Kütahya Ege Bölgesinin İç Batı Anadolu kısmında yer almaktadır. Marmara ve İç Anadolu bölgelerine yakınlığı ile bu güzergâh üzerinde seyahat edenlerin her zaman uğrak noktası olmuştur. Bu nedenle tarih boyunca stratejik ve önemli bir şehir olarak ön plana çıkmıştır. Ayrıca bu stratejik ve tarihi önemi günümüzde birçok tarihi eserin Kütahya’ya miras kalmasını sağlamıştır. 

Kütahya’nın tarihi oldukça eski yıllara dayanmaktadır. Son yapılan araştırma kazılarına göre şehrin tarihinin yaklaşık olarak M.Ö. 3 binli yıllara kadar ulaştığı tahmin edilmektedir. Bu neden oldukça Kütahya oldukça eski ve kadim bir şehirdir. Kütahya üzerinde yaşadığı bilinen ilk önemli halkın Frigler olduğu bilinmektedir. Yapılan kazılarda yine Frigyalılar’a ait çok sayıda buluntu ortaya çıkarılmıştır. Kütahya Frigyalılar sonrasında önce Hitit İmparatorluğu’na, daha sonrasında ise Lidyalılar’ın egemenliği altına girmiştir. Uzun bir dönem Lidyalılar’ın hakimiyeti altında kalan şehir daha sonraki süreçte Pers akınlarına uğramıştır. Pers İmparatorluğu’nun yoğun akınları neticesinde daha fazla dayanamayan Lidyalılar mağlup olmuşlardır. Pers İmparatorluğu’nun ihtişamlı devrinin sona yaklaşmasıyla birlikte şehri Büyük İskender fethetmiştir. Ardından ise Romalılar, Bizanslılar ve son olarak Osmanlı İmparatorluğu şehrin hâkimi olmuştur. Bu kısa Kütahya tarihi özetinden de anlaşılacağı üzere Kütahya birçok devlete ve topluluğa ev sahipliği yapmıştır. Bu devlet toplulukların bırakmış olduğu birçok eser ise günümüze kadar ulaşmıştır. 

Kütahya’da gezilecek yerler arasında; Aizanoi Antik Şehri, Kütahya Kalesi, Kütahya Arkeoloji Müzesi, Tarihi Kütahya Konakları, Çinili Cami,ve Frigya Vadileri bulunmaktadır.Tüm bur yerleri Antalya Hareketli Kütahya turumuzda rehberimiz eşliğinde gezebilirisiniz. 

Gezilecek Yerler:

Aizanoi Antik Şehri Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde bulunmaktadır. Şehirdeki yerleşime ilişkin ilk bulgular M.Ö. 3 binli yıllara tarihlenmektedir. Şehirde yaşayan ilk topluluk Aizanitisler’dir. Şehir uzun yıllar boyunca Frigyalılar’a bağlı Aizanitisler tarafından yönetilmiştir. Daha sonraki zaman dilimlerinde ise Bergama Krallığı, Bitinyalılar, Romalılar şehri yönetmişlerdir. Şehir içerisinde Zeus Tapınağı, Roma Hamamları, Antik Tiyatro, Stadyum, Macellum, Sütunlu Cadde, MeterSteunene Kutsal alanı gibi yapılar bulunmaktadır. Özellikle tepelik bir alanda bulunan Zeus Tapınağı görülmeye değerdir. Oldukça iyi korunmuş durumda olan Aizanoi Antik Şehri haftanın her günü 08.30-17.30 saatleri arasında ziyarete açıktır. 

