Hatay Türkiye’nin en güneyinde yer alan ilimizdir. Birçok kişinin il olarak bildiği İskenderun ve Antakya aslında Hatay ilimizin birer ilçesidir. Nüfusu oldukça yoğun olan bu ilçeler zaman içerisinde il gibi düşünülmeye başlanmıştır.

Nüfusu 1,7 milyona doğru ilerleyen Hatay’da yapılan arkeolojik kazılarda M.Ö. 40000 yıllarına tarihlenen kalıntılara ulaşılmıştır. Hatay jeopolitik konumu ile her dönem önemli bir merkez olmuştur.  Hititler, Asurlular, Persler, Mısırlılar, Akatlar, Romalılar, Selçuklu, Emeviler, Abbasiler gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. M.S. 1500’lü yıllardan sonra ise Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetine girmiştir. 1918 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun hakimiyetinin son bulmasıyla Hatay’ın statüsü bir dönem için oldukça farklı bir duruma gelmiştir. 1938-1939 yılları arasında bağımsız bir devlet olan Hatay 29 Haziran 1939 yılında oy birliği ile ülkemize katılmıştır.

Hatay tarihi boyunca belirttiğimiz üzere birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu medeniyetlerin yanı sıra çeşitli dinlerinde belirli dönemlerde merkezi olmuştur. Bu nedenle Hatay etnik köken olarak büyük bir çeşitliliğe sahiptir. Türkler, Arap Alevileri, Sünni Araplar, Yunanlar, Hristiyanlar, Ermeniler, Yahudiler, Çerkesler gibi birçok halkın bir arada hoşgörüyle yaşadığı bir barış şehridir. Bu yapısı nedeniyle Hatay’da oldukça fazla sayıda tarihi eser, doğal güzellik bulunmaktadır. Bunların yanı sıra halkının çeşitliliğinin getirmiş olduğu oldukça zengin bir mutfak kültürü de bulunmaktadır.

Hatay’ın en önemli ziyaret noktaları arasında Hatay Arkeoloji Müzesi, Saint Pierre Kilisesi, Payas Kalesi, Uzun Çarşı, İskenderun Deniz Müzesi, Titus Tüneli, Meryem Ana Havuzu, İssos Antik Kenti, Antakya Sinagogu bulunmaktadır. Antalya çıkışlı Güneydoğu veya Antakya turlarımızda tüm bu yerleri rehberlerimiz eşliğinde gezmekteyiz.

Oldukça fazla çeşitliliğe sahip ve daha çok et ürünleri ve baharat karışımlarıyla ön plana çıkan Hatay mutfağının lezzetleri arasında künefe, kâğıt kebabı, humus, Hatay usulü içli köfte gibi eşsiz lezzetler bulunmaktadır. Bunların yanı sıra 1942 yılında kurulan Petek Pastanesi gibi tarihi mekanlarda Hatay’ı bir gurme şehir yapmaktadır.

Şehre gitmeden önce Hatay’ı ve kültürünü daha iyi anlayabilmeniz için “Ezan, Çan, Hazzan” belgeselini izleyebilirsiniz.

Hatay Gezilecek Yerler

Antalya Çıkışlı Antakya Turunda gezilecek yerleri arasında ilk sırada oldukça fazla sayıda tarihi esere ev sahipliği yapan Hatay Arkeoloji müzesi bulunmaktadır. Hatay Arkeoloji Müzesi 2014 yılından beri misafirlerine açıktır. Paleolitik, Kalkolitik, Tunç, Hellenistik çağ ve dönemlere ait birçok eser müzede yer almaktadır. Kral Şuppiluliuma Heykeli, Neşeli Ol Hayatını Yaşa Mozaiği, Terkedilmiş Ariadne Mozaiği, Satyr ve Hermaphroditos Mozaiği, Mevsimler Mozaiği, Artemis Mozaiği, İskelet Mozaiği müzede görülmesi gereken önemli mozaik ve heykellerdendir. Hatay’ın Antakya ilçesinde bulunan müze haftanın tüm günlerinde açıktır.

