Safranbolu Batı Karadeniz Bölgesinin ve ülkemizin tarihsel anlamda en iyi korunmuş destinasyonlarından birisidir. Yıllardan beri gerek devletin gerekse de yöre halkının bilinçli uygulamaları ile popülerliğini her dönem korumuştur. Görülmesi gereken yerler listenizde ilk sıralara koymanızı tavsiye ettiğimiz Safranbolu'nun büyüleyici atmosferini siz de gezerek görmelisiniz.

Safranbolu tarihi M.Ö. 3000'li yıllara kadar uzanmaktadır. Oldukça eski bir geçmişe sahip olan Safranbolu üzerinde birçok medeniyet hakimiyet kurmuştur. Bunlar arasında Lidyalılar, Hititler, Frigyalilar, Persler, Romalılar, Selçuklular, Candaroğulları ve Osmanlı İmparatorluğu bulunmaktadır. Şehir 1354 yılında Osmanlı İmparatorluğu'na geçmiştir. Özellikle 17 ve 18. Yüzyıllarda kervan yolları üzerinde yer alması nedeniyle oldukça önemli bi konuma ulaşmıştır. Şehirde birçok devlet hakimiyet kursa da en fazla eser Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalmıştır. Osmanlı mimarisinin en iyi korunan örneklerinden çoğu Safranbolu'da yer almaktadır. Safranbolu günümüzde de özellikle turizm alanındaki gelişmişliğiyle ön plana çıkmaktadır.

Safranbolu'da gezilecek yerler arasında; Yörük Köyü, Hıdırlık Tepesi, Yemeniciler ve Demirciler Arastası, Cinci Hanı ve Hamamı, Kaymakamlar Müze Evi, Tarihi Ceza Evi ve Kristal Teras'tır.Tüm bur yerleri Antalya Hareketli Safranbolu  turumuzda rehberimiz eşliğinde gezebilirisiniz. 

Gezilecek Yerler:

 Safranbolu'da ulaştığınızda merkezde biraz soluklanmanızı ve ardından Yörük Köyü'ne geçmeniz güzel bir başlangıç olacaktır. Yörük Köyü'nde sizi yöre halkı sıcak bir şekilde karşılayacak ve mutlaka size sıcak veya soğuk bir içecek ikram edecektir. Onun için bir şeyler içmek ve yol yorgunluğunu atmak istiyorsanız Yörük Köyü'ne kadar beklemelisiniz. Yörük Köyü Safranbolu merkezine 11 kilometre uzakta yaklaşık olarak 10 dakika mesafededir. Bir Türkmen köyü olması ve üzerindeki yapıların oldukça iyi korunması nedeniyle korunma altına alınmıştır. Bugün köyde yaşayan insanların atalarının yaklaşık olarak 14 ve 15. Yüzyıllar civarında bu bölgeye göç ettiği tahmin edilmektedir. Köy içerisinde yöre halkının bireysel çabalarıyla kurmuş olduğu dernek ile restore ettikleri Muratoğlu Konağı bulunmaktadır. Klasik Osmanlı mimarisine uygun olarak inşa edilen bu konak üç katlı, cumbalı, sarımtırak beyaz ve kahverengi tonların kullanıldığı klasik bir Safranbolu evidir. Muratoğlu Konağı dışında köyde gezilmesi gereken yerler arasında Çamaşırhane ve Sipahioğlu Konağı bulunmaktadır. Köyü dolaştıktan sonra dilerseniz köy kahvesinde soluklanabilir, gözleme ve yörenin meşhur içecekleri den olan kızılcık şerbeti içebilirsiniz.

Hıdırlık Tepesi Safranbolu'yu tepeden kuşbakışı görebileceğiniz, şehir terası alanı bulunan bir yerdir. Aynı zamanda bölgeye gelen ilk Türklerin dua ve hıdırellez kutlamaları için kullandığı bir alan olduğundan dolayı bir nevi kutsal bir alan olarakta kabul edilmektedir. Bu nedenle Safranbolu halkı gözünde Hıdırlık Tepesi'nin önemi büyüktür. Tepe üzerinde Kurtuluş Savaşı'nın önemli kahramanlarından Dr. Ali Yaver Ataman ve Kostendil Kaymakamı Hasan Paşa'nın türbeleri bulunmaktadır. Hıdırlık Tepesi'nde görülmesi gerekenler arasından hemen giriş kısmında sizi karşılayan ve bir dönemler Türk Hava Kuvvetleri filosunda hizmet vermiş Zafranbolu uçağı da var. Siz de bu Zafranbolu uçağını inceledikten sonra fotoğraf çekmeyi unutmayın.

