Tasavvuf şehri Konya… Mevlâna ve tasavvuf kültürü ile özdeşlemiş Konya,  şehre  adımınızı attığınız andan itibaren ambiyansıyla size bu hissi fazlasıyla yaşatma potansiyeline sahiptir. Mistik havası ile sizin de oldukça etkileneceğiniz bir şehir olan Konya son yıllarda özellikle İnanç ve Kültür turizmi ile ön plana çıkmaktadır.Bu nedenle özellikle yılın belirli dönemlerinde yapılan festivaller, anma etkinlikleri ile on binlerce turisti ağırlamaktadır.

Konya tarihi oldukça uzun bir geçmişe sahiptir. Şehirde ilk yerleşime dair buluntular M.Ö. 2 binli yıllara tarihlendirilmektedir. Ancak göçebe yaşam kültürüne ait izlerin bundan çok daha eski bir tarihe sahip olduğu tahmin edilmektedir. Şehirde gerçekleştirilen kazılarda Frigyalılar, Hititler, Lidyalılar, Romalılar, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Devleti’ne ilişkin önemli eserler bulunmuştur. Şehrin bugünki tarihi eserlerinin çoğu ise Selçuklu ve Osmanlı Devleti’ne aittir. Şehir gerek Selçuklu Devleti gerekse de Osmanlı İmparatorluğu için her zaman oldukça önemli bir merkez olmuştur. 

Konya’da gezilecek yerler arasında; Mevlâna Müzesi, Karatay Medresesi Müzesi, Kyoto Japon Parkı, Alaeddin Camii ve Alaeddin Tepesi, Çatalhöyük, Şems-i Tebrizi Türbesi, Kilistra Antik Kenti bunların başında gelmektedir. Tüm bur yerleri Antalya Hareketli Konya turumuzda rehberimiz eşliğinde gezebilirisiniz. 

Gezilecek Yerler:

Mevlâna Müzesi bugün Mevlâna Dergâhı olarak bilinen alanda hizmet vermektedir. 1926 yılına kadar dergâh olarak kullanılmış olan bu mekân daha sonraki yıllarda müzeye dönüştürülmüştür. İçerisinde Mevlana’ya ait eserleri, el yazmalarının, ders eşyalarının bulunduğu müze Konya’da görülmesi gereken en önemli müzelerdendir. 

Karatay Medresesi 1251 yılında Selçuklu 2. Alaeddin Keykavus döneminde yaptırılmıştır. Medrese Konya’nın Karatay ilçesinde bulunmaktadır. Yapı 19. Yüzyıla kadar medrese olarak kullanılmıştır. Ancak daha sonraki süreçte yapı terk edilmiştir. Karatay Medresesi Kapalı Medrese tipinde inşa edilmiştir ve yapımında ağırlıklı olarak Sille taşı kullanılmıştır. Medrese bugün ziyaretçiler tarafından gezilebilmektedir. Müzesi içerisinde bulunan Çini Eserler Müzesi’nde yine özellikle çini sanatına ilişkin nadide örnekler sergilenmektedir. Çini Müzesi’nde duvar çinileri, Alaeddin Köşkü Çinileri, Kubadabad Çinileri ve çini kaplara ilişkin ayrı ayrı bölümler bulunmaktadır. Müze haftanın her günü 09.00-17.00 saatleri arasında gezilebilir.

Kyoto Japon Parkı Konya’nın Selçuklu ilçesinde bulunmaktadır. Konya’nın kardeş şehri olan Kyoto ile aradaki bağları güçlendirmek için inşa edilmiştir. Park 2010 yılında tamamlanmıştır. Kyoto Japon Parkı’nın bir tema park olduğunu söyleyebiliriz. Japon mimarisi yapılar, gölet, kamelyalar, seyir terasları ve köprülerin bir arada sunulduğu bu park Japon kültürünü incelemek için oldukça güzel parktır. Park içerisinde bulunan restoranda da Japon mutfağından yemeklerin sunulduğunu belirtmeden geçmeyelim.  

Alaeddin Cami Konya’da Alaeddin Tepesi üzerinde yükselmektedir. Alaeddin Tepesi Konya’nın ilk yerleşim yerlerinden birisidir. Caminin 1220 yılında tamamlandığı bilinmektedir. Oldukça eski olan bu yapı aynı zamanda Selçuklu sultanlarının mezarlarının bulunduğu bir camidir. Bu yönüyle de oldukça önemli bir cami olan Alaeddin Cami Konya’da mutlaka görülmesi gereken yapılardandır. 

Çatalhöyük Konya’nın Çumra ilçesinde bulunmaktadır. Günümüzden yaklaşık olarak 9000 bin yıl öncesine ilişkin buluntuları barındıran bu alan ülkemizin en önemli arkeolojik alanlarından birisidir. Çatalhöyük’te bulunan eserler arasında çeşitli ünlü Ana Tanrıça Heykelciği, çanak, çömlek, duvar resimleri, çeşitli konaklama yapıları gibi geçmişe ışık tutan birçok buluntu ele geçirilmiştir. Çatalhöyük Ören yeri haftanın her günü 09.00-17.00 saatleri arasında ziyaretçilere açıktır.  

