Çanakkale tarihi, doğası ve kültürüyle ülkemizin nadide şehirlerindendir. Coğrafi konumu açısından stratejik bir yerdedir. Tabi bu durum şehrin tarihe damgasını vuran olaylara da tanık olmasını sağlamıştır. 1. Dünya Savaşı’nda ülkemizin kahramanlık destanına şahitlik eden şehirdir Çanakkale.

Çanakkale’de ilk yerleşim günümüzden yaklaşık 6 bin yıl önce Kumtepe Höyüğü civarlarında başladığı varsayılmaktadır. Bölgeye ait en eski buluntular bu alanda ortaya çıkarılmıştır. Ardından günümüzde Homeros’un destanına İlyada ve Odesa destanlarına konu olan Troya ve Truvalılar şehirde egemen olmuştur. Uzun bir süre boyunca Truvalılara ev sahipliği yapan şehir daha Truva Savaşı’ndan sonra Akalara geçmiştir. Akaların şehir üzerindeki hakimiyeti fazla uzun sürmemiştir. Pers İmparatorları Darius ve Xerxes şehrin önemli bir konumu olduğunu farketmişler ve şehri istila etmek için birçok akın gerçekleştirmişlerdir. Ve nihayetinde Truva şehri Pers egemenliği altına girmiştir. Şehir Pers İmparatorluğu’nun ardından ise Doğu Roma İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu’nun sınırlarına dahil olmuştur.

Çanakkale’nin ülkemiz için önemi ise 1. Dünya Savaşı sırasında Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman askerlerimizin bu cephede kazanmış oldukları zaferlerdir. Çanakkale cephelerinde kazanılan zaferler ülkemizin milli mücadelesine bir ateş olmuştur. Ardından ise bu ateş gittikçe büyümüş ve sonunda ülkemiz bağımsızlığını kazanmıştır.

GEZİLECEK YERLER:

Çanakkale’de gezilmesi gereken yerler; Kilitbahir, Seddülbahir, Çanakkale Şehitleri Anıtı, 57. Piyade Alayı Şehitliği, Aynalı Çarşı, Anzak Koyu, Truva Antik Kenti, Assos Antik Kenti, Babakale’dir. Antalya hareketli Kuzey Ege turumuzda tüm bu yerleri rehberlimiz eşliğinde gezebilirsiniz. 

Çanakkale’ turuna başladığınızda ilk olarak 1. Dünya Savaşı’nın tarihinin yazıldığı alanları gezmelisiniz. Kilitbahir ve Seddülbahir bu alanların ilk ikisidir. Savunma hattımızın kurulduğu bu alanlarda hala o yıllara ait buluntular duruyor ve özenle korunmaktadır. Ardından ise Çanakkale Şehitleri Anıtı ve 57. Piyade Alayı Şehitliği, Meçhul Asker Anıtı, Yaralı Asker Anıtı, Anzak Koyu’nu ziyaret etmelisiniz. Çanakkale savaşı o denli zorlu bir mücadele olmuştur ki günümüzde hala toprağın üzerinde boş mermi kovanı bulabilirsiniz. Şehitlik bu dönemin mücadelesi aslında en iyi anlaşılabileceği yerlerdendir. Savaşta tüm askerlerini kaybeden 57. Alay için yapılan anıt ise ayrı bir öneme sahiptir.

Çanakkale Truva Antik Kenti çok eski çağlarda Homeros’un destanlarına konu olmuş bir şehirdir. Truvalı Paris’in Aka kralı Menelaos’un eşine olan aşkıyla başlayan savaş ise Truva’nın tarih sahnesinde daha popüler olmasını sağlamıştır. Çanakkale Merkez’e yaklaşık olarak 30 km uzaklıkta bulunan Troya antik kentini mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Assos Antik Kenti Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde bulunmaktadır. Ege Denizi’ne hâkim konumu ve bu çerçevede planlanmış şehir eşsiz bir tarihin yanı sıra mükemmel bir manzaraya sahiptir. Assos Antik Kenti Lidya, Roma, Pergamon, Roma, Osmanlı egemenlikleri altında bulunmuştur ve bu dönemlere ait izleri günümüze kadar neredeyse kusursuz bir şekilde ulaştırmıştır. Aristo’nun da Assos’ta bir süre boyunca yaşadığını ve felsefe öğretilerini burada yaydığı bilgisini vermeyi unutmayalım. Şehir amfi tiyatro, nekropol, Athena Tapınağı, surlar ve agoradan oluşmaktadır. Şehri dolaşmayı bitirdikten sonra şehrin aşağı kısmında kıyıda bulunan Assos Antik Liman’a inip soğuk bir şeyler içebilir veya bu manzara eşliğinde güzel bir yemek yiyebilirsiniz.

