Gaziantep 2020 yılı verilerine göre 2 milyonun üzerindeki nüfusuyla Türkiye’nin dokuzuncu büyük şehridir. Şehir aynı zamanda ekonomik anlamda bölgenin ve Türkiye’nin en gelişmiş şehirleri arasındadır.

Gaziantep eski adıyla Ayıntap olarak bilinmektedir. Şehirde göreceğiniz birçok mekân hala bu ismi kullanmaktadır. Şehrin en eski iki yerleşim yeri olan Dülük ve Karahöyük Köylerinde Taş Çağı, Kalkolitik çağlara ilişkin bulgulara ulaşılmıştır. Dülük Köyü’nün Hititler döneminde dini olarak kullanıldığı ve oldukça önemli bir yere sahip olduğu bilinmektedir. 1071 yılındaki Malazgirt Meydan Muharebesi sonucu Selçuklu Türk Devleti’ne katılmıştır. Daha sonrasında Memluklular ve Moğolların istilasına uğrayan şehirde Osmanlı İmparatorluğunun hakimiyeti başlamıştır. Bu dönemde Gaziantep gerek ticari olarak gerekse de el sanatları ve üretim gibi alanlarda oldukça ilerlemiştir.

Osmanlı Devleti sonrasında İngiliz ve Fransız güçlerin istilasına uğrayan şehir Millî Mücadele’nin önemli merkezlerindendir. Gaziantep halkı Millî Mücadele döneminde tam 10 ay boyunca açlık ve susuzluğa direnerek şehri savunmuştur. Antep Kuşatması olarak bilinen bu kuşatma Fransız Devleti zaferiyle sonuçlansa da daha sonrasında yapılan anlaşma ile Gaziantep Türkiye Cumhuriyeti illerinden olmuştur. Şehre bu mücadelesinden sonra Kurtuluş Savaşı sonrasında Gazi unvanı verilmiştir ve o günden itibaren şehrimiz Gaziantep olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Gaziantep’te gezilmesi gereken yerler arasında Zeugma Mozaik Müzesi, Şahinbey Millî Mücadele Müzesi, Rumkale, Gaziantep Kalesi, Bakırcılar Çarşısı, Tarihi Gümrük Hanı, Hamam Müzesi, Karkamış Antik Kenti başlıca seçenekler arasındadır. Antalya hareketli Güneydoğu turlarında tüm bu yerleri rehberlerimiz eşliğinde gezebilirsiniz.

Gaziantep’in gezilecek yerlerinin yanı sıra mutfak kültürü de apayrı bir yer tutmaktadır. Şehrin zengin mutfağı ziyaretçilerini adeta birer gurme gibi hissettirmektedir. Gaziantep’te gurme turunuzu yaparken denemeniz gereken lezzetler; Beyran, İçli Köfte, Yuvalama, Patlıcan Kebabı, Alinazik, Katmer, Cağırtlak Kebabı ve elbette Baklavadır. Gaziantepli ustalar şehirde yenen baklavanın başka hiçbir yerde aynı tadı vermediğini söylemektedir. Bunun sebebi olarak ise Gaziantep’in havasının baklavaya ayrı bir tat kattığını ve onu lezzetli tuttuğunu belirtmektedirler.

Gaziantep turuna ulaşmak için tüm turlarımızın listelendiği Antalya Çıkışlı Turlar sayfamıza gözatabilirsiniz!

Gaziantep Gezilecek Yerler

Zeugma Mozaik Müzesi Gaziantep’in Şehitkamil ilçesinde bulunmaktadır. Müzede Geç Antik Dönem, Hristiyanlık ve Erken Süryani tarihine ilişkin çok önemli Mozaik eseler ve diğer tarihi eserler bulunmaktadır. Müzenin içerisindeki en önemli mozaikler arasında Çingene Kızı Mozaiği, Okeanos ve Tethys Mozaiği, Akratos ve Euphrosine Mozaiği, Akhilleus Mozaiği bulunmaktadır. Müze yaklaşık olarak 2.5 dönümlük bir alanda kurulmuştur. Ölçü olarak küçük görünse de bu müze Mozaik anlamında dünyanın en büyük müzeleri arasında yer almaktadır. Müze içerisinde sergilenen Çingene Kızı adlı mozaik tüm dünyada en çok bilinen mozaikler arasındadır.

