Balkanların kalbinde yer alan ve ülkenin başkenti olan şehir muhteşem doğası, harika mutfağı ve binlerce yıllık tarihi ve kültürel mirası ile sizi beklemektedir. Birçok ırk ve dini inançların bir arada yaşadığı şehirde her yüzyıldan ve her dinden tarihi eserlere rastlamak mümkündür. Yugoslavya’nın dağılması ile zor günler yaşayan ülke ve şehir yakın dönemde birçok acıya sahne olmuştur. 20. Yüzyılda Avrupa’nın başucunda büyük katliamlar yaşanmış ve maalesef büyük Avrupa ülkeleri bu konuda duyarsız kalmışlardır. Zorlu bir savaşın ardından bağımsızlığını elde eden ülkede şuan birçok din bir arada barış içinde yaşamaktadır. Arnavut kaldırımlı çarşısında gezerken şehrin bozulmamış tarihi dokusu, restoranlarındaki yerel lezzetleri sizi kente hayran bırakacaktır. İsmi Saray ovası anlamına gelen kentin tarihinde Osmanlı İmparatorluğunun uzun süren bir hâkimiyeti olmuştur. Bu dönemde kuzeyin Şam’ı olarak adlandırılan şehir doğu ve batı Romanın ayrım noktasında bulunmaktaydı. Bu sebeple Katolik ve Ortodokslar için önemli bir yere sahip olan Saraybosna’ya Osmanlının da hükmetmesi ve İslam’ın yayılması ile şehir ikinci bir Kudüs’e dönüşmüştür. Her dönemde bu kozmopolit yapısından dolayı savaşlara ve soykırımlara sahne olan şehrin en son Sırplar ile girdiği savaşta yaşadığı acılar hala kentin her noktasında gözükmektedir. Şehrin eski binalarının neredeyse hepsinde kurşun izleri bulunmaktadır. Bir daha hiçbir acıya sahne olmaması dileğimizle size Saraybosna’da keyifli bir gezi dileriz.

 

GEZİLECEK YERLER:

Şehrin tarihi ve turistik gezi noktaları neredeyse Baş Çarşıya yakın konumda bulunmaktadırlar. Bu sebeple şehri kolayca yürüyerek gezebilirsiniz. Ancak toplu ulaşım veya taksi kullanarak ulaşacağınız bazı gezi noktaları da bulunmaktadır. Bunlardan ilki hatta geziye başlamanız gereken yer Savaş tünelidir. Şehir kuşatma altında iken havalimanına ulaşmak veya çıkmak isteyen her türlü kişi veya araç tepelerde konumlanmış Sırp askerlerinin ateş hattında kalmakta idi. Bu sorunu çözmek isteyen Saraybosnalılar çareyi havalimanına 800 metre uzaklıkta bir evin bodrum katından tünel kazmakta bulmuşlar. Bir  metre genişliğinde ve 160 cm yüksekliğindeki tünelden yıllarca erzak, yardım malzemesi, cephane ve insan taşınmıştır. Günde yaklaşık bin kişinin kullandığı tüneli belli bir ücret karşılığında gezebilirsiniz. Şehir merkezine ulaştığınız zaman ise gezinize Baş Çarşıdan başlayabilirsiniz. 15. Yüzyılda inşa edilen çarşı kentin tarihi ve kültürel merkezi olarak günümüze ulaşmıştır. Tipik bir Osmanlı çarşısı olan Baş Çarşının giriş meydanında yine Osmanlı tarzı daire şeklinde süslemeli bir çeşme bulunmaktadır. Bir çok küçük sokağı olan çarşıda ilginizi çekebilecek dükkânlar ve restoranlar bulunmaktadır. Çarşının bir ucunda Gazi Hüsrev Yadigar camii bulunmaktadır. 15. Yüzyıl eseri olan caminin kopyaları Halep ve Bilecik şehirlerinde de bulunmaktadır. Başka bir ucunda ise tarihi Bedesten bulunmaktadır. Pazar günleri kapalı olan Bedesteni diğer günler keyfinizce gezebilirsiniz. Çarşı meydanının arkasına doğru ilerleyip yokuş yukarı caddeden devam ettiğinizde şehitliğe ulaşacaksınız. Aliya İzzet Begoviç’e de ev sahipliği yapan şehitliğe uğrayıp bir dua okuyabilirsiniz. Şehirde Osmanlı mimarisinin örneklerinden birçok ahşap ev bulunmaktadır. Bunlardan en iyi korunup günümüze gelmiş olanı Svrzo evidir. Bugün müze olarak kullanılan ev birçok ayrı bölümden oluşmaktadır. Şehirde görebileceğiniz bir başka Mimar Sinan eseri ise Ferhad Paşa Camiidir. Adından da anlaşılacağı üzere 15. Yüzyılda Osmanlı hâkimiyeti altında iken Ferhad paşa tarafından Mimar Sinan’ın bir öğrencisine yaptırılmıştır. Birinci  Dünya savaşının başladığı ve tüm dünyanın kaderinin değiştiği noktayı da tabi ki görmelisiniz. Şehirden akan Miljacka nehrinin üstünde kurulu tarihi Latin köprüsüne Baş Çarşıdan çok kolay ulaşabilirsiniz. Şehrin bir de Hıristiyanlar için kullanımda olan Kutsal Kalp Katedrali bulunmaktadır. Vatikan’a bağlı olan kilise gotik mimari ile inşa edilmiştir. Müze severler Bosna Hersek Tarih müzesini veya ulusal müzeyi gezebilirler. Her iki müzede savaş döneminde kapatılmış ancak sonrasında gelen destek ve yardımlarla tekrar hizmete girmişlerdir. Özellikle Tarih müzesinde 350.000’e yakın eser sergilenmektedir.Ekonomik Avrupa turlarımızda tüm bu yerleri rehberlerimiz eşliğinde gezebilirsiniz. 

 

 

YEME İÇME:

Ülkemizle çok benzer bir mutfağa sahip olan Bosna Hersek ile birçok yemeğimizin isimleri bile neredeyse aynıdır. Acaba ne yerim diye hiç endişe yaşamayacağınız şehirde birçok tanıdık lezzet ile karşılaşacaksınız. Özellikle kasapları ile meşhur olan ülkede çok güzel köfteler yeme şansınız olacaktır. Hayvancılığın gelişmiş olduğu ülkede et yemekleri, güveçler, çorba ve sebzeler öğünlerin vazgeçilmezleri arasındadır. Tatlı konusunda da benzerlik gösteren Saraybosna mutfağı bizim gibi sütlü ve şerbetli tatlıları ile öne çıkmaktadır. Özellikle Baş Çarşıda yer alan köftecileri denemenizi tavsiye ederiz. Şehre özel tatlar arasında en öne çıkan börektir. Odun ateşinde fırınlarda yapılan el açması börekler birçok farklı şekilde hazırlanmaktadır. Özellikle kıymalı ve yoğurt soslu olanını denemenizi tavsiye ederiz.Ekonomik Avrupa turlarımızda bu lezzetleri tadabilirsiniz.

 

GECE HAYATI:

Barlar caddesinde yer alan gece kulüpleri ve eğlence mekanları gençlerin yoğun olarak ilgisini çekmektedir. Pazar günü kimsenin dışarı çıkmadığı şehirde cuma ve cumartesi günleri bu mekânlar çok canlı olabilmektedirler.

 

DİN:

Ülkenin nüfusu Ortodoks ve Katolik Hıristiyan ve Müslüman olarak tanımlanmaktadır. Müslümanlar çoğunluğu oluşturmaktadırlar. Ancak ülkede bulunan bir çok etnik köken, göçmenlik veya kişisel tercihlere göre farklı dinlere mensup insanlarda bulunmaktadır.

 

İKLİM:

Ülke ve şehir kuzey yarımkürede Avrupa’nın güneyinde yer almaktadırlar. Denize kıyısı olmayan şehir karasal bir iklime sahiptir. Kışları serin ve soğuk, yazları ise 25-30 derece arası bir sıcaklığa sahiptir.

 

NÜFUS:

350 bine yakın nüfusa sahip şehirde genel yerleşim merkez ve yakın köylerdedir.

 

DİL:

Ülkede birçok dil konuşulmaktadır. Bunların başında Boşnakça, Sırpça ve Hırvatça gelmektedir. Turistik bölgelerde her yerde olmasa da İngilizce bilinmektedir.

 

PARA BİRİMİ:

Ülkenin para birimi Markdır. Şehirde buluna döviz ofislerinden yanınızda bulunan para birimlerini çevirebilirsiniz. Ancak Türk lirası düşük kurlardan ve komisyon karşılığı bozulmaktadır. Dolayısı ile yanınızda Euro para birimi ile gitmenizi tavsiye ederiz.

 

ŞEHİR İÇİ ULAŞIM:

Şehirde otobüs ve tramvay ağı bulunmaktadır. Küçük bir merkeze sahip olan şehri yürüyerek gezmek mümkündür. Ancak ihtiyaç duyarsanız tek kullanımlık biletler ile ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Taksi de uygun fiyatlı bir ulaşım aracı olarak tercih edilebilir.

 

SAAT FARKI:

Ülkemiz ile Bosna Hersek arasında 1 veya 2 saat fark bulunmaktadır. Bulunduğumuz tarihe göre değişen farkı ülkeye giderken kontrol edebilirsiniz.

 

ELEKTİRK:

Ülkede 220 volt prizler kullanılmakta ve fişlerimize uygundur. Ancak otel odalarında az sayıda priz olabileceğini düşünerek üçlü priz götürebilirsiniz.

 

VİZE:

Ülkeye vizesiz olarak pasaportunuz ile seyahat edebilirsiniz.