Saint Pierre Kilisesi Hristiyanlık tarihi açısından önemli bir kilisedir. Hristiyanlar tarafından kilisede on iki havariden biri olan Aziz Petrus’un ilk vaaz verdiği yer, ilk kilise olduğuna inanılmaktadır.  Kilisede vaaz veren Aziz Petrus daha sonrasında Hristiyanlıktaki ilk Papa olarak kabul edilmiştir. Kilise Trabzon’daki Sümela Manastırı’na yapısı itibariyle benzemektedir. Mağara üzerinde yapılan Kilise taş malzemeden yapılmıştır. Kilise Hristiyanlar tarafından Hac Yeri olarak kabul edilmiştir.    

Bir diğer gezi noktası Hatay’ın Payas ilçesinde bulunan Payas Kalesi 1200’lü yıllarda Cenevizliler tarafından inşa ettirilmiştir. Kudüs’e giden hacıları korumak maksadıyla inşa edildiği bilinmektedir. Kale daha sonrasında ise askeri ve koruma gibi amaçlarla kullanılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde ise restore edilerek kullanımına devam edilmiştir. Cumhuriyet döneminde yine askeri amaçlarla kullanılan Kale daha sonrasında ise koruma altına alınmıştır. Etrafı hendeklerle çevirili olan kale toplamda sekiz kuleden oluşmaktadır.

 

Hatay’da tarihi mekanları gezmeye biraz ara vermek ve alışveriş yapmak isterseniz mutlaka Uzun Çarşı’ya uğramalısınız.  Yaklaşık olarak 3,5 kilometre uzunluğunda olan çarşı Hatay için ticaretin canlı olduğu yerdir. Bu çarşıda hediyelik eşya, çeşitli baharatlar, Hatay’a özgü yöresel ürünler bulabilirsiniz. Yıllardır esnafların dükkanlarını ayakta tuttuğu bu mistik ortamda alışveriş yapmak sizlere fazlasıyla keyif verecektir.

Hatay’ın İskenderun ilçesinde bulunan ve ilçenin tek müzesi olma özelliğine sahip İskenderun Deniz Müzesi Hatay’ın bir diğer önemli müzesidir. Müze içerisinde Ahşap, taş, metal, kâğıt gibi farklı materyallerden eserler barındırmaktadır. Altı tane salonunda gemiler, madalyalar, tuğralar, silahlar gibi denizciliğe ait birçok unsuru bünyesinde barındıran müze haftanın 6 günü açıktır.

Titus Tüneli M.Ö. 1. Yüzyılda yapımı tamamlanmıştır. Yapılış amacı ise şehri sel ve taşkınlardan korumak olmuştur. İmparator Vespasian tarafından yapımı başlatılan tüneli tamamlayan ise Titus olmuştur. Bu nedenle Titus Tüneli ismini almıştır. Tünel bir dağ içerisine oyulmuştur ve 380 metre uzunluğa sahiptir. Hatay’ın Samandağ ilçesine 5 km mesafede, üzerinde oldukça zorlu bir işçilik barındıran bu tüneli ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

İskenderun ilçesinde bulunan Meryem Ana Havuzu Hristiyan cemaatince kutsal kabul edilen mekanlardandır. Hristiyan inanışına göre Meryem Ana’nın yıkandığı rivayet edilen bu havuz Hristiyanlarca kutsal olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle Meryem Ana Havuzu olarak isimlendirilmiştir. Bölgeye uğramanızı ve bu huzurlu ortamı yerinde keşfetmenizi öneririz.

İssos Antik Kenti Hatay’ın Erzin ilçesi sınırlarında bulunmaktadır. Tarihi M.Ö. 3 ile 5. Yüzyıla ait olduğu varsayılan bu kent tarih boyunca önemli bir yerleşim merkezi olmuştur. Pers, Hitit, Osmanlı İmparatorluğu himayesinde bulunan bu kenti zamanınız olursa ziyaret etmenizi kesinlikle tavsiye ederiz.

