İç Anadolu Bölgesi'nin en gelişmiş şehirlerinden birisi olan Kayseri, doğası, eşsiz coğrafyası ve tarihi miraslarıyla ziyaretçilerini büyüleyen bir şehirdir. Kayseri sahip olduğu stratejik konum nedeniyle tarihin her döneminde oldukça önemli bir şehir olmuştur. Doğu ile batıyı adeta bir köprü gibi birbirine bağlayan Kayseri Anadolu coğrafyasının görülmesi gereken etkileyici şehirlerindendir.

Kayseri üzerinde yapılan arkeolojik araştırmalar şehir tarihinin M.Ö. 4 binli yıllara kadar ulaştığını göstermektedir. Özellikle Kültepe ya da Karum adıyla anılan bölgede yapılan kazılar bu tarihleri kanıtlar niteliktedir. Şehrin M.Ö. 2 binli yıllarda Anadolu ile Mezopotamya arasında bir geçiş güzergahı olarak kullanıldığı ve bu nedenle oldukça yoğun bir ticari hareketliliğe sahne olduğu tahmin edilmektedir. Şehir üzerinde hakimiyet kuran bilinen ilk büyük devlet Hititler'dir. Hititler uzun süreli hakimiyeti sonrası şehir önce Romalılar, sonrasında ise  Bizans İmparatorluğu'na geçmiştir. 1071 Malazgirt Meydan Savaşı öncesinde Kayseri Selçuklular tarafından ele geçirilmiştir. Selçuklular sonrasında İlhanlılar Kayseri'ye egemen olmuşlardır. Bu dönemde şehirde Karaman Beyliği, Dulkadiroğulları, Eretnaoğulları hakim olmuş ve ardından Osmanlı İmparatorluğu Kayseri'yi ele geçirmiştir. Şehir özellikle Selçuklu ve Osmanlı döneminde altın çağını yaşamıştır. Bugün şehirdeki birçok tarihi eser Selçuklu Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalmadır.

Kayseri'de gezilecek yerler arasında; Erciyes Dağı, Kayseri Arkeoloji Müzesi, Kayseri Kalesi, Ali Dağı Yeraltı Şehri, Döner Kümbet, Soğanlı Harabeleri, Atatürk Evi Müzesi ve Karatay Han'dır. Tüm bur yerleri Antalya Hareketli Kayseri turumuzda rehberimiz eşliğinde gezebilirisiniz. 

Gezilecek Yerler:

   Kayseri deyince akla ilk gelen yer şehrin sembollerinden olan ve adeta şehirle özdeşleşmiş meşhur Erciyes Dağı'dır. Erciyes Dağı Kayseri şehir merkezine 25 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Yüksekliği 3917 metre olan Erciyes Dağı aslında sönmüş bir volkan dağıdır. Erciyes Dağı'nda en son volkanik patlamanın M.Ö. 253 yılında gerçekleştiği tahmin edilmektedir. Erciyes Dağı özellikle kış aylarında yapılan kayak sporu etkinlikleriyle meşhurdur. Oldukça iyi bir kayak pistine sahip olan Erciyes Dağı'nda günübirlik kayak kaymaya veya dağ yürüyüşü yapmaya gidebilirsiniz. Ancak bunları yaparken yanınızda mutlaka bir profesyonel rehber olmalıdır. Ayrıca pist alanı boyunca yer alan kafelerde manzara eşliğinde birşeyler atıştırabilir veya içebilirsiniz. Temiz hava, güzel manzara eşliğinde size de farklı bir deneyim yaşatacak olan Erciyes Dağı Kayseri'ye gidildiğinde görülmesi gereken ilk noktalardandır.

Kayseri Arkeoloji Müzesi Türkiye'nin en eski müzelerindendir. 1930 yılında açılan müze 1969 yılında farklı bir binaya taşınsa da yaklaşık olarak 92 yıldır hizmet vermeye devam etmektedir. Müze içerisinde testiler, mühürler, vazolar, lahitler, sikke örnekleri gibi Kayseri tarihine ilişkin bir çok tarihi eser bulunmaktadır. Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde bulunan müze haftanın her günü saat 08.30 ile 17.30 arasında ziyarete açıktır.