Kütahya Kalesi M.S. 8. Yüzyılda Bizans İmparatorluğu tarafından inşa edilmiştir. Şehir merkezine yaklaşık olarak 3 kilometre mesafede bulunmaktadır. Kale coğrafi olarak oldukça stratejik bir noktada inşa edilmiştir. Oldukça büyük bir kale olan Kütahya kalesi ülkemizin 3. Büyük kalesidir. Bizans sonrasında Selçuklu Devleti, Germiyanoğluları ve son olarak Osmanlı İmparatorluğu tarafından kullanılan kalede çeşitli dönemlere ait mimari izlerde fazlasıyla mevcuttur. Kalede 72 burç bulunmaktadır. Bu da kalenin ne denli büyük olduğuna dair bir işarettir. Kale içerisinde bulunan kulede aynı zamanda Kütahya Belediyesi’ne bağlı Döner Restoran hizmet vermektedir. Bu restoranın özelliği ise restoranın 360 derece dönebilmesidir. Bu özelliği ile görenleri şaşırtan bu ilginç tesis belediye tarafından yönetildiğinden dolayı oldukça iyi yemeklere ve uygun fiyatlara sahiptir. Sizde kaledeki gezinizi tamamladıktan sonra Döner Restoran’a çıkabilir, burada yemek yiyebilir veya manzara eşliğinde kahvenizi yudumlayabilirsiniz. 

Kütahya Arkeoloji Müzesi aslında eski bir medreseden çevrilme bina içinde hizmet vermektedir. 1314 yılında inşa edilen Vacidiye Medresesi’nin zaman içerisinde işlevini kaybetmesi sonrasında müze olarak değerlendirilmesine karar verilmiş ve Kütahya Arkeoloji Müzesi bu şekilde açılmıştır. Müze içerisinde Frigyalılar, Hititler, Bizans, Selçuklu, Roma ve Osmanlı İmparatorluğu’na ait eserlere yer verilmiştir. Oldukça mistik ve etkileyici bir ortama sahip olan Kütahya Arkeoloji Müzesi haftanın her günü 08.30-17.30 saatleri arasında ziyarete açıktır. 

Tarihi Kütahya Konakları Meydan Mahallesi Germiyan Sokakta bulunmaktadır. Klasik Osmanlı mimarisinin nadide örneklerinden olan bu evler günümüzde özenle korunmaktadır. Sokak boyunca Germiyan Konağı, Vakıf Konağı, Kent Tarihi Müzesi, Mehmet Gürsoy Çini Atölyesi, Sıtkı Olçar Çini Müzesi, İrvasa Konağı gibi önemli yapılar bulunmaktadır. Bu yapılar içerisinde Kütahya’nın tüm dünyada nam saldığı çinileriyle ilgili yapım sürecine tanık olabilirsiniz. Ayrıca Kütahya bölge halkının günlük yaşamının aktarılmaya çalışıldığı müze ve konakları da ziyaret ederek bu konuda daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Cumbalar, beyaz ve kahverengi tonlar, iç ve dış kısımda yaygın ahşap kullanımı, çok sayıda pencere gibi Osmanlı mimarisinin karakteristik özelliklerinin tümünü taşıyan bu konakları mutlaka görmelisiniz. 

Çinili Cami Ressam ve Neyzen Ahmet Yakupoğlu tarafından yaptırılmıştır. 1973 yılında yapılan bu cami Kütahya çini sanatının güzel örneklerindendir. Gerek dıştan gerekse de iç kısımda oldukça dikkat çekici ve zarif yapısıyla tüm ziyaretçilerin ilgisini çeken bu camiyi ziyaret ettiğinizde duvarlarındaki çinileri yakından incelemelisiniz. Oldukça detaylı ve ince bir işçiliğin ürünü olan Çinili Cami Kütahya’da ziyaret edilmeden dönülmemesi gereken noktalardan birisidir. 

