetleri tadabilirsiniz.
Gece Hayatı:
Bursa gece hayatı genel anlamda sakin bir akışa sahiptir. Bursa’nın büyük bir olması nedeniyle oldukça fazla sayıda eğlence mekânı bulunmaktadır. Her kesime hitap eden bu konseptler eminiz sizlere de hitap edecektir. Şehirde bar, türkü bar, gece kulübü gibi birçok mekân bulunmakla beraber daha sakin zaman geçirmek isteyenler için oldukça fazla sayıda lokanta, kafede bulunmaktadır. Ayrıca şehirde birçok tiyatro ve sinema bulunduğunu da belirtelim.
Hava Durumu:
Bursa’nın yıllık ortalama sıcaklığı 14.6 derecedir. Kış aylarının yağışlı ve soğuk geçtiği Bursa’da yaz ayları ise sıcak geçmektedir. Yeşilin etkisiyle her daim bir serinlik ve ferahlığın olduğu Bursa’yı kış ayında ziyaret edecekseniz mutlaka kalın giysilerinizi yanınızda getirmelisiniz. Yaz aylarında ise yanınıza bolca t-shirt almanızı tavsiye ederiz. Ayrıca Bursa’da akşamları mevsim fark etmeksizin serin olabiliyor. Bu nedenle yanınızda ince bir mont veya rüzgarlık bulundurmanızı da tavsiye ederiz.