Sizlere bir diğer önerimiz ise Antakya Sinagogu’nu görmenizdir. İçerisinde 500 yıllık bir el yazması Tevrat bulunan bu sinagogun 1700’lü yıllarda yapıldığı bilinmektedir.

Antakya turuna ulaşmak için tüm turlarımızın listelendiği Antalya Çıkışlı Turlar sayfamıza gözatabilirsiniz!

Hatay Yeme İçme

Hatay’da yeme içme dendiği zaman bir gurme şehrinde olduğunuzu unutmamalısınız. Bu şehir birçok etnik kökene ve köklü bir tarihe ev sahipliği yaptığı için oldukça zengin bir mutfağa sahiptir. Bu lezzetlerin başında Hatay’ın meşhur Künefe tatlısı gelmektedir. Künefe özel Antakya Künefe Peyniri, tereyağı, kadayıf ve şerbetin birleşmesiyle yapılmaktadır. Maharetli aşçıların elinden yendiğinde bir şahesere dönüşen bu tatlıyı tatmadan Hatay’dan dönmeyi düşünmemelisiniz.

Hatay mutfağı daha çok et ürünleri ve baharatlı yemeklerin harmanlanmasıyla ön plana çıkmaktadır. Kapya biberi, Samandağ biberi, kimyon, yenibahar, karabiber gibi baharatlarla hazırlanan Kâğıt kebabı bunların başında gelmektedir.

Hatay’ın bir diğer lezzeti olan Humus ise mutfağımıza Arap mutfağından dahil olmuştur. Nohut, tahin, limon suyu, sarımsak, tuz, kimyon, kırmızı biber, zeytinyağı gibi malzemelerin karışımından elde edilen bu lezzet oldukça leziz bir mezedir. Malzemelerin doğallığı ve ölçülerin tutturulmasıyla yemek masalarının baş tacı haline gelen bu mezeyi yerinde tadarak keyfine varabilirsiniz.

Bu lezzetlerin yanı sıra malzemeleri ve yapım teknikleriyle diğer yörelerden farklılıkları bulunan firik pilavı, Hatay usulü içli köfte de denemeniz gereken lezzetler arasında bulunmaktadır.

Hatay’a giderseniz tarihi 1942 yılına dayanan ve Hatay’ın ilk pastanesi olarak bilinen Petek Pastanesi’nde uğramanız gereken noktalardan biridir. Nostaljik bir ortamda pastanenin künefe, baklava ve ballı Halep burması gibi lezzetlerinden karışık bir porsiyon söyleyerek bu tarihi mekânın tadını çıkarmalısınız. Antalya hareketli Antakya turlarımızda tüm bu lezzetleri tatma imkanına varabilirsiniz.

Hatay Gece Hayatı

Hatay gece hayatıyla da tüm alanlarda olduğu gibi konuklarına büyük bir çeşitlilik sunmaktadır. Şehirde gece hayatını barlar, meyhaneler, restoranlar gibi her zevke uygun mekânda eğlenceli bir şekilde yaşayabilirsiniz. Bizim tavsiye edebileceğimiz mekanlar arasında ise Sveyka restoran ilk sırada gelmektedir. 1944 yılında Abbud Mizraki ve Eşi Milo Mizraki tarafından inşa ettirilen binada hizmet veren restoran Hatay’a özgü yemeklerden oluşan menüsüyle konuklarına eşsiz bir Hatay mutfağı deneyimi yaşatmaktadır. Bu etkinliklerin yanı sıra Hatay’da daha sakin bir gece geçirmek isterseniz sizlere Hatay sokaklarında yürüyüş yapmanızı tavsiye ederiz. Hatay’ın eski evleri ve caddelerinde gezebilir, yerel esnafa ait kafelerde kahve içebilirsiniz.

Hatay Hava Durumu

Hatay’da yıllık sıcaklık ortalaması 15-20 derece aralığında değişmektedir. Yani Hatay kışları ılıman ve yazları ise sıcak bir iklime sahiptir. Kış aylarında her ihtimale karşı kalın bir mont, bahar aylarında ise yanınıza yağmur ve serin geçebilecek geceler için ince bir mont getirmenizi sizlere öneririz.