Doğu Anadolu bölgesinin son dönemlerde turizm açısından yükselen yıldızı olarak görülen Kars, tarihi dokusu, soğuk iklimi, etnik çeşitliliği, yöresel lezzetleri, halk oyunları ile kendisine gösterilen bu yoğun ilgiyi fazlası ile hak etmektedir. Şehir özellikle Doğu Ekspresi ile son yıllarda popülerliğini arttırmış ve aslında Doğu Anadolu Bölgesinin yeni turizm noktalarından biri olmuştur. Antalya Çıkışlı Doğu Ekspresi Kars Turu ile bu güzel coğrafyayı keşfedebilirsiniz ama gitmeden önce kent hakkında bilgileri içeren Kars blog yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

   Tarihi günümüzden 2 milyon yıl öncesinde başlayan Paleolitik döneme ait izleri barındıran Kars’ın geçmişi yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. Tarih öncesi dönemlere ait ilk bulguların başladığı Paleolitik dönemin ardından bölgede Urartuların hüküm sürdüğü bilinmektedir. Urartuların ardından ise şehir Pers egemenliği altına girmiştir. Perslerin yönetimde bulunduğu yılların ardından Kars çeşitli krallıkların hükümranlığına sahne olmuştur. Kars üzerinde hakimiyet kuran devletler arasında Sasaniler, Selçuklular, Osmanlı İmparatorluğu, Ruslar, Ermeniler bulunmaktadır. Yakın tarihte Kurtuluş Savaşı’nda göstermiş olduğu mücadele sonrası şehri onore etmek amacıyla Gazi unvanı verilmiştir. Kars bu açıdan Gazi unvanını alan ilk şehrimizdir. Bu denli köklü bir geçmişe sahip olan Kars tarihinin mimariye yansımaması elbette düşünülemez. Şehir birçok devlete ait izler ve eserlerle doludur. Selçuklu Devleti’ne bağlı Saltuklular tarafından inşa edilen Kars Kalesi bunların en başında gelmektedir. Bunun yanı sıra şehrin birçok yerinde Baltık, Ermeni ve Selçuk mimarisine özgü yapılar bulunmaktadır. Bu yapılar arasında Eski Belediye Binası, Cheltikov Hotel, Kümbet Camii gibi mekanlar bulunmaktadır. Özellikle şehrin merkezinde bulunan bu yapılar Kars’ın tarihini özümsemede oldukça faydalı olacak ve devletlerin izlerini sizlere daha somut bir şekilde gösterecektir. Yine oldukça etkileyici bir atmosfere sahip olan Ani Harabeleri de Antalya çıkışlı Kars turlarımızın rotası arasında yer almaktadır.

   Üzerinde filizlenmiş medeniyetlerle oldukça köklü bir tarihe ev sahipliği yapan Kars, bu dokuyu mimari çeşitliliği ve etnik yapısına da yansıtmıştır.  Malakanlar, Almanlar, Ruslar ve Azeriler gibi birçok halktan insan hala şehirdeki yaşamlarına devam etmektedir. Özellikle Kars’ta Almanların yaşaması birçok turist tarafından şaşkınlıkla karşılanmaktadır. 12. Ve 13. Yüzyıllarda Almanya’dan Estonya’ya göç eden Almanlar 1800’lü yıllarında sonunda yine çeşitli savaşların ardından Kars’a yerleşmişlerdir. Bugün sayıları oldukça az olan Almanların ilginç göç hikayesi dinlemeye değerdir.

   Antalya Çıkışlıb Doğu Ekspresi Kars Turu dendiğinde ilk akla gelenlerin başında yöresel lezzetler yer almaktadır. Kars Kaşarı, Hangel, Gravyer Peyniri, Çeçil Peyniri, Kars Kazı gibi birçok lezzetin çıkış noktası olan şehre ait bu lezzetlerin Kars turlarımızda tatmadan dönmemenizi tavsiye ederiz.

