Ülkenin batısında yer alan şehir içinden akan Neretva nehri üzerine kurulmuştur. Bizim tarihimiz için de önemli bir yere sahip olan Mostar yakın dönemde dağılan Yugoslavya’nın ardından zor günler yaşamıştır. Bağımsızlık savaşı dâhilinde büyük yaralar alan şehrin simge yapılarından Mostar köprüsü Hırvatlar tarafından bombalanarak yıkılmıştır. Yakın dönemde ülkemiz tarafından aslına uygun olarak yenilenen köprü günümüzde şehre gelen turistlerin en çok görmek istediği yerdir. Osmanlılar tarafından uzun yıllar yönetilen şehirde 15. Yüzyıl ve sonrasına ait birçok Osmanlı eseri bulunmaktadır. Evliya Çelebi seyahatleri arasında uğradığı şehirde 56 cami olduğunu yazmıştır. Günümüzde birçoğu yok olmuş olsa da ayakta olanlar sizi şehre hayran bırakacaktır. Nehrin küçük bir vadi yaptığı yerde kurulu eski şehir merkezine araç ulaşımı bulunmamaktadır. Dolayısıyla Arnavut kaldırımlı sokaklarında yürürken etrafınızı çevreleyen tarihi binalar ile beraber kendinizi geçmişte hissedeceksiniz.
GEZİLECEK YERLER:
Muhteşem doğası, küçük şehir merkezi, tarihi sokakları ile Mostar bir çırpıda gezebileceğiniz bir şehirdir. Ancak eğer şehre doymak isterseniz tabi ki bir gece konaklama yapmanız ve nehrin iki ucunda kurulu tarihi yapıları bir de ışıklar içinde görmenizi tavsiye ederiz. Tarihi merkezde görebileceğiniz ilk eser tabi ki Mostar Köprüsü olacaktır. 1566 yılında Osmanlılar tarafından yapılan köprü Bosna savaşı esnasında Hırvatlar tarafından yıkılmıştır. 2004 yılında Türklerin de dahil olduğu bir konsorsiyum ile Türk şirketi tarafından aslına uygun olarak tekrar inşa edilmiştir. 24 metre yüksekliğinde ve 30 metre uzunluğundaki köprünün üzerinde her zaman yoğun bir yaya trafiği yer almaktadır. Eğer şanslı iseniz köprünün üzerinden atlayan gençlere denk gelebilirsiniz. Bazen keyfi bazen de ücret karşılığında yaptıkları atlayış izleyenlere büyük keyif vermektedir. Köprüden karşıya geçtikten sonra tarihi çarşı sizi karşılayacaktır. Yüzlerce yıllık taş binaların, Arnavut kaldırımların arasından yürüyerek Koski Mehmed Paşa Cami’sine ulaşabilirsiniz. 1618 yılında inşa edilen cami yine savaş döneminde hasar görmüş ve yenileme çalışmalarının içinde yer almıştır. Nehre şehir içinden akan derelerin üstüne kurulu Eğri köprü Mostar köprüsünün küçük bir örneğidir. Daha küçük olması sebebi daha şirin duran köprüyü eski şehri gezerken ziyaret edebilirsiniz. Eski şehrin biraz dışına çıkacak olursanız günümüzde otel olarak hizmet veren 15. Yüzyıldan kalma Muslibegovic evini gezebilirsiniz. Osmanlı mimarisinin güzel bir örneği olan ev günümüze olduğu gibi gelmiştir. Tarihi noktaları gördükten sonra eski şehrin sokaklarında keyfinizce gezip, kafe ve restoranlarında şehrin yemeklerinin tadına bakabilirsiniz. Dilerseniz Mostar köprüsünün ayaklarının kenarından Neretva nehri kıyısına inip ayaklarınızı soğuk sularda dinlendirebilirsiniz. Ayrıca Mostar köprüsünün manzarası buradan çok daha net karşınıza çıkmaktadır. Hatta suya atlayan gençleri izlemek için en ideal nokta nehir kenarıdır. Sizi kendine bağlayacak Mostar şehrinden hiç ayrılmak istemeyeceksiniz.Ekonomik Avrupa turlarımızda tüm bu yerleri rehberlerimiz eşliğinde gezebilirsiniz.