Gaziantep’in Kurtuluş Mücadelesinde oldukça önemli bir role sahip olduğunu ve bu nedenle Gazi unvanını aldığını yazımızın ilk kısmında belirtmiştik. Şehirde Kurtuluş Savaşı öncesi ve sonrasındaki yaşananların anlaşılmasını sağlamanın en iyi yolu Şahinbey Millî Mücadele Müzesi’ni ziyaret etmektir.  Müze Kurtuluş Savaşı sırasında şehrin göstermiş olduğu mücadeleyi oldukça etkili bir şekilde ziyaretçilerine sunmaktadır. Şahinbey Millî Mücadele Müzesi birçok müzede olduğu gibi kronolojik bir şekilde olayları ziyaretçilerine aktarmaya çalışmaktadır. Müze içerisinde projeksiyonlar, savaşa ait mermi parçalar, kılıçlar, silahlar gibi örnekler bulunmaktadır.

Rumkale Gaziantep’in Nizip ilçesinde bulunan ve bulunduğu alanın coğrafyası nedeniyle kendisini ziyaret edenleri büyüleyen bir kaledir. Fırat Nehri ile Merzimen Çayı’nın birleştiği noktada bir kaya kütlesi üzerinde bulunmaktadır. Kale antik dönem ile günümüz arasından birçok farklı isim ile anılarak varlığını sürdürmüştür. Rumkale Hristiyanlık açısından oldukça önemli bir mekandır. Hristiyanlar için askeri bir kale olmasından ziyade kutsal bir mekân olarak öne çıkmaktadır. Rumkale Hz. İsa’nın 12 havarisinden birisi olan Yuhanna’nın yazmış olduğu İncil’i bu kalede sakladığına inanıldığından dolayı bu denli önemli bir kaledir.

Tıpkı Mardin Kalesi’nde olduğu gibi şehrin tepelik bir alanında ve kayalık bir kütle üzerinde bulunan Gaziantep Kalesi de şehrin önemli tarihi mekanlarındandır. Gaziantep Kalesinin bilim adamları ve arkeologların ortak çalışması ile yapılan tarihlendirmede yaklaşık olarak 6000 yıllık bir geçmişe sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ancak kalenin kim tarafından yapıldığı konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır. Kale üzerinde bulunduğu kaya kütlesi nedeniyle dairesel bir yapıya sahiptir. 12 adet kulesi ve burcu bulunan kale oldukça oldukça stratejik bir konuma ve dayanıklı bir yapıya sahiptir. Bu nedenle tarihin her döneminde oldukça önemli bir kale olmuştur. Gaziantep Kalesi şehrin merkezinde yer almaktadır. Bu konumuyla da şehrin tamamının manzarasına hakimdir. Kaleye gittiğinizde turunuzu bitirdikten sonra uygun bir alanda şehri izleyebilirsiniz.

Tarihi Bakırcılar Çarşısı Gaziantep’in ünlü gezi noktalarındandır. Şehirde alışveriş yapmak istediğinizde veya hediyelik bir şeyler almak istediğiniz zaman ilk uğranılması gereken mekanlar arasındadır. Osmanlı döneminde şehirde el sanatlarında büyük bir ilerleme olduğunu yazımızın ilk kısmında belirtmiştik. İşte şehirdeki bu el sanatları alanındaki ustalığın görülmesi açısından en önemli yerlerden birisidir Bakırcılar Çarşısı. 1500’lü yıllardan beri bakırı işleyerek aslında birer sanat eseri yaratan ve yerel esnaf dükkanlarının bulunduğu bu çarşı mutlaka ziyaret edilmelidir. Tarihi Bakırcılar Çarşısı Gaziantep merkezde bulunmaktadır. Çarşıda bakır zanaatı dışında alışveriş yapmak için birçok dükkân bulunmaktadır.

