Eskişehir ülkemizin öğrenci şehri ve Anadolu'nun Venediği olarak anılmaktadır. Şehir köklü üniversitelere sahip olduğu için her yıl binlerce öğrenciyi ağırlamaktadır. Eskişehir bu nedenle zamanla bir öğrenci şehri olarak evrilmeye başlamıştır. Şehir aynı zamanda tam ortasından geçen Porsuk Çayı ile ikiye bölünmüştür. Şehirde yapılan çalışmalar ile Porsuk Çayı üzerinde gondollar, sandallar çalıştırılmaya başlanmış ve şehir bu özelliğiyle adeta Venedik'e benzemiştir.
Eskişehir'in tarihi M.Ö. 2000'li yıllara kadar uzanmaktadır. Eskişehir'de yapılan arkeolojik araştırmalara göre şehir tarihinin çok daha eski yıllara dayandığı belirtilmiştir. Şehir üzerinde egemenlik kuran ilk büyük devlet Hititler'dir. Hititler sonrasında Frigler, Lidyalılar ve Perslerin hakimiyeti altına giren şehir sonrasında Roma İmparatorluğu'na dahil olmuştur. Uzun bir dönem boyunca Roma ve Bizans İmparatorluğu'na ev sahipliği yapan Eskişehir bu iki İmparatorluğun yıkılmasının ardından Selçuklulara geçmiştir. 1074 yılında başlayan Selçuklu hakimiyeti 1289 yılına kadar sürmüştür. Daha sonra Osmanlı Devleti'nin önemli bir şehri olan Eskişehir Osmanlı'ya dair oldukça fazla sayıda eser taşımaktadır.
Eskişehir'de gezilecek yerler; Porsuk Çayı çevresi, Odunpazarı Evleri, Sazova Parkı, Atlıhan El Sanatları Çarşısı, Eti Arkeoloji Müzesi ve Şelale Park'tır. Tüm bu yerleri Antalya hareketli Eskişehir turlarımızda rehberimiz eşliğinde gezebilirsiniz.
Gezilecek Yerler:
Porsuk Çayı aslında Kütahya'dan doğan bir çaydır. Kütahya sonrası Eskişehir'den geçen bu çay adeta şehrin simgesi haline gelmiştir. Ancak bunda elbette Porsuk Çayı'nın şehir turizmi ve sosyal hayatın geliştirilmesi için yapılan doğru uygulamalarında neden olduğunu söyleyebiliriz. Porsuk Çayı üzerinde gondollar ve sandallar ile kısa veya isteğe göre uzun süreli turlar yapılmaktadır. Çay boyunca sağlı sollu yayılmış mekanlar ve her zaman cıvıl cıvıl olan Porsuk Çayı ve çevresinde bolca vakit geçirmenizi tavsiye ederiz.
Odunpazarı Evleri Geleneksel Anadolu Türk mimarisinin en güzel örneklerinin görülebileceği bölgelerdendir. Safranbolu, Amasya ve diğer şehirlerimizle benzer yapıda olan bu evler Eskişehir Belediyesi tarafından koruma altına alınmıştır. Odunpazarı Evleri artık bir konut alanı olmanın dışına çıkarak turistik bir bölge olma yolunda ilerlemektedir. Geleneksel Anadolu Türk mimarisinin karakteristik özelliklerinden olan cumba, ahşap detaylar, fazla sayıda pencere ve ağırlıkları olarak iki katlı olma özelliklerinin çoğunu taşımaktadır. Evler haftanın her günü ziyarete açıktır. Ayrıca Odunpazarı Evleri içerisinde yer alan yerel esnaf dükkanlarından el işlemesi ürün satın alabilirsiniz.
Sazova Parkı 2008 yılında açılmış ve gerek Eskişehir'in gerekse de ülkemizin en güzel parklarındandır. Park içerisinde birçok alan bulunmaktadır. Akvaryum, Uzay Evi, Korsan Gemisi, Akvaryum, Hayvanat Bahçesi, Bilim Dünyası gibi farklı konseptlerin bir arada bulunduğu Sazova Parkı Eskişehir'de eğlenmek ve iyi vakit geçirmek için mükemmel bir seçenektir. Sazova Parkı haftanın her günü ziyarete açık, parkı saat 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Atlıhan El Sanatları Çarşısı Odunpazarı ilçesinde yer almaktadır. Geçmişte bir han olarak kullanılan bu yapı günümüzde bir el sanatları üretim atölyesine çevrilmiştir. Sizlerde bu çarşıyı ziyaret ederek el sanatları atölyesinde üretim sürecini izleyebilir ve yanınızda hatıra veya hediyelik olarak kullanmak amacıyla bu ürünlerden satın alabilirsiniz.