Frigya Vadileri Kütahya’nın doğal oluşumlarıyla ziyaretçilerini büyüleyen vadilerindendir. Vadi geçmiş dönemlerde barınma ve savaşlardan korunma alanı olarak kullanılmıştır. Bunun yanı sıra yayla amaçlı olarak kullanıldığı dönemler olmuştur. Vadi üzerinde Peri Bacaları’na benzeyen tüflü alanlar bulunmaktadır. Bunun yanı sıra vadi içerisinde Roma dönemine ait eski kilise ve az sayıda yapı kalıntısı vardır. Bu yapılar günümüze kadar ulaşmıştır. Frigya Vadisi içerisinde bulunan yürüyüş yollarında uzun bir yürüyüş yaparak siz de bu doğal ve tarihi alanı gezebilirsiniz. Bu gezi için yarım gününüzü ayırmanız yeterli olacaktır. Özellikle sabahın erken saatlerinde ve akşamüzeri vadinin daha bir güzelleştiğini de belirtmeden geçmeyelim. Bu saatlerde daha sakin ve kalabalığın azalmasıyla vadinin tadını çıkarabilirsiniz.

Yeme-İçme:

Kütahya’nın meşhur lezzetleri arasında Sini Mantısı, Kütahya Küp Kebabı ve Sıkıcık Çorbası bulunmaktadır. Sini mantısı Kütahya’nın ülkemiz mutfağına kattığı farklı ama bir o kadar da lezzetli bir mantı türüdür. Diğer mantılardan farkı ise iç kısmına ek olarak mercimek konulmasıdır. Ayrıca sini mantısı bakır veya gümüşten yapılan sinilerde pişirilmektedir. Bu da mantıya ayrı bir tat katmaktadır. Kütahya dışında kolay kolay bulunmayan bu lezzet genellikle özel misafirlere hazırlanırmış. Günümüzde ise Kütahya’daki çoğu restoranda bulmak mümkündür. Ve oldukça lezzetli bir yemektir. Siz de bizim gibi mantıya bayılıyorsanız sini mantısını denemenizi kesinlikle öneririz.

Kütahya küp kebabı hazırlanması biraz uzun ve meşakkatli olan bir yemektir. Kütahya küp kebabı yöre hayvanlarından elde edilen etin salça, baharat, sarımsak gibi malzemelerde harmanlanması ve bir küp içerisine konularak uzun ve yavaş bir pişme sürecinden geçmesiyle yapılıyor. Oldukça lezzetli bir yemek olan küp kebabını Kütahya merkezinde birçok restoranda bulabilirsiniz. Küp kebabını yedikten sonra bir de Kütahya’nın meşhur erik hoşafını içmenizi tavsiye ederiz. 

Sıkıcık çorbası Kütahya’nın yine meşhur lezzetlerinden birisidir. İçerisinde bulgur, tarhana, un, et suyu ve yoğurt gibi malzemelerin de olduğu bu çorba sabahın erken saatlerinde kahvaltı olarak tüketilebilecek bir yemektir. Oldukça doyurucu ve tadını damağınızda bırakacak bu lezzeti siz de özellikle sabah kahvaltısı olarak tercih ederseniz kesinlikle bayılacaksınız.

Gece Hayatı:

 Kütahya gece hayatı genel anlamda sakin bir yapıya sahiptir. Şehirde gece eğlenmek için az sayıda bar, disko ve gece kulübü bulunuyor. Dilerseniz bu mekanlarda gecenizi değerlendirebilirsiniz. Daha sakin bir gece geçirmek isteyenler için ise şehir merkezinin akşamüzeri sakinliğinde bir gezinti yapmanızı tavsiye edebiliriz.

Hava Durumu:

 Kütahya ortalama sıcaklığı 21.7 derecedir. Şehir genel olarak ılıman bir iklime sahiptir. Ancak bu bilgi sizleri yanıltmasın. Kış aylarında ve sonbaharda havalar bazen oldukça soğuk olabiliyor. Bu nedenle eğer kış ayında Kütahya’ya gidecekseniz mutlaka kışlık giysilerinizi ve kalın bir montunuzu yanınızda getirmelisiniz. Yaz aylarında ise şehir havası oldukça yüksek derecelere ulaşabiliyor. Bu nedenle yanınızda bol bol yazlık giysi getirmenizde fayda var. Ayrıca bahar mevsimlerinde de özellikle bazı günler yağışlı ve soğuk olabildiğinden dolayı çantanızda her zaman bir yağmurluk veya rüzgarlık bulundurmanızı öneririz.