Kayseri Kalesi'nin tahmini olarak M.S. 3. Yüzyıla yakın bir zaman diliminde yapıldığı tahmin edilmektedir. Kale iç kale ve dış kale kısımlarında oluşmaktadır. Farklı dönemlerde restorasyon ve onarım çalışması göre kale üzerinde birçok devletin izlerine rastlanmaktadır. Bunlar arasında Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Karamanoğulları ve Osmanlı İmparatorluğu gibi devletler bulunmaktadır. Kale üzerinde yine bu devletlere ait çeşitli kitabeler de bulunmaktadır. Günümüze kadar oldukça iyi korunmuş olan Kayseri Kalesi Melikgazi ilçesinde bulunuyor ve saat 10.00 ile 22.00 saatleri arasında ziyaretçilere açıktır.

Ali Dağı Yeraltı Şehri Kayseri'nin Talas ilçesinde yer almaktadır. Geçmişte insan yaşamının olduğu bu şehir içerisinde kilise, mutfak, depo gibi kısımların bulunduğu bilinmektedir. Özellikle korunma amaçlı olarak tercih edilmiş şehir terk edildikten sonra yakın zaman diliminde farklı amaçlarla kullanılmıştır. Bu nedenle uzun süre boyunca hizmet veremeyen bu turistik alan daha sonra yapılan çalışmalar ile yeniden hayata döndürülmüştür. İçerisinde 60 ile 180 metre uzunlukları da tünellerin olduğu Ali Dağı Yeraltı Şehri pazartesi günü hariç haftanın her günü 08.30 ile 17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Atatürk Evi Müzesi 19. Yüzyılda yapılan bir konakta hizmet vermektedir. İmamizade Raşit Ağa tarafından yaptırılan konak Klasik Osmanlı mimari üslubuna uygun bir şekilde inşa edilmiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kayseri ziyareti sırasında bu evde ağırlanmıştır. Ev daha sonraki süreçte devlet tarafından kamulaştırılması ve müze haline getirilmiştir. Müze içerisinde çeşitli canlandırmalar ve Atatürk'e ait eşyalar sergilenmektedir. Sadece pazartesi günleri kapalı olan Atatürk Evi Müzesi'ni saat 08.00-17.00 arasında ziyaret edebilirsiniz.

Döner Kümbet 1276 yılında yaptırılmıştır. Kümbet Talas ilçesinde yer almaktadır. Oldukça ince bir taş işçiliğine sahip olan Döner Kümbet Şah Cihan Hatun adına yaptırılmıştır. Döner Kumbet'in adı bir şehir efsanesinden gelmektedir. Efsaneye göre Döner Kümbet'in kendi çevresinde çok küçük hareketlerle döndüğü söylenmektedir. Bu nedenle halk arasında adı Döner Kümbet olarak anılmaya başlanmıştır. Döner Kümbet'in 12 yüzeyi bulunmaktadır. Bu yüzeylerde çeşitli şekiller bulunmaktadır. Selçuklu mimarisinin önemli örneklerinden olan Döner Kümbet'i ziyaret ederek üzerindeki ince işçiliği incelemenizi tavsiye ederiz.

Soğanlı Harabeleri Kayseri'ye 80 kilometre uzaklıktaki Soğanlı Vadisi'nde bulunmaktadır. Vadi içerisinde Roma döneminden kalma tarihi yapılar bulunmaktadır. Bu yapılar arasında Aziz Barbara, Karabaş, Kubbeli Kilise ve Yılanlı Kilise bulunmaktadır. Bölgedeki işlenebilir kayalık alan üzerine oyma tekniğiyle yapılmış olan Soğanlı Harabeleri Kayseri'nin oldukça önemli turistik mekanlarındandır. Peri Bacaları'na benzeyen bu tarihi yapıları kesinlikle görmelisiniz.

Karatay Han yine Kayseri'de bulunan önemli Selçuklu yapılarından birisidir. Han'ın 1240 yılında tamamlandığı tahmin edilmektedir. Ağırlıklı olarak taş malzemeden inşa edilmiştir. Karatay Han'ın yapılma amacı ise isminden de anlaşılacağı üzere yol üzerindeki kervanlara, tüccarlara ve ihtiyacı olanlara konaklama hizmetinin sağlanmasıdır. Han duvarlarında ve iç kısımda oldukça detaylı bir taş işçiligi mevcuttur. Han duvarlarında yine yapıldığı yıldan kalma çeşitli tasvirler ve yazılar mevcuttur. Yarım gününüzü ayırarak gezmenizi tavsiye ettiğimiz Karatay Han Kayseri'de görülmeden dönülmemesi gereken tarihi mekanlardandır.

