Rize Karadeniz Bölgesinin Artvin’den önceki son ilidir. Yüzölçümü 3.920 kilometre kare olan şehrin nüfusu ise 350 bin kişiye yakındır. Şehir düşük nüfuslu bir il sayılabilir. Ancak o kadar eğlenceli ve insanı güldürmeyi başaran bir halkı vardır ki Rize’ye gittiğinizde bunu mutlaka göreceksiniz. Şehir doğasıyla, insanıyla, tarihiyle ülkemiz turizminde önemli bir yer almaktadır. Özellikle bozulmamış doğası hastalara şifa olurken sizleri de güzel manzaralara doyuracaktır.
Rize zor bir coğrafyaya sahip olan illerimizdendir. Sarp dağlar ve engebeli yapı nedeniyle tarihin neredeyse her döneminde Rize’yi zapt etmek oldukça zor olmuştur. Şehrin tarihine ilişkin ilk bulgular M.Ö. 8. Yüzyıla tarihlenmektedir. Şehirde ilk etapta Asya kökenli kavimlerin yaşadığı bilinmektedir. Daha sonrasında Persler, İskender, Urartular, Pontos, Rum Krallığı ve sonrasında Osmanlı İmparatorluğu’na ev sahipliği yapmıştır. Ardından Kurtuluş Savaşı’yla birlikte ülkemizin illerinden olmuştur.
Rize’ye gittiğinizde gezmeniz gereken mekanlar arasında Zilkale, Kızkalesi, Rize Müzesi, Fırtına Deresi, Rize Kalesi, Pokut Yaylası, Anzer Yaylası, Ovit Yaylası, Ayder Yaylası gelmektedir. Antalya hareketli Karadeniz turlarımızda rehberlerimiz eşliğinde harika bir gezi yapabilirsiniz.
Rize yeme içme açısından ise Doğu Anadolu’nun aksine etten bir nebze daha uzak, sebze ve yeşilliğe daha yakındır. En meşhur yemekleri arasında Mıhlama, Laz Böreği, Hamsili Pilav, Rize Kavurması’dır.
Rize'yi gezmek için Antalya Çıkışlı Karadeniz Turları sayfamıza gözatabilirsiniz!
Rize Gezilecek Yerler
Zilkale Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunmaktadır. Orman ve dağların arasında bulunan kalenin etrafı çoğunlukla sisle kaplıdır. Yaklaşık olarak 5 veya 6. Yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir. Kalenin Trabzon İmparatorluğu’na bağlı derebeylerin biri tarafından yaptırıldığı varsayılmaktadır. İlk yapım amacı askeri ve ticari yolları korumaktır. Osmanlı Devleti zamanında ise tamamen ticari yolları koruma amaçlı olarak kullanılmıştır.
Rize Müzesi, Rize tarihini anlayabilmek açısından oldukça önemli bir mekandır. Müze içerisinde sikkeler, tarihi ve arkeolojik buluntular ve etnografik eserler yer almaktadır. Müze yapı itibariyle klasik bir Rize evinden çevrilme bina içerisinde hizmet vermektedir. Rize’nin Merkez ilçesinde bulunan bu müze pazartesi hariç haftanın her günü ziyaret edilebilir.
Antalya Çıkışlı Karadeniz Turu ile Meşhur Fırtına Deresi, Kaçkar Dağlarından başlayıp sonunda yükünü Karadeniz’in serin sularına döken Rize’de oldukça meşhur bir akarsudur. Nehrin debisi oldukça yüksektir. Bu nedenle oldukça popüler olan bu nehir üzerinde çeşitli spor aktiviteleri yapılmaktadır. Fırtına Deresi çeşitli spor aktivitelerine sahne olmakla birlikte oldukça tehlikeli bir nehir olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle nehre çevresinde dikkatli olmanız gerektiğini hatırlatırız.