Tarihi Gümrük Hanı Gaziantep’in yerel mimarisi ve Osmanlı yapılarını yansıtan nadide mekanlar arasındadır. Yapı Hacı Ömer Efendi tarafından 1873-1878 yılları arasında yaptırılmıştır. Tarihi Gümrük Hanı iki katlı bir yapıdır. Yapı taş malzeme kullanılarak yapılmıştır ve ortasında genişçe bir avlu bulunmaktadır. İlk yapılış amacı olarak yolcular ve misafirler için bir han olması için planlanmıştır. Ancak daha sonrasında farklı amaçlar için kullanılmıştır. Son olarak Şahinbey Belediyesi tarafından restore ettirilmiş ve 2012 yılında kullanıma açılmıştır.

Yapım tarihi 1577 yılı olan Gaziantep Hamam Müzesi Osmanlı dönemi yapı ve hamam kültürünün anlaşılması açısından muazzam bir örnektir. Gaziantep Belediyesi tarafından restore ettirilerek ziyarete açılmıştır. Müzede Hamam kültürünü anlatan objeler, balmumu heykeller bulunmaktadır. Gaziantep merkezinde bulunan müze haftanın her günü ziyarete açıktır.

Antalya Çıkışlı Gaziantep Turu ile ilk isminin Cerabis olduğu bilinen Karkamış Antik Kenti Türkiye ile Suriye sınır hattında bulunan bir antik kenttir. Özellikle Hititler ve Asurlular döneminde oldukça önemli bir kent olmuştur. Şehir dönemin yaşam biçimini aktarabilmesi açısından büyük öneme sahiptir. Şehirde birçok tablet, kerpiç yapılı ev, hiyeroglif bulunmuştur. Eserlerin birçoğu günümüzde Gaziantep Arkeoloji müzesinde sergilenmektedir. Zamanınız olursa Gaziantep Arkeoloji Müzesi’ni de gezmenizi de tavsiye ederiz.

Gaziantep Yeme İçme

Gaziantep mutfağı ülkemizin ve dünyanın en güzel yemeklerinin tadılabileceği mutfaklar arasındadır. Şehir mutfağı et ürünleri, baharatlar ile harmanlanan lezzetler ve zengin bir tatlı kültürü ile ziyaretçilerini kendisine hayran bırakmaktadır. Antalya çıkışlı Gaziantep turlarımızda yerel lezzetlerin tadına bakma imkanı bulabilirsiniz.

Gaziantep’in Beyran yemeği pirinç, et, acı, sarımsak, terayağı ve birkaç lezzetin daha birleşmesiyle oluşan adeta hastalara şifa veren bir lezzettir. Aynı zamanda işkembecilerde sakatat yemeyenlerin tercih ettiği bir alternatiftir. Gaziantep halkı tarafında sabah kahvaltı yerine içilen bu lezzet oldukça doyurucudur. Keskin tatların karışımı ile oluşan bu lezzeti sabah kahvaltısında tercih edebilirsiniz.

Gaziantep İçli Köftesi kıyma, bulgur, baharatlar, salça ve diğer malzemelerin birleşimiyle yapılan bir lezzettir. Köftenin bu kadar lezzetli olmasının sebebi ise Antep’e özel salça, tereyağı gibi malzemenin kullanılması ve elbette el maharetidir. Bir ana yemek olmaktan çok bir meze veya aperatif olarak tercih edilen bu lezzeti yerel esnaf lokantalarında tadabilirsiniz.

Gaziantep’te düğün dendiği zaman en önemli ikram her zaman Yuvalama Çorbası olmuştur. Özellikle düğünlerde ikram edilen bu lezzet Gaziantep’in vazgeçilmez yemekleri arasındadır. Nohut, yoğurt, et, soğan gibi malzemelerin buluşmasıyla oluşan bu lezzeti tattıktan sonra neden daha önce içmediğiniz sorgulayacağınıza eminiz.