   Kars’ta bunların yanı sıra halk oyunları da oldukça önemli bir yere sahiptir. Cirit, Üç Ayak, Alaca Barı, Çepki gibi birçok halk oyunu bulunmaktadır. Çıldır gölündeki şenliklerde yapılan Cirit oyunları izlenmesi gereken başlıca halk oyunlardandır.  Şehrin bir diğer devam ettirilen önemli geleneği de Aşık atışmasıdır. Aşık atışmaları oldukça tatlı söz düellolarına sahne olmakta ve izleyenleri fazlasıyla güldürmektedir. Antalya hareketli Doğu Ekspresi ve Kars turlarımızın gece etkinliklerinde tüm bu oyunları izleme şansı elde edebilirsiniz.

Kars Gezilecek Yerler

Kars’ın gezilecek mekanlarının en başında Kars Kalesi gelmektedir. Selçuklu Devleti’ne bağlı Saltuklular tarafından yapılan kalenin geçmişi M.S. 1153 yılına dayanmaktadır. Kars Kalesi gezilirken özellikle yapılan taş işçiliğini dikkatle incelemeniz tavsiye ederiz. Oldukça titiz bir taş işçiliğine sahip olan Kars kalesi yapıldığı dönemde bölgenin taş işçiliğinde ne kadar ileri bir seviyede olduğu fazlasıyla anlaşılmaktadır. Kars merkezinde bulunan Kars Kalesinde olduğu gibi taş işçiliğiyle dikkat çeken diğer bir tarihi mekân işe On İki Havariler Kilisesi’dir. Kilise 1993 yılında beri cami olarak kullanılmaktadır ve ismi Kümbet Cami’dir. Yapıda dört niş ile dik açılı bir atmosfer yaratılmaya çalışılmıştır. Yapının temel malzemesi olan taş kısmında Ağrı Dağı eteklerinden çıkarılan volkanik bazalt taşı kullanılmıştır.

Gidenleri sahip olduğu atmosferle büyüleyen Ani Harabeleri ise Kars’ın en önemli ziyaret noktaları arasındadır. Kars merkezine 45 kilometre mesafede bulunan bu kent eski destanlarda ‘Binbir Kiliseli Kent’ olarak anılmaktadır. Bu tanımlamadan da anlaşılacağı üzere Ani Harabeleri içerisinde birçok kilise bulunmaktadır. Şehir içerisinde görülmesi gereken alanlar ise; Aslanlı Kapı, Aziz Prkıtch Kilisesi, Tigron Honents Kilisesi, Büyük Katedral, Bakireler Manastırı, Köprü, İç Kale, Ebul Manucehr Cami, Gagik Kilisesi ve Selçuklu Sarayı bulunmaktadır. Rüzgâr ve havanın dondurucu etkisinin bu büyüleyici atmosferi bozmasına izin vermemesini istiyorsanız Ani Harabelerine gitmeden mutlaka çok sıkı giyinmelisiniz.  

Kars’ın önemli uğrak noktalarından bir diğeri de müzeleridir. Kars Müzesi ve Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi görülmesi gereken müzelerdendir. Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi 1800’lü yıllarda Rus istilalarına karşı koymaya çalışan şehrin yaşamış olduğu bu zorlu günlere ait gerek interaktif gerekse de zamanının delilleriyle hafızalarımıza tekrar canlanmasını sağlamaktadır. Sekiz ana salondan oluşan müze Kars merkezinde bulunmaktadır.

Antalya Çıkışlı Doğu Ekspresi Kars Turu ile şehir merkezinin yanı sıra ilçelerini de ziyaret etmek gerekir. Bu nedenle Sarıkamış’a uğramadan dönmek düşünülemez. Sarıkamış Kayak Merkezi, Katherina Köşkü, Çar Nikola Köşkü, Zivin Kalesi ve Kültür Evi’ne ev sahipliği yapan Sarıkamış’a mutlaka seyahatinizin bir gününü ayırmalısınız.