Rize Kalesi Rize’nin Merkez ilçesinde bulunmaktadır. Kale şehir kalesi olmakla birlikte yapılış amacı şehrin korumasını sağlamaktır. Rize Kalesi iki kısımdan oluşmaktadır. Bu kısımlar aşağı kale ve iç kaledir. İç kalenin M.S. 500’lü yıllarda yapıldığı tahmin edilmektedir. Aşağı kale kısmının ise 13. Yüzyılda yapıldığı varsayılmaktadır. Şehir manzarasına hâkim kale biraz sarp bir alanda bulunmaktadır. Kaleye ulaşıp gezdikten sonra manzara eşliğinde bir Rize çayı söyleyip keyif yapabilirsiniz.
Rize’de irili ufaklı birçok yayla bulunmaktadır. Bildiğiniz üzere Rize yaylalarıyla meşhur bir ilimizdir. Yaylalar daha çok hayvan otlatmak, dinlenmek veya vakit geçirmek amacıyla çıkılan tepelik, yüksek ve yeşil alanlardır. Buraya gidildiğinde uzun süre kalındığı için “Yaylaya çıkıyorum” deyimi kullanılmaktadır. Rize’nin en meşhur yaylaları arasında Ayder Yaylası, Pokut Yaylası, Anzer Yaylası, Ovit Yaylası gelmektedir.
Ayder Yaylası Rize yaylaları içerisinde en meşhur olanıdır. Ayder Yaylası Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunmaktadır. Günümüzde Ayder Yaylası’nda festivaller ve özel günler de düzenlenmektedir. Ayder Yaylası içerisinde şifalı olduğu bilinen kaplıcalarda bulunmaktadır. Her yıl birçok insan Ayder’e gelerek bu kaplıcaların sularından faydalanmaktadır. Siz de Ayder gittiğinizde bu şifalı kaplıcalara girebilir, sonrasında ise Ayder’in eşsiz manzarası eşliğinde yemek yiyebilir veya çayınızı yudumlayabilirsiniz.
Ovit Yaylası Rize’nin İkizdere ilçesinde bulunmaktadır. 2640 metre rakıma sahip olan bu yaylada Ayder Yaylası’nda olduğu gibi her yıl festival ve şenlikler düzenlenmektedir. Yayla üzerinde yaklaşık olarak 40-50 ev bulunmaktadır. Yani yerleşim oranı oldukça az miktardadır. Bu yönüyle Ayder’e göre oldukça sakin bir yayladır. Biraz daha sakin ama eşsiz bir doğal güzellik arıyorsanız siz de Ovit Yaylasını ziyaret etmeyi düşünebilirsiniz.
Pokut ise 2032 metre yüksekliğe sahip, Fırtına ve Hala dereleri arasında bulunan bir yayladır. Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan Pokut Yaylası üzerinde 30’a yakın ev bulunmakla birlikte bu evlerin çoğunluğu artık kullanılmamaktadır. Pokut Yaylası bu yönüyle insan açısından oldukça kısır bir yapıdadır. Dolayısıyla Pokut Yaylası’na gittiğinizde doğa yürüyüşü veya piknik yapabilirsiniz. Oldukça sakin ve huzurlu bir yer olan Pokut Yaylası sahip olduğu manzarayla sizleri büyüleyecektir.
Antalya Çıkışlı Karadeniz Turunda gezilecek yerlerden birisi de Anzer Yaylası Rize’nin İkizdere ilçesinde yer alan bir yayladır. Yayla Aşağı ve Yukarı Anzer olarak ikiye ayrılmaktadır. Yukarı Anzer aynı zamanda Ballıköy olarak da bilinmektedir. Buradan yola çıkarak anlayabileceğiniz üzere bu yayla meşhur Anzer ballarına konu olan yayladır. Her yıl ağustos ayı başlarında Anzer Bal Festivali düzenlenmektedir. Bu yaylada gezinmek ve dinlenmek dışında küçük mekanlarda bal alışverişi de yapabilirsiniz.