YEME İÇME:
Ülkemizle çok benzer bir mutfağa sahip olan Bosna Hersek ile birçok yemeğimizin isimleri bile neredeyse aynıdır. Acaba ne yerim diye hiç endişe yaşamayacağınız şehirde birçok tanıdık lezzet ile karşılaşacaksınız. Özellikle kasapları ile meşhur olan ülkede çok güzel köfteler yeme şansınız olacaktır. Hayvancılığın gelişmiş olduğu ülkede et yemekleri, güveçler, çorba ve sebzeler öğünlerin vazgeçilmezleri arasındadır. Tatlı konusunda da benzerlik gösteren Saraybosna mutfağı bizim gibi sütlü ve şerbetli tatlıları ile öne çıkmaktadır. Özellikle Mostar köprüsü civarından yer alan nehir manzaralı köftecileri denemenizi tavsiye ederiz. Mostar köprüsü girişinde yer alan dondurmacılara yemek sonrası uğramanızı tavsiye ederiz.Ekonomik Avrupa turlarımızda bu lezzetleri tadabilirsiniz.
GECE HAYATI:
Çok canlı bir gece hayatına sahip olmayan şehrin tarihi merkezinde bulunan bar ve kafelerde müzik eşliğinde akşam yemeğiniz alabilir veya nehir manzarası eşliğinde içkilerinizi yudumlayabilirsiniz.
DİN:
Ülkenin
nüfusu Ortodoks ve Katolik Hristiyan ve Müslüman olarak tanımlanmaktadır. Müslümanlar çoğunluğu oluşturmaktadırlar. Ancak ülkede bulunan birçok etnik köken, göçmenlik veya kişisel tercihlere göre farklı dinlere mensup insanlarda bulunmaktadır.
İKLİM:
Ülke ve şehir kuzey yarımkürede Avrupa’nın güneyinde yer almaktadırlar. Denize kıyısı olmayan şehir karasal bir iklime sahiptir. Kışları serin ve soğuk, yazları ise 25-30 derece arası bir sıcaklığa sahiptir.
NÜFUS:
65 bine yakın nüfusa sahip şehirde genel yerleşim merkez ve yakın köylerdedir.
DİL:
Ülkede birçok dil konuşulmaktadır. Bunların başında Boşnakça, Sırpça ve Hırvatça gelmektedir. Turistik bölgelerde her yerde olmasa da İngilizce bilinmektedir.
PARA BİRİMİ:
Ülkenin para birimi Markdır. Şehirde buluna döviz ofislerinden yanınızda bulunan para birimlerini çevirebilirsiniz. Ancak Türk lirası düşük kurlardan ve komisyon karşılığı bozulmaktadır. Dolayısı ile yanınızda Euro para birimi ile gitmenizi tavsiye ederiz.
ŞEHİR İÇİ ULAŞIM:
Şehirde kısıtlı otobüs ağı bulunmaktadır. Küçük bir merkeze sahip olan şehri yürüyerek gezmek mümkündür. Ancak ihtiyaç duyarsanız tek kullanımlık biletler ile ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Taksi de uygun fiyatlı bir ulaşım aracı olarak tercih edilebilir.
SAAT FARKI:
Ülkemiz ile Bosna Hersek arasında 1 veya 2 saat fark bulunmaktadır. Bulunduğumuz tarihe göre değişen farkı ülkeye giderken kontrol edebilirsiniz.
ELEKTİRK:
Ülkede 220 volt prizler kullanılmakta ve fişlerimize uygundur. Ancak otel odalarında az sayıda priz olabileceğini düşünerek üçlü priz götürebilirsiniz.
VİZE:
Ülkeye vizesiz olarak pasaportunuz ile seyahat edebilirsiniz.