Mevlana’nın hayatındaki değişimlerde ve fikirlerinin şekillenmesinde büyük bir yeri olan Şems-i Tebrizi’nin türbesi ve camisi Alaeddin Tepesi yakınlarında bulunmaktadır. Şems-i Tebrizi ile karşılaşana kadar Konya’nın önemli alimlerinden ve düşünce insanlarından olan Mevlâna bu karşılaşma sonrasında düşüncelerini bambaşka boyutlara taşımıştır. Bugün gerek Konya’da gerekse de dünyanın sayılı alimlerinden kabul edilen Mevlâna deyim yerindeyse hoşgörü kültürünün duayenlerindendir. Selçuklu Mimari üslubuna uygun şekilde inşa edilen yapı Konya’nın Karatay ilçesinde bulunmaktadır. Sizlerin de bu türbeyi ziyaret etmenizi mutlaka öneririz.

Kilistra Antik Kenti Konya’nın Meram ilçesinde bulunmaktadır. Kentte ilk yerleşimin M.Ö. 3. Yüzyıl civarından yapıldığı tahmin edilmektedir. Kilistra Antik Kenti Kapadokya Peri Bacaları benzeri bir oluşumdur. Tüf benzeri kayaçların oyulmasıyla inşa edilmiştir. Özellikle Romalılar döneminde antik kentin yoğun yerleşime sahne olduğu bilinmektedir. Bölgede yapılan kazılarda bu döneme ait çeşitli arkeolojik buluntular ele geçirilmiştir. Zamanında Hristiyanlıkta kutsal olarak kabul edilen Aziz Paulus’ta bölgeyi ziyaret etmiş ve burada vaazlarda bulunmuştur. Bu nedenle Kilistra Antik Kenti Hristiyanlık inancında da önemli bir yere sahiptir. Kent içerisinde kiliseler, şapeller, sığınaklar, kuleler, antik yollar ve yaşam alanları bulunmaktadır. Antik kenti haftanın her günü 09.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Yeme-İçme:

 Konya’nın ülkemiz mutfağına katmış olduğu birçok lezzetli yemek bulunmaktadır. Bizim sizlere tavsiye edebileceğimiz en önemli lezzetler ise Etli Ekmek, Bıçak Arası Pide ve Fırın Kebabı’dır. Bu yemeklerden de anlaşılacağı üzere Konya mutfağı et yemekleri ağırlıklı bir mutfaktır. Bunun nedeni ise Konya’nın geniş ve verimli ovalarının hayvan yetiştiriciliğine oldukça uygun olmasıdır. 

Hiç kuşkusuz Konya deyince herkesin aklına ilk gelen lezzet etli ekmektir. Etli ekmek ince çekilmiş kuşbaşı et, tereyağı, baharat ve hamurun odun ateşinde pişirilmesiyle yapılmaktadır. Sıcak sıcak fırından çıktığında tadına doyum olmayan bu lezzet Konya’da neredeyse her restoran bulunmaktadır. Konya’nın meşhur lezzeti olan etli ekmeği mutlaka denemelisiniz. 

Bıçak Arası Pide zırh ile çekilen etin pide hamuruna konulması ve odun ateşinde pişirilmesi ise yapılan bir yemektir. İçerisine biber ve domates gibi sebzelerinde konulması ile damak çatlatacak bir kıvama sahip olan bıçak arası pidesinin en önemli özelliği ise doğal malzemeler kullanılarak yapılmasıdır. Sabah veya öğlen öğününde tercih edebileceğiniz bu pide oldukça doyurucu bir lezzettir. 

Fırın Kebabı kemikli et, iç yağı ana malzemeleriyle yapılır. Oldukça az sayıda malzemeden yapılan bu lezzet yaklaşık olarak 18 saat boyunca fırın ateşinde yavaş yavaş pişirilir ve tuz dışında başka bir şey eklenmez. Küçük pide ile birlikte servis edilen fırın kebabının oldukça fazla sayıda müdavimi vardır. Uzun pişme süresi nedeniyle restoranlar tarafından belirli miktarda yapılan bu lezzet bazı günlerde akşama kalmayabiliyor. Bunun için gideceğiniz restoranın önceden belirleyip aramanızda fayda var.Tüm bu lezzetleri Antalya çıkışlı Konya turumuzda tadabilirsiniz.

Gece Hayatı:

 Konya gece hayatı genel olarak sakin bir yapıya sahiptir. Şehirde yeterli sayıda pub, gece kulübü, disko gibi gece eğlence mekanları bulunmaktadır. Ayrıca şehir otelleri bünyesinde de eğlence mekanları bulunmaktadır. Gece eğlencesine çıkmak istiyorsanız bu mekanları tercih edebilirsiniz. Bunların yanı sıra daha sakin bir gece geçirmek istiyorsanız Konya lezzetlerini tadabileceğiniz bir restoranda akşam yemeğine çıkabilir veya yerel bir kafede bir şeyler içebilirsiniz. Ayrıca şehirde belirli dönemlerde çeşitli konserler, festivaller ve etkinlikler yapılıyor. Bu etkinliklere de önceden yerinizi ayırtarak katılabilirsiniz.

Hava Durumu:

Konya yıllık ortalama hava sıcaklığı 11.5 derecedir. Konya kışları soğuk ve yağışlı, yaz aylarında ise kurak ve sıcak bir iklime sahiptir. Sizlere Konya’da kış ayları için bir uyarı yapmadan geçmeyelim; bazı günlerde Konya iklimi oldukça soğuk ve dondurucu olabiliyor. Bunun için Konya’ya kış aylarında gittiğinizde yanınıza mutlaka kalın kışlık kıyafetler ve bir içlik almalısınız. Yaz ayları için ise Konya bolca yazlık kıyafet getirmelisiniz. Ayrıca mevsim geçişleri ve bahar aylarında özellikle akşamları serin ve yağışlı olabiliyor. Bunun içinde her daim yanınızda bir rüzgarlık veya yağmurluk bulundurmanız faydalı olacaktır.