Kars’ın insan eseri olan güzelliklerinin yanı sıra doğal güzellikleri de şehir turizminde önemli bir yere sahiptir. Çıldır Gölü tabiatıyla ziyaretçilerini etkilemektedir. Doğu Anadolu’nun en büyük ikinci gölü olan Çıldır Gölü ülkemizin önemli tatlı su göllerinden sayılmaktadır. Yaz aylarında üzerinde tekne gezileri; kış aylarında ise kızaklarla gezintilerin yapıldığı Çıldır Gölü’nü ziyaret ettiğinizde bu etkinliklere mutlaka katılmalısınız. Antalya çıkışlı Kars turlarımızda rehberlerimiz eşliğinde tüm bu güzellikleri anlatımlar eşliğinde gezebilirsiniz.

Kars Yeme İçme

Kars’ta yeme içme denilince akla ilk gelen meşakkatli üretim süreçleri ve dillere destan lezzetleriyle Kars’ın peynir çeşitleri gelmektedir. Kars’ta ilk kaşar peyniri imalatı 1926 yılında Kars Merkez’e bağlı Kümbet’te yapılmıştır. Kars ili hayvancılığına ve tarım ürünlerine uyumlu olan bir ürün olan kaşar peynirinin bu özelliği halkın kaşar üretimine yönelmesine neden olmuştur. Bu sayede kısa sürede Kars’taki kaşar peyniri üretimi artmıştır. Artan bu imalathaneler ile Kars Türkiye çapında peynir denildiğinde akla ilk gelen şehirlerden olmuştur. Kars günümüzde de bu mirası geliştirerek devam ettirmektedir.  Kars Kaşarı, Kars Gravyeri, Çeçil Peyniri gibi ismini de şehirden alan bu peynirler mutlaka tadılmalıdır. Eğer isterseniz bu peynirlerden tekerlek ve parça halinde de alabilirsiniz.

Kars’ın bir diğer meşhur lezzeti ile Kazlarıdır. Kaz dünya çapında oldukça değerli bir besin olarak kabul edilmektedir. 30 ile 60 gün arasında kurutulduktan sonra dolaplarda saklanan kazlar Kars, Ardahan, Iğdır yörelerinde birçok yemekte ana malzeme kaz kullanılmaktadır. Kaz tandır, kaz ciğeri, bulgur pilavıyla kaz, fırında kaz, kaz güveci gibi birçok çeşidi bulunmaktadır.

Kars Gece Hayatı

Kars sakin bir gece hayatına sahiptir. Şehirde canlı müzik barların yanı sıra Kafkas dans gösterilerinin yapıldığı eğlence mekanları da bulunmaktadır. Ancak dans gösterisinin yapılacağı bir mekâna gitmek istiyorsanız öncesinde arayıp yer ayırtmanız gerekebilir. Kars gece hayatının bu sakinliğini değerlendirebileceğiniz etkinliklerden bir diğeri de akşam yürüyüşleridir. Şehrin eski binalarını dışardan inceleyebilir, şehrin soğuğunda evlerinde vakit geçiren insan kalabalığı olmadan oldukça güzel vakit geçirebilirsiniz. Antalya çıkışlı Kars turlarımızda akşamları yemek eşliğinde yöresel müzik ve yöresel dansları izleyebilirsiniz.

Kars Hava Durumu

Kars’ta özellikle kış aylarında hava oldukça soğuk olmaktadır. Yıl içerisinde -22 derecelerin görüldüğü bir havada üşümek istemiyor ve soğuğun gezinizi etkilememesini istiyorsanız çok kalın giyinmelisiniz. Birkaç kat giyinmek ve termal içlik kullanmak sizi Kars soğuğunda korumaya yardımcı olacaktır. Ancak yine de soğuk havalarda uzun süre dışarda kalmamanızı tavsiye ederiz.  Bahar aylarında ise yanınızda kalın bir mont ve kalın giysiler bulundurmanızda yine fayda var. Özellikle akşamüzeri ve geceleri hava oldukça sertleşmektedir. Bu nedenle hava durumundan etkilenmemek için hazırlıklı olmak sizin daha keyifli bir gezi yapmamızı sağlayacaktır.