Eti Arkeoloji Müzesi Odunpazarı ilçesinde bulunmaktadır. Türkiye'nin köklü şirketlerinden Eti'nin sponsorluğunda açılan bu müze özel sektör tarafından açılan ilk müze olarak nitelendirilmektedir. İçerisinde Dorylaion, Pessinus, Karacahisar gibi arkeolojik kazı alanlarından eserler bulunmaktadır. Haftanın her günü 08.00-17.00 saatleri arasında ziyaret açık olan müzeyi detaylıca dolaşmak için yarım gününüzü ayırmanızı öneririz.
Şelale Park yine Eskişehir Belediyesi tarafından kente kazandıralan önemli sosyal alanlardan bir tanesidir. Bir şehir parkı olan bu alan yaklasık olarak 38 bin metrekare alan üzerine kurulmuştur. İçerisinde yürüyüş yolları, yeşil alanlar, heykeller, seyir terası bulunmaktadır. Park ismini ise içerisinde bulunan bir yapay şelaleden almaktadır. Bir şehir parkı olması dolayısıyla 7/24 açık olan parkı her zaman ziyaret edebilirsiniz.
Yeme-İçme:
Eskişehir'in meşhur lezzetleri arasında Çibörek, Balaban köfte, Kuzu Sorpa, ve Met Helva en başta gelmektedir. Çibörek aslen bir Tatar yemeğidir. Ancak elbette farklı kültürlere ulaşmasıyla birlikte bizim ülkemizde artık Eskişehir'den çıkan bir lezzet olduğu sanılır. Kıyma ve soğanla hazırlanan iç kısmının ince ve çıtır kıvamda bir hamura konulup yağda kızartılmasıyla elde edilen bu yiyecek oldukça lezzetli bir atıştırmalıktır. Sizlerde Eskişehir'de yemek yiyeceğiniz zaman yanına mutlaka birkaç tane Çibörek söyleyerek bu yerel lezzetin tadına bakmalısınız.
Eskişehir'in bir diğer meşhur yemeği ise Balaban Köftesi'dir. İskender gibi tabağın altına bir pide yerleştirildikten sonra üstüne sos, yoğurt ve tereyağı dökülür, ardından ızgarada yapılan köfteler en üste yerleştirilerek servis edilir. Şehirdeki neredeyse her lokantada bulabileceğiniz bu yemek size farklı ve lezzetli bir deneyim yaşatacaktır.
Kuzu Sorpa çorbası ince ince ayrılan etin un, yağ ile karıştırılması ve sonrasında nane ile taze soğanın eklenmesiyle yapılan bir çorbadır. Oldukça şifalı bir çorba olan Kuzu Sorpa çorbasını kış aylarında Eskişehir'e yolunuz düşerse mutlaka tatmanızı tavsiye ederiz.
Met Helvası aslında pişmaniyeye oldukça benzeyen bir tatlıdır. Pişmaniyeden farkı ise daha sert ve parçalanmayan bir yapıda olmasıdır. Özellikle Eskişehir dönüşünüzde sevdiklerinize tatlı bir hediye getirmek istiyorsanız bu lezzeti tercih edebilirsiniz. Tüm bu lezzetleri Antalya çıkışlı Eskişehir turumuzda deneyimleyebilirsiniz.
Gece Hayatı:
Eskişehir bir öğrenci şehri olması itibariyle çoğunlukla genç bir nüfusa sahiptir. Dolayısı ile gece hayatı oldukça hareketli ve şehir her konsepte uygun mekanlara sahiptir. Dilerseniz Porsuk Çayı boyunca uzanan bar ve gece kulüplerini ziyaret edebilirsiniz. Porsuk Çayı boyunca Rock, Jazz, Blues, Pop ve Rap müzik kültürleri konseptinde çok sayıda mekan bulunmaktadır. Bu mekanlar diğer şehirlerdeki mekanlara göre daha bütçe dostudur. Hareketli bir geceden ziyade daha sakin zaman geçirmek istiyorsanız yine Porsuk Çayı çevresindeki kafelerde oturup birşeyler içerek zaman geçirebilir veya bir gece yürüyüşü yapabilirsiniz.
Hava Durumu:
Eskişehir'in yıllık ortalama sıcaklığı 10.9 derecedir. Özellikle kış ayları oldukça soğuk geçmektedir. Eğer kış aylarında Eskişehir'e gidecekseniz yanınızda bolca kalın ve sizi sıcak tutacak kıyafetler getirmelisiniz. Hatta sizlere birer içlik almanızı da tavsiye ederiz. Yaz aylarında ise Eskişehir sıcak bir iklime sahiptir fakat akşamları biraz serin olabilmektedir. Bu nedenle giderken yanınızda polar ceket veya hırka almanızı tavsiye ederiz.