Antalya Çıkışlı Gaziantep Turunda patlıcan Kebabı et, patlıcan, baharat gibi az sayıda malzemenin fırında pişmesiyle yapılmaktadır. Bu yemek yöresel malzemeler ile yapıldığında gerçekten mükemmel bir tattır. Bu nedenle özellikle yerel bir esnaf lokantasına uğradığınızda tatmanızı tavsiye ederiz.

Gaziantep’e özgü bir diğer lezzette Alinaziktir. Patlıcan, sarımsak, et, baharat ve yoğurt ile yapılan bu yemek bir meze veya aperatif olarak tercih edilmektedir. Efsaneye göre Yavuz Sultan Selim Han’a şehirde ikram edilmiş ve Sultan’ın “Kim bu yemeği yapan Eli Nazik” denmesiyle ismine kavuşmuştur. Elbette Sultan’ın bile hayran kaldığı bu lezzeti siz de tatmalısınız.

Şehrin bir diğer lezzeti de farklı ismiyle ön plana çıkan ve ciğerden yapılan bir kebap türü olan Cağırtlak Kebabı’dır. Kuzu ciğer eti, yapı, tuz, kimyon gibi baharatların karışımıyla oluşan bu yemeğin en önemli noktası kıvamında pişirilmesi ve malzemesinin kalitesidir. Bu iki önemli unsur ayarlandığında ciğer sevmeyenleri bile bağımlısı yapacak olan Cağırtlak Kebabı Beyranda olduğu gibi Gaziantep’te genellikle sabah saatlerinde kahvaltı olarak tercih edilmektedir. Antepli ustalar tarafından yapılan bu lezzeti tadarak güne başlamanız sizi bir Antepli gibi hissettirecektir.

Ve geldik Antep’in olmazsa olmazları olan Baklava ve Katmer tatlılarına… Antep denince akla gelen ilk lezzet olan baklavayı şehirde neredeyse her yerde tadabilirsiniz. Bizim size baklava konusundaki tavsiyemiz ise popüler mekanlarda baklava tatmak yerine daha sıradan ve butik Antep esnafında baklavayı tatmanızdır. Popüler mekanlarda sıra beklemek, artık daha fabrikasyon tarzda üretime dönmüş bir tadım yapmak yerine popülerlikten uzak esnaflarda baklavayı tattıktan sonra bize hak vereceksiniz.  Çıtır çıtır yufka, tereyağı, fıstık ve kaymak ile yapılan Katmer konusunda ise sizlere baklavada verdiğimiz tavsiyeyi yineliyoruz. Baklavaya iyi bir alternatif olan Katmer kıvamında yapıldığında oldukça hafif bir tatlıdır.

Gaziantep Gece Hayatı

Gaziantep gece hayatı diğer Doğu ve Güneydoğu şehirlerinin aksine daha hareketlidir. Şehrin kalabalık nüfusu ve genç nüfusunda fazla olması şehirde eğlence anlamında birçok mekânın olmasını sağlamıştır. Bar, gece kulübü, meyhane, türkü bar gibi eğlence yerleri şehirde yeterli denilecek seviyede bulunmaktadır. Bunların yanı sıra ünlü zincirlere ait mekanlarda yine şehirde şubeleriyle hizmet vermektedir.

Gaziantep Hava Durumu

Gaziantep yazları sıcak ve kuru, kışları ise soğuk bir iklime sahiptir. Yıllık sıcaklık ortalaması 23 derece olan şehre yazında gidecekseniz yanınızda fazla sayıda t-shirt getirmenizi tavsiye ederiz. Şehirde yaz ayları oldukça sıcak geçtiğinden dolayı bazen bu sıcaklık bunaltıcı seviyelere ulaşabilmektedir. Kış ve bahar aylarında kalın bir mont getirmek kimi zaman dondurucu olabilecek Antep soğuğundan etkilenmemenizi sağlayacaktır.