Yemeniciler ve Demirciler Arastası aslında Safranbolu'nun çarşısıdır. Eski dönemlerde esnafların ve ticarethane Kerim olduğu, ya da belirli meslek gruplarının olduğu yerler arasta adıyla da anılırmış. Safranbolu'da bulunan iki önemli arastada Yemeniciler ve Demirciler Arastası'dır.Yemeniciler Arastası'nda bulunan dükkanlarda çoğunlukla Yemeni ismi verilen ayakkabılar üretilir. Eski ayakkabı işçiliğinin nasıl yapıldığına şahit olabileceğiniz bu çarşıda dilerseniz ustaların elinden çıkan yenilerden de satın alabilirsiniz. Safranbolu'nun diğer bir çarşısı olan Demirciler Arastası ise Demirciler, bakırcılar ve kalaycı dükkanlarının toplandığı bir alandır. Kalaylama, bakır ve demirden el sanatı ürünlerini bulabileceğiniz bu arastada sizde beğendiğiniz ve oldukça meşakkatli bir süreçten geçen bu el yapımı ürünlerden hatıra olarak satın alabilirsiniz. Ayrıca arastada bulunan cam ustalarını da hatırlatmada geçmeyelim. Cama gözlerinizin önünde şekil veren bu cam ustalarının el yapımı ürünlerinin sizi oldukça etkileyeceğinden eminiz.

Cinci Hanı ve Hamamı Kazasker Hüseyin Efendi ya da bilinen diğer ismiyle Cinci Hoca tarafından yaptırılmıştır. Safranbolu eski şehir merkezinde bulunmaktadır. Klasik Osmanlı mimari üslubuna uygun olarak inşa edilmiş yapı iki katlı olarak inşa edilmiştir. Taş malzemesi, geniş kemerleri ve tam ortasındaki avlusuyla tarihe meydan okuyan bu han toplamda 63 odalıdır.Günümüzde restore edilerek otel olarak hizmet veren Cinci Han aynı zamanda bir hamama da sahiptir. Sizlerinde misafir olarak ziyaret edebileceği Cinci Han'ın avlusunu mutlaka görmenizi ve burada zamanınız olursa oturup bir kahve içmenizi öneririz. Tarihe şahitlik eden bu yapıda içeceğiniz o kahveyi ve geçirdiğiniz huzur verici zamanı unutmayacaksınız.

Kaymakamlar Müzer Evi'nin 19. Yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Yapının Hacı Mehmet Efendi tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. Kaymakamlar Müze Evi Safranbolu eski şehir merkezinde bulunmaktadır. 3 katlı olarak yine Osmanlı mimari üslubuna uygun olarak inşa edilmiştir. Alt kat taş malzemeden yapılmış ve üst katlarda ise ahşap ve taş malzeme sıkça kullanılmıştır. Yapı cumbalı olmakla beraber çok sayıda pencereye sahiptir. İçerisinde Safranbolu halkının günlük yaşamına ilişkin canlandırmalar ve eşyalar bulunan bu müze 09.00-17.30 saatleri arasında ziyarete açıktır. Müzer içerinde bulunan hediyelik eşya bölümünden yöreye özgü el yapımı hediyelik eşyalardan da satın alabileceğinizi hatırlatalım.

Tarihi Ceza Evi Sultan 2. Abdülhamit tarafından yaptırılmıştır. Ceza evi 1906 yılıda tamamlanmıştır. Yüksek zemin kat ve yüksek tavanlı giriş katı ile Safranbolu evlerinden ziyade Osmanlı ve Batı mimarisinin harmanlanmasıyla yapılmış bu yapı geniş bir bahçeye sahiptir. Uzun sürek erkek ceza evi olarak kullanılmış, daha sonra kadın ceza evi olarakta hizmet vermiştir. Bir dönem işlevini tamamlayarak restoran olarak tekrar kullanıma sunulmuştur. Sizinde 2-3 saatlik bir süre ayırarak gezebileceğinjz Tarihi Ceza Evi Safranbolu'da görülmesi gereken lokasyonlardandır.