Rize'de Yeme İçme
Mıhlama mısır unu, Trabzon peyniri, tereyağının karıştırılmasıyla yapılan ve sıcak sıcak yendiğinde size parmaklarınızı yedirten bir yemektir. Aslında tam anlamıyla bir yemek sayılmaz. Mıhlama için daha çok bir aperatif diyebiliriz. Ancak mıhlama içerisindeki malzemelerden dolayı bir ana yemek yerine de geçebilir. Mıhlamayı Rize özellikle yerel esnafın lokantalarında yiyebilirsiniz. Çoğu yerde yörenin doğal malzemeleri kullanıldığı için tatta fazla değişim olmayacaktır. Bu nedenle nerede yiyelim diyerek mekân aramakla fazla geçirmenize gerek kalmayacaktır. Bunun dışında mıhlamayı sıcak yemeniz tavsiye ederiz.
Laz böreğini çoğumuz bir börek türü zannederiz. Ancak Laz böreği aslında bir tatlı türüdür. Yufka, süt, yumurta, tereyağı, nişasta gibi malzemelerin bir araya gelmesinden yapılır. Üstü çıtır çıtır olan bu tatlının alt kısmında ise yumuşak nişasta ve sütten oluşan jölemsi kıvamda bir kısım bulunmaktadır. En lezzetli kısmı burasıdır. Rize’de birçok yemekten sonra Laz böreği tatlısı sunulmaktadır. Siz de iyi bir Rize yemeği yedikten sonra ardından Laz böreği tatlısı tercih edebilirsiniz.
Karadeniz deyince akla gelen ilk şeylerden biri de elbette Karadeniz’in simgesi hamsidir. Karadeniz deyince hamsi olmadan olmaz. Elbette Karadeniz’de birçok yemekte hamsi balığı da kullanılmaktadır. Pirinç, kuş üzümü, baharattan yapılan pilavın hamsiyle kaplanarak servis edilen bu pilav yörede oldukça sevilmektedir. Siz de balık seviyorsanız, hele bir de hamsiye bayılırım diyorsanız bu yemeği tatmadan dönmemelisiniz.
Rize kavurması Rize’ye özgü ve patenti alınmış bir kavurma türüdür. 2019 yılında patenti alınan bu kavurma Kars ve Ardahan’dan getirilen hayvanların etinden yapılmaktadır. Soğan, et, yağ, tuz, ile yapılan bu lezzet Rize halkı tarafından kahvaltıda tercih edilmektedir. Rize’ye gittiğinizde bir mıhlama ve yanında da Rize kavurmasıyla güne başlarsanız o günü fazlasıyla enerjik geçireceğinize eminiz.
Rize'de Gece Hayatı
Rize gece hayatı diğer Karadeniz illerine göre daha sakin ve mütevazıdır. Şehirde az sayıda bar, türkü bar ve eğlence merkezi bulunmaktadır. Sizlere şehir merkezinde yürüyüş yapmanızı, ayrıca eğer alışveriş yapacaksanız bunu akşama bırakmanızı tavsiye ederiz. Çünkü Rize merkezi akşamüzeri oldukça canlı ve hareketli olmaktadır. Böyle canlı bir ortamda alışveriş yaparak zaman geçirebilirsiniz. Ayrıca deniz kıyısı boyunca yürüyüş parkurları da mevcuttur. Siz de akşam bu parkurlarda yürüyüş gerçekleştirebilirsiniz.
Rize Hava Durumu
Rize yıllık 14,3 derece sıcaklık ortalamasına sahiptir. Kışları soğuk, yazları ise ılıman iklime sahiptir. Rize’ye kış ayında giderseniz yanınıza kalın giysiler almalısınız. Yazın ise normalde getireceğinizden daha fazla t-shirt getirmenizi tavsiye ederiz. Çünkü hava çok nemli olduğundan sıklıkla terleyebiliyorsunuz. Bunun dışında elbette Karadeniz’in meşhur yağmurlarının hiç bitmediği yerlerden birisidir Rize. Bu nedenle mevsim fark etmeksizin yanınızda mutlaka yağmurluk getirmeyi unutmayın.