Babakale ülkemizin batıdaki en uç noktasıdır.  Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde bulunan bu antik alan Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapılmış olan bir kaleye ev sahipliği yapar ve ismi de buradan gelmiştir. Babakale aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu’nun yapmış olduğu son kaledir. Kale Kaymak Mustafa Paşa tarafında 1700’lü yıllarda yapılmıştır. Eski zamanlarda korsanların uğrak noktası olan bu kale ve civarı günümüzde ise bir balıkçı kasabası olarak varlığını sürdürmektedir.

YEME-İÇME:

Çanakkale Ege mutfağının deneyimleneceği önemli lokasyonlardandır. Bölge mutfağında ağırlıklı olarak balık ürünleri tercih edilmektedir. Balığın yanında sebze ve çeşitli bitkilerden yapılan onlarca yemek, zeytin yağlılar ve meze türevlerinin Çanakkale’nin mutfağında önemli yeri olduğunu söylemeden geçmeyelim.

Çanakkale’nin meşhur lezzetleri arasında; tuzlu sardalye, börülce köftesi, peynir helvası, incir dolmasıdır.

Tuzlu sardalye Çanakkale’nin en meşhur lezzetlerindendir. Oldukça meşhur bu lezzet, sardalyaların kaya tuzu ile bir kavanoza konulması ve bir süre bekletilmesiyle elde edilir. Tuz ile pişmesi sağlanan bu lezzet masaya getirildiğinde ise zeytinyağı ve limon ile servis edilir.

Börülce köftesi; soğan, sarımsak, maydanoz ve börülcenin köfte şekline getirilerek pişirilmesiyle elde edilen muhteşem bir lezzettir.

Peynir helvası tuzsuz peynir, irmik, şeker ve unun bir araya gelmesiyle oluşan bir tatlıdır. Taze peynir ile yapıldığında tadına doyamayacağınız bir tatlı olan peynir helvasını mutlaka tatmalısınız.

İncir dolması tatlısı ince çekilmiş ceviz ile incirin buluşmasından ve şerbetle taçlandırılmasından oluşan muazzam bir lezzettir. Yöresel bir tatlı bu lezzet farklı tatlara açıksanız mutlaka sizin de ilginizi çekecektir. Antalya çıkışlı Kuzey Ege Çanakkale turlarımızda tüm bu lezzetleri tadabilirsiniz. 

GECE HAYATI:

Çanakkale gece hayatında herkese hitap eden bir yapıdadır. Farklı konsept seçeneklerine sahip olan mekanların bulunduğu Çanakkale gece hayatı sizin beklentilerinizi de fazlasıyla karşılayacaktır. Çanakkale Merkez’de birçok gece kulübü bulunmaktadır. Aynı zamanda daha sakin bir gece geçirmek isteyenler için irili ufaklı birçok restoranın bulunduğu sahil şeridinde güzel bir yemek yiyebilirsiniz. Bunun dışında yine sahilde bir kafede oturabilir veya sahil boyunca bir akşam yürüyüşü yapabilirsiniz.

Çanakkale ilçelerinde gece hayatının daha sakin bir yapıya sahip olduğu söylenebilir. İlçelerde ve Assos, Babakale gibi butik lokasyonlarda balıkçılarda güzel ve hoş sohbetli bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.

HAVA DURUMU:

Çanakkale yıllık sıcaklık ortalaması 14,7 derecedir. Kış ayları soğuk ve yağışlı geçerken yaz ayları hafif ılıman bir sıcaklığa sahiptir. Çanakkale’ye gittiğiniz zaman asıl dikkat etmeniz gereken soğuk ve sıcaktan ziyade rüzgârlı havalara dikkat etmenizdir. Çanakkale lokasyon nedeniyle oldukça rüzgârlı bir şehrimizdir. Bu nedenle yanınızda mevsim fark etmeksizin kalın bir giysi veya rüzgar geçirmeyen bir mont getirmenizi tavsiye ederiz