Kristal Teras Safranbolu 2012 yıllarda yapılan ve Safranbolu doğasının izlenebileceği en güzel alanlardandır. Seyir terası Tokatlı Kanyonu üzerinde yapılmıştır ve yerden 80 metre yüksekliktedir. Safranbolu doğasının izlenebileceği ve vadi havasıyla oksijene duyacağınız bu alanda ayrıca yeme içme alanlarıda bulunmaktadır. Dilerseniz siz de terasta manzarayı izledikten sonra burada birşeyler atistirabilir veya içebilirsiniz. Hiç ayrılmak istemeyeceğinizden emin olduğumuz  Kristal Teras saat 10.00-20.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Yeme-İçme:

 Safranbolu'nun yöresel mutfağı oldukça zengindir. Bir geçiş güzergahı üzerinde bulunması nedeniyle farklı lezzetleri bir arada barındıran ve gastronomi kültürüne fazlasıyla katkıda bulunan Safranbolu mutfağının en meşhur yemekleri ise; Cimitsiz Simit, Safranbolu Baklavası, Peruğu, Kuyu Kebabı'dır. Ama bizim sizlere bu yemeklerin yanında tatmanızı önereceğimiz ve tatmadan dönmeyin diyeceğimiz üç meşhur lezzet var. Bunlar Bağlar Gazozu, Safranbolu Lokumu, Kızılcık Şerbetidir. Bağlar gazozu Safranbolu'nun meşhur bir içecegidir. 1936 yılında üretime başlayan bu gazoz çoğu yöre insanının adeta çocukluğudur. Safranbolu'da her bakkalde bulabileceğiniz bu gazozu tatmanızı öneririz.

Safranbolu'nun ünlü lezzetlerinden olan Safranbolu lokumu Gaziantep için baklava neyse Safranbolu içinde lokum odur diyebileceğimiz bir lezzettir. Tarihi çok eski yıllara dayanan bu lezzet doğal malzemelerden fındıklı, fıstıklı, çikolatalı, safranlı ve bir çok çeşidiyle üretilir. Oldukça hafif ama bu o kadar lezzetli olan Safranbolu lokumu ilçenin her yerinde farklı markalarla satılmaktadır. Dilerseniz bu lokumu üreten esnafların dükkanlarına konuk olarak lokumun yapım hikayesini de dinleyebilirsiniz.

Kızılcık şerbeti yazımızın başlarında da bahsettiğimiz ve özellikle Yörük Köyü'nde içmenizi tavsiye ettiğimiz insanın içini ferahlatan doğal lezzetlerden birisidir. Özellikle sıcak yaz günlerinde insanın serinleten bu lezzeti Yörük Köyü esnafından içmenizi tavsiye ediyoruz.

Gece Hayatı:

 Safranbolu genel olarak sakin bir gece hayatına sahiptir. Şehirde az sayıda bar, disko, gece kulübü gibi eğlence mekanı bulunur. Safranbolu'da gece mekanı sayısının az olması sizleri yanıltmasın. Bu mekanların çoğu kaliteli mekanlar, ve tarihi atmosferle eğlenceyi bir arada sunduklarından dolayı eğlenceye doyacağınıza eminiz. Safranbolu'da ağırlıklı olarak kafeler, restoranlar, müzikli restoranlar bulunur. Geceleri Safranbolu'nun bir başka güzel olduğunu söyleyelim. Özellikle Arasta yani çarşı civarı hareketli ve kalabalık oluyor.Buradaki tarihi kafelerde Türk kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Ya da Safranbolu içerisinde akşamın sakinliğinde bir yürüyüş yapabilir, çarşıdaki esnaftan alışveriş yapabilirsiniz.

Hava Durumu:

 Safranbolu'nun yıllık ortalama sıcaklığı 11.3 derecedir. Yani Safranbolu'nun biraz serin bir yer olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle özellikle kış aylarında yanınızda kalın giysilerinizi getirmenizde fayda var. Yaz aylarında ise hava sıcaklığı bazen bunaltıcı olabiliyor. Bu nedenle yaz ayları için yanınızda bolca yazlık kıyafet getirmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca mevsim geçiş dönemleri ve bahar aylarında havalar yağışlı olduğundan sizlere yanınızda rüzgarlık veya yağmurluk getirmenizi öneririz. Sonra olarak özellikle akşamları Safranbolu eski şehir civarında havalar oldukça serin olabiliyor. Evlerin ve sokakların taştan olması bu durumun başlıca nedenlerinden bir tanesi. Bu yüzden akşam dışarı çıkacaksınız yanınızda bir hırka veya şal bulundurmanızı öneririz.