 

Yeme-İçme:

Kayseri'nin ülkemiz mutfağına kattığı bir çok yemeği olsa da bizim hayran olduğumuz üç lezzeti bulunuyor. Elbette diğerlerini de tatmalısınız ama Kayseri Mantısı, Pastırma ve Yağlama tadımı yapmadan Kayseri'den dönmeyin deriz.

Kayseri Mantısı ülkemizin meşhur lezzetlerindendir. Özelliği ise oldukça mantı tanelerinin oldukça küçük yapılmasıdır. Deyim yerindeyse eğer Kayseri'de mantı yiyorsanız tabaktan bir kaşık aldığınızda kırk tane mantı gelmesi gerekir. Hatta bunun için "Bir Şimşir Kasıkta Kırk Tane Mantı" sözü bile günümüzde sürekli söylenmektedir. Kayseri'de birçok restoranda sunulan mantıyı özellikle küçük esnaf lokantalarında tatmanızı tavsiye ederiz. Ayrıca çoğu restoranda mantı soğuk olarak paketlenip satışa sunuluyor. Dilerseniz bu şekilde de satın alabilirsiniz.

Kayseri Pastırması Orta Asya göçleri sırasında yine Türk akıncıları aracılığıyla ülkemize ulaşmış bir lezzettir. Etin dış etkenlerden korunması ve bozulmadan kalması için farklı işlemlerden geçen pastırma Kayseri'de neredeyse her köşe başında satılmaktadır. Ancak size önerimiz daha butik üreticilerden pastırma almanızdır. Mutlaka birkaç dükkanda tadım yaptıktan sonra kararınızı vermeniz gerektiğini de hatırlatmadan geçmeyelim.

Kayseri'nin meşhur yağlaması yada diğer ismiyle Şebit lahmacun hamuru kıvamında kat kat hamurların arasına ve üstüne et, biber, sarımsak, soğan, baharat gibi malzemelerin eklenmesi ile yapılır. Bir yediğinizde bir daha vazgeçemeyeceğiniz bu lezzet ülkemizin her yerinde bulunmuyor. Bu nedenle Kayseri Yağlaması Kayseri'ye geldiğinizde mutlaka denemeniz gereken bir lezzettir.

Gece Hayatı:

 Kayseri gece hayatı genel olarak sakin bir yapıya sahiptir. Şehirde gece eğlenceleri için yeterli sayıda bar, disko, gece kulübü gibi mekanlar bulunmaktadır. Şehirde birçok restoran ve kafe, tiyatro, sinema bulunmaktadır. Dilerseniz bu mekanlarda sosyalleşerek zaman geçirebilirsiniz. Bunun yanı sıra şehir merkezinde gün içerisinde zaman bulamadığımız yöresel ürün alışverişini yapabilir ya da yine şehir merkezinde bir gezinti yapabilirsiniz. Şehirde dönemsel olarak gerçekleşen festival ve etkinlikleri takip ederek bunlara da katılarak akşamınızı dolu dolu geçirebilirsiniz.

Hava Durumu:

 Kayseri'nin yıllık ortalama sıcaklığı 10.4 derecedir. Kış ayları diğer Anadolu şehirlerinde olduğu gibi soğuk ve yağışlı, yaz ayları ise sıcak geçmektedir. Kış ayları için mutlaka yanınızda kalın kışlık kıyafetlerinizi bulundurmalısınız. Bunun yanı sıra yanınıza bir içlik almanızı da tavsiye ederiz. Yaz ayları için ise bolca yazlık kıyafeti çantanızda bulundurmanızı fayda var. Sizlere son önerimiz ise hangi mevsimde giderseniz gidin yanınıza mutlaka bir rüzgarlık veya yağmurluk almanızdır. Çünkü özellikle bahar aylarında hava durumu çok değişken olabiliyor. Hava durumundan daha az etkilenmemiş için önceden yanınıza alacağınız bu kıyafetler sizin daha rahat bir gezi geçirmenizi sağlayacaktır.