Sevgili misafirlerimiz;

                Yola çıkarken kullandığımız bir deyim vardır, kazasız belasız der öyle adımımızı atarız. Hepimizin temennisi ve arzusu her nereye gidersek gidelim kötü bir tecrübe yaşamadan geri dönmektir. Her ne kadar kendimizi olası kötü durumlardan sakınsak da bazen istemediğimiz bir aksilik bizi bulabilir. Bu gibi durumlardan korunmanın yolu her alanda olduğu gibi seyahat esnasında da sigortalı olmamızdan geçmektedir. Bu yazımızda sizleri sigorta poliçelerinin kapsamları hakkında aydınlatırken, faydalarından da bahsedeceğiz. 

                Sigorta konularını sizler için üç başlıkta toplayabiliriz. İlki yurtdışında yaşayacağınız sağlık problemleri ile ilgili poliçe, ikinci olarak başınıza gelebilecek aksilikleri kapsayan bir poliçe ve son olarak da bir seyahat acentası ile yola çıktıysanız acenta tarafından yapılan mesleki sorumluluk sigortasıdır. Aslında sizlere tavsiyemiz tüm bu konuların hepsini içeren bir poliçe yaptırmanız olacaktır. Daha iyi anlamanız için konu başlıklarına ayırmak istedik.

                Temennimiz yurtdışında bulunduğunuz sürede sağlık ile ilgili bir sorun yaşamamanız yönündedir. Ancak bu gibi durumlarda eğer bir sigortanız var ise içiniz rahat olabilir. Zaten bir ülkeye vize alarak gittiyseniz, vize başvuru aşamasında neredeyse tüm ülkeler seyahat sağlık sigortasını zorunlu tutmaktadırlar ve bir poliçeniz var demektir. Bu poliçe düzenlendiği tarih aralığında, siz yurtdışında iken başınıza gelen sağlık ile ilgili durumlarda geçerli olmaktadır. Sigorta şirketleri arasında farklılıklar bulunsa da genel olarak 1000 euro ya kadar olan bedelleri kendi cebinizden ödeyip Türkiye’ye döndüğünüzde tahsil edebilmektesiniz. Tabi bunun için sizden istenen belgeler bulunmaktadır. Böyle bir sıkıntı yaşamanız durumunda genelde ödeme makbuzu ve doktor veya hastane raporu istense de mutlaka sigorta şirketine ulaşıp ne gibi evraklar istediklerini ayrıca öğrenmelisiniz. Eksik evrak vermeniz durumunda geri ödeme alamayabilirsiniz. Ciddi bir rahatsızlık ile karşı karşıya iseniz ve ödeme tutarı 1000 euro dan daha yüksek ise genelde sigorta şirketleri sizleri mağdur etmemek adına asistan firmalar üzerinden ilgili hastaneye kendileri ödeme yapmaktadırlar. Tabi böyle bir durumda yapacağınız en iyi şey sigorta şirketi ile temasa geçip, onların yönlendirmesi ile ilerlemeniz olacaktır. Eğer bir seyahat acentası ile yurtdışında iseniz, bu ve benzeri durumlarda tur liderinizden de yardım alabilirsiniz.

                İkinci sırada Bahsetmek istediğimiz aksilikler ise keşke başımıza gelmese diyeceğimiz türden. Ama hepimizin hayatında mutlaka karşılaştığı aksilikler bulunmaktadır. Mesela bagajınız kaybolabilir, eşyanız çalınabilir veya üzücü bir sebeple ülkenize geri dönüş yapmak zorunda kalabilirsiniz. Bir yakınınızın kaybı veya aile fertlerinden birinin rahatsızlanması durumunda geri dönüş masraflarına kendiniz katlanmanız gerekebilir. İşte bu gibi durumlarda da geçerli olan sigorta poliçeleri bulunmaktadır. Eğer bir sigortanız var ise sizin yerinize maddi zararınıza sigorta şirketiniz katlanacaktır.

                Son olarak Türsab (Türkiye Seyahat Acentaları Birliği) tarafından zorunlu olarak yaptırılan mesleki sorumluluk sigortasından bahsetmek istiyoruz. Sizin tarafınızda her şey yolunda gitse bile, yolculuğa çıktığınız seyahat acentası ile ilgili sorun yaşayabilirsiniz. Yola çıkış günü kimseye ulaşamayıp firmanın iflas ettiğini öğrenebilirsiniz veya firmanın hiçbir kusuru olmasa da kalacağınız otel, kullanacağınız otobüs ve bunları sağlayan firmalar ile ilgili sorunlar olabilir. Yani sizin rezervasyon yaptırdığınız seyahat acentası yurtdışındaki otele ödeme yapmış ancak ilgili otel kapanmış iflas etmiş olabilir. İşte bu gibi durumlarda sizlerin mağduriyetini engellemek için ülkemizde son yıllarda zorunlu olarak yapılan mesleki sorumluluk sigortası bulunmaktadır. Bu poliçe ile yaşadığınız sıkıntıyı belgelemeniz durumunda sigorta şirketinden iade alabilmektesiniz.

                Sonuç olarak vize alınan bir ülkeye gidiyorsanız, bu ülkelerin çoğunda sağlık sigortanızı zaten zorunlu olarak yapmanız gerekmektedir. Eğer bir seyahat acentası ile seyahat ediyorsanız Mesleki sorumluluk sigortası da ilgili firma tarafından yapılacaktır. Tüketici olarak sizlerin sorumluluğu sigortanızın yapıldığından emin olmaktır. Ancak vize alınmayan bir ülkeye kendi imkanlarınız ile gidiyor iseniz tüm inisiyatif sizdedir. Size tavsiyemiz hangi koşulda olursa olsun mutlaka yurtdışına tüm bu konuları kapsayan bir sigorta poliçesi ile gitmeniz olacaktır. Yazımızın sonuna ise en önemli konuyu bırakıyoruz. Mutlaka poliçenizi elinize alıp detaylı bir şekilde okuyunuz. Neleri kapsadığını ve kapsamadığını önceden bilmeniz sizler için büyük bir artı olacaktır. Ayrıca yanlış veya eksik kesilmiş te olabilir. Geçerli olması için üzerindeki tüm bilgileri kontrol ediniz. Sağlıklı, sorunsuz